Solomon Kane Написано Октобар 29, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2011 Коме је Господ од самог почетка дао да буде свештеник, тј.благодатни предстојатељ, благи и љубављу и силом Божијом испуњен управитељ и служитељ у име Божије пред и над читавом творевином са свим постојећим бићима, човеку Адаму или жени Еви? Где се то у читавој историји откровења Божијег појављује макар једна заповест или барем наговештај Божија да жене требају бити свештенице? Не постоји и неће се наћи нигде у Св.Писму. Постоји само Библијска, светопредањска, светоотачка, црквена,богооткривена чињеница да је човек метафизички назначен, призван и створен за свештеничку службу, како у Цркви Божијој тако и у свом дому, а да жена, као вредносно једнака и егзистенцијално једнако неопходна као и човек, јесте у много чему посебно биће, али биће које има своју посебну и итекако смислену улогу у постојању човека и света (о томе би се могло говорити),али јој поред свега свештеничка служба није дата...и то је све.То што ми не желимо да разумемо и што желимо да не прихватамо оно што нам се из неког разлога не свиђа или не разумемо, то је само наш проблем и не морамо, а то је изгледа постао обичај у овом времену, да све што се никако не слаже са нашим доживљајем, схватањем, духовним и мисаоним увидом, учинимо вредносно апсолутно неприхватљивим и неистинитим.Зато се требамо мало више потрудити да кажемо себи да можда наша недоумица нема релевантну подлогу, ма колико ми мислили да има, и да схватимо да правилно разумевање функционисања света и улоге и назначења људских бића не морају имати наш доживљај и промишљање као основу, већ да је све то лепо објашњено светопредањским и светоотачким увидом у тајну света и човека коју им је открио Господ...ако не верујемо у то, ако нисмо део Цркве и, самим тим, не познајемо нити можемо у потпуности упознати,доживети и схватити тај свет, онда је релативизација неминовна, тј постаје нешто што се подразумева као обавезно и неизбежно. Наца and Пг је реаговао/ла на ово 2 Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
игорсима Написано Октобар 29, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2011 Дописујеш се са човеком који је практично банован и не може да пише слободно на овом форуму. Ипак да ти одговорим бар на ово, убедљиво најважније питање. Ове се крије суштина читавог нашег разговора: I sve to sam rekao u prvom postu. Jeste pogresna zato sto pravi nepotrebnu podelu i zato sto je posledica patriarhalnog sistema, koji sustinski nema nista sa hriscanstvom, vec je zeni davao perifernu ulogu(ako i bilo kakvu) u svim drustvenim segmentima. Jeste pogresna, zato sto ne oslikava eshatolosku realnost u kojoj polnost ne postoji. Jeste pogresna, zato sto ne postoji nista sto zenu cini manje dostojnom tajne svestenstva nego muskarca. Jeste pogresna, zato sto, pored sve nase price o tome kako Crkva ne smatra zenu nizom u odnosu na muskarca, cim dodjemo do nemogucnosti rukopolaganja zena, sva ta prica nekako pada u vodu. Dela ipak imaju vecu vrednost nego reci. Kad na to dodamo cinjenicu da ne postoje teoloski argumenti u prilog sadasnjoj praksi a da je neki, i pored toga brane kao nesto sveto i nepromenljivo, covek ne zna da li da se smeje ili da place. Ovako, sadasnja praksa samo izaziva nepotrebne probleme, jer, s jedne strane Crkva pokusava da istakne kako su zene jednake muskarcima, a s druge cini nesto potpuno suprotno, bez da iznese ikakve razloge za to sto cini. Не разумем како подела између полова може да буде непотребна. Полови се разликују па је и подела међу њима више него природна. Патријархални систем заиста нема никакве везе са са хришћанством исто као што ни повеља људских права нема НИЧЕГА ЗАЈЕДНИЧКОГ са хришћанством.. Патријархални систем нико још није теоријски оповргао и он се поштује у Цркви. Шта теби смета патријархални систем? И хришћанство је исто тако немодерно и није у тренду, па шта? Полност не постоји? Теби су стварно испрали мозак. Тамо где нема полности, нема ни деце. Тамо где нема деце, нема ни друштва. Тамо нема ни Цркве. Није ствар у достојности жене, већ у поретку. Постоји ред, друштво је уређено на одређеи начин. И мушкарац је достојан да рађа децу - али не рађа их. Жена није нижа у односу на мушарца, и обоје вреде подједнако - али не раде исте ствари. То што НЕКИ бране поредак у Цркви као да је светиња не говори ништа. Али, поредак постоји и поштује се. Црква је уређена на један начин и не жели да га мења само зато што се друштво променило и што сада сви вриште о људским правима и равноправности полова. Садашња пракса Цркве је сасвим исправна и нема никакве потребе да се мења, а проблеми који постоје су изазвани погрешним уређењем модерних западних друштава који све више искривљују појмове својих "вредности": равноправности, недискриминације, једнакости, и осталих "хероја" људских права и то до таквих размера да се ти појмови измећу у сопствену супротност и тоталитаризам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Октобар 29, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2011 Коме је Господ од самог почетка дао да буде свештеник, тј.благодатни предстојатељ, благи и љубављу и силом Божијом испуњен управитељ и служитељ у име Божије пред и над читавом творевином са свим постојећим бићима, човеку Адаму или жени Еви? Adamu. Samo ne vidim kako si ti to povezao sa svestenstvom? Da je to pravo bilo dato samo muskarcu, opet ne vidim zasto bi to trebalo da spreci bilo kog muskarca da postane svestenik. Где се то у читавој историји откровења Божијег појављује макар једна заповест или барем наговештај Божија да жене требају бити свештенице? Koliko ja znam, nigde.Istu situaciju imamo i kada je u pitanju musko svestenstvo. Не постоји и неће се наћи нигде у Св.Писму. Постоји само Библијска, светопредањска, светоотачка, црквена,богооткривена чињеница да је човек метафизички назначен, призван и створен за свештеничку службу, како у Цркви Божијој тако и у свом дому, Naravno da ne postoji kad se maltene niko nije ni bavio time. а да жена, као вредносно једнака и егзистенцијално једнако неопходна као и човек, јесте у много чему посебно биће, али биће које има своју посебну и итекако смислену улогу у постојању човека и света (о томе би се могло говорити),али јој поред свега свештеничка служба није дата...и то је све. Zbog cega joj nije data? Sta je to sto toliko razlikuje muskarce i zene, pa da mozemo reci da ona nije stvorena da bude svestenik? То што ми не желимо да разумемо и што желимо да не прихватамо оно што нам се из неког разлога не свиђа или не разумемо, то је само наш проблем и не морамо, а то је изгледа постао обичај у овом времену, да све што се никако не слаже са нашим доживљајем, схватањем, духовним и мисаоним увидом, учинимо вредносно апсолутно неприхватљивим и неистинитим. Naprotiv, ja hocu da razumem. Pritom "razumeti" ne znaci prihvatiti svako objasnjenje koje nam se servira. Isto tako, svoj stav ne smatram apsolutno istinitim, ali cu ga zastupati sve dok suprotna strana ne iznese svoje argumente i ubedi me da gresim. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Октобар 30, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2011 Одговор лежи у томе шта јесте дато жени, односно коју улогу у тајни коју зовемо човек има жена. А жени ЈЕСТЕ дато да буде ХРАМ. Piensa en ello. dusha је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Одговор лежи у томе шта јесте дато жени, односно коју улогу у тајни коју зовемо човек има жена. А жени ЈЕСТЕ дато да буде ХРАМ. Piensa en ello. И то Храм Бога Живога.Која већа улога је икада и намењена некоме? Кроз Пресвету Богородицу дође спасење свету. Жена не може да буде свештеник,мада,читајући неке код нас преведене студије које говоре о жени,изгледа да жена може све.... И све ми је дозвољено али да ли ми је све на корист? Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 Kazu zena ne sme iza oltara? Je l to tacno? U zenskim manastirima, je l zalaze iza oltara, barem da pociste? http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2011 А мушкарци се никада не буне што не могу да рађају. . . ljut Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2011 Не разумем како подела између полова може да буде непотребна. Полови се разликују па је и подела међу њима више него природна. Naravno da se polovi razlikuju, samo sto nikako da navedes koja je to sustinska razlika izmedju muskarca i zene pa da su muskarci odredjeni da budu svestenici a zene ne. Ovde mi se cini da si malo kontradiktoran, posto najpre kazes: Патријархални систем заиста нема никакве везе са са хришћанством исто као што ни повеља људских права нема НИЧЕГА ЗАЈЕДНИЧКОГ са хришћанством.. ...a zatim: Патријархални систем нико још није теоријски оповргао и он се поштује у Цркви. Шта теби смета патријархални систем? И хришћанство је исто тако немодерно и није у тренду, па шта? Ako patrijarhalni sistem nema veze sa hriscanstvom(sto sam kazes) koji je smisao da se postuje i drzi u crkvi? Sto se tice toga zasto meni smeta patrijarhat to sam vec odgovorio: smeta mi jer ne postoje validni teoloski argumenti za njegovo postovanje i cuvanje u crkvi. Полност не постоји? Теби су стварно испрали мозак. Тамо где нема полности, нема ни деце. Тамо где нема деце, нема ни друштва. Тамо нема ни Цркве. Nisam rekao da polnost ne postoji, vec da u evharistiji kao ikoni eshatona polnost nema nikakvu ulogu. Није ствар у достојности жене, већ у поретку. Постоји ред, друштво је уређено на одређеи начин. И мушкарац је достојан да рађа децу - али не рађа их. Ok, moja greska je sto sam koristio rec dostojanstvo isl. Dakle, koliko kapiram tebe i tvoje istomisljenike, smatrate da muskarac nije veci od zene niti zena od muskarca, vec se jednostavno razlikuju i postoje sluzbe i uloge koje su namenjene svakom od njih, i to je ok. Tako, na pitanje zasto muskarac ne moze da radja, odgovor je zato sto nema zenski polni organ, i to je opet ok. Samo sto kada je u pitanju svestenstvo takva ili bilo koja druga "prepreka" ne postoji. Dakle, jedno sto ja trazim jeste da mi se navede razlog protiv zenskog svestenstva, a da nije u pitanju onaj klasicni odgovor tipa: "Bog je nije odredio za to", vec kao u primeru koji navodis da postoji jasno odredjen razlog sta je to sto zenu sprecava da bude u svestenickoj sluzbi(isto kao sto nedostatak zenskog polnog organa sprecava muskarca da radja). E to je pitanje oko kojeg se vrti nasa rasprava. То што НЕКИ бране поредак у Цркви као да је светиња не говори ништа. Али, поредак постоји и поштује се. Црква је уређена на један начин и не жели да га мења само зато што се друштво променило и што сада сви вриште о људским правима и равноправности полова. Crkva ne treba da se menja samo zato sto je nesto trenutno popularno u drustvu, ali treba da se menja kada uvidi da su se tokom istorije na nju nakalemile i neke lose stvari, koje je sprecavaju da na pravi nacin obavlja svoju ulogu u svetu. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Децембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2011 radjanje-majcinstvo je razlog, to je Bogom data sluzba-uloga zene Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Децембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2011 plus Sveto Pismo i svestenstvo, apostolsko nasledje, procitaj N.Zavet-sve o zenama i sve o svestenstvu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2011 radjanje-majcinstvo je razlog, to je Bogom data sluzba-uloga zene Hm... zasto to iskljucuje da zena bude i svestenik? Zasto jedno nuzno iskljucuje drugo? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 24, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2011 plus Sveto Pismo i svestenstvo, apostolsko nasledje, procitaj N.Zavet-sve o zenama i sve o svestenstvu Citao sam i uglavnom se niko od otaca nikada nije bavio ovim pitanjem. Ako ti znas nekog, reci. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 Kas'ce ti se samo, kad budes imao zenu i decu, posto u kozi zene ne mozes biti:). Ko ce da brine o bebi, da je doji, presvlaci, kuva i brine o kuci i ukucanima, dok ona 'arli po parohiji, ne moze to tako;) to ti je full-time job. Pa, ne dodjoh jos do otaca, prvo pocetak-Jevandjelja i poslanice, tu pise da zena bude kucanica=domacica, da je Hristos apostolima rekao da idu po svetu i propovedaju, krstavaju, ti apostoli kojima je rekao su bili muskarci, i nigde ne pise da su rukopolagane zene, a pominje se rukopolaganje u vezi sa muskarcima. Vidimo da je apostol Pavle i dr.putovao, i da su putovanja trajala godinama, u to vreme zene nisu isle na fakultete, nego se mlade udavale i radjale decu (i to apostol preporucuje), kako mislis da bi one mogle sa buljukom dece da pesace, plove itd(nije to Lara Kroft, alias Andjelina Dzoli pa da sa 6 dece "snira" planetom, tad nije bilo ni aviona), stalno u pokretu, da ih zatvaraju, biju i sl.kao sto su radili sa ap.Pavlom i drugim. I u Starom Zavetu kad se u knjizi Levitskoj govori o svestenstvu, govori se o muskarcima svestenicima. Imamo onih 6 knjiga o svestenstvu sv.Jovana Zlatoustog, pa gledaj, ja nemam toliko vremena, imam porodicu-decu:) Oglo је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 Ne moze reci, 'ajd mi podoj bebu, odoh da osvestam kucu, pa samo sto se vrati,e, cekaj, sad imam zakazano krstenje, pa dosli donatori i sl. za hram, pa majstori, pa arhitekte, pa da sveti vodicu, da obidje silne kuce, pa da ispovedi, pa da porazgovara sa Zikom, Mikom...pa da vidi sta treba da se nabavi npr.za crkvu, pa oko Bozica i dr.praznika, i sta je sad u redu, da zanemari majka dete, a kad ga rodi, to je poseban, nicim merljiv osecaj, i ne znam kako bi normalna majka mogla toliko da se odrekne vremena zbog potreba drugih a da sopstvenom detetu ne pruzi sta je potrebno, da bude uz njega, pa silne poznate majke su pravile vece ili manje pauze u karijeri otkad su dobile decu, jer su zelele potpuno da im se posvete, i to su dozivele(s pravom) kao nesto najvaznije u svom zivotu, zbog cega bi se svega drugog odrekle, ili ako nesto i rade, to opet najvise zbog dece Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Децембар 25, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2011 "Величина жене као личности огледа се у рађању и служењу, баш као код Богородице. У хришћанству и у храму, жена не може бити свештеница, али зато она може бити свештеница свога дома." kirios1 је реаговао/ла на ово 1 "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука