Eniz Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Ej ljudstvo, čujemo se noćas.Moram na službeni put.Ostajte mi zdravo a gospodina cveleta imam na njegov tekst par komentara ali o tome kada se akobogda vratim.Selam i pozdrav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Gospodine Cvele imam za tebe interesantan odgovor ali drugom prilikom, ali samo jedan mali komentar na vašu zadnju rečenicu u kojoj rekoste da čovjek ne učini grijeh razmnožavao bi se riječju.Izvinite malo mi je to skroz nelogično.Bog je Adama stvorio kako ga je stvorio, i prije učinjenog grijeha Adam je imao spolni organ kao što ima svaki njegov potomak,Takođe i njegova žena Eva .Ako bi se razmnožavao riječju, zbog čega im je Bog prilikom stvaranja stvorio spolne organe. Брате, погрешио сам. 1405_love Није то учење Цркве, већ моје размишљање... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 GJE JE TAČNO DOKAZ O ZABRANI POLIGAMIJE? Opštepoznato je da je kroz historiju poligamija bila poznata i praktikovala se. Poslanici su praktikovali poligamiju. U novom zavjetu se navodi tekst koji dozvoljava poligamiju: Nadglednik dakle treba da je besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, pametan, častan, gostoljubiv, sposoban da uči. Ovo znači da nasljednik treba da ima jednu ženu a ne odnosi se na ostale ljude. Кад тражите доказе онда да разговарамо о конкретним стварима. Показаћу вам на конкретном примјеру да вам је индукција закључивање по индукцији лоше. Ви говорите да је негација моногамије код свих у Новом Завјету негирана тиме што је наведено да епископ мора да има једну жену.Слиједите примјер: Хитлер је Њемац. Хитлер је зао. Остали Њемци су зли. Ово је ваше закључивање које је нелогично и немогуће јер сте рекли: Епископ да је вјерник. Епископ да има једну жену. Остали вјерници морају да имају више жена. Ово нема логике и овај вам примјер отпада јер се он односи само на појединачан примјер.Говори да епископи треба да имају једну жену и ничим се не негира моногамија код осталих.Овдје није речено:само епископи да имају једну жену.Чак и да је то писало ми бисмо морали показати шта значи само,да ли се то односи само на клир,јер је епископ дио клира,или се то односи на читав вјерни народ-ми не знамо. Дакле,ваш примјер отпада јер овдје не стоји да само епископи треба да имају једну жену него да епископ треба да има само једну жену.Овдје немамо никаквих назнака да се овим негира моногамија код осталих. Takođe u istoj knjizi se navodi: Poslužitelji neka su muževi jedne žene, koji dobro upravljaju djecom i svojim kućama. Ova zabrana se odnosi ovdje samo na pomenutu kategoriju ljudi dok se njom ne obuhvataju drugi ljudi. Ово се односи на ђаконе,да ђакони буду мужеви једне жене.Опет се ово не односи само на ђаконе.Видјели смо да се односи и на епископе. Сад ћу преко ових примјера показати како је логичније да слиједи да је за обичан вјерни народ прописана моногамија а не полигамија. Ми знамо да се из вјерног народа бирају ђакони и епископи.Ако је била дозвољена полигамија,гдје постоји одредба да епископ треба да отпусти жену или жене и да треба да задржи једну жену?Гдје постоји одредба на који начин,ако је постојала полигамија,епископ или ђакон треба да отпусте жену или коју жену треба да отпусте?Ако је постојала полигамија,па је рецимо епископ имао 2 жене,и са сваком дјецу,коју треба да отпусти?Да ли је требао да отпусти ону коју мање воли или ону чију дјецу мање воли,или ону која је мање допринијела породици или ону чија су дјеца најмање доринијела породици?Шта ако му је жена легла са другим мужем а ова друга остала вјерна а ову која је учинила прељубу он више воли,коју да отпусти?Фино се каже да епископ мора да има једну жену а пошто епископ долази од лаика,од обичног народа,и пошто ако је по теби била дозвољена полигамија а тај кандидат за епископа је имао двије жене,мора да постоје правила како и у ком случају отпуст треба да се врши.Тога правила нема. Доказујем да полигамије није било тиме што није била регулисана,јер све што постоји мора бити регулисано,поготово у овом случају ако би се радило о наслеђивању дјеце кандидата епископа.Шта ако он отпусти жену која му је родила првијенца а код јевреја првијенац је наследник?Ни то није било регулисано и ето још један аргумент да није било никакве полигамије. Да полигамије није било доказујем и тиме што се овдје говори о посланицама које су писане у првом вијеку.Да су писане у првом вијеку знамо преко помињања Ученика Светих Апостола који су писали у првом и раном другом вијеку,дакле они их помињу а чим их помињу значи да су посланице настале прије њиховог писања.Пошто су писане у првом вијеку Хришћани су могли да се угледају на до тада врло добро развијено римско право,наследно право,и да регулишу односе о полигамији.Таквих норми нема и закључујем из свега наведеног да није било никакве полигамије. Sam Isus navodi primjer u kojem se spominje poligamija i kaže: Tada će biti kraljevstvo nebesko kao deset djevica, koje uzeše svjetiljke svoje i izađoše u susret zaručniku. Pet od njih bile su lude, pet mudre, Lude uzeše svjetiljke svoje, ali ne uzeše sobom ulja. A mudre uzeše sa svjetiljkama i ulje u posudama svojim. Kako se je dolazak zaručnikov otegnuo, zadrijemaše sve i pozaspaše. I ponoći odjeknu poziv: "Zaručnik dolazi! Izlazite mu u susret! Tada se digoše sve djevice one i prirediše svjetiljke svoje. A lude rekoše mudrima: "Dajte nam od ulja svojega! Svjetiljke naše hoće da se ugase. Mudre odvratiše: "Da ne bi možda nedostalo nama i vama, idite radije k trgovcima i kupite sebi! Dok otidoše da kupe, dođe zaručnik. Koje su bile spremne, uđoše s njim na svadbu, i zatvoriše se vrata. Napokon dođoše i druge djevice i povikaše: "Gospodaru, Gospodaru, otvori nam! Da poligamija nije dozvoljena on je nebi naveo kao primjer: Tada će biti kraljevstvo nebesko kao deset djevica, koje uzeše svjetiljke svoje i izađoše u susret zaručniku. Врло нетачно тумачење а сада ћу показати и како. Ваша је грешка што се држите буквалног схватања:десет дјевица представљају мудре и луде дјевојке које чекају женика.Дјевица је жена која није имала односе и зато да је примјер десет дјевица.Овдје се каже да оне чекау женика.По вашем буквалном схватању испада да сваког женика чека пет мудрих и пет лудих дјевица.Да ли је то тако?Не. Ова прича се односи на наш живот и ових мудрих пет дјевица могу да символишу Цркву која чека Женика,Исуса Христа,да је одведе.Ових пет лудих дјевица символишу оне који су борећи се и трудећи се да одрже дјевственост пале на једној будаластој ствари. Да се овдје не ради ни о каквој полигамији сведочи контекст Христове проповиједи.Текст иде овако: 1. Tada će biti carstvo nebesko kao deset devojaka koje uzeše žiške svoje i iziđoše na susret ženiku. 2. Pet od njih behu mudre, a pet lude. 3. I lude uzevši žiške svoje ne uzeše sa sobom ulja. 4. A mudre uzeše ulje u sudovima sa žišcima svojim. 5. A budući da ženik odocni, zadremaše sve, i pospaše. 6. A u ponoći stade vika: Eto ženika gde ide, izlazite mu na susret. 7. Tada ustaše sve devojke one i ukrasiše žiške svoje. 8. A lude rekoše mudrima: Dajte nam od ulja svog, jer naši žišci hoće da se ugase. 9. A mudre odgovoriše govoreći: Da ne bi nedostalo i nama i vama, bolje je idite k trgovcima i kupite sebi. 10. A kad one otidoše da kupe, dođe ženik, i gotove uđoše s njim na svadbu, i zatvoriše se vrata. 11. A posle dođoše i one druge devojke govoreći: Gospodaru! Gospodaru! Otvori nam. 12. A On odgovarajući reče im: Zaista vam kažem: ne poznajem vas. 13. Stražite dakle, jer ne znate dan ni čas u koji će Sin čovečiji doći. Matej, glava 25 Ајде сад да видио колико би бесловесна и глупа била ова проповјед да се односи на полигамију.У 13. стиху Христос говори о Судњем дану и прича о 10 дјевица је символична и представља оне који стално ревнују за вјеру,пет мудрих дјевица,и оне који ревнују с`времена на вријеме,пет лудих дјевица.Пет лудих дјевица,како се види из текста,јесу ревновале али не стално,и биле су ухваћене у том моменту попуштања.Знале су да ће женик да дође,али нису знале кад ће да дође,и тим прије су морале да набаве уља за резерву као што су то учиниле мудре дјевице. Да се не ради о полигамији него о поуци о судњем дану види се из завршене Христове поруке:Стражите дакле,је не знате дан ни час у који ће Син човјечији доћи. Јесу ли овде стражиле луде дјевојке?Не.Те луде дјевојке којима женик каже:Не познајем вас су символично они који ревнују али не довољно. Koliko puta sam tražio od kršćana da dođu sa jednim jasnim dokazom u kojem se navodi da je direktno Isus zabranio poligamiju. I ono što su naveli kao dokaz je citat iz Matejevog evanđelja koji nikako se ne može uzeti kao dokaz o zabrani poligamije: Tada pristupiše k njemu farizeji, da ga kušaju. Oni zapitaše: "Je li dopušteno čovjeku pustiti ženu svoju iz kojeg mu drago razloga?" On im odgovori: "Nijeste li čitali, da je Stvoritelj u početku stvorio čovjeka kao muža i ženu i rekao: Zato će muž ostaviti oca i majku i prionuti za ženu svoju i dvoje će biti jedno tijelo? U ovom navedenom citatu se ne zabranjuje poligamija, nećemo nigdje naći ni jednu rečenicu u kojoj se poligamija zabranjuje. Cilj navedenog citata je da se zabranjuje razvod i ništa drugo. O tome su pitali firizeji Isusa, i na njihovo pitanje im je Isus odgovorio. Ovdje se misli na sjedinjenje čovjkeka sa ženom u prenesenom značenju a ne u stvarnom, po toj osnovi on se može sjediniti i sa drugom ženom takođe. Овдје Јевреји питају Христа о закону јудејском:да ли човјек може да отпусти своју жену из којег жели разлога.Не видимо одавде да су га питали символично. А сад да видимо који је контекст Христовог одговора: 1. I ustavši odande dođe u okoline judejske preko Jordana, i steče se opet narod k Njemu; i kao što običaj imaše, opet ih učaše. 2. I pristupivši fariseji upitaše Ga kušajući: Može li čovek pustiti ženu? 3. A On odgovarajući reče im: Šta vam zapoveda Mojsije? 4. A oni rekoše: Mojsije dopusti da joj se da raspusna knjiga i da se pusti. 5. I odgovarajući Isus reče im: Po tvrđi vašeg srca napisa vam on zapovest ovu. 6. A u početku stvorenja, muža i ženu, stvorio ih je Bog. 7. Zato ostaviće čovek oca svog i majku i prilepiće se k ženi svojoj, 8. I budu dvoje jedno telo. Tako nisu više dvoje nego jedno telo. 9. A šta je Bog sastavio čovek da ne rastavlja. 11. I reče im: Koji pusti ženu i oženi se drugom, čini preljubu na njoj. 12. I ako žena ostavi muža svog i pođe za drugog, čini preljubu. Видимо да фарисеји питају Христа за јеврејски закон и да им Христос одговара на основу тврдоће јеврејске и закона цитирајући Постање каже да је у почетку БОГ створио једну жену и једног човјека и да ће једна жена и један човјек да постану једно тијело кроз брачну заједницу.Овдје нема ни помена о полигамији јер се каже:двоје ће бити једно тијело.Један муж и једна жена. Даље,да овдје нема помена о полигамији видимо из 11. стиха гдје се каже:који пусти жену своју.Не каже се који пусти своје жене,него који пусти жену своју. Pitanje koje se ovdje postavlja je: Nađite nam nedvojben dokaz kojim se otvoreno zabranjuje poligamija? 28. A Petar reče: Eto mi smo ostavili sve i za Tobom idemo. 29. A On im reče: Zaista vam kažem: nema nijednoga koji bi ostavio kuću, ili roditelje, ili braću, ili sestre, ili ženu, ili decu carstva radi Božijeg,Luka, glava 18 Овдје је родбина побројана у плуралу сем именица жена.Зашто Господ не каже ``жене``?Фино набраја:сестре,родитеље,браћу али не каже жене него жену.Дакле,говори у једнини.То имплицира да нема полигамије. 26. Ako ko dođe k meni, a ne mrzi na svog oca, i na mater, i na ženu, i na decu, i na braću, i na sestre i na samu dušu svoju, ne može biti moj učenik.Luka, glava 14 Овдје опет помиње жену у једнини.Закључујем да пошто помиње оца и мајку у једнини и да не може бити више очева и мајки тако помиње и жену у једнини,дакле,опет се проповиједа моногамија. 28. Tako su dužni muževi ljubiti svoje žene kao svoja telesa; jer koji ljubi svoju ženu, sebe samog ljubi. 29. Jer niko ne omrznu kad na svoje telo, nego ga hrani i greje, kao i Gospod crkvu. 30. Jer smo udi tela njegovog, od mesa Njegovog, i od kostiju Njegovih. 31. Toga radi ostaviće čovek oca svog i mater, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo. 32. Tajna je ovo velika; a ja govorim za Hrista i za crkvu. 33. Ali i vi svaki da ljubi onako svoju ženu kao i sebe samog; a žena da se boji svog muža.Efescima, glava 5 Свети Павле овдје не каже:љубите своје жене,каже љубите своју жену.У 31. стиху се каже да ће се човјек прилијепити жени својој а не женама својим и у 33. стиху се каже да свко љуби жену своју као себе самог а не каже се да свако љуби жене своје као себе самог.Ово имплицира на моногамију. 23. Taj dan pristupiše k Njemu sadukeji koji govore da nema vaskrsenja, i upitaše Ga 24. Govoreći: Učitelju! Mojsije reče: Ako ko umre bez dece, da uzme brat njegov ženu njegovu i da podigne seme bratu svom. 25. U nas beše sedam braće; i prvi oženivši se umre, i ne imavši poroda ostavi ženu svoju bratu svom. 26. A tako i drugi, i treći, sve do sedmog. 27. A posle svih umre i žena. 28. O vaskrsenju dakle koga će od sedmorice biti žena? Jer je za svima bila. 29. A Isus odgovarajući reče im: Varate se, ne znajući Pisma ni sile Božje. 30. Jer o vaskrsenju niti će se ženiti ni udavati; nego su kao anđeli Božji na nebu.Matej, glava 22 Ако је била дозвољена полигамија,што фарисеји нису питали Христа за ``жене``него за жену?Јер ако неко умре без дјеце,а ако је била дозвољена полигамија,онда би логично да његове жене узму његова браћа јер би то значило да није имао дјеце ни од једне жене. Зашто се овдје говори да оставља једну/своју жену брату?Ваљда је логично да не мора брату да даје жену ако је само та једна неплодна,логично је да ако му друге жене роде да неће морати да тражи од брата да му продужи потомство? Овдје се јасно говори о моногамији јер се каже:``i ne imavši poroda ostavi ženu svoju bratu svom.`` 32. A ja vam kažem da svaki koji pusti ženu svoju, osim za preljubu, navodi je te čini preljubu; i koji puštenicu uzme preljubu čini.Matej, glava 5 Што овдје не каже:ко пусти жене своје него ко пусти жену своју? 2. Ali zbog kurvarstva svaki da ima svoju ženu, i svaka žena da ima svog muža; 3. Muž da čini ženi dužnu ljubav, tako i žena mužu. 1. Korinćanima, glava 7 Врло јасан примјер за моногамију јер се каже:да сваки има своју жену а не каже се ``да сваки има своје жене``.Даље се каже да ``муж чини жени дужну љубав`` а не каже се да ``муж чини женама дужну љубав``. Јасан примјер моногамије. "Јер муж је глава жени као што је Христос глава цркви и он је спаситељ тијела" (Еф 5,23; 1. Кор 11,3) Овдје опет имамо импликације моногамог брака:не каже се да је муж глава женама него да је муж глава једној жени. "Али и ви сваки да љуби онако своју жену као и себе самога; а жена да се боји свога мужа". "Али хоћу да знате да је свакоме мужу глава Христос а муж је глава женина а Бог је глава Христу" (Кор. 11,3; Еф 5,23; 1. Кор 3,23) Овдје имамо најочитији примјер моногамије,једна жена један муж,гдје се каже:муж да љуби жену(дакле,ради се о једној жени)као самога себе и каже се да се жена(дакле,једна жена)боји мужа. Da li ima dokaz u Starom zavjetu kojim se zabranjuje poligamija? Стари Завјет се зове јер више не важи. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Imam dva pitanja za braću muslimane : 1. Da li muslimani veruju da je Raj na mesecu? 2.Ko je Imam Mahdi (ukratko) ? Hvala! :smiley: "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Фебруар 24, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 Pazite to je vaše mišljenje ali ja ostajem pri svome stavu ako se kaže za nekoga tj ako se ističe jedna grupa da treba nešto rtaditi to se odnosi samo na nju, a na druge ne.Ja i dalje ostajem pri tvrdnji da se ovdje radi o poligamiji a ostavio bih cjenjenim čitaocima da sami vide da li se radi ili neradi.Zamolio bih samo bespristrasnost.A podlogu za ovo moje mišljnej daju i citati iz Starog zavjeta u kojima se navodi da su čak i pojedini poslanici praktikovali poligamiju a među njima i Abraham a.s. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Фебруар 24, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 Muslimani ne vjeruju da je raj na mjesecu. Mehdi je pravedni vladar koji će doći pred sudnji dan .Imate o njemu puno toga napisano na net. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Фебруар 24, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 Pazite to je vaše mišljenje ali ja ostajem pri svome stavu ako se kaže za nekoga tj ako se ističe jedna grupa da treba nešto rtaditi to se odnosi samo na nju, a na druge ne. Не односи се.Ево вам конкретан примјер: Предсједник државе ужива имунитет.Односи ли се то само на предсједника?Никако.Јер сви посланици уживају имунитет. Ja i dalje ostajem pri tvrdnji da se ovdje radi o poligamiji a ostavio bih cjenjenim čitaocima da sami vide da li se radi ili neradi.Zamolio bih samo bespristrasnost.A podlogu za ovo moje mišljnej daju i citati iz Starog zavjeta u kojima se navodi da su čak i pojedini poslanici praktikovali poligamiju a među njima i Abraham a.s. У реду је да ви мислите из ваше слободе тако и ја то поштујем,али ми овдје дискутујемо зашто тако вјерујемо. Ево конкертно:ви сте давали неке примјере у вези полигамије у Новом Завјету са којима се никако нисам сложио,али нисте дали доказе како се ти примјери односе на полигамију. Случај Аврама је специфичан:он узима Агару јер је Сара нероткиња.Тако стоји у Постању.Постојала је и полиандрија,да жена има више мишкараца:кад рецимо неко умре без порода и његов брат му продужи потомство.Да ли то значи да је вишемужство било дозвољено?Не бих рекао. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Фебруар 24, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 U novom zavjetu se navodi tekst : Nadglednik dakle treba da je besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, pametan, častan, gostoljubiv, sposoban da uči. Ovo znači da nasljednik treba da ima jednu ženu a ne odnosi se na ostale ljude. Takođe u istoj knjizi se navodi: Poslužitelji neka su muževi jedne žene, koji dobro upravljaju djecom i svojim kućama. Ova zabrana se odnosi ovdje samo na pomenutu kategoriju ljudi dok se njom ne obuhvataju drugi ljudi. Gospodine kada se jednoj skupini ljudi izdvajanjem zabranjuje nešto, to se odnosi na tu skupinu.Ovdje se nekaže da svaki čovjek treba da bude, nego se spominje jedna kategorija uljudi u društvu, takođe i u drugom primjeru, se navodi jedna kategorija.Izdvajanje dvije kategorije ljudi u dva različita slučaja da oni trebaju da imaju samo po jednu ženu znači da ostalim ljudima je dozvoljeno da imaju više žena.Nato upučuju ovo tekstovi iz Novog zavjeta.Sada što se vi ili ja ne slažete sa time to je sada drugo.Hvala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Фебруар 24, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 Dok kažete da je Avramov slučaj specifičan, sa time se nebih složio.Imao je on drugih rješenja da je poligamija zabranjena, a to je da pusti ženu nerotkinju i oženi onu koja je mogla rađati ali to nije učinio nego je živio sa obadvije. Šti niukom slučaju ne predstavlja specifičnost, nego dozvolu poligamije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Фебруар 24, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 U novom zavjetu se navodi tekst : Nadglednik dakle treba da je besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, pametan, častan, gostoljubiv, sposoban da uči. Ovo znači da nasljednik treba da ima jednu ženu a ne odnosi se na ostale ljude. Takođe u istoj knjizi se navodi: Poslužitelji neka su muževi jedne žene, koji dobro upravljaju djecom i svojim kućama. Ova zabrana se odnosi ovdje samo na pomenutu kategoriju ljudi dok se njom ne obuhvataju drugi ljudi. Не можете ви потврдом једног да негирате нешто друго.Нису епископ и вјерник двије супротстављене стране па да потврдом нечега у вези епископа негирате нешто код обичног народа.Ево примјера: неко каже да су нацисти добро.Он тиме говори да су демократе лоше.Ако неко каже да су демократе добре онда тврди да су нацисти лоши. Дакле,одавде имплицира да је нацизам лош ако су демократе добре и обрнуто јер су то двије супротстављене стране. Да бисте потврду о моногамији код епископа имплицитно повезали са полигамиом код обичног народа морате да имате основу за то.Ви немате основу за то.Ви тврдите да потврдом да епископ треба да има једну жену говорите да остали могу да имају више жена.На основу чега? Ако ја кажем:Дрвеће расте у Русији.Ви не можете из овога исказа да закључите да дрвеће не расте нигдје више сем у Русији јер је потврда овдје дата да дрвеће расте у Русији.За друге државе у крајњу руку не знамо али то није никакав доказ да дрвеће расте само у Русији.Исто тако и овамо:потврђено је да епископ треба да има једну жену.Чиме се овдје негира моногамија код осталих вјерника? Овај стих потврђује сву моју причу у смислу да кад се каже да епископ треба да има једну жену,шта треба да ради са осталим женама,ако је по вама постојала полигамија?Да ли постоје одредбе да он треба да отпусти жене?Не.Да је била дозвољена полигамија онда би морале да постоје одредбе за отпуст осталих жена јер пошто се кандидат за епископа бира из народа и да је по вама била дозвољена полигамија а пошто се каже да епископ треба да има једну жену онда имплицира да су морале да постоје одредбе шта треба епископ да ради са осталим женама.Одредби нема из разлога што није било полигамије. Gospodine kada se jednoj skupini ljudi izdvajanjem zabranjuje nešto, to se odnosi na tu skupinu.Ovdje se nekaže da svaki čovjek treba da bude, nego se spominje jedna kategorija uljudi u društvu, takođe i u drugom primjeru, se navodi jedna kategorija.Izdvajanje dvije kategorije ljudi u dva različita slučaja da oni trebaju da imaju samo po jednu ženu znači da ostalim ljudima je dozvoljeno da imaju više žena.Nato upučuju ovo tekstovi iz Novog zavjeta.Sada što se vi ili ja ne slažete sa time to je sada drugo.Hvala Чиме ви то доказујете?Ја вам дајем примјере из живота да то уопште не мора да значи. Дакле,можете ли доказати да потврдом нечега се аутоматски негира некоме нешто,у овом случају потврдом да епископи треба да имају једну жену да остали вјерници могу да имају више жена? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Фебруар 24, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 Dok kažete da je Avramov slučaj specifičan, sa time se nebih složio.Imao je on drugih rješenja da je poligamija zabranjena, a to je da pusti ženu nerotkinju i oženi onu koja je mogla rađati ali to nije učinio nego je živio sa obadvije. Šti niukom slučaju ne predstavlja specifičnost, nego dozvolu poligamije. Можда је он имао 1000 решења,али је изабрао то.Могао је усвојити сина и говорити да је његов али он је имао Агару као робињу која му је подарила Исмаила а знамо да је после отјерао Агару. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Фебруар 24, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 Znači on je izabrao poligamiju.Ti vaši primjeri uvaženi gospodine nemaju težine.Ima nešto u logici što se zove mefhumul-muhalefe.A to je kada se nešto dozvoljava to znači da se suprotno tome to zabranjuje. Mislim da vi mene a ni javas nisam ubjedio u vaše mišljenje.Stoga bi bilo pametnije da pređemo na druga pitanja ako nemate ništa protiv.A ostavimo nepristrasnim čitaocima da uzmu mišljenje koje oni smatraju ispravnim.S tim da u starom zavjetu se puno spominje poligamija.Od Ibrahima do Solomona, koji koliko ono imade žena.Ne treba odgovor, mislim da znaš.Ali je imao više od jedne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 24, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 Једно је стари завет где се Господ не пројављује као што се пројављује у новом завету. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Фебруар 24, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 Znači on je izabrao poligamiju.Ti vaši primjeri uvaženi gospodine nemaju težine.Ima nešto u logici što se zove mefhumul-muhalefe.A to je kada se nešto dozvoljava to znači da se suprotno tome to zabranjuje. Mislim da vi mene a ni javas nisam ubjedio u vaše mišljenje.Stoga bi bilo pametnije da pređemo na druga pitanja ako nemate ništa protiv.A ostavimo nepristrasnim čitaocima da uzmu mišljenje koje oni smatraju ispravnim.S tim da u starom zavjetu se puno spominje poligamija.Od Ibrahima do Solomona, koji koliko ono imade žena.Ne treba odgovor, mislim da znaš.Ali je imao više od jedne. Ал брате, Христос је донео Нови Завет, савршенији од старог. По старом закону се каже: "Не чини прељубе", а Христос каже:"Ко погледа жену, са жељом, већ је учинио прељубу у срцу свом" Пази: Од почетка, Адам је имао једну жену, кад је био савршен човек, а Ева савршена жена. Али они су згрешили. И треба време да прође да би се људски род подигао на стари ниво, да има једну жену. Као што је један Бог, једна је и жена. Ако имају два или више Богова, једног ћеш волети, једног ћеш мрзети или мање волети. Тако је и са женом. Жена кад се не уда, може да се замонаши, да буде Христова девица. То је велики подвиг. У старом завету су вођени ратови, као што је и Мухамед водио. Јевреји су очекивали исто ратног вођу. Ал гле, Христос је говорио о рату против грехова. "Будите савршени као што је савршен Отац ваш Небески" Ви муслимани уопште не схватате домострој спасења. Као што је кроз човека (Адама) смрт, кроз човека (Христа) је и Живот. Христос је савршени Бог и савршени човек. Оно дрво живота у рају, представља Христа. Плод тог дрва је Свето Причешће. Литургија је центар, смисао Цркве. Као што је Ева настала од Адамовог ребра, тако је Црква настала од Христовог ребра. Кад га је пробо један војник у ребро, потекла је крв, али и вода Да се испуни пророчанство: Погледаће на Онога кога прободоше". А на Литургији се ставља и вода, поред вина, Вода означава човека, а вино Бога. Значи Логос, Реч, Син Божији силази на земљу, напушта Оца и сједињује се са Црквом. Као што човек напушта родитеље, да би се сјединио са женом. Да буду једно тело, а што је Бог саставио, човек да не раставља! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Фебруар 24, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 uvaženi sugovorniče Cvele i na ovo imam zanimljiv komentar, ali nećeš mi zamjeriti što moram da idem.Borba za halal opskrbom mojoj porodici mi skračuje vrijeme za sjedenje za kompj.Na ovaj vaš odgovor očekujte moj komentar .Čujemo se nočas. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука