Дејан Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 Представници највише јерархије Руске Православне Цркве изразили су сумњу у то што верници праве спискове грехова и потврдили су да то није карактеристично за православно предање. "Православље има духовни, богослосвки и пастирски став према греху што не подразумева било какву стриктну и одређену регулативу и уредбе. Да ли су спискови заиста потребни?" Ово је изјава оца Игора Вижанова, секретара Одељења за спољне послове Руске Православне Цркве. Овом изјавом отац Игор је реаговао на новообјављени (2008. год.) ватикански списак традиционалних смртних грехова, који су допуњени са још седам нових сагрешења која су у вези са епохом глобализације: генетска модификација, експерименти на људима, уништење природне средине, друштвена неправда, осиромашење других (својих ближњих), наношење повреда и дрога. Отац Игор је нагласио да Западно Хришћанство има потребу да класификује чак и духовне ствари, а Источно Хришћанство није никада користило такве ригорозне мере или духовна упозорења. Несумњиво је да Православље и православна пракса именује и смешта на своје место сваки грех, и бави се конкретно сваком особом. То наравно, како о. Игор истиче, не значи да је Православље индиферентно према политичким и друштвеним приликама. Врло је значајан закључак о. Игора, да ниједан грех није друштвени или политички, већ духовни догађај, у коме се личност супротставља Божјој вољи и Његовим заповестима. ИЗВОР Бојан Сарачевић, Јефимија Крунић and Плутон је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 Pa baš je iz Ruske crkve i potekla ona čuvena lista od 1000 grehova koji se moraju ispovediti da bi se čovek potpuno pomirio sa Bogom. Tamo se baš ide u detalje... Stajao je taj podsetnik u 1000. tačaka na Biblioteci Sveti Naum, ali ona više ne postoji. Imam ja taj spisak negde na kompu. Јефимија Крунић, Зорица Бубало, Nikadel and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 За Србе православце је карактеристично да праве спискове туђих грехова... Благовесник, Дејан, Иван Ивковић and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 Ovdje ih nema 1000 ali ima ih dosta. O toj ruskoj listi i spisku sam i ja čuo davno da je postojala, ali kako čovjek svašta pročita tako na to i zaboravi. Evo na primjer podsjetnika za ispovijed jednog rusko-pravoslavnog sajta, nisu to nikakvi spiskovi grijeha, takve te podsjetnike imamo i mi, a služe vjernicima k pouci i orijentaciji kako bi se naučili razlikovat šta je šta i tamo na ispovijedi ne placali peto preko deveto, na primjer došli pa ispovijedili pripadnike cijele svoje bliže i dalje rodbine i sve poznate i nepoznate oko sebe samo sebe ne, što se dešava dosta često: http://www.stnichola...confession.html Ili kod nas, to je ispitivanje savjesti a često se provodi u okviru duhovnih vježbi, evo na primjer te takve kakve koriste studenti. Prosto su to takve praktične instrukcije i uputstva, savjeti i pojašnjenja. Kako mislite to izvesti da o grijesima govorite a pri tom ne spomenete ni jedan. To nije uspio ni GN Isus Hrist, trećina Jevanđelja se može reći je napisana i samo je o tome šta je Hrist rekao kave sve vrste i tipovi grješnika i grijeha postoje i opisao ih sam osobno u svojim prispodobama: http://www.skac.hr/i...je&NovostID=805 http://bogoslovija-ri.hr/formacija/intelektualna-formacija/lanci/item/355-sveta-ispovijed?tmpl=component&print=1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 http://www.vreme.com/cms/view.php?id=876052 Podsetnik za ispovest j. g. Oprosti mi bože, živa sam i dišem. Ovako bi se mogao sažeti spisak od neverovatne 1023 tačke, koji vernicama Srpske pravoslavne crkve služi kao podsetnik prilikom ispovesti, a koji je objavio informativni sajt Pakibitija (www.pakibitija.com). Srećom, s obzirom na sadržaj, umesto da verujuće pravoslavke zaista počnu da ga se pridržavaju, "Podsetnik" je doživeo sasvim drugačiju sudbinu: kruži internetom, služeći za sprdnju i podsmeh. Ovakav ishod sasvim je očekivan i logičan svakome ko ima strpljenja da prođe kroz više od hiljadu potencijalnih ženskih grehova u koje spadaju takve banalnosti, poput greha broj 115: "Stavljala sam u hranu začine (vegetu, biber...)", ili pak onog pod brojem 667: "Posećivala sam kafane i restorane." O strahoti koja se krije u tački 187. da i ne govorimo: "Išla sam nedeljom u šumu da berem pečurke i jagode." Pažljivi čitalac "Podsetnika" zapaziće da žena koja u današnje vreme živi svetovnim životom, sudeći bar po onome što joj SPC sugeriše, nema nikakve šanse kod boga i njegove ekipe. Počev od toga da će se ogrešiti ako zabiberi ručak, današnja žena ne bi nikako smela ni da šiša kosu "po modi", pravi kulinarske specijalitete, radi na praznike, a novac zadržava za sebe, troši pare na muziku, bioskop i druge zabave, koristi mirise po kući, prekršta noge... Zabranjeni su i "demonski smeh" i svađanje zbog "svetskih stvari", i tako dalje. Žena je grešnica i ako "retko plače, zaboravlja na smirenje i samokritiku", ali i ako se brine za svoju budućnost. Međutim, tačka na kojoj "Podsetnik" prestaje da bude zabavan stoji pod rednim brojem 898. i kaže: "Pokazivala sam svoju oštroumnost." Ima toga još, jer je ženama zabranjeno i da čitaju svetovne knjige više nego crkvene, pokazuju načitanost, pišu poeziju, a greh je i ako se žena manje moli, a više čita knjige. Autor "Podsetnika" imao je ili ima očiglednu fiksaciju na prozore, jer se oni pojavljuju u više tačaka, a žene ne bi trebalo da u njih gledaju dok se mole, idu ulicom, ili dok su u crkvi. Nakon što je jedan beogradski dnevni list objavio seriju kritičkih tekstova o ovom podsetniku, na sajtu Pakibitija objavljeno je saopštenje u kom je rečeno da je dokument pod nazivom "Podsetnik za ispovest u ženskom rodu" prenet sa sajta Biblioteke sveti Naum, hrama Petra i Pavla Valjevske eparhije, gde je objavljen pod nazivom "Lek od greha", uz napomenu da je Pakitibija sajt informativnog karaktera i da objavljuje teološke tekstove novijeg datuma. Međutim, vlasnik sajta, izvesni Milutin Atanacković, dao je izjavu dnevnom listu "Borba" u kojoj je rekao da je autor "Podsetnika" neko od svetih otaca, da je preuzet iz jedne knjige, ali da ne želi da kaže o kome je reč jer "ako su čitaoci vernici – razumeće". Vlasnik sajta ujedno je demantovao glasine da iza Pakibitije stoje ziloti, izjavivši da ova veb-prezentacija radi uz blagoslov episkopa Artemija. Zanimljivo je da je Atanacković izjavio kako je "Podsetnik" star više od sto godina. Kao što čitaoci verovatno već znaju, pre sto godina nije bilo vegete, a ovaj tekst sadrži i tačku koja kaže "u autobusu nisam ustupala mesto starijima". Kad smo kod autobusa, tu je i jedna posve bizarna tačka: "U autobusu sam tražila zadovoljstvo od dodira." A kad smo već kod bizarnosti, pomenimo tačku 987: "Mokrila sam po strani u prisustvu muškarca." Podsetnik u muškom rodu ne postoji. Zato, drage čitateljke, ako želite spas duše i rajsko naselje, ne preostaje vam ništa drugo, nego da nekako pokušate da lebdite u vazduhu, ne gledajući ni levo ni desno, a naročito ne kroz prozor, bez hrane, ako baš morate da jedete, jedite nezačinjeno, neprekidno se moleći, plačući i ni na šta ne misleći. Fiziološke potrebe ostavite za bolje dane, kad se konačno dokopate carstva nebeskog. Spasite se bar vi. Za nas, novinarke, ionako je kasno, jer: "996. Kritikujem političare, umesto da se molim za njih." Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 Ili ovako nešto: http://www.srce-isusovo.com/index.php?main=novosti&news=188 Ili ako hoćete to slično ali iz pravoslavne češke crkve na češkom: http://www.pravoslav.gts.cz/kalendar/zrcadlo.htm Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 Tu temu je već otvorila Olja u rubrici Ruska Patrijaršija, trebalo bi ih spojit: https://www.pouke.org...632#entry536632 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 Све у свему, и поред свега, стање у Руској Цркви је неупоредиво боље но код нас Благовесник, Viktor Ljvovic, jassmina and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Представници највише јерархије Руске Православне Цркве изразили су сумњу у то што верници праве спискове грехова и потврдили су да то није карактеристично за православно предање. "Православље има духовни, богослосвки и пастирски став према греху што не подразумева било какву стриктну и одређену регулативу и уредбе. Да ли су спискови заиста потребни?" Ово је изјава оца Игора Вижанова, секретара Одељења за спољне послове Руске Православне Цркве. Овом изјавом отац Игор је реаговао на новообјављени (2008. год.) ватикански списак традиционалних смртних грехова, који су допуњени са још седам нових сагрешења која су у вези са епохом глобализације: генетска модификација, експерименти на људима, уништење природне средине, друштвена неправда, осиромашење других (својих ближњих), наношење повреда и дрога. Отац Игор је нагласио да Западно Хришћанство има потребу да класификује чак и духовне ствари, а Источно Хришћанство није никада користило такве ригорозне мере или духовна упозорења. Несумњиво је да Православље и православна пракса именује и смешта на своје место сваки грех, и бави се конкретно сваком особом. То наравно, како о. Игор истиче, не значи да је Православље индиферентно према политичким и друштвеним приликама. Врло је значајан закључак о. Игора, да ниједан грех није друштвени или политички, већ духовни догађај, у коме се личност супротставља Божјој вољи и Његовим заповестима. Извор: www.interfax-religion.com, 12. мај 2008. године преузето са сајта СПЦ Ромејац, Gordana ., Срђан Ранђеловић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Морава Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Зато и постоји јелеосвећење јер се том светом тајном опраштају заборављени греси.... Али руси су мислили да кад напишемо списак пред исповест да се након исповести папири не чувају него поцепају .... пре ће бити да је тако.... како доћи пред исповест а да напамет све своје грехе... боље их је записати да их не заборавимо... зар морају сви греси да се оставе светој тајни јелеосвећења... где је онда труд око исповести ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Морава Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 http://www.vreme.com/cms/view.php?id=876052 Podsetnik za ispovest j. g. Oprosti mi bože, živa sam i dišem. Ovako bi se mogao sažeti spisak od neverovatne 1023 tačke, koji vernicama Srpske pravoslavne crkve služi kao podsetnik prilikom ispovesti, a koji je objavio informativni sajt Pakibitija (www.pakibitija.com). Srećom, s obzirom na sadržaj, umesto da verujuće pravoslavke zaista počnu da ga se pridržavaju, "Podsetnik" je doživeo sasvim drugačiju sudbinu: kruži internetom, služeći za sprdnju i podsmeh. Ovakav ishod sasvim je očekivan i logičan svakome ko ima strpljenja da prođe kroz više od hiljadu potencijalnih ženskih grehova u koje spadaju takve banalnosti, poput greha broj 115: "Stavljala sam u hranu začine (vegetu, biber...)", ili pak onog pod brojem 667: "Posećivala sam kafane i restorane." O strahoti koja se krije u tački 187. da i ne govorimo: "Išla sam nedeljom u šumu da berem pečurke i jagode." Pažljivi čitalac "Podsetnika" zapaziće da žena koja u današnje vreme živi svetovnim životom, sudeći bar po onome što joj SPC sugeriše, nema nikakve šanse kod boga i njegove ekipe. Počev od toga da će se ogrešiti ako zabiberi ručak, današnja žena ne bi nikako smela ni da šiša kosu "po modi", pravi kulinarske specijalitete, radi na praznike, a novac zadržava za sebe, troši pare na muziku, bioskop i druge zabave, koristi mirise po kući, prekršta noge... Zabranjeni su i "demonski smeh" i svađanje zbog "svetskih stvari", i tako dalje. Žena je grešnica i ako "retko plače, zaboravlja na smirenje i samokritiku", ali i ako se brine za svoju budućnost. Međutim, tačka na kojoj "Podsetnik" prestaje da bude zabavan stoji pod rednim brojem 898. i kaže: "Pokazivala sam svoju oštroumnost." Ima toga još, jer je ženama zabranjeno i da čitaju svetovne knjige više nego crkvene, pokazuju načitanost, pišu poeziju, a greh je i ako se žena manje moli, a više čita knjige. Autor "Podsetnika" imao je ili ima očiglednu fiksaciju na prozore, jer se oni pojavljuju u više tačaka, a žene ne bi trebalo da u njih gledaju dok se mole, idu ulicom, ili dok su u crkvi. Nakon što je jedan beogradski dnevni list objavio seriju kritičkih tekstova o ovom podsetniku, na sajtu Pakibitija objavljeno je saopštenje u kom je rečeno da je dokument pod nazivom "Podsetnik za ispovest u ženskom rodu" prenet sa sajta Biblioteke sveti Naum, hrama Petra i Pavla Valjevske eparhije, gde je objavljen pod nazivom "Lek od greha", uz napomenu da je Pakitibija sajt informativnog karaktera i da objavljuje teološke tekstove novijeg datuma. Međutim, vlasnik sajta, izvesni Milutin Atanacković, dao je izjavu dnevnom listu "Borba" u kojoj je rekao da je autor "Podsetnika" neko od svetih otaca, da je preuzet iz jedne knjige, ali da ne želi da kaže o kome je reč jer "ako su čitaoci vernici – razumeće". Vlasnik sajta ujedno je demantovao glasine da iza Pakibitije stoje ziloti, izjavivši da ova veb-prezentacija radi uz blagoslov episkopa Artemija. Zanimljivo je da je Atanacković izjavio kako je "Podsetnik" star više od sto godina. Kao što čitaoci verovatno već znaju, pre sto godina nije bilo vegete, a ovaj tekst sadrži i tačku koja kaže "u autobusu nisam ustupala mesto starijima". Kad smo kod autobusa, tu je i jedna posve bizarna tačka: "U autobusu sam tražila zadovoljstvo od dodira." A kad smo već kod bizarnosti, pomenimo tačku 987: "Mokrila sam po strani u prisustvu muškarca." Podsetnik u muškom rodu ne postoji. Zato, drage čitateljke, ako želite spas duše i rajsko naselje, ne preostaje vam ništa drugo, nego da nekako pokušate da lebdite u vazduhu, ne gledajući ni levo ni desno, a naročito ne kroz prozor, bez hrane, ako baš morate da jedete, jedite nezačinjeno, neprekidno se moleći, plačući i ni na šta ne misleći. Fiziološke potrebe ostavite za bolje dane, kad se konačno dokopate carstva nebeskog. Spasite se bar vi. Za nas, novinarke, ionako je kasno, jer: "996. Kritikujem političare, umesto da se molim za njih." Ово је за монахе..... ако си погледо садржај исповести Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Ово је за монахе..... ако си погледо садржај исповести Morava ti si se izgleda zesce napalio na ovaj idiotski tekst. Kakve bre monahe? Ovakav teks je mogao napisati samo teski psihijatriski slucaj kojeg god raskola. Prosto nemogu da verujem da neko normalan stoji iza takvih idiotluka. Ja sam se svojedobno ispovedao i kod monaha starog kova koji su bili prilicnio revnitelji za veru i oni nikada nisu dozvoljavali da se prave spiskovi za ispovest. Јефимија Крунић and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Морава Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Morava ti si se izgleda zesce napalio na ovaj idiotski tekst. Kakve bre monahe? Ovakav teks je mogao napisati samo teski psihijatriski slucaj kojeg god raskola. Prosto nemogu da verujem da neko normalan stoji iza takvih idiotluka. Ja sam se svojedobno ispovedao i kod monaha starog kova koji su bili prilicnio revnitelji za veru i oni nikada nisu dozvoljavali da se prave spiskovi za ispovest. Тих 1000 греха нису списак .... то је нешто што је стајало на библиотеци Свети Наум .... као подсетник за исповест а не за прављење списка... ја нисам користио мада сам нашао пар ствари, то јер сам видео да се не односе на мирјане него за монахе, мада има неких ствари за мирјане али то је занемарљиво .... Само да ти кажем нешто тежина тих грехова на том списку које ти сматраш психијатријским случајем је блажа него греси које је описала Преподобна Теодора на митарствима. Е сад ако сматраш да је и њено сведочанство психијатријско .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Тих 1000 греха нису списак .... то је нешто што је стајало на библиотеци Свети Наум .... као подсетник за исповест а не за прављење списка... ја нисам користио мада сам нашао пар ствари, то јер сам видео да се не односе на мирјане него за монахе, мада има неких ствари за мирјане али то је занемарљиво .... Само да ти кажем нешто тежина тих грехова на том списку које ти сматраш психијатријским случајем је блажа него греси које је описала Преподобна Теодора на митарствима. Е сад ако сматраш да је и њено сведочанство психијатријско .... Mitarstva su srednjovekovna bajka nastala iz srednjevekovnih apokrifa. O tome mozes procitati i na ovom a i na drugim forumima. Deki992, Јефимија Крунић, Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Морава Написано Мај 2, 2014 Пријави Подели Написано Мај 2, 2014 Mitarstva su srednjovekovna bajka nastala iz srednjevekovnih apokrifa. O tome mozes procitati i na ovom a i na drugim forumima. Хоћеш да кажеш да светитељи који су имали став да су митарства истинита лажу ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука