Boba Написано Септембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 9, 2011 jako tuzno.Posto ne zelim da spamujem temu samo da uputim cestitke Milici na njenom trudu. Дуња and Давидова је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Септембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 9, 2011 РМилице могла би да то поставиш на поуке.орг . А колико видим ти си из Београда па би могли да се договоримо о позајмици књиге на једно 15 до 20 дана . ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Септембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 9, 2011 Док не поставим скенирану књигу, ево још делова које сам прекуцала: * * * Draga mama, Evo da ti se javim da sam dobro i da sam živ i zdrav. Ovde mi je lepo, dobra je hrana i spavanje. Tata je bio jednom da me poseti i doneo mi čokoladu od trista dinara. Bio sam i kod tetka Janje. Sada će još malo Nova godina. Ovde ću je proslaviti. Ja vam želim da lepo provedete Novu godinu. Puno pozdrava od tvog Duška. Ako imaš malo vremena, pošalji mi jednu čestitku. Duško Dečak, 10 godina. Majka i očuh ga smestili u prihvatilište. Dovodjen devet puta. "Odrasli ga ubedili da sa njim nešto nije u redu i da od njih nema pravo da traži bilo kakvu naknadu". (Beleška psihologa) * * * Ja to ne razumem: moja mama mi petnaest godina nije kupovala ništa i sad sve to hoće da nadoknati. A ja sad skoro ništa ne želim. * * * Najveća tuča izmedju tate i mame odigrana je 31. avgusta, ne znam tačno koje godine. Baš na moj rodjendan. Iz razgovora sa psihologom. Dečak, 11 godina. Priveden zbog bekstva od kuće. * * * Otac me je toliko tukao da se maćeha rasplakala. ________________________________ Наставиће се Драган Јашић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Септембар 9, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 9, 2011 РМилице могла би да то поставиш на поуке.орг . А колико видим ти си из Београда па би могли да се договоримо о позајмици књиге на једно 15 до 20 дана . Опростите, превидела сама Ваш пост. Наравно, скенирану књигу ћу поставити где је најбоље, о томе ћу се договорити са администраторима. Око позајмице књиге се можемо договорити преко приватних порука. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Септембар 16, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2011 * * * Čudno Ljudi na svakom koraku A ja sama ŽIVOT Kad sam bio mali moj život je bedan bio. A kada sam poraso i bednoća je porasla. Dečak, 16 godina. Višestruki recidibista. "O ocu ne želi da razgovara. Kaže: "ostavio me je kad sam imao 3 meseca jebem mu dušu njegovu" (Beleška psihologa) * * * Kradem samo novac. Sa veće gomile uzimam više, sa manje - manje. Kako mogu da ostavim ljude bez dinara. * * * Moje dobre strane su u tome što bih želeo da se vratim kod majke ili kod oca, što brinem za njima a oni me ne primaju. Loše strane su mi sve ostalo. Dečak, 11 godina Vanbračno dete, priznato očinstvo. Majka pre sedam godina otišla u Nemačku i ni jednom se nije javila. Otac neće ni u kuću da ga pusti. BEKSTVA Ja sam uvek od nekoga mora da bežim. Kad sam krao bežao sam od milicije, kad sam bio dobar - od drugova. Dečak, 16 godina Odgovara za više provalnih kradja. "Nije meni krivo na zatvor nego na ljude". (Iz razgovora sa psihologom) _______________________ Наставиће се Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Септембар 16, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2011 Сјајна тема. Свака част на труду. 1000000001010 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 22, 2015 Пријави Подели Написано Август 22, 2015 * * *Očuh ima svog sina.Mama ima ovog najmladjeg.A mene nema niko.SVADBAOtac je trebalo juče da se ženi, ali nije seoženio. Ta njegova glumica je strašno lepa,ali nisu se juče venčali.Ukrao sam mu milion dinara što je spremio zasvadbu i otišao. Uzeo sam taksi do mora i platiočetristo hiljada. Celu sam obalu obišao i proveosam se kao grof. Kupio sam od jednog strancacipele, one duboke na šnir iplatio sedamdeset hiljada.Strašne su, nema veze što nemam čarape,mrzi me da ih perem.Nisam naučio ništa da radim. Hoću ona da me pere.Kad već hoće da se uda za njega, neka bude menimajka. Da mi pere čarape, da kuva, kad dodjem kućida nešto cvrči na šporetu. On i ja smo uvek bilikao samci.Njega organski ne podnosim. Mog oca. Ima parako blata, al mnogo je glup za žene, uvek gaiskorišćavaju. Ova ga je zaludela totalno.Ja je mrzim, zato što sam uvek strašno usamljenkad on ode sa njom. Onda mu se svetim.Probušim gume na kolim, ili isečem fotelje,ili nešto razbijem...Njoj se još nisam osvetio, ali mislim o tome.Kad je sretnem na ulici, baciću jogurt na nju,da joj curi niz onu njenu maksi haljnu.Dečak, 17 godina."Po povratku sa mora se priijaviomiliciji. Izjavio je da je od oca ukraomilion dinara ali nije hteo da kaže zašto". ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 22, 2015 Пријави Подели Написано Август 22, 2015 KO SAM JAJa izgleda nikad neću postati onošto želim.Kad sam bila mala želela sam da postanemvelika a sad kad sam velika želela bih bitimala.Želela sam da imam sve petice a sadne idem u školu.da budem kod svoje kuće a sadsam u prihvatilištu.želela sam da postanem neko aizgleda da da ću postati nikoDevojčica, 14 godina."Nadjena noću izmedju 25. i 26. septembra o.g.kod želeničke stanice. Izjavila da su je roditelji(maćeha) isterali iz kuće. Došla je u Beogradkod strica Nikole, ali ne zna gde on stanuje.(Beleška socijalnog radnika) SANPlašim seAli idem kroz mrakTamo ću napraviti svoj domOdvojen od stvarnostiDevojčica, stara 14 godina.Neeprestano plače. Primljenaje na Neuropsihijatrijskukliniku gde je zadržanadva meseca.NOKTURNOKod majkeOna švaler i ja na istom krevetuNemajući kud otišao samKod ocaNa jednom krevetu otac sa švalerkomNa drugom maćeha sa ćerkomA ja na podu na nekoj jagnjećoj kožiNemajući kud otišao samU materinuDečak, 17 godina.Sudjen zbog više provalnihkradja. bilo mu ponovo sudjeno.Mučno i bez kraja. Postoji tendencijada ga proglase psihopatom.Sam na sudjenju kaže:"Od mene čovek nikad neće biti, ja samlopuža koju čeka Požarevac."(Iz dokumentacije psihologa)* * * Da li ste zadovoljni što ubisteSve ljudsko u meniAko ste zadovoljniOstavite me samuAko nisteRecite koliko će to još trajatiDevojčica, 17 godina.Lečena od narkomanije.Za deset meseci boravkau prihvatilištu, majka jeni jednom nije posetila."Nije trebalo da se rodim,ali majka zbog slabog zdravljanije smela da me pobaci"(Iz razgovora sa psihologom)POKLONJednom sam ukrala u samoposluzi malu kucuda bih mami nešto poklonila za Osmi mart,kao druga deca.Ona se uopšte nije obradovala mom poklonui samo je rekla: - Hvala sine.To me je mnogo bolelo i osećala sam se vrlonesrećnom.Devojčica, 17 godina."Oni meni stalno govore: fukso,kurvo i slično - kako bi vama biloda vam tako kažu?"* * * Ja sam uvek želeo da budem dobar.Nikad ne bih izdao druga.A rekli su mi: - Tvoja najveća greškaje što si se družio.Dečak, 17 godina.Odgovarao zbog više provalnih kradja.Drugu iz Doma napisao: - Kad odrastešshvatićeš da te većina ne podnosi". * * * Blago vama poštenima: sva vratasu vam otvorena i svi vam veruju.Dečak, 17 godina.PRETNJAMajka je bila ovde da me poseti i kaže:- Ako ne budeš dobar, vodiću te kući.Dečak, 9 godina."Majka me je poslala u Dom jerimamo puno pčela pa zato ne možemene da čuva jer nema vremena."(Iz dnevnika vaspitača)U CRTANKI PEVACMoj otac je kovač.Na štakama sam išao u školu, pitajteučiteljicu. Tukao me je vrelim mašicamapo tabanima zato što sam u crtankiprekopirao pevca i kokošku,a rekao da sam ja crtao.Posle sam ga pitao: - Dobro, što si mestvorio kad me mučiš?"Dečak, 14 godina. * * *Kada bi bar neko nagovorio mogtatu da ne pije i da bude dobar prema meni. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 22, 2015 Пријави Подели Написано Август 22, 2015 PRLJAVI FUDBALMajka je često odlazila na sud da bi dobilaod oca izdržavanje za nas troje. To je sporoišlo i troškovi su se povećali. Nismo mogliviše ni da zajmimo.Neki dobri ljudi iz naše kuće zaposliše mamu.Tako smo vratili dugove. Tada sam ja napravio glupost.Naša kuća je visoka, ima mnogo dece i svi volefudbal. Moja mama se vrati s posla ujutru,a oni fudbal pa u dvorište. Ja molio, molio,oni - ništa. I jednog dana ja napišem cedulju:NE GALAMI MOJA MAJKA JE RADILA U TREĆOJ SMENI.I to zakucam na ulazna vrata.Došla deca, pa se smeju, a jedan visoki što senajviše smejao, gleda me i cepa cedulju. Kaže:- Fudbal se isprljao, treba mi da ga obrišem.I tad sam ga udario. Prvo u glavu, pa onda ne znam gde.Dečak, 16. godina.* * * Pogledao bih u sunce i išao u tom pravcuPRIČA O JEDNOM MIKIJUKod nas u Domu kruži priča o tome da jeneki fini gospodin odavde iz Doma uzeojednog Mikija, usvojio ga i iškolovao.Kažu, svake nedelje popodne može da se vidikako Miki, u čistoj beloj košulji i crnoj leptir mašni,i taj gospodin - šetaju po Kalemegdanu.A kad je kiša, MIki otvori kišobran na patent,uhvati tog finog gospodina ispod ruke, šetaju i pričaju.Kažu da je to potpuno istinito.Ova priča se stvarno prepiričavamedju decom u jednom Domu.PRAVI RAZLOGJa pravu ljubav nikad nisam osetila.Ne znam, možda zbog toga što ne mogu daosećam pošto su me mnogo maltretirali.TAČNO TAKO JE BILOJa radim na relaciji 33. Tu je najbolje zatošto je uvek gužva. Radio je sa mnom i DžezBond zvani Gorilo.Podjemo mi tako u džeparenje,a ono gužva, džep do džepa, kao na vašaru.Jedan gospodin digao ruku visoko i traži kartu.Ja dam znak ali Džez Bod zvani Gorilo nećenormalno da radi, hoće usavršeno džeparenje.Ja obustavio rad i gledam ga.Izvuče on tom čoveku novčanik i odmah gabaci na pod, pa kaže tom istom gospodinu:- Gospodine, da li je vama ispao novčanik.Tačno tako je bilo.Gospodin mu dao dve hiljade i još ga hvali:- To je omladinac, to je vaspitanje - i jošmnogo nešto pričao.A ovaj crko na osećaj: na moje oči je prizanopred svima da je on izvukao novčanik i bacio ga.I vrati dve hiljade gospodinu.Dečak, 17 godina.Džepari od devete godine.* * * Hiljadu puta postavljam pitanješta je životsvi ćutegledaju mei odlazeDevojčica, 17 godina.Pismeni odgovor na temu:"Moja biografija" ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 22, 2015 Пријави Подели Написано Август 22, 2015 ŠTA VREDIGrdje ne može biti.Nas osmoro smo u jednoj sobi.To je jedan hotel.Prvo smo bili podstanari pa smo dobili jednusobu u kojoj se srušio plafon. Jednu noć smospavali u parku. I novine su pisale samo samigubio to isečeno. Posle nas opština smestilau taj hotel, u jednu malu sobicu, stali su samokreveti. Nemamo ni jedan običan sto da pišemozadatke.Mi smo dosad bili tri puta u Beograd, ovo nam ječetvrti put. Ovde daju naredjenje da nam se dastan a kad se vratimo oni to u koš. Majci vele:- Kad si išla u Beograd da se žališ nek' ti onidaju stan. To onaj Pajo u opštni.Evo sad smo ponovo došli samo bez tate.On je u bolnici. Šest puta je operisan, više namašta da se operiše. Odmah ispod zavoja mu je utroba.Ovde su nas lepo primili, ali šta vredi.Ne znam šta se desilo: mama je rekla da ide dakupi hleb i njie se vratila. Nikada nas dosadnije ostavljala. Ovo je nama prvi put da smobez roditelja.Ako mama danas ne dodje, moraćemo sami daidemo da je tražimo. Ona je rekla da će da se ubije.Šta ćemo mi ako njoj nešto bude a tata je već ubolnici.Tamo ne možemo da se vratimo sami. Koliko god imapoganštine - tamo je. Grdje ne može biti.Ne možemo ni u hotel, hoće i iz njega da nasisteraju. Daju nam neku malu sobu, još manju odte u hotelu i majka nije pristala. Pre su namdavali neku ruševinu ali majka nije htela. Kakoda ideš u ruševinu, ko da je rat. - E, pa kadnećeš u ruševinu, onda nežeš dobiti ništa - takokažu.Sad nas je najviše strah za mamu, da se ne ubije.Kako ćemo posle sami.Dečak, 11 godina.Govori u svoje ime, u ime svoja dvamladja brata i sestre."Svi su uredno obučeni, pokazujupantalone koje im je tatašio, jer je tata nekada bio šnajder.Sve je rukom šivenosvaki šav..."(Beleška psihologa)OBIČAN DANPrvi put sam ukrao od kuće dvadeset hiljadai sve sam potrošio na drugove...U stvari to i nisu bili moji drugovi, ja nemam drugove.To su dečaci iz ulice.Oni ne vole mene, vole samo moje pare.Što bi me i voleli kad me ni majka ni otac ne vole.Otišao sam u samoposlugu, nakupovao sambombone i još svašta i častio ih. Kada su svepojeli, otišli su, nisu me ni pitali zašto častim.A ni ja nisam imao neki poseban razlog.Nije mi bio ni rodjendan.Dečak, 14 godina."Posle ručka su svi dobili podve jabuke. Došao je kod menei dao mi jednu. Drugu kaže,čuva za Bracu - to je najmladjidečak u Prihvatilištu.(Beleška socijalne radnice) ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 23, 2015 Пријави Подели Написано Август 23, 2015 * * *... Vi verovatno niste čuli da roditeljine vole svoju decu, ali ko zna, možda janisam njegovo dete.Čuo sam kako je jednom govorio ružne rečimami: - Ko zna čije je to kopile.Plašio sam se da će ona priznati i staviosam jastuk na glavu...Dečak, 15 godinaPočeo je kao tapkaroš, sadaje poznati džeparoš* * *Voleo bih da se moj otoac ne uči na menida bude otac.Iz razgovora sa psihologom.Dečak, 17 godina.Odgovara zbog više provalnih idžepnih krađa.Rekao još i ovo: "Kažu mi treba davoliš i poštuješ oca. Kao da sam janeki utikač pa možeš čas da voliš,čas da ne voliš." ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 23, 2015 Пријави Подели Написано Август 23, 2015 Dečak, 17 godina.Sudjeno mu zbog ubistva oca.Poginuo januara 1968. u saobraćajnojnesreći prilikom vožnje ukradenim kolima."Većinu vremena u prihvatilištu provodioje crtajući. Krio je da je ubio oca jer seplašio da će deca da beže od njega.U jednom trenutku rekao: "Brzo mi prodje detinjstvo".(Beleška psihologa) Zamisli samo kakav se talenat krio u njemu; zamisli da je rastao u drugim uslovima; zamisli šta je mogao ostaviti iza sebe. Čini mi se da je u njemu bilo genijalnosti koju je surovi život osujetio. I koliko je takvih pa makar i da nisu talenti, ali su zaslužili da žive kao sav normalan svet. Драшко је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 23, 2015 Пријави Подели Написано Август 23, 2015 CIRKUSJedno vreme smo živeli otac i ja.Posle je on doveo ženu, koja je predstavljalamoju maćehu.Rođenoj majci me odvodio otac u goste.Jednog dana kod maćehe je izbio jedan kraći skandal.Poslala me ona ujutru po hleb, a bila nekasocijalistička slava, pa pošto je to bio praz-nik za sav narod, došao cirkus. Bilo je sva-šta da se vidi. Izvodili lavove za strah iglupe avguste za smejanje. Kad ja pogledam, aono četiri sata. Nigde više hleba, sve zatvo-reno. Nisam smeo kući ni da se vratim. Poslese ja osmelio pa se vratim...Tata me je tukao sve na odmaranje: prvo tuče,pa se odmori, pa posle opet tuče.Pobegao sam kod mame.I ona me ponekad tuče, ali su njene batinemnogo poštenije.Dečak, 10 godina."Bili juče u porodici. Neće ga. Želeda ode što pre u dom".(Beleška socijalnog radnika)‚* * *Parkovi su najbolji na svetuzato što nemaju ćoškove kao sobeDevojjčica, 8 godina.PROZOROtac me isterao iz kuće, pa sam mesecimaživeo u staklenoj bašti.Hteo sam nekako da mu se osvetim, pa samizvukao ventil za ulje sa njegovog motora.Otac i brat su me zbog toga jurili i ja sampretio da ću ih jednom ubiti.Posle sam išao kod majke d tražim hranu ipitao sam je dokle ćšu da tražim hranu ovakoispod prozora, a ona kaže: - Kada si zaslužioonda celog života.Smetam i sebi i drugima, ne znam dokle ću ovako.Dečak, 16 godina."Na suđenju je cela prodica zahte-vala da bude smešten u duševnu bol-nicu. Izjavu "On nije normalan, on je bol-estan" čuo je tri puta. Prvood oca, zatim od majke i na kraju odbrata".(Iz dnevnika psihologa) SUZE MOGA DEDEMama me prevarila, rekla je da će i mene davodi u Nemačku i do poslednjeg dana samživeo u nadi. Jednog dana se mi spremili ija spakovao sve. Onda me deda poslao po taksikod Vukovog spomenika. Ja izaberem najlepšeg,jedva šofer pristao. Mama i sestra već bilepred kapijom kad smo ja i taksi došli. Mojestvari zaboravile i ja otrčim da ih uzmem.Kad sam se vratio, nema nikog, samo moj dedaplače pred kućom. A ja sve mislio da on nema suza.Dečak, 9 godina.U noći između 20. i 21. septembra 1970.godine pronađen na pijaci ZeleniVenac kako spava ispod tezge. ČAJDobio ja temperaturu, majka sve plakala icepala neku bluzu za obloge od rakije. Kaže:- Tako rade i u bolnici.Meni žaop što plače, pa samo vičem: - Ne boj semama neću umreti sigurno, a ona još jače. Kadodjednom uđe tata sav pijan, a mama od nezna-nja pogleda na sat. Tata poče da viče: - Šta gle-daš na sat božiju ti majku, a ona kaže: - Ništa,Simo, gledam da l' je vreme detetu lek da dam,mnogo nam je bolestan.Ne znam tati šta bi, sede za sto i poče da pla-če. Posle kleče pored mog kreveta i još dugo jeplakao. Onda sam se ja uspavao i tata kaže dami je temperatura spala.Ujutru smo svi zajedno pili čaj od lipe.to je bio moj najsrećniji doživljaj.Dečak, 14 godina."Prvo odbio da pismeno odgovori natemu: Moj najsrećniji doživljaj.Kasnije ispričao ovu epizodu".(Beleška psihologa) javor је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 25, 2015 Пријави Подели Написано Август 25, 2015 Majke godišnje napuste nekoliko desetina beba BEOGRAD - O dečaku koji danas puni prvih mesec dana svog života umesto majke i oca brinu lekari Dečje klinike kragujevačkog Kliničkog centra. Mališan je rođen u bolnici, ali je majka posle nepuna tri dana pobegla. To je poslednji slučaj u nizu sličnih na koje je osoblje ove zdravstvene ustanove već naviklo. Samo u 2010. u Višegradskoj ostavljene 24 bebe: Dečak iz Kragujevca Ovoj bebi niko nije dao ime. Tek što je rođena, postala je socijalni slučaj. Već joj se spremaju papiri za put u ustanovu i u hraniteljsku porodicu, a odatle na usvajanje. - Majka koja je registrovani narkoman rodila je dečaka u našem porodilištu. Onda je otišla, bez pozdrava. Bukvalno je pobegla. Ona ima hepatitis C, ali je dete, na sreću, potpuno zdravo. Uskoro će otići u prihvatilište u Beogradu, a odatle na usvajanje jer ima mnogo ljudi koji vape za decom. I ovde, kod nas, često svraćaju parovi bez dece i raspituju se da li je neko možda ostavio dete - kaže Zoran Igrutinović, direktor klinike. Deca bez roditelja 2008. - 10.117 2009. - 11.149 2010. - 11.951 Bezimeni dečak je sam u sobi. Staklo ga deli od druge prostorije gde su ostale bebe s majkama. O njemu brinu medicinske sestre i lekari. Do prošle nedelje tu je bilo i dete koje je ostavljeno jer je rođeno bolesno, ali su roditelji ipak došli po njega. - Ovo je četvrta ostavljena beba u toku ove godine. Roditelji uglavnom ne dolaze po decu koja su rođena sa nekom teškom bolešću, a ređe, kao što je ovde slučaj, kada je dete zdravo. Nemamo izbora, već ga čuvamo dokle možemo, a posle ga predajemo dalje. Dešavalo se i da lekari usvajaju takvu decu jer se vežu za njih i ne mogu da ih ostave - kaže Igrutinović. Ništa bolja situacija nije ni u Beogradu. U najvećem beogradskom i državnom porodilištu GAK “Narodni front” kažu da na godišnjem nivou imaju nešto manje od desetoro ostavljene novorođenčadi. U Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj ulici u Beogradu u ovoj godini već su prebacili tu brojku. Dete nađeno u buretu Penzioner Miodrag P. iz Lapova je doživeo šok kada je u svojoj bačvi za vino pronašao bebu. Dečaka, zavijenog u papirnu kesu i krpe, odmah je stavio kraj furune jer je bio februar i velika zima. Dete je pod rotacionim svetlima hitne pomoći i policije prevezeno u Kragujevac. Ostalo je živo i zdravo. Mezimcu dečjeg odeljenja su lekari dali ime Srećko. Posle godinu dana je usvojen, a roditelji, koji su ga ostavili, nikada nisu pronađeni. Stanka Arsenijević, socijalni radnik ovog porodilišta, kaže da su od početka godine imali 13 beba ostavljenih u porodilištu, od čega je čak šestoro novorođenčadi ostavljeno u proteklih dva i po meseca. Ona podseća da su u tom porodilištu prošle godine ostavljene čak 24 bebe. Državni Zavod za socijalnu zaštitu ne beleži posebno ostavljenu novorođenčad, ali se i na osnovu ukupne statistike može primetiti da je problem sve veći. Broj dece bez roditeljskog staranja u Srbiji već nekoliko godina raste. O tome svedoče godišnji izveštaji o radu centara za socijalni rad koji pokazuju da je u 2008. broj dece bez roditeljskog staranja bio 10.117, u 2009. taj broj je porastao na 11.149, dok je prošla godina završena sa 11.951 detetom bez roditeljskog staranja. Jedan od poslednjih slučajeva u Kragujevcu bio je kada je srednjoškolka koja je došla iz okoline Vranja zatrudnela i nije smela roditeljima da kaže da ima bebu. Porodila se, pošteno rekla da neće da je povede sa sobom, potpisala papire i otišla, kaže Igrutinović. To dete je bilo žensko, zdravo i ubrzo je usvojeno. U kragujevačkom Centru za socijalni rad kažu da je cilj da se majka pronađe i da se dete vrati biološkim roditeljima. - Prati se pre svega stanje majke i okruženja. Ako se proceni da nema uslova da dete živi s njom, onda se daje hraniteljima. Majka može da se popravi, da nađe posao i da traži da dobije svoje dete. Ali, pre svega, bitno je da dete bude na pravom mestu i da bude zbrinuto - kaže Smilja Rakić, supervizor za zaštitu dece i omladine. Kako saznajemo u Dečjoj klinici, najčešće se dešava da roditelji, zbog nemaštine, ostavljaju decu u bolnici. Kritičan period je zima kad oni koji nemaju grejanje kod kuće ili žive u sklepanim kućicama decu spasavaju tako što ih vode kod lekara raznih specijalnosti tražeći uput za bolnicu. Deca provode po par meseci u toplom, uz tri obroka, a posle ih roditelji vraćaju kući. http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/277479/Majke-godisnje-napuste-nekoliko-desetina-beba ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 U subotu, 23. jula, drugu godinu po redu, Svratište za decu i Centar za integraciju mladih organizuju akciju DAN ZA LIMUNADU ZA SVRATIŠTE u okviru koje će ugostiteljski objekti u Beogradu, prihod od prodatih limunada tog dana, donirati Svratištu za decu. https://pouke.org/forum/topic/41284-друштвена-небрига-о-деци-о-малим-херојима/?do=findComment&comment=1469666 Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука