Протомајстор Написано Новембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2011 1. Традиција је Предање, да ли Свето или не, али предање је. Подсећам да ни у једном канону не пише како се треба осењивати крсним знамењем, а не пише ни у Светом писму. 2. Што се тиче родних подела, писао сам већ, али додаћу да медицина познаје хормоне који доминирају код полова: Тестостерон- појачава и убрзава развијање мушких полних органа - појачава и убрзава раст пениса - регулише продукцију сперме - појачава раст длака на тијелу, осим косе на глави - појачава и увеличава раст мишића - подиже и појачава агресију Естроген- естрон (Е1) - производи се током менопаузе, - естрадиол (Е2) - доминантан код жена које нису трудне, - естриол (Е3) - примарни естроген у трудноћи. 3. Што се тиче негирања оријентације у простору и времену зато што Литургија изображава будуће Царство Божије где неће бити подела, мислим да та тврдња није реална. Пратећи ту логику можемо све релавитизовати (мало шале 4chsmu1 ): - причешћивати се удисањем из ваздуха путем испаравања из Путира, - остати код куће, јер свеједно је где стојимо - преспавати јер време је небитно, - сви се нагурати у Олтар јер се боље види, - радити Мали Вход вертикално у звонику - свако се окренути на страну по жељи, - лежати гледајући у небо, - радити стој на глави, - радити стој на жени, или мужу... - итд. kirios1, jermel, Mamica Forumska and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Новембар 11, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 11, 2011 1. Традиција је Предање, да ли Свето или не, али предање је. Подсећам да ни у једном канону не пише како се треба осењивати крсним знамењем, а не пише ни у Светом писму. 2. Што се тиче родних подела, писао сам већ, али додаћу да медицина познаје хормоне који доминирају код полова: 3. Што се тиче негирања оријентације у простору и времену зато што Литургија изображава будуће Царство Божије где неће бити подела, мислим да та тврдња није реална. Пратећи ту логику можемо све релавитизовати (мало шале 4chsmu1 ): - причешћивати се удисањем из ваздуха путем испаравања из Путира, - остати код куће, јер свеједно је где стојимо - преспавати јер време је небитно, - сви се нагурати у Олтар јер се боље види, - радити Мали Вход вертикално у звонику - свако се окренути на страну по жељи, - лежати гледајући у небо, - радити стој на глави, - радити стој на жени, или мужу... - итд. konačno pravi odgovor. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Новембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2011 ^ To je ono sto mene buni. Kada dodje porodica. Sta onda? Bilo da stoje, bilo da primaju pricesce. Nije meni problem da pustim stare ljude, decu, odrasle ljude, i da ostanem zadnja. To mi uopste nije problem. Нас никад није бунило. Ту смо да будемо једно са Христом. Ми смо већ једно јер смо у браку, и тако се осећамо ма где да се налазимо. Сваки дан смо близу једно другог, и није нам проблем да сат времена будемо са леве или десне стране. Ако нас Бог види као једно, шта има везе што стојимо просторно мало одвојено? Деца су тамо где им одговара-некад са мном са десне стране (раније), сада са мном за певницом (ако није гужва ), понекад са мамом са леве стране... Мали ађелчићи лепршају свуда....А кад крене причешће-кад најдаљи од нас пристигну пред путир, ми ближи се придружимо па к`о један пред Христа... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CasaVode Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 Ниси баш управу,али свиђа ми се како размишљаш... 0203_cool Uf.. Nisam ovo videla, verovatno da sam jos neki post previdela. Za sta nisam u pravu, a za sta dobro razmisljam? :unsure: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 Место здравих, правих и младих девојака и невесте није ни на левој страни у цркви веќ у горној цркви. Лева страна је за баке које не могу се пењати по степеницама. Разлог због то је што једном један свети дјакон је намигнуо некој невести. Владика је то приметио јер ангел који је увек дјакона на Велики и Мали Вход пратио је нестао. Због тога је владика наредио да се граде и горње цркве где ќе за време службе стајати (седети) девојке и невесте. Муслимани су увидели да је то користно, па су и они почели да граде по два ката у њихове џамије. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 3. Што се тиче негирања оријентације у простору и времену зато што Литургија изображава будуће Царство Божије где неће бити подела, мислим да та тврдња није реална. Пратећи ту логику можемо све релавитизовати (мало шале 4chsmu1 ): - причешћивати се удисањем из ваздуха путем испаравања из Путира, - остати код куће, јер свеједно је где стојимо - преспавати јер време је небитно, - сви се нагурати у Олтар јер се боље види, - радити Мали Вход вертикално у звонику - свако се окренути на страну по жељи, - лежати гледајући у небо, - радити стој на глави, - радити стој на жени, или мужу... - итд. vazduh nije isto što i hleb i vino jer se pričešćujemo MATERIJOM kod kuće nije zajednica vernih i nema načalstvujućeg tj. sveštenika ili episkopa spavanje takodje nije adekvatno poredjenje jer zajednica vernih se sabira u isto vreme u vreme kada nije bilo ikonostasa svi su lepo videli zvonici neće postojati u carstvu Božijem zašto gledati u stranu ako je Hristos ispred i zašto gledati u nebo stav na glavi hmmm dobra ideja stav na ženi - e to podržavam lol za muža baš i nisam mada ako mora da bude onaj ko je pored tebe... koja bi to zbrka ispala p.s. poredjenja ti nisu adekvatna,samo tolko Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2011 1. традиција, да би била Свето Предање, мора да има утемељење у Литургији или Светом Писму или Светом Предању. 1. Литургија је сећање на будућност, изображај брода спасења којим се освећујемо, светиње светима. света тајна причешћа не познаје ни пол, ни нацију, ни доб, ни службу, ни род. поредак примања свете тајне причешћа изображава љубав према људској слабости старости и болести и према чину службе. и то не подразумева поделу било које врсте јер поредак не мора стриктно да се држи. под један је подједнако важно клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Децембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2011 vazduh nije isto što i hleb i vino jer se pričešćujemo MATERIJOM kod kuće nije zajednica vernih i nema načalstvujućeg tj. sveštenika ili episkopa spavanje takodje nije adekvatno poredjenje jer zajednica vernih se sabira u isto vreme u vreme kada nije bilo ikonostasa svi su lepo videli zvonici neće postojati u carstvu Božijem zašto gledati u stranu ako je Hristos ispred i zašto gledati u nebo stav na glavi hmmm dobra ideja stav na ženi - e to podržavam lol za muža baš i nisam mada ako mora da bude onaj ko je pored tebe... koja bi to zbrka ispala p.s. poredjenja ti nisu adekvatna,samo tolko -Ваздух ЈЕСТЕ материја -домаћа Црква ЈЕСТЕ заједница верних, а сваки муж као глава породице-ако је крштен-крштењем добија царско-свештеничко достојанство, па је началствујући те заједнице -ако смо вредни хришћани, од умора попадамо и спавамо у исто време-ноћу (од 2 до 5 су 99% њих у сну) -осим слепих...сваке врсте... -ал` ће бити трубача, тј анђела са трубама -сви смо део Тела Христовог, па он није само испред, него и лево и десно, и иза мене.. -па и изнад нас су тице, а природа се кроз човека спасава и добија вечно постојање човековим возглављивањем у Христу, чиме је и та тица возглављена-есхатолошки говорећи -сваку гимнастику подржавам -само ван поста (добро- и у посту, али само понекад-по договору због слабости људске, ал` да тренирамо уздржање и да јачамо...) -па добро, повлачим реч, не подржавам баш сваку гимнастику... П.С. Надам се да нико не мисли да ово (ни)је шала "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2011 Zanimljivo, neki se cude sto zene stoje levo a muski desno, to nigde ne pise da tako treba, a ipak, gde god odem u crkvu/manastir tako se stoji. Inace, po tom nepisanom poretku, deca ne stoje ni levo ni desno, nego napred - ispred svih... "jer je takvih Carstvo nebesko"... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Децембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2011 Сјећам се да је једном отац Пајсије са Свете Горе причао о том односу у раној Цркви,не баш на овом типичном примјеру гдје ко стоји али на Литургији за вријеме причешћа прво се причешћивала пјевница,онда старији људи,мушкарци,жене и на крају дјеца.Тако и треба,дјеца на крају,уче се послушности,поштовању...ееее,како је Црква увјек имала тај осјећај за педагогију... :wub: kirios1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Децембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2011 Zanimljivo, neki se cude sto zene stoje levo a muski desno, to nigde ne pise da tako treba, a ipak, gde god odem u crkvu/manastir tako se stoji. Inace, po tom nepisanom poretku, deca ne stoje ni levo ni desno, nego napred - ispred svih... "jer je takvih Carstvo nebesko"... У праву си. А што се деце тиче, тако и треба. Нарочито кад су мала деца у питању, па их сви гурају, гуше, прескачу, спотичу се о њих... Имам девојчицу од 3 год. па ми је ово позната и редовна ситуација. Још кад се деца унервозе... Код нас се деца прво причешћују (моја једва дочека ''сокић и `леба''), труднице (као ја 1317_womens на пр.), старије особе па даље како ко ухвати ред... dusha је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2011 I kod nas se deca prvo pricescuju... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2011 Zanimljivo, neki se cude sto zene stoje levo a muski desno, to nigde ne pise da tako treba, a ipak, gde god odem u crkvu/manastir tako se stoji. Inace, po tom nepisanom poretku, deca ne stoje ni levo ni desno, nego napred - ispred svih... "jer je takvih Carstvo nebesko"... сви су научени вукљавом за рукав, поготово од стране осталих верника и свештеника. а да их питаш "зашто?" - везе немају да саставе кохерентан одговор ... а децу гурају испред јер је деци досадно да стоје и ништа не виде ... замисли још да стоје између ногу, све што ће да види и чује је нечија гузица и спонтани прдеж кад се пресамити да се прекрсти за мало метаније greengrin greengrin greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2011 Сјећам се да је једном отац Пајсије са Свете Горе причао о том односу у раној Цркви,не баш на овом типичном примјеру гдје ко стоји али на Литургији за вријеме причешћа прво се причешћивала пјевница,онда старији људи,мушкарци,жене и на крају дјеца.Тако и треба,дјеца на крају,уче се послушности,поштовању...ееее,како је Црква увјек имала тај осјећај за педагогију... :wub: ако оћеш прописан и правилни поредак, онда је то ово: Јов Амартол пише у књизи "О Тајнама": "Сво саврштенство и циљ и дело [Литургије] се састоји у Причешћивању животворним и страшним Тајнама и Светињама. Зато се они најпре дају свештеницима у олтару, а затим народу који се припремио и који се налази ван олтара". Из овога безусловно следи да принесеним Даровима први треба да се Причесте свештеници, а затим - сав народ, сагласно свештеномученику Клименту који каже: "Да се Причести епископ, а затим - презвитери и ђакони и ипођакони, и чтеци и појци, и подвижници, а од жена - ђаконисе, девице, удовице, затим - деца и тада већ сав остали народ по чину, са страхопоштовањем и без буке" Претходно споменути Јов каже још да онај човек који је достојан може да се причешћује сваки дан и то на исти начин како то раде свештеници, и то без разлике – оно што важи за свештенике важи и за мирјане, мушкарце и жене, децу и старце - или простије речено за све хришћане без обзира на узраст и чин. свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски ДУШЕКОРИСНА КЊИГА О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ХРИСТОВИМ ТАЈНАМА http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p1 Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Децембар 22, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2011 0110_hahaha Моја ћерка, тек што је проходала, стајала тако испред мене а иза једне жене и кад се ова савила за мало метаније, одгурнула ми дете задњицом, дете се некако одбило о мене па се вратило њој и запетљало јој се у сукњу. Умало се не угуши, јадно. 0110_hahaha И.стојковић, kirios1, Sophrosyne and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука