Jump to content

Сећате се Пелаге?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Знате онај лик што је током 20-тог века, свака виђенија српска кућа имала његов "Народни учитељ"? Васо Пелагић.

Бивши архимандрит бањалучки, који се одрекао службе и нападао цркву. Који је радио на просвећивању српског народа и који је у сваком случају био једна од најзначајнијих фигура српске историје у 19. веку. Протериван са дворова и од турака. Затваран у луднице и у затворе. Бунтовник без разлога пре него што је тај појам и измишљен.

Лик о којем би требало и те како проучити и изучити...

елем Пелага је у аманет оставио онако неке своје утопистичке социјалистичке идеје о уређењу друштва и породице, оставио је много лекарских савета и биљних препарата. Николи и мени је оставио у аманет један хумористички цитат о онанији који смо радо цитирали, али свакако да Пелагино име са разлогом носе неке школе и установе. Ликчина на квадрат.

---------------

Помињем сада Пелагу, зато што је он баш доста нападао цркву (а био је раније архимандрит) да би стално нагонио на просвећивање народа и на изградњу школа, болница и других потребитијих зграда него што су то храмови.

Е ту је квака... Србија. Век 21.

Велелепни храмови ничу било као резултат народног труда и воље, било као баштине богатих ктитора из земље и расејања.

Породилиште Београд... Цуре цеви на све стране, протрчи понеки мишић, вичу на оне породиље...ЖАСУ тебра, ко да си у Алан Форду.

У школама опао малтер а сале за физичко су неупотребљиве. Деца раде фискултуру у мемљивим просторијама које као да су из 19. века.

Покварени апарати и скенери на онколошком, нема пара да се поправе... Чекају донације ако буде. Заказивања за снимања одлажу се за 6 месеци, а да ли ће бити и тада...? Само у Бога да се болесник узда.

И шта да кажем након тога?

Да ли је Пелага био у праву, без обзира што га је црква чини се и избацила из редова верних (ово морам да проверим). Ми причамо о теологији, а просјак поред нас умире.

Ми причамо о лепом сајту, а кућа нам је пуна паучине и пацова.

Ми причамо о Исусу, а не причамо са комшијом.

Море... не би био лош један Пелага сада да се појави. Чисто да мало размрда ствари.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Е ту је квака... Србија. Век 21.

Велелепни храмови ничу било као резултат народног труда и воље, било као баштине богатих ктитора из земље и расејања.

Породилиште Београд... Цуре цеви на све стране, протрчи понеки мишић, вичу на оне породиље...ЖАСУ тебра, ко да си у Алан Форду.

У школама опао малтер а сале за физичко су неупотребљиве. Деца раде фискултуру у мемљивим просторијама које као да су из 19. века.

Покварени апарати и скенери на онколошком, нема пара да се поправе... Чекају донације ако буде. Заказивања за снимања одлажу се за 6 месеци, а да ли ће бити и тада...? Само у Бога да се болесник узда.

likefaceeeeeeee

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Ima istine, mada ne treba zaboraviti da covek ipak " ne zivi da bi jeo nego jede da bi ziveo" . E sad, koliko su nam ti hramovi na istinsku duhovnu korist i uzrastanje, to je drugo pitanje...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...