dragisa Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 upravo tako, ukoliko bi svaki novi Hriscanin imao ovo zivo iskustvo vaskrsloga Hrista, utoliko bi bio deo i cinio BogoCovecansku zajednicu Crkvu, kojoj tada ni vrata ada nece odoleti. (primetite: za razliku od uobicajenog straha od nekakvog dolaska antihrista, dakle od nekakvog njegovog "napada" na crkvu koja se euforicno propoveda od mase "hriscana" ovde se govori upravo o suprotnom o "napadu crkve na ad" dakle da toj i takvoj sili Crkve nikakva vrata ili druga prepreka samoga ada nemogu odoleti, interesantno da se o ovome slabo govori medju "hriscanima", a zasto mislim da je jasno iz mog pisanja). RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Небољуб Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Замолио бих вас да, уколико то околности дозвољавају, ова тема буде настављена у оном смеру у коме је текла на самом почетку. Верујем да има оних који су је пажљиво пратили и који се, као и ја, надају наставку Александровог излагања. .hvala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Замолио бих вас да, уколико то околности дозвољавају, ова тема буде настављена у оном смеру у коме је текла на самом почетку. Верујем да има оних који су је пажљиво пратили и који се, као и ја, надају наставку Александровог излагања. .hvala. Ухххх, време је ограничавајући фактор, али наставићу. Сад морам све да читам, да бих видео хде сам стао, али ОК. Ускоро настављам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biser Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Dragi moji, Bejah hriscanka koja je redovno isla u crkvu.Pa je isla na Liturgije.Pa je drzala Svece,Slave...pa sve po redu dok nisam uzela od moje bake Bibliju i pocela da je citam Stadoh kod Deset Bozijih zapovesti i zapanjih se.Kaze 2.Mojsijeva 20: 3."Nemoj imati drugih Bogaova uza me" To sam razumela,ali.... tada procitah 4. i 5. I tu stadoh da se pitam zasto onda u Crkvi slike svetaca,zasto im se klanjamo...zasto drzimo Slave i kazemo da su to nasi sveci koji nas cuvaju i kojima treba da se molimo.I tako sam pocela da se raspitujem,pricam,trazim po internetu....i onda se zapitah koja je to vera ona prava Hriscanska ,ispravna,jer pronadjoh i cuh odakle poticu Slave ....ostala sam zbunjena nad svim....sta je u stvari Istina,a sta ne....i doznadoh jos mnogo toga.I raskoli medju Hriscanima,njihove preirke,svadje ko je u pravu a ko u krivu.....sve je to jadno i bedno....a sve je to Satanino delo....uslo je i medj svestena lica Hriscana..strasno! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biser Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Da,bas smo se udaljili od teme......ali sve se vrti na istom pitanju...sta je Hriscansko ,a sta ne....sta je po Bibliji,a sta ne...video snimak,najprostije objasnjenje za Hriscanstvo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Dragi moji, Bejah hriscanka koja je redovno isla u crkvu.Pa je isla na Liturgije.Pa je drzala Svece,Slave...pa sve po redu dok nisam uzela od moje bake Bibliju i pocela da je citam Stadoh kod Deset Bozijih zapovesti i zapanjih se.Kaze 2.Mojsijeva 20: 3."Nemoj imati drugih Bogaova uza me" To sam razumela,ali.... tada procitah 4. i 5. I tu stadoh da se pitam zasto onda u Crkvi slike svetaca,zasto im se klanjamo...zasto drzimo Slave i kazemo da su to nasi sveci koji nas cuvaju i kojima treba da se molimo.I tako sam pocela da se raspitujem,pricam,trazim po internetu....i onda se zapitah koja je to vera ona prava Hriscanska ,ispravna,jer pronadjoh i cuh odakle poticu Slave ....ostala sam zbunjena nad svim....sta je u stvari Istina,a sta ne....i doznadoh jos mnogo toga.I raskoli medju Hriscanima,njihove preirke,svadje ko je u pravu a ko u krivu.....sve je to jadno i bedno....a sve je to Satanino delo....uslo je i medj svestena lica Hriscana..strasno! Погрешно си разумела. Иконе нису исто што и идоли и лажни богови. Зашто Бог наређује да Мојсије излије "два херувима златна"? Да на завеси која раздваја светињу од светиње над светињама извезе анђеле? Прочитај нешто о Седмом васељенском сабору па ћеш добити прави одговор о иконама. Такође, зашто се молимо светима. постоји огромна разлика између молитве Светом и Богу. Бог испуњава, а Светитељ се моли. Ми се Светима молимо за њихове молитве - то је у духу Цркве, да се једни за друге молимо. А где сада припадаш, ако није тајна? Чисто да знамо, због дискусије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2012 А што се тиче свађе међу хришћанима, увек их је било. Погледај шта каже апостол Павле хришћанима у Галатији: "Али ако се међу собом кољете и једете, гледајте да један другог не истребите." (Гал. 5, 15). Немој да мислиш да међу секташима нема свађе. Ух, па свађа је основа њиховог постанка. Када је Лутер у 16. веку одлучио да реформише Цркву, узвикнуо је Sola Scriptura! (Само Писмо). Дакле, Само Свето Писмо! И? Шта се десило? Већ у његово време, његов покрет је почео да се дели на бази Светога Писма. Један је тумачио овако, други онако и...данас имамо на хиљање псеудохришћанских секти која свака за себе тврди да је Црква. Када је Лутер видео у ком правцу се креће његова идеја рекао је: "Да сам знао, не бих ово почињао ни да су ме вукли са два пара волова." Данашње псеудохришћанске секте настале су, углавном, поливином 19. века, на тлу САД. Каубоји ухватили да читају Библију и да оснивају удружења грађана која су називали црквама. А Црква, Права Црква, има свог оснивача, који је за њу рекао: "Сахградићу Цркву своји ни врата је паклена неће надвладати." (Мт. 16, 16). Рекао је Господ да је та његова Црква "стуб и тврђава истине". Зашто јој онда ти налазиш ману, а називаш се хришћанком? Зар је твој суд изнад Христовог? Дакле, могуће су свађе, препирке, ломови, расколи - али Црква опстаје, до краја света и века. Сад, размисли мало о овим Христовим речима и о твом тумачењу и остављању Цркве. Дејан and Калеидоскоп је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biser Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Nije tajna. Sada ne pripadam nigde... Da budem iskrena nista puno ni u Crkvi cula nisam jer se uglavnom govori staroslovenskim jezikom.Koliko god se trudila u Crkvi mnogo toga sto me je zanimalo saznala nisam ,sve dok Bibliju u ruke nisam uzela i polako je ne citala,nego slusala. Hvala na strpljenju , na odgovorima. Prijatnu noc Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 31, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Nije tajna. Sada ne pripadam nigde... Da budem iskrena nista puno ni u Crkvi cula nisam jer se uglavnom govori staroslovenskim jezikom.Koliko god se trudila u Crkvi mnogo toga sto me je zanimalo saznala nisam ,sve dok Bibliju u ruke nisam uzela i polako je ne citala,nego slusala. Hvala na strpljenju , na odgovorima. Prijatnu noc Добро. На правом си месту. Овде можеш поставити питања о свему што те интересује у вези Цркве, вере, Бога. Ја сам православни теолог и рад сам да ти одговорим. Изволи, на овој теми су ми људи постављали многа питања. Можеш да читаш, а можеш и сама да питаш. Ево линка: https://www.pouke.org/forum/topic/266-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%BE%D0%B2/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Март 31, 2012 Пријави Подели Написано Март 31, 2012 Ми се Светима молимо за њихове молитве - то је у духу Цркве, да се једни за друге молимо ok, jasno mi je da je u duhu crkve da se molimo jedni za druge, to je valjda neki pokazatelj nase ljubavi i zajednice, ali sada me zanima koliko je u duhu crkve da se molimo svetiteljima, u smislu kad imas iskusenje tog tipa moli se tom svetitelju, a kad te muci to i to, onda se moli ovom drugom svetitelju, i kad te muci nesto trece onda se moli nekom trecem svetitelju... nije mi jasno kad onda se se molim bogu... tj cini mi se da je taj kult svetitelja postao toliko jak da je zasenio boga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 1, 2012 Пријави Подели Написано Април 1, 2012 ok, jasno mi je da je u duhu crkve da se molimo jedni za druge, to je valjda neki pokazatelj nase ljubavi i zajednice, ali sada me zanima koliko je u duhu crkve da se molimo svetiteljima, u smislu kad imas iskusenje tog tipa moli se tom svetitelju, a kad te muci to i to, onda se moli ovom drugom svetitelju, i kad te muci nesto trece onda se moli nekom trecem svetitelju... nije mi jasno kad onda se se molim bogu... tj cini mi se da je taj kult svetitelja postao toliko jak da je zasenio boga. 100 % si u pravu! Nazalost. Ne znam gde sam citao, ali prema nekom istrazivanju obavljenom u Americi, Isus se po broju upucenih molitvi nalazi na nekom 3-4 mestu, dok je mislim Bogorodica prva. U Crkvi je danas itekako prisutno idolopoklonstvo, sto u vezi svetitelja, sto kad su u pitanju mosti, ikone i ostale relikvije. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 2, 2012 Пријави Подели Написано Април 2, 2012 Пријатељи, браћо, да би човек могао судити на исправан начин, мора најпре ДОБРО познавати оно о чему суди. Да би неко имао оваква мишљење о црквеном "идолопоклонству", мора најпре отићи некад до те цркве, учествовати на неком богослужењу, свратити некада до, Студенице, рецимо, где се налазе мошти једног од нашег највећег светитеља - Симеона Мироточивог... Православно хришћанство је природни продужетак старозавјетне вере у Бога. И поштовање светитеља код нас је старо 2000 година. Још у раном хришћанству, цркве су се градиле ИСКЉУЧИВО на гробовима мученика за веру. Дакле, у питању су светитељи. Молећи се светитељу, молимо се Господу. Тај светитељ је посредник за нас пред Богом. Старозаветни псалам каже: "Ти нећеш душу моју оставити у паклу, нити ћеш дати да свтитељ Твој види труљење"(15, 10). Поштовање светих и њихових моштију, старије је од 2000 година. Нека да Господ да сви ово схватимо... Поздрав за браћу, која се интересују за ово... Александар Милојков, nedeljko, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 2, 2012 Пријави Подели Написано Април 2, 2012 Да се вратимо на почетну тему. Јако интересантна је. Све ми то делује као мисаона гимнастика. Да ли би Адам умро, окусио смрт, да се није успротивио Богу? Да ли се ту слажу свети Августин, и свети Максим? Узмимо претпоставку да не би окусио смрт, и да смрт не бу ушла у нашу природу. Онда значи да не би било потребе да се Христос оваплоти, да побеђује смрт, јер људи не би раскинули везу са Богом и овакав свет какав је данас, пали свет, не би постојао. Да ли би могли ово мало да разрадите, мисао светог Максима да би се Христос оваплотио и у том случају, с тим да смрт сматрамо оно што она представља данас? Јер данас све што се роди мора да умре. Ако тада не би било смрти, да ли то значи да не би било ни рођења? То онда значи да Адам није био потпуни човек, материјалан човек, ако је био бесмртан до свог супротстављања Божијој вољи, јер материја не би функционисала по оваквим законима. Данас смрт нечија, доводи до нечијег рађања (на пример смрт животиње, или биљке, нпр пшенице). Мислим да друга претпоставка нема смисла, да би Адам умро, окусио смрт, и да је послушао Бога, и живео у заједници са њим. Јер просто онда Бог испада лажљивац, и то онда није Бог, него Антибог, јер Бог је Истина. Ово су нека моја размишљања, јер сам већ размишљао на ову тему. И некако ми се чини да се ту вртим у круг. Некако ми се чини да су и један и други у праву (и св Максим и св Августин), али да причају на различитим нивоима. Тј да смрт различито има значење код једног и код другог светитеља, као и други појмови. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biser Написано Април 6, 2012 Пријави Подели Написано Април 6, 2012 Да се вратимо на почетну тему. Јако интересантна је. Све ми то делује као мисаона гимнастика. Да ли би Адам умро, окусио смрт, да се није успротивио Богу? Да ли се ту слажу свети Августин, и свети Максим? Узмимо претпоставку да не би окусио смрт, и да смрт не бу ушла у нашу природу. Онда значи да не би било потребе да се Христос оваплоти, да побеђује смрт, јер људи не би раскинули везу са Богом и овакав свет какав је данас, пали свет, не би постојао. Да ли би могли ово мало да разрадите, мисао светог Максима да би се Христос оваплотио и у том случају, с тим да смрт сматрамо оно што она представља данас? Јер данас све што се роди мора да умре. Ако тада не би било смрти, да ли то значи да не би било ни рођења? То онда значи да Адам није био потпуни човек, материјалан човек, ако је био бесмртан до свог супротстављања Божијој вољи, јер материја не би функционисала по оваквим законима. Данас смрт нечија, доводи до нечијег рађања (на пример смрт животиње, или биљке, нпр пшенице). Мислим да друга претпоставка нема смисла, да би Адам умро, окусио смрт, и да је послушао Бога, и живео у заједници са њим. Јер просто онда Бог испада лажљивац, и то онда није Бог, него Антибог, јер Бог је Истина. Ово су нека моја размишљања, јер сам већ размишљао на ову тему. И некако ми се чини да се ту вртим у круг. Некако ми се чини да су и један и други у праву (и св Максим и св Августин), али да причају на различитим нивоима. Тј да смрт различито има значење код једног и код другог светитеља, као и други појмови. E,vidis,mnogo toga je i mene zbunilo.Jedni kazu ovako,drugi kazu onako.I svako nekako Bibliju tumaci na svoj neki nacin.I gde je onda Istina? Kada pricam sa katolickom svestenim licem cujem jedno,kada pricam sa pravoslavnim cujem drugo.I nista konkretno jer se nekako u svojim objasnjenjima rasplinu i odu ne znam ni ja gde.Svaka cast sto su zavrsili skole.Ali nama da priblize Boga i ono sto nam porucuje u Bibliji ,teeeskoo... Znam da ce mi se ovo napisano izbrisati jer mnogo toga se brise. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pink panter Написано Април 6, 2012 Пријави Подели Написано Април 6, 2012 Što se tiče videa , sve je rečeno na kraju klipa. Potpis ateisti srbije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука