Jump to content

Животно осигурање

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поставих ову тему на ово мјесто јер сматрам да је уплаћивање премије за осигурање живота нека врста економисања.

Ако ли промаших мјењајте јој мјесто.

Оно што не могу да одгонетном је да ли се овакав вид, да кажем економисања, размимоилази са Христовом науком?

Подели на овим сајтовима

врло занимиљиво питање...и мене занима одговор...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Оно што не могу да одгонетном је да ли се овакав вид, да кажем економисања, размимоилази са Христовом науком?

Зашто би се размимоилазило?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

nasli ste kad cete o ovoj temi hahahaha 0110_hahaha

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Зашто би се размимоилазило?

У којим Христовим ријечима животно осигурање налази утемељење?

Подели на овим сајтовима

Шта је рекао против?

Заиста, када бих знао шта је рекао за или против не бих поставио ову тему као питање, већ бих поставио свој коментар, па ако имаш нешто да поставиш, значило би ми.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je to ulaganje u zdravlje. Vodiš računa o sebi. Pre ili kasnije trebaće ti taj novac. Nije to neki trošak. Sam odabereš koliko možeš da daješ. Bolje da ga ulažeš u budućnost nego trošiš na svakodnevne nebitnosti, što se uglavnom najčešće događa. A novac se u međuvremenu i oplodi pa dobiješ, po isteku, i više nego što si uložio.

A ako te mori ono da bi suvišak trebalo davati sirotinji, a ti podaj nešto i istoj, u skladu sa sopstvenim mogućnostima.

Подели на овим сајтовима

o cemu pricas, kakav novac?! onaj sto ce uskoro prestati da postoji jel taj? :D

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Заиста, када бих знао шта је рекао за или против не бих поставио ову тему као питање, већ бих поставио свој коментар, па ако имаш нешто да поставиш, значило би ми.

Можда овај цитат, јер мени стално падне то на памет кад људи говоре о осигурању.

"Zato vam kazem: ne brinite se za zivot

svoj, sta cete jesti, ili sta cete piti; ni za tijelo svoje, u sto cete se

obuci. Pogledajte na ptice nebeske kako ne siju, niti znju, ni sabiraju u

zitnice; pa otac vas nebeski hrani ih. Nijeste li vi mnogo pretezmiji od

njih? A ko od vas brinuci se moze dodati rastu svojemu lakat jedan? I za

odijelo sto se brinete? Pogledajte na ljiljane u polju kako rastu; ne trude

se, niti predu. Ali ja vam kazem da se ni Solomon u svoj slavi svojoj ne

obuce kao jedan od njih. A kad travu po polju, koja danas jeste a sjutra se

u pec baca, Bog tako odijeva; a kamo li vas, malovjerni? Ne brinite se dakle

govoreci: sta cemo jesti, ili, sta cemo piti, ili, cim cemo se odjenuti? Jer

sve ovo neznabosci istu; a zna i Otac vas nebeski da vama treba sve ovo.

Nego istite najprije carstva Bozijega, i pravde njegove, i ovo ce vam se sve

dodati. Ne brinite se dakle za sjutra; jer sjutra brinuce se za se. Dosta je

svakom danu zla svoga." (Mt 6, 25-34.)

Ваљда је у питању маловерност на коју ме асоцира осигурање. Али онда, не би требало ни штедети паре и сл. а како да живе породични људи ако немају никакве уштеђевине. И тако даље...

Подели на овим сајтовима

Питам се, како су размишљали људи који су осмислили да осигуравају живот (као и они који данас то раде) ?

Односно са којом су идејом људи основали бизнис звани осигурање живота: Да би остварили првенствено лични финансијски интерес, зарађујући на људском страху од смрти, болести и незгоде или да би били од помоћи људима у невољи?

Или је одговор негдје између?

Да ли би Христос савјетовао својим ученицима од оних првих до ових данашњих уплаћујте себи животно осигурање? Или се то Христа уопште не тиче?

И да ли је уопште битно имати одговор на ова питања?

Подели на овим сајтовима

Свако ради свој посао да би "остварио лични финансијски интерес". Што се (било које врсте) осигурања тиче ту се ради о "подели ризика". Ми сви уплаћујемо у заједнички фонд да би онима којима се догоди "нежељени догађај" добили помоћ када им је то потребно. У конкретном случају, људи уплаћују осигурање да би у случају превремене смрти њихова породица добила одговарајући износ, јер остаје без прихода који је тај члан породице доносио. Не ради се о "страху од смрти" јер осигурање не може да те спаси смрти, већ се ради о планирању и љубави према породици. Нешто нисам стекао утисак да је Христос био против планирања.

У суштини је племенита идеја. Не видим зашто би имали примедбе на то...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Колико је сигурно улагање новца на овакав начин и шта је оно што може да утиче негативно, тј. шта је то што умањује ту сигурност?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...