Баба Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Stravičan izbor - zatvor ili udaja za silovatelja KABUL - Mlada, 21-godišnja Avganistanka Gulnaz našla se u žizi interesovanja svetske javnosti, nakon što je u intervjuu američkoj novinskoj kući Si-En-En (CNN) izjavila da je posle brutalnog silovanja osuđena na 12 godina zatvora zbog "preljube i polnog odnosa van bračne zajednice". Gulnaz je silovao suprug njene rođake, a ona se sada nalazi u zatvoru u Kabulu, gde zajedno sa svojim detetom izdržava kaznu. Jedini način da izađe iz zatvora je da se uda za čoveka koji je silovao i tako odbrani "svoju čast'. Dve godine nakon silovanja, mlada Gulnaz još trpi posledice nasilja i ima stravične traume. Sećanje na silovanje, pa čak i na miris nasilnika je još sveže. "Došao je u našu kuću dok je moja majka bila u bolnici. Imao je zaprljanu odeću jer je upravo stigao sa gradilišta. Zatvorio je sva vrata i prozore. Vrištala sam i molila za pomoć, ali on je rukom zatvorio moja usta", rekla je Gulnaz. Nakon silovanja, najveću opasnost je predstavljala njena porodica. Nije mogla da im prijavi šta joj je učinjeno, ali uskoro je počela da oseća jutarnje mučnine i svima je postalo jasno da je trudna. Osuđena je po brzom postupku na 12 godina zatvora, gde se sada nalazi sa detetom i jedini način da ga napusti je da se uda za muškarca koji ju je "obeščastio". "Pitali su me da li želim da započnem novi život, tako što ću da se udam za tog čoveka. Ja sam spremna to da učinim. Moj odgovor je bio da me je taj čovek obeščastio i da sa njime želim da ostanem", rekla je Gulnaz. Držeći svoju kćerkicu u naručju, Gulnaz je dodala da je ona jedno nevino dete. "Ko bi rekao da ću na ovaj način da dobijem dete. Mnogo ljudi mi je reklo da je dam nekom drugom kada se rodi, ali moja tetka mi je rekla da je zadržim kao dokaz moje nevinosti", navela je Gulnaz. šta će biti sa njom to još nije poznato, ali su Gulnaz i njena kćerka trenutno najsigurniji u zatvoru. U takvim slučajevima u Avganistanu, upravo porodica presudi smrću nesrećnim ženama koje su silovane, jer su navodno "osramotile porodičnu čast". Reporteri američke TV stanice pronašli su čoveka koji je silovao Gulnaz, takođe u zatvoru, ali na drugom kraju grada. I premda negira da je silovao Gulnaz, on ipak priznaje da bi bio ubijen ukoliko bi izašao iz zatvora i pri tome insistira na tome da bi ga njena, a ne njegova, porodica ubila. Nadležno Tužilastvo nije želelo da komentarishe ovaj slučaj, već je samo saopštilo da se stotine ovakvih slučajeva dešavaju u Avganistanu i da im je potrebno vreme da bi razmotrili svaki od njih. Slučaj nesrećne Gulnaz našao se u centru međunarodne pažnje, nakon razmimoilaženja Evropske unije i tima dokumentarista koji su ispitivali prava žena u Avganistanu i pravili o njima film. Ambasador EU u Kabulu Vigaudas Usakas je zatražio da film o Gulnaz ne bude prikazan, jer se, prema njegovim tvrdnjama, uplašio za bezbednost Gulnaz i ostalih intervjuisanih žena. танјуг Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Gde je sad bosanac, da isporuči neku taze pancirku, da se nađe nesrećnoj ženi kad se uda za svog princa??? Jer srbkinjama pancirke nisu potrebne, ako oće mogu i pogledom oladiti koga treba. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Болесно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Била је у "тренутку истине" једна старица која се као девојка удала за човека који ју силовао да не би била осрамоћена пред породицом. Такође је до краја остала у браку са њим иако је тукао и малтретирао и њу и децу ,опет да је не би осуђивала околина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Strašno, trebalo ju je odmah smjesta kamenovat na licu mjesta a ne je još hrant i hizmetit u zatvoru 12 godina, besčasnicu jednu bestidnu! Stid je i sramota bilo! animal-smiley-075 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Ислам нема много везе са оваквим обичајима. У Црној Гори и даље влада крвна освета, за неповјеровати. Један колега ми је причао, који се скорко вратио из Црне Горе гдје је радио 4 године, да му један Црногорац рекао да у џепу увијек има резервних 150 евра да се може побјећи негдје, уколико му се деси удес у коме би неко смртно страдао. Просто јер фамилија настрадалог одмах ангажује хајку да одбрани част породице, и циљ је да се убије онај ко је скривио несрећу, без обзира које су околнсоти биле. Ето, тако да и ови болесни обичаји из Афганистана имају везе са племенским народним обичајима, а не са вјерским. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Пре свега, информација није довољно јасна, односно нису јасне околности и шта се тачно догодило.То не може бити први случај и они морају да имају решење за такве ситуације које је најмање болно и најприхватљивије за све учеснике. То је, наравно, велика несрећа и веома ретко се дешава, а не нешто што је редовна и честа појава. Шта болесно? Треба познавати шеријатско право, традицију тог друштва, социјални систем тог друштва, принципе на којима се заснива породичност у таквој заједници, економске односе и садржину појма приватне својине, јавну осуду и солидарност припадника породице односно фамилије ...и разумети све то. Да ли је болестан ислам као религија, арапска нација, авганистанско друштво и његов правни систем или шта...? Положај арапске жене у шеријатском праву је један од правних института тог права и по њему функционише то друштво и живи стотина милиона арапа вековима уназад. Један, нама необичан, културолошки феномен. Нама се то не допада...? Е, јака ствар. Ни њима се не допада што ми једемо свињетину па нас то уопште не тангира. Боље би било кад бисмо гледали своја посла и размишљали о абортусима, разводима, педофилима, проституцији и осталим пошастима наше културе које нас преплављују толико да нам само још нос вири изнад. И то не свима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Gde je sad bosanac, da isporuči neku taze pancirku, da se nađe nesrećnoj ženi kad se uda za svog princa??? Jer srbkinjama pancirke nisu potrebne, ako oće mogu i pogledom oladiti koga treba. мешаш талибане са исламом а везе немају једно са другим, нити је боске икад подржавао или игнорисао овекве ствари. ово што си написала је равно да је неко тебе оптужио за подржавање силовања дечака у римокатоличкој цркви ... не пресуђуј сама себи својим словима. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Dusha lepo rezonuje... Ono što vam je svima promaklo jeste da je i taj lik u zatvoru iz kojeg se boji izaći jer ga čeka osveta porodice. Znači nije da možeš da siluješ kako hoćeš, već ćeš da popiješ metak čim te neko od rođaka devojke spazi. Taj običaj je sasvim u redu. citiram jedan naš film: (ona) "zar ti misliš da ja nemam braće?" "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 а што се тиче саме вести, могли бисмо мало да се помолимо за ову жену мученицу, што страда на неправди за Христа, који је смисао, Истина и Једини Човекољубац као и за њене крвнике, да се и они преметну у душама и покају ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322311695' post='533586] мешаш талибане са исламом а везе немају једно са другим, нити је боске икад подржавао или игнорисао овекве ствари. ово што си написала је равно да је неко тебе оптужио за подржавање силовања дечака у римокатоличкој цркви ... не пресуђуј сама себи својим словима. Bosanac, kaže na temi otvorenoj o nasilju nad ženama, jedan link u kojem se govori, o nasilju u srbiji, koliko je u srbiji žena pretučenih, i on dodaje, da bi otvorio obrt za pancirke. u smislu da zaštiti nesrećne srbkinje. to sam komentirala, a ne osuđivala. ako šta nisam dobro shvatila imate tamo temu i pregledajte je. nisam još posenilila, drži me pamćenje i srce. a kakve veze ima silovanje dečaka u rim.kat. crkvi sa mnom??? nisam ja pripadnica te crkve. alo??? imate li vi problema sa identitetom, pa ga meni usput osporavate? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Dusha lepo rezonuje... Ono što vam je svima promaklo jeste da je i taj lik u zatvoru iz kojeg se boji izaći jer ga čeka osveta porodice. Znači nije da možeš da siluješ kako hoćeš, već ćeš da popiješ metak čim te neko od rođaka devojke spazi. Taj običaj je sasvim u redu. citiram jedan naš film: (ona) "zar ti misliš da ja nemam braće?" та родбина је језиво џелатског типа - пресудиће девојци да се уда за крвника и да ризикује живот у муци до смрти, а њему ће пресудити смрћу ако је не узме ако се она тако одлучи? да је избор мој, тражио би да скочим у ужарену лаву - лакше би ми пало ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 Bosanac, kaže na temi otvorenoj o nasilju nad ženama, jedan link u kojem se govori, o nasilju u srbiji, koliko je u srbiji žena pretučenih, i on dodaje, da bi otvorio obrt za pancirke. u smislu da zaštiti nesrećne srbkinje. to sam komentirala, a ne osuđivala. ako šta nisam dobro shvatila imate tamo temu i pregledajte je. nisam još posenilila, drži me pamćenje i srce. a kakve veze ima silovanje dečaka u rim.kat. crkvi sa mnom??? nisam ja pripadnica te crkve. alo??? imate li vi problema sa identitetom, pa ga meni usput osporavate? онда сам погрешно протумачио пост. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322312414' post='533600] а што се тиче саме вести, могли бисмо мало да се помолимо за ову жену мученицу, што страда на неправди за Христа, који је смисао, Истина и Једини Човекољубац као и за њене крвнике, да се и они преметну у душама и покају ... Pomolimo se da nekako zaceli tu ranu, i za njega da se pokaje, a pre toga - DA BOG DA MU OTPAO! http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Новембар 26, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322313062' post='533610] онда сам погрешно протумачио пост. evo link, nadam se da sam dobro skopirala temu u kojoj "boske" naručuje pancirke. https://www.pouke.org/forum/topic/16227-svetski-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama/page__st__24 Mrzim nasilje, posebno nad nejakima, ma gde bilo, a izjednačujem i one koji se smiju tuđoj muci,sve su to nečije sestre, nečije majke... i da ne nabrajm, i pripadnice moga naroda. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука