Милан Меденица :) Написано Децембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2011 Čini mi se da je izlišno raspravljati o ženskom sveštenstvu u Pravoslavnoj Crkvi,ali je svakako legitimno razmišljati o ponovnom uvođenju službe djakonisa i eventualno mogućnosti da i žene ulaze u oltar i sl. царе, жене улазе у олтар нормално ... само код ненормалних не улазе. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2011 pa nije "prava" hriscanka, ako tako gresi, greh je ne radjati (normalno, u okolnostima, znamo kojim), nije jedino greh ako ne radja zato sto nema polne odnose zbog npr.uzdrzanja i dr.ili je nerotkinja(pa i tu se veruje da je skopcano sa grehom) i sl. одакле ти ова идеја, да је грех не рађати? а ово друго имплицира да је Бог казнена експедиција, па бих волео образложење за оба клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2011 Hehe, muškarci uvek znaju šta žena treba da bude. Ali šta sami trebaju da budu, tu buljuk..)) Inače, nisam sa žensko sveštenstvo, jer sveštenstvo smatram prirodnom ulogom koju nam je Bog dao. Recimo, i Marija iz Magdale ili Marija iz Vitanije bile su velike u Crkvi, imale su možda i veći autoritet ili ugled od samih apostola, ali nigde nisu tražile da budu đakoni ili prezviteri u Crkvi. Jesam za ravnopravnost muškaraca i žena i za emancipaciju žena, ali da ravnopravnost zaista funkcioniše treba da prihvatimo i prirodne uloge koje smo dobili. Ravnopravnost i emancipacija nije da muškarac bude žena i obrnuto da žena bude muškarac. Razumem da žene žele aktivniju ulogu u Crkvi, i dobro je tako, ali za ovo treba naći svoja rešenja, ne dirajmo u ono što traje od samog početka. Христос је већ еманциповао и мушкарца и жену и од пола и од смрти, учинио их равноправнима и у световности телесности и у духовности светог причешћа а жене не служе као свештеници само због суштинског представљања Христа на Литургији, мада је ђакониса ангелски чин, као и ђакон, па не видим проблем пола и саслуживања на Литургији а чинови и службе су већ јасно утврђене. сем разлике у мишићној маси и гениталијама и прилагођености скелета томе, у чему се још разликују мушкарци и жене? постоје ли, такозвани, мушки и женски послови? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2011 Čini mi se da je izlišno raspravljati o ženskom sveštenstvu u Pravoslavnoj Crkvi,ali je svakako legitimno razmišljati o ponovnom uvođenju službe djakonisa i eventualno mogućnosti da i žene ulaze u oltar i sl. Zbog cega? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2011 ја му причам о једном, он ми прича о другом ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2011 Прво ми је било смешно и чак ми се учинило да је лудило прејака реч, а онда сам прочитала коментаре на јутјубу. Куку леле. Стварно лудило. buuuuuuu Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2011 Totalno ludilo, Sinergija...sizofreno do bola :291291291: :291291291: :291291291: http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Децембар 30, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 30, 2011 Zbog cega? Istorija Crkve ne poznaje službu ženskog sveštenstva...Ne bih da sad govorim o poznatim činjenicama o ikoničnosti sveštenstva i slično...Uostalom, jedna od velikih negativnih tendencija u Pravoslavnoj Crkvi je da svako po protestantskom obrascu uzima sebi za pravo da polemiše o dogmama i ustrojstvu Crkve,da tumači kanone...Mislim tu i na "revnitelje" i na "hipi ekumeniste"...A pročitaj "Feminističku teologiju" Svenke Savić i videćeš kakve su to ideje,o "ženi u kultnom prostoru",o pravoslavnom androcentrizmu i slični "fenomeni" koji su zaista jednostrano i površno sagledani i prikazani... Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 16, 2012 Пријави Подели Написано Јун 16, 2012 Evo, Lepi Sica rece da nam je forum malo zamro, pa rekoh da obnovimo i ovu temu Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 5, 2013 Гости Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Ђаконисе у канону XV халкидонског сабора (.pdf) Још један сјајан текст свештеника Зорана Ђуровића, преузетог са његовог сајта djakonise.PDF Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Август 5, 2013 Пријави Подели Написано Август 5, 2013 Oce zamisli kad bi za svetog vladiku Nikolaja otvarali za svaku temu o kojoj je pisao po jednu temu na forumu. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука