dragisa Написано Новембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2011 Paaaa...ne baš. Rekao je da se iskopiraju sećanja - ali sećanja su samo zapamčeni efekti delovanja samog čoveka i interakcija sa delovanjem frugih - način delovanja bi bilo, baš kao i u teleportaciji, nemoguće iskopirati - te stoga ....ne bi bili klonovi već blede kopije originala, kao sčlika na zidu - slika koja samo spolja liči na original objekt, ali je sasvim nešto drugo. poenta ovog teksta nije toliko u ovoj kako Alexandar kaze simpaticnoj sf zamisli kopiranja ljudskog pamcenja, nego je koliko mi se cini akcenat na toj hipotetickoj varijanti da ako bi postojalo "nesto" sto ima istu interakciju sa okruzenjem kao sto imas ti onda bi to sasvim sigurno bio ti. 'oce reci osnova onoga sto mi mislimo da znamo sta je a iskreno mislim da nam je i dalje ustvari nedokucivo, a sto mi nazivamo Licnoscu, jeste ustvari ukupnost na koji nacin to "nesto" interaguje sa svetom. dakle niti je Licnost neka celija niti je psiha vec odnosi. bar ja tako shvatam ideju teksta. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2011 sto bi cinimi se bilo sasvim u skladu sa teoloskom postavkom da mi prirodu (Boga) (Licnosti) ne mozemo znati. npr Licnost Sina Bozijeg mi ne mozemo znati kao neku prirodu vec je znamo kao odnos. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2011 Zar ono gore ne bi bili naši kloni i ne mi? Dakle kopija, ali ne original..? To je ista dilema sa teleportacijom: Pri svakoj teleportaciji čovek bi umro (dematerijalizuje se) i namesto njega nastao bi klon (rematerijalizuje se), pa da se taj klon teleportuje on bi umro i namesto njega nastao novi klon, i tako dalje. Bad idea! Ovim su inače duhovnici razbili prirodnjake i njihove vizije o teleportaciji i zašto su potrebne duhovne nauke.. Били би клонови, ако бисмо запоставили идентитет тела у потпуности и свели све на научну фантастику. Свакако, овај његов одговор ние потпун. Ипак, у себи има одличну базу онтологије личности. Размиалите, да ли је барем делимично клон човек који живи са пресађеним срцем, јетром, бубрезима, или плућима? Да ли је његов интегритет личности повређен? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2011 A ja se ne slazem sa predragom i dragim, jer si ti danas kopija nekog tebe u proslosti sa obzirom da ti se kroz 10 godina sve celije zamene. Gligorije i Aleksandar pre par godina i gligorije i aleksandar danas nemajuy nijednu zivu celiju od tad. Sve zavisi od toga "Sta je to covek" t.j sta tebe cini tobom. И ово је тачно. Свакако ову чињеницу треба изети у обзир. Долазимо до "темеља" човека, до онога што га чини конкретним човеком. То је, опет и опет, личност - односи. Дакле темељ је оно "ко", а не "шта". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dex Написано Новембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2011 A ja se ne slazem sa predragom i dragim, jer si ti danas kopija nekog tebe u proslosti sa obzirom da ti se kroz 10 godina sve celije zamene. Gligorije i Aleksandar pre par godina i gligorije i aleksandar danas nemajuy nijednu zivu celiju od tad. Sve zavisi od toga "Sta je to covek" t.j sta tebe cini tobom. Celije cerebralnog korteksa i srca odraslog coveka se ne dele/zamenjuju i ostaju iste celog zivota. Tako da se gubitkom korteksa nakon smrti gubi i originalna svest, koja se nikako ne moze rekonstruisati. Najblize moguce je kopiranje kompletnog uma cvoveka na kompjuter pre smrti cime bi dobili kompletnu kopiju, ali opet kopiju. Pavletova ideja je privlacna i fascinantna, ali sa jednom velikom rupom - ne moze se rekonstruisati neciji um na osnovu iskustava koje je ostavio na druge, to bi biosamo jedan malo fragment. Tako da pri svakom koraku unazad imamo ogroman gubitak informacija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 6, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 6, 2011 Да, ако душу сгватиш у платонистичком смислу. Али ако је схватиш у библијском (нефеш), онда је душа управо личност, идентитет, "ја", а не неки самообјашњиви део човека. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2011 znaci Ti = tvoja krv? Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Ne mogu da nadjem nadji ti kontraargumente. Nisam pratio Lindemana nego Aquilija. Ne poznavam gospodina. Kontra argumente za sta? Da je svest elektromagnetno polje. Pa zavisi, problem sa svescu je to sto ne mogu da je definisu prvo, pa tek onda sve ostalo. Ne diskutuje mi se o tome ali onaj tekst koji si dao i jeste nauka za razliku od lindermanovih. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 7, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 znaci Ti = tvoja krv? Ма какви. То тако схватају јеховини сведоци. Чак и у СЗ то се односи само на животиње, не и начовека. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Celije cerebralnog korteksa i srca odraslog coveka se ne dele/zamenjuju i ostaju iste celog zivota. Hoces da kazes da se njihove celije NIKAD ne menjaju? Kad se jednom formiraju takve ostaju kakve su? Ne umiru i ne stvaraju se nove? Nisam znao poprilichno sam siguran da sam procitao u jednom science magazinu da se sve celije promene u toku od deset godina. Nazalost ne znam koji je tekst pa ne mogu da argumentujem dalje. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Ovaj misaoni eksperiment sa pocetka je bas nategnut... ne razumem sta mu znaci da od 'slike' coveka bilo sta rekonstruise.Ali jeste interesantan. Meni je jako zanimljivo vidjenje Daglasa Hofstadera na ovu temu: http://www.youtube.com/watch?v=436N622anRk Da bi se ovo sto on ovde prica lepo razumelo, treba biti malo vise upucen u njegove teorije o svesti... @ Grigorije Samo nesto da te pitam. Znam da si vise puta napomenuo da ne znas engleski. Kako onda znas sta pise u kilometarskim postovima koje copy/past-ujes i sta pricaju u gomili klipova koje postavljas? Jer ti to neko rekao da je nesto dobro tu, pa ti onda to zbog nas ? @ Dragi... Uf jer si gledao The Prestige. Tu je bas efektno ilistrovano to o teleportaciji sto si pominjao. Kakva zrtva za savrsen trik ! The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Hoces da kazes da se njihove celije NIKAD ne menjaju? Kad se jednom formiraju takve ostaju kakve su? Ne umiru i ne stvaraju se nove? Nisam znao poprilichno sam siguran da sam procitao u jednom science magazinu da se sve celije promene u toku od deset godina. Nazalost ne znam koji je tekst pa ne mogu da argumentujem dalje. У праву је , трају целог живота , а када и из неког разлога умру (инфаркт нпр.) не регенеришу се већ се замењују ожиљним ткивом. Следећи пут, пре него решиш да убијеш неку сиву ћелију алкохолом сети се да јој нема повратка. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 У праву је , трају целог живота , а када и из неког разлога умру (инфаркт нпр.) не регенеришу се већ се замењују ожиљним ткивом. Следећи пут, пре него решиш да убијеш неку сиву ћелију алкохолом сети се да јој нема повратка. Ne pijem ja. Bar ne u nekim znacajnim kolicinama. ( a kada vozim ne pijem uopste) (niti pusim vec godinu i nesto niti konuziram ikakve droge) Uredan sam momak sto bi se reklo. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Sqny Imam automatski prevod sa engleskog na srpski. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Jel se na korteks "nadogradjuju" nove celije? t.j na ove stare se stvaraju nove ukoliko telo ima potrebu za povecanjem celija? T.j verovatno da ali u kojoj meri i dokle? Не, то што си добио са рођењем остаје ти до краја живота,тј опада са годинама. Мења се само број гранчица нервних ћелија и њихов међусобни однос,тј. мрежа нервних ћелија се константно реорганизује током живота као одговор на стимулансе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука