Jump to content

Rasuđivanje

Оцени ову тему

Препоручена порука

Rasuđivanje je način da se čovek rodi kao Božansko biće, i u ovom tekstu ćemo pokušati to da malo bolje osvetlimo. Da se vidi kolika je vrednost rasuđivanja i kakvo blago stičemo njime. Stihovi o Izraelskom caru Solomonu će biti odličan uvod u priču. Evo šta je Solomon zatražio od Boga:

Daj dakle sluzi svojemu srce razumno da može suditi narodu tvojemu i raspoznavati dobro i zlo. Jer ko može suditi narodu tvojemu tako velikom?

I bi milo Gospodu što Solomun to zaiska.

I reče mu Bog: kad to išteš, a ne išteš duga života niti išteš blaga niti išteš duša neprijatelja svojih nego išteš razuma da umeš suditi;

Evo učinih po tvojim rečima; evo ti dajem srce mudro i razumno da takoga kakav si ti ni pre tebe nije bilo niti će posle tebe nastati taki kakav si ti.

A svrh toga dajem ti i što nisi iskao, i blago i slavu, da takoga kakav ćeš ti biti neće biti među carevima svega veka tvojega.

I ako uzideš mojim putovima držeći uredbe moje i zapovijesti moje, kao što je išao David otac tvoj, produljiću dane tvoje. Knjiga o carevima 3.9-14

Vidimo da je za rasuđivnje potrebno razumno srce, i ne zaboravimo da je srce centar našeg uma, fokus naša pažnje, Misli koje preokupiraju našu pažnju one su nam u srcu. Pa Gospod kaže da tamo gde je naše blago tamo đe biti i naše srce. Naše misli će uvek biti tamo gde je naše blago: zato onaj ko se obogatio u zemaljskim stvarima ne može naslediti carstvo jer u njegovom srcu neće biti Bog nego će premišljati o svom blagu umesto da traži Boga.

Sv. Pismo razlikuje dva razuma: razum koji je po Bogu i naš razum. Pa Osija kaže: I sada jednako greše i grade sebi lijući od srebra svojega po razumu svojemu likove, koji su svi delo umetničko, a oni govore za njih: ljudi koji prinose žrtve neka celuju teoce.Osija, glava 13

O Timotije! sačuvaj što ti je predano, kloni se poganih, praznih razgovora i prepiranja lažno nazvanoga razuma, 1. Timotiju, glava 6 Ja sam luđi od svakoga, i razuma čovječijega nema u mene. Price Solomunove, glava 30

A pogledajmo šta kaže pismo za razum koji je po Bogu: Sine moj, slušaj mudrost moju, k razumu mojemu prigni uho svoje, Price Solomunove, glava 5

Od čega čovek postaje razuman odgovor daje samo Pismo: Od zapovesti tvojih postadoh razuman; toga radi mrzim na svaki put lažni.Psalam 119. A Hristos kaže: Ko hoće njegovu volju tvoriti, razumeće je li ova nauka od Boga ili ja sam od sebe govorim.Jovan, glava 7 Šta nam to gospod kaže? Razuman se postaje tako što se čini ono što je Gospod govorio da treba činiti.Beseda na gori je dobar početak da znamo šta treba činiti da bi smo došli do razuma koji je po Bogu. Razum se ne stiče mudrovanjem, i sabiranjem mnogog znanja već činjenjem Božije volje.

A sinovi će tvoji svi biti naučeni od Gospoda, i obilan mir imaće sinovi tvoji. Isaija, glava 54. U prorocima stoji napisano: i biće svi naučeni od Boga. Svaki koji čuje od oca i nauči, doći će k meni.Jovan, glava 6. Mi treba da budemo naučeni od Boga da bi smo imali razum i da bi mogli ispravno da rasuđujemo. A kako ćemo biti naučeni od Boga ako glasa njegova ne čujemo, ako nemamo Njegova otkrovenja?

Zato Gospod kaže učenicima: Niti se zovite učitelji; jer je u vas jedan učitelj Hristos. Matej, glava 23. Znači onaj koji se uči od ljudi iz raznih knjiga vešto napisanih neće steći razum koji je od Boga nego đe steći razum koji je od ljudi. Jer ljudski razum dolazi od ljudskog uma a Božiji razum dolazi od Božijeg uma. A gde možemo nađi Božiji um? Sv. Pismo je Reč Božija, a Grčka reč Logos znači Reč, ali ima još jedno značenje, znači i UM. Pa sv. ap. Jovan kaže: U početku beše riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ. Ona bješe u početku u Boga. Sve je kroz nju postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo. U njoj beše život, i život beše vidjelo ljudima. I videlo se svetli u tami, i tama ga ne obuze. Po Jovanu 1. 1-5 Pa hajde da umesto da Logos prevedemo sa Reč, prevedemo kao Um.

U početku beše Um, i um beše u Boga, i Bog beše um. On beše u početku u Boga. Sve je kroz njega postalo, i bez njega ništa nije postalo što je postalo. U njemu beše život, i život beše videlo ljudima. I videlo se svetli u tami, i tama ga ne obuze.

Na nebu se nalazi Raj , tamo je Carstvo nebesko, presto Božiji u nebeskom Jerusalimu,tamo je i Drvo Života, i izvor vode života. Tamo žive anđeli, duhovi dobra. A Pakao se nalazi u srcu zemlje,tamo je večna vatra i tamo žive demoni, duhovi zla. I kad se bukvalno rasuđuje: mi znamo da neba nema, da se posle atmosvere koja uzrokuje plavetnilo koje vidimo nalazi dubina svemira.a kad pogledamo ispod nas se nalazi zemljino jezgro i vrelina lave koja je ispod tankog sloja Zemljine kore.

Ali Gospod Isus Hristos nam kaže da je Carstvo nebesko tu u nama,da je to svet naših misli, da se ono nalazi u našem umu. Da je Raj, deo našeg uma, da se tu u nama nalazi presto Božiji i da u našem umu žive anđeli, Pa ako je nebo tu u nama onda je i zemlja tu u nama, i pakao i anđeli Pakla su tu u nama, svet naših misli.

A mi smo tamo gde se svojom pažnjom nalazimo, ako smo svojom pažnjom na nebu gledamo nebeske stvari a ako smo svojom pažnjom na zemnji gledamo zemaljske stvari, Misli kojima posvećujemo pažnju su anđeli ili demoni. Mi smo svojom pažnjom ili u raju ili u paklu.

Zato je jako bitno da se naučimo rasuđivanju, da naučimo da prepoznajemo svoje misli, da bdimo nad njima i da svojom pažnjom što više budemo u raju nego u paklu. Zato bez solidnog poznavanja biblije nema rasuđivanja: jer nemamo na osnovu čega da rasuđujemo. Bez sv. Pisma nemamo informaciju da mi u sebi imamo dva različita načina mišljenja i da nismo dužni da slušamo ono što nam naš intelekt savetuje. Jer u intelektu se ogleda naš zemaljski način mišljenja. On koji je nekada živeo na nebu i bio jedan od najsvetlijih anđela, Lucifer, zbog svog bezakonja prognan je na zemlju i postao je vladar zemlje,gospodar pakla. U Svetom Pismu mi Imamo Um Božiji, i on je mera po kojoj možemo da rasuđujemo da li je neko mišljenje dobro ili loše. Deset Božijih zapovesti su uputstvo šta ne treba raditi a Hristovo Jevađnjelje je uputstvo šta da radimo da bi smo stekli Carstvo nebesko u kome će nam služiti anđeli Božiji imesto da živimo na zemlji i služimo anđelima pakla.

Zato sv.ap. Pavle kaže u korinćanima glava 6

Ne znate li da ćemo anđelima suditi, a kamoli stvarima ovoga svijeta?

Подели на овим сајтовима

Tri stvari čine čoveka a da mu se ne mogu oduzeti: Volja, Razboritost i Pažnja.

Možeš da ostaneš bez ruke noge tela ali bez ove stvari ne možeš, to je esencija jednog uma. 

I ako čovek ne vlada tim trima moćima on onda ne vlada ni svojim bićem. on je rob umesto da bude gospodar.

Razboritost uključije i moć rasuđivanja; a da bi čovek mogao da rasuđuje potrebna su mu bar dva različita načina mišljenja između kojih bi on rasuđivao. 

Dajući nam moć razboritosti Bog nam je dao i čak tri različita načina mišljenja koje bismo mi mogli uzeti u obzir kad rasuđujemo da bi smo bili razumni. 

Da bih objasnio ova tri načina mišljenja poslužiću se našim telom koje je stvoreno po našem duhovnom telu da odražava nas kao duhovna bića, a ujedno da kroz telo lakše prepoznamo naše duhovne delove. 

Tako imamo levu i desnu moždanu hemisveru i moždinu koja ove dve spaja u jedno pri funkcionisanju tela. 

Leva i desna Hemisvera ne misle isto to su kao dve različita ličnosti u našem umu.

Ranije je bilo pokušaja da se leči šizofrenija tako što bi posekli neuronske veze između leve i desne hemisvere, i tada je primećeno da se dešavaju čudne stvari: Osoba pođe u garderober da uzme nešto da obuče a jedna ruka pođe za jednu stvar dok druga za drugu. Jer desna hemisvera mozga upravlja lavom rukom  a leva desnom. Na stolu stoje više vrsta slatkiša i jedna ruka pođe za jedan a druga za drugi slatkiš. Pa su posle rađeni razni ekstepimenti da bi se utvrdilo da naša leva i desna hemisvera imaju zasebnu volju i da drugačije gledaju na svet, 

A one se u našem umu ispoljavaju kao naše misli. 

Leva Intelektualna je predator u nama koja se bavi preživljavanjem, obraćajući pažnju na detalje ona pokušava da otkrije opasnot i da reaguije kako bi se preživelo i tako zna da nas stalno drži pod stresom, jer kad god u nekoj situaciji prepozna razlog za uzbunu ona alarmira i dovodi celo telo u stanje pripravnosti. I radi tih uzbuna mi retko čujemo desnu hemisveru koja se aktivira kada smo smireni i kad je sve potaman, jer ona je tu da se brine o važnim žiovotnim potrebama tela kada nije opasnost. 

Rasuđivanjem mi  preispitujemo ideje od jedne i druge strane i svom duhu, Kičmenoj Moždini dajemo znak šta da uzme u obzir kada je funkcionisanje tela i naše ponašanje u pitanju.

I što je čovek inteligentniji on sve manje i manje čuje svoju desnu moždanu hemisveru od buke koju stvara njegov intelekt tako da od razboritosti kod takvog čoveka nema ništa.

Kroz Razboritost mi otkrivamo da se naš neprijatelj zapravo nalazi u nama samima i da ako ne naučimo da ga kontrolišemo, da ga svežemo vezama naše volje, ne dajući mu previše pažnje na kraju će nas ubiti. Luicifer živi u svakome od nas a da nam stalno ukazuje da je đavo tamo negde izvan nas.

Međutim kroz razboritost mi ga otkrivamo i vezujemo mu ruke da ne vlada nad nama.

Подели на овим сајтовима

Imena su oznake karaktera jer nas Bog poznaje po karakteru. Kada Bog preko proroka govori o Hristosu, on ga često naziva Davidom, pa neupućeni misle da ti stihovi govore o caru Davidu koji je vladao Izraelom. A zapravo Bog kaže za Hrista moj ljubljeni,

Budući da David znači Ljubljeni. Tako mi razumemo da Bog kada govori o Davidu zapravo govori o Isusu Hristosu.

Tako Hristos ima više karakternih oznaka po kojima ga Bog poznaje.

Ime Arhangela Mihaela Znači; Onaj koji je kao Bog, A znamo da je samo sin Božiji kao Bog.Tako razumemo da kada se govori Arhangelu Mihailu zapravo se govori o Isusu Hristu, koji je Logos, um Božiji.

Zatim prorok koristi ime Emanuel najavljujući rođenje Isusa Hrista: A Emanuel Znači s nama Bog.

David Znači Ljubljeni, Isus znači Spasitelj, Hristos je Mesija

Zatim ga znamo kao Jagnje – jer je se on žrtvaovao za naše grehe

Zašto je bitno da znamo sve ovo:Već sam rekao da je Logos Um i Reč. Znači Arhangel Mihail je Um Božiji. Drvo života. Kako drvo života?

Pa pismo nas uči da se u Drvetu života nalaze; Mudrost, Istina i razum. A znamo da je u Hristu takođe Istina, mudrost i razum.

Tako razumemo da je Hristos zapravo drvo života. Hristos nam govori da je Carstvo Nebesko tu blizu nas u nama samima.

Carstvo nebesko je u svetu naših misli, deo našeg uma.

Pa ako je Carstvo nebesko u našem umu, to je i drvo života u našem umu, anđeli i demoni takođe. To je jako bitno da zapazimo jer treba da otkrijemo na koga se odnosi drvo poznanja dobra i zla,

jer je i ono deo našag uma.

I kako je Drvo Života arhangel Mihael, to se o Drvo poznanja dobra i zla takođe pojavljuje opisano kao Anđeo: U pitanju je Hruvim zaklanjač, Lucifer.

Onaj koji je pomazan da zaklanja prilaz Drvetu Života.

Sledeći ovu logiku mogli bi da se upitamo koji je to deo našeg uma

koji se svojski trudi da mi ne otkrijemo Drvo Života koje je tu u nama, u našem umu.

Znači Hristos živi tu u nama kao Drvo života, ali se Lucifer svojski trudi da ga mi ne vidimo. Intelekt je Drvo poznanja dobra i zla, on je taj heruvim zaklanjač i Lucifer i Sotona.

On Intelekt je najsjajniji anđeo, prenosilac svetlosti. Bio je u Rajskom vrtu dok se ne nađe bezakonje na njemu.

On je otac laži i svake prevare kojima se trudi da mi ne upoznamo Boga u sebi.

Kada čovek ne veruje u Boga on ga učvršćuje u tome i daje mu ideje kojima će da dokazuje da Boga nema.

A ako je neko vernik; onda ga Intelekt zavodi da poštuje Boga na pogrešan način. I ponovo uspeva da sakrije Boga od takvog vernika.

Samo iskreni Vernici, oni koji nisu formalni vernici već tvore Božiju volju, uspevaju da prođu pored svoga intelekta i da zavire šta to ima iza njega.Takvi vernici nalaze Boga i naslađuju se Njegovim otkrovenjima.

Hteo bih još da napomenem: Kao što se Logos može prevesti kao Um i kao Reč, tako je i koren reči koja označava zmiju u Hebrejskom,

isti kao i koren reči Učitelj. Tako da se s pravom možemo zapitati ko je prevario Evu? Zmija ili Učitelj, Lucifer,njen intelekt.

.Pogledajmo kako Sv. Pismo opisuje Intelekt Božiji

opisujući ga kao cara Tirskog u Jezekiji 28 glava

Opet mi dođe riječ Gospodnja govoreći: Sine čovječji, nariči za carem Tirskim, i reci mu: ovako veli Gospod Gospod: ti si pečat savršenstva, pun si mudrosti, i sasvijem si lijep. Bio si u Edemu vrtu Božjem; pokrivalo te je svako drago kamenje: sarad, topaz, dijamanat, hrisolit, onih, jaspid, safir, karbunkul, smaragd i zlato;

Onaj dan kad si se rodio načinjeni ti biše bubnji tvoji i svirale.

Ti si bio heruvim, pomazan da zaklanjaš; i ja te postavih; ti bješe na svetoj gori Božijoj, hođaše posred kamenja ognjenoga. Savršen bješe na putovima svojim od dana kad se rodi dokle se ne nađe bezakonje na tebi.

Od mnoštva trgovine svoje napunio si se iznutra nasilja,

i griješio si; zato ću te baciti kao nečistotu s gore Božje,

i zatrću te između kamenja ognjenoga, heruvime zaklanjaču!

Srce se tvoje ponese ljepotom tvojom, ti pokvari mudrost svoju svjetlošću svojom; baciću te na zemlju, pred careve ću te položiti da te gledaju.

Od mnoštva bezakonja svojega, od nepravde u trgovini svojoj

oskvrnio si svetinju svoju; zato ću izvesti oganj ispred tebe, koji će te proždrijeti, i obratiću te u pepeo na zemlji pred svjema koji te gledaju.

Svi koji te poznaju među narodima prepašće se od tebe; bićeš strahota, i neće te biti dovijeka.

Eto mi živimo u vreme u kojem caruje Intelekt, intelektualci vladaju svetom i u svetu je sve više bezakonja i nemorala. Sve to dolazi od Sotone koji živi u svima nama. Svako od nas će u svojim mislima naći one koje ga nagovaraju na zlo. Da slaže, da ukrade, da da mito. Misli nas naše nagovaraju na preljubu, na nevernost, na sebičnost.

Sve to dolazi kroz intelekt. Malo nas još čuje glas savesti i opire se spletkama svoga intelekta. Svi slepo verujemo svom intelektu i ne proveravamo kvalitet svojih misli. Jedini način da se izborimo sa Lucifrom u sebi je da se naučimo rasuđivanju.

Da naučimo da preispitujemo svoje misli,svoja uverenja, ubeđenja, svoju istinu.

Preispitujući sebe mi ćemo skloniti u stranu Heruvima sa plamenim mačem, gurnućemo u stranu svoj intelekt i zavirićemo iza njega otkrivši glas razuma, glas istine i mudrosti, Drvo Života, Boga koji živi u nama i koji je dugo čekao da ga otkrijemo.

Подели на овим сајтовима

A u to će se vrijeme podignuti Mihailo veliki knez, koji brani tvoj narod; i biće žalosno vrijeme, kakoga nije bilo otkako je naroda do tada; i u to će se vrijeme izbaviti tvoj narod, svaki koji se nađe zapisan u knjizi.I mnogo onijeh koji spavaju u prahu zemaljskom probudiće se, jedni na život vječni a drugi na sramotu i prijekor vječni.

I razumni će se sjati kao svjetlost nebeska, i koji mnoge privedoše k pravdi, kao zvijezde vazda i dovijeka.

A ti Danilo zatvori ove riječi i zapečati ovu knjigu do pošljednjega vremena; mnogi će pretraživati, i znanje će se umnožiti. Danilo 12,1-4

Čovek koji se ne koristi razboritošći, ne rasuđujući o svemu, nego slepo veruje autoritetima ne može se nazvati razumnim, 

A ovi stihovi iz Danila jasno govore kolika je vrednost Razuma.

Подели на овим сајтовима

On 30. 7. 2024. at 18:47, sanja84 рече

BEZ BOGA NEMA RASUĐIVANJA!!!

Expand  

Ili malo drugacije, bez blagodati, a blagodat je samo u pravoj Crkvi, i opet ako si i u Crkvi, kako pise a.Pavle ako se ne boris po pravilu duhovne borbe neces zaraditi vence i nagrade i blagodat.

Ne moze se sve intelektom, to je duhovna bolest protestantizma.

Подели на овим сајтовима

On 30. 7. 2024. at 22:40, Bokisd рече

Ili malo drugacije, bez blagodati, a blagodat je samo u pravoj Crkvi, i opet ako si i u Crkvi, kako pise a.Pavle ako se ne boris po pravilu duhovne borbe neces zaraditi vence i nagrade i blagodat.

Ne moze se sve intelektom, to je duhovna bolest protestantizma.

Expand  

Mir, milost, zahvalnost, životna radost, ljubav, smisao, umeti vladati svojom voljom, bezbrižnost... sve su to delovi Božije blagodati. 

A sve to dolazi od Boga: Boga kojeg vam ja na temi o Istini, koju opisujem kao istinu koja je u nama.

Kada imamo Istinu (Boga) u sebi onda mi sudimo ispravan SUD, A ispravan sud donosi ova osećanja koja sam nabrojao. Dakle nam Bog koji je u nama daje tu blagodat navodeći nas da sudimo ispravno.

Dok u kome je otac zablude, đavo, zabluda izvor suda onda on sudi grešno i ima grešna osećanja bez blagodati. gnev, bes,ljutnja....

A ta grešna osećanja su pakleni oganj u njegovoj duši. 

Starac Tadej Vitovnički je govorio da uvek kada nije imao svetska zaduženja u manastiru on je imao besplatnu blagodat, i kad bi dobio zaduženja ta blagodat je odlazila od njega. 

A zašto je to tako on nije shvatio; ali stvarje u tome da je Bezbrižnost jedan od najvećih izvora besplatne blagodati, i kad čovek dobije zaduženja on počinje da brine o njima i blagodat nestaje. 

Vidimo da život u crkvi pa i u samom manastiru ne garantuje besplatnu blagodat, već ako ko u sebi ima ISTINU, ima Boga.

Ne brinite jer ko može brinući jedan lakat rastu svom da doprinese kaže Hristos.

Šta detinjstvo čini tako lepim? Pa bezbrižnost; zato he Hristos ukazao na decu kao naše učitelje jer deca su bezbrižna i to ispunjava njihov život blagodaću.

Подели на овим сајтовима

On 31. 7. 2024. at 3:48, Ralex рече

Mir, milost, zahvalnost, životna radost, ljubav, smisao, umeti vladati svojom voljom, bezbrižnost... sve su to delovi Božije blagodati. 

A sve to dolazi od Boga: Boga kojeg vam ja na temi o Istini, koju opisujem kao istinu koja je u nama.

Kada imamo Istinu (Boga) u sebi onda mi sudimo ispravan SUD, A ispravan sud donosi ova osećanja koja sam nabrojao. Dakle nam Bog koji je u nama daje tu blagodat navodeći nas da sudimo ispravno.

Dok u kome je otac zablude, đavo, zabluda izvor suda onda on sudi grešno i ima grešna osećanja bez blagodati. gnev, bes,ljutnja....

A ta grešna osećanja su pakleni oganj u njegovoj duši. 

Starac Tadej Vitovnički je govorio da uvek kada nije imao svetska zaduženja u manastiru on je imao besplatnu blagodat, i kad bi dobio zaduženja ta blagodat je odlazila od njega. 

A zašto je to tako on nije shvatio; ali stvarje u tome da je Bezbrižnost jedan od najvećih izvora besplatne blagodati, i kad čovek dobije zaduženja on počinje da brine o njima i blagodat nestaje. 

Vidimo da život u crkvi pa i u samom manastiru ne garantuje besplatnu blagodat, već ako ko u sebi ima ISTINU, ima Boga.

Expand  

Jeste, ali blagodat deluje na razlicite nacine i kroz razlicite situacije, evo plasticno da objasnim :slikanje: , ima ono kada Isus kaze da nece svaki koji govori Gospode uci u carstvo, znaci svi po spoljasnjosti prizivaju Boga ali samo neki koji iskreno i istinito prizivaju Boga dobijaju spasenje i blagodat, i to osvecujucu blagodat i to blagodat sv.Duha koju je Isus obecao svojim ucenicima i Svojoj pravoj crkvi.

To je prava i jedina Istina, i kolege forumasi su ti i tamo malo odgovorili sta je istina po Bibliji.

Ovo sve gore sto si nabrojao jeste blagodat ali je to prosvecujuca ili pozivajuca ili besplatna blagodat, pa slicnu blagodat i blagost imaju i mnogi ljudi i van vere i crkve, cak i mnogi ljudi i u drugim verama i religijama, i ti ljudi takodje mogu da imaju i milost i ljubav i radost i bezbriznost, ali jos uvek nemaju onu blagodat koja svemu tome daje pravi i istinski smisao i cilj zivota, jos uvek nemaju tu osvecujucu i svetu blagodat koja se daje samo onima koji istinski poveruju u Boga i Isusa i Njegovu crkvu.

Takodje delimicna osvecujuca blagodat ne postoji, ko struja i kabl, ili kabl sljaka i imamo struju ili je kabl pokidan i nemamo struju.

Ovo ipak nisi dobro razumeo oko besplatne blagodati i oca Tadeja. 

Ako si na tragu protestantskih shvatanja, a po svemu sto pises na forumu ipak deluje da jesi, oni tamo imaju to ucenje o toj nekoj nezagladivoj besplatnoj blagodati i predestinaciji vernika i nemogucnosti pada, to je potpuno pogresno shvatanje Biblije i vere, pravo istinito shvatanje vere i blagodati i slobodne volje jeste u simfoniji i skladnosti izmedju blagodati i slobodne volje, prosvecujuca pozivajuca besplatna blagodat i osvecujuca delotvorna duhovna i na delu blagodat koja je jedino u Crkvi, i to istinskoj crkvi.

Nadam se samo da nisi sam sebi vernik, tj.neki samac u veri, samouk, to je tesko odrziva stvar u veri, valjda imas nekog ili neku grupu pored sebe, tako je lakse, iskreno delujes mi kao neki tamo protestantski mistik ili njihov svestenik ili neki predvodnik i doso si eto ovde kod nas da nas prosvecujes veri i crkvi, no problem, ce' vidimo dokle cemo zajedno da doguramo, mislim da mi ovde na forumu mozemo da idemo u beskraj, tek se zagrevamo :cheesy3: :D, ovaj, ne znam, ti si sam tesko je diskutovati protiv vecine, gubi se koncetracija i konzistentnost, sto se vidi kod tebe, ali ok, pisi koliko te je volja, i budi dobar sa administracijom ako ustanu na levu nogu. 0122_tuk

Подели на овим сајтовима

On 31. 7. 2024. at 4:59, Bokisd рече

Jeste, ali blagodat deluje na razlicite nacine i kroz razlicite situacije, evo plasticno da objasnim :slikanje: , ima ono kada Isus kaze da nece svaki koji govori Gospode uci u carstvo, znaci svi po spoljasnjosti prizivaju Boga ali samo neki koji iskreno i istinito prizivaju Boga dobijaju spasenje i blagodat, i to osvecujucu blagodat i to blagodat sv.Duha koju je Isus obecao svojim ucenicima i Svojoj pravoj crkvi.

To je prava i jedina Istina, i kolege forumasi su ti i tamo malo odgovorili sta je istina po Bibliji.

Ovo sve gore sto si nabrojao jeste blagodat ali je to prosvecujuca ili pozivajuca ili besplatna blagodat, pa slicnu blagodat i blagost imaju i mnogi ljudi i van vere i crkve, cak i mnogi ljudi i u drugim verama i religijama, i ti ljudi takodje mogu da imaju i milost i ljubav i radost i bezbriznost, ali jos uvek nemaju onu blagodat koja svemu tome daje pravi i istinski smisao i cilj zivota, jos uvek nemaju tu osvecujucu i svetu blagodat koja se daje samo onima koji istinski poveruju u Boga i Isusa i Njegovu crkvu.

Expand  

Hajde da vidimo da li su Mir, milost, zahvalnost, životna radost, ljubav, smisao, umeti vladati svojom voljom, bezbrižnost....blagodati svetoga duha pošto ti tvrdiš da nisu.

Sveti Duh je duh Istine, a demonski duhovi su duhovi zablude i ogledaju se u našem ponašanju, Kakvog je ko duha vidi se u jegovom ponašanju. 

A naše ponašanje određuje kako se tog trebutka osećamo, pa ako imamo misli koje donose osećanja besa to će i naše ponašanje odrediti demon besa. 

A Lepa osećanja koja dolaze od istine su Milost, bezbrižnost,itd. Znači sveti duh duh istine je u milosti bezbrižnosti itd.  Ovo itd sam stavio umesto tri tačke pošto ti ne shvataš da tri tačke govore da se spisak nastavlja pa bih morao da nabrajam sva osećanja koja određuju da se Sv Duh izrazi u našem ponašanju.

A Loša osećanja koja dolaze od zabluda su okidači da se kroz naše ponašanje izraze duhovi zla, Tako gnev, bes, ljutnja ....dovode do toga da nas pokreću demoni.

Od naše Istine zavisi kakva ćemo suditi i kakve ćemo misli imati, kakve misli takva osećanja,  Da li sudimo kroz Istinu ili je naš otac otac zablude. 

I ako naše ponašanje dolazi od suda zasnovanog na Istini onda će nas pokretati Duh Istine, Sveti duh, tako su ona  osećanja ipak blagodat Duha Istine, 

Ali ti si izmislio neku novu osvećujuću blagodat svetoga duha koju ne možeš da dokažeš i pokažeš ali deluje VEOMA PAMETNO. 

A na te fore koje deluju veoma pametno đavo i mami ljude da veruju u prevaru. jer đavo je naš intelekt i svi znamo koliko intelektualci znaju da budu VEOMA PAMETNI.

A Hristos nije došao da pozove veoma pametne već proste ljude

Подели на овим сајтовима

Osvetiti se znači da se nešto duhovno projavljuje u svetu, Pa se misao koja je duhovna stvar projavljuje u svetu kao naše ponašanje i na taj način se osvećuje, zaživljuje u svetu. 

Mi možemo i da zaustavimo misao u njenoj težnji da se osveti tako što ćemo sprečiti da odreagujemo burno kada nas ona kroz osećanja navodi na to, i takva misao se nije osvetila.

Ime Božije, Božiji karakter se osvećuje kroz naše ponašanje, zato u molitvi molimo "Da se sveti ime tvoje", Je Hristos koji za sebe kaže da je on Istina, A On je i Bog. Pa je onda i Istina BOG. Te se tako karakter Božiji sveti ( zaživljuje u svetu, osvećuje u svetu) kroz naše ponašanje ako je u nama Bog ( Istina ).

A to opet znači da će se dolazak carstva Božijeg na zemlju ogledati u tome da će se ljudi promeniti i da će svi živeti u istini,  da će biti milostivi, blagi, mirni, puni ljubavi za bližnje, zahvalni...

Neće više biti zabluda jer će u nevoljama koje dolaze ljudi koji se ne budu okrenuli od zabluda prema istini izgoreti u vatrici svojih paklenih osećanja koja će ih odvesti u smrt. I tako će se Zemlja očistiti vatrom kao što se zlato čisti pretapanjem. Vatrom naših paklenih osećanja. Stres će istrebiti sve koji naginju ka zabludama.

Подели на овим сајтовима

On 2. 8. 2024. at 11:39, Ralex рече

Hajde da vidimo da li su Mir, milost, zahvalnost, životna radost, ljubav, smisao, umeti vladati svojom voljom, bezbrižnost....blagodati svetoga duha pošto ti tvrdiš da nisu.

Sveti Duh je duh Istine, a demonski duhovi su duhovi zablude i ogledaju se u našem ponašanju, Kakvog je ko duha vidi se u jegovom ponašanju. 

A naše ponašanje određuje kako se tog trebutka osećamo, pa ako imamo misli koje donose osećanja besa to će i naše ponašanje odrediti demon besa. 

A Lepa osećanja koja dolaze od istine su Milost, bezbrižnost,itd. Znači sveti duh duh istine je u milosti bezbrižnosti itd.  Ovo itd sam stavio umesto tri tačke pošto ti ne shvataš da tri tačke govore da se spisak nastavlja pa bih morao da nabrajam sva osećanja koja određuju da se Sv Duh izrazi u našem ponašanju.

A Loša osećanja koja dolaze od zabluda su okidači da se kroz naše ponašanje izraze duhovi zla, Tako gnev, bes, ljutnja ....dovode do toga da nas pokreću demoni.

Od naše Istine zavisi kakva ćemo suditi i kakve ćemo misli imati, kakve misli takva osećanja,  Da li sudimo kroz Istinu ili je naš otac otac zablude. 

I ako naše ponašanje dolazi od suda zasnovanog na Istini onda će nas pokretati Duh Istine, Sveti duh, tako su ona  osećanja ipak blagodat Duha Istine, 

Ali ti si izmislio neku novu osvećujuću blagodat svetoga duha koju ne možeš da dokažeš i pokažeš ali deluje VEOMA PAMETNO. 

A na te fore koje deluju veoma pametno đavo i mami ljude da veruju u prevaru. jer đavo je naš intelekt i svi znamo koliko intelektualci znaju da budu VEOMA PAMETNI.

A Hristos nije došao da pozove veoma pametne već proste ljude

Expand  

Jel je cilj hriscanskog zivota da imamo zajednicu sa Bogom, pa jeste, da bi smo bili sa Bogom koji je svet i svetost i apsolutna osvecenost i mi sami trebamo da budemo 'sveti' i svetost i osveceni, moramo da imamo osvecenje i duse i uma i srca i tela, ceo covek treba da bude osvecen, ne samo neki deo coveka, milost, radost, mir, to mogu imati i ljudi koji ne veruju, ali ne mogu imati zajednicu sa Bogom jer nemaju tu 'svetost' kojom postaju slicni Bogu, nemaju blagodat koja daje' osvecenje i  zajednicu sa Bogom, lepo je imati tu radost, mir, milost, ali je valjda mnogo vece i bitnije imati osvecenje i svetost i zajednicarenje sa Bogom.

To ti je ono kada se a.Pavle ispunio sv.Duhom posle vidjenja otkrovenja Isusa, iako je video u otkrovenju Isusa, ej pazi video Isusa u svetosti, i opet je moro da dobije potpuno ispunjenje sv.Duhom kroz krstenje i crkvu, ili kada oni koji su bili krsteni u ime Isusa nisu dobili blagodat sv.Duha, iako su se krstili u ime Isusa, znaci ima nesto neka posebna specificna blagodat koja daje vernima specificnu milost, to je ta' osvecujuca blagodat.

Zato ipak ti izmisljas stvari, i pametujes ipak previse.confused1

Подели на овим сајтовима

On 2. 8. 2024. at 20:28, Bokisd рече

Jel je cilj hriscanskog zivota da imamo zajednicu sa Bogom, pa jeste, da bi smo bili sa Bogom koji je svet i svetost i apsolutna osvecenost i mi sami trebamo da budemo 'sveti' i svetost i osveceni, moramo da imamo osvecenje i duse i uma i srca i tela, ceo covek treba da bude osvecen, ne samo neki deo coveka, milost, radost, mir, to mogu imati i ljudi koji ne veruju, ali ne mogu imati zajednicu sa Bogom jer nemaju tu 'svetost' kojom postaju slicni Bogu, nemaju blagodat koja daje' osvecenje i  zajednicu sa Bogom, lepo je imati tu radost, mir, milost, ali je valjda mnogo vece i bitnije imati osvecenje i svetost i zajednicarenje sa Bogom.

To ti je ono kada se a.Pavle ispunio sv.Duhom posle vidjenja otkrovenja Isusa, iako je video u otkrovenju Isusa, ej pazi video Isusa u svetosti, i opet je moro da dobije potpuno ispunjenje sv.Duhom kroz krstenje i crkvu, ili kada oni koji su bili krsteni u ime Isusa nisu dobili blagodat sv.Duha, iako su se krstili u ime Isusa, znaci ima nesto neka posebna specificna blagodat koja daje vernima specificnu milost, to je ta' osvecujuca blagodat.

Zato ipak ti izmisljas stvari, i pametujes ipak previse.confused1

Expand  

Ja izmišljam ili ti izmišljaš?

Čoveka osvećuje Bog koji živi u njemu, A Bog je istina koja je u nama. Hristos kaže da je  On Istina. On koji je Bog je Istina. 

Ako je u čoveku Istina onda je Čovek osvećen njome, A Ako je čovekova istina sačinjena od zabluda onda je Đavo bog koji je u čoveku i čovek nije svet nego je proklet jer se đavo osvećuje kroz takvog čoveka.

Dakle ako je u čoveku Istina onda i samo onda čovek ima zajednicu sa Bogom. Onda je čovek jedno sa Bogom.

A ti bi  izgleda da čovek bude osvećen nekim vašim ritualom, nekim obredom, E pa to tako ne ide

Kada je Petar propovedao u Kornelijevom domu, sveti duh je sišao na sve bez nekog rituala polaganja ruku ili pranja vodom. Bila je dovoljna samo vera prisutnih. Vera je uticala da se promeni istina u ljudima i svi su bili osvećeni Svetim duhom. Jer ono u šta ko veruje to je njegova Istina, Pa ako verujemo u ispravnu nauku onda se kroz veru Bog useljava u nas u našu istinu i mi se njime osvećujemo. I iz istine posle izvire Duh Istine Sveti duh koji čini da naše ponašanje bude osvećeno Duhom Istine, i prisutni i Kornelijevom domu su uzgovorili u jezicima što je za sve bio dokaz da je Sveti Duh sišao na njih.

Sve si izokrenuo naopačke.

Подели на овим сајтовима

On 2. 8. 2024. at 20:50, Ralex рече

Ja izmišljam ili ti izmišljaš?

Čoveka osvećuje Bog koji živi u njemu, A Bog je istina koja je u nama. Hristos kaže da je  On Istina. On koji je Bog je Istina. 

Ako je u čoveku Istina onda je Čovek osvećen njome, A Ako je čovekova istina sačinjena od zabluda onda je Đavo bog koji je u čoveku i čovek nije svet nego je proklet jer se đavo osvećuje kroz takvog čoveka.

Dakle ako je u čoveku Istina onda i samo onda čovek ima zajednicu sa Bogom. Onda je čovek jedno sa Bogom.

A ti bi  izgleda da čovek bude osvećen nekim vašim ritualom, nekim obredom, E pa to tako ne ide

Kada je Petar propovedao u Kornelijevom domu, sveti duh je sišao na sve bez nekog rituala polaganja ruku ili pranja vodom. Bila je dovoljna samo vera prisutnih. Vera je uticala da se promeni istina u ljudima i svi su bili osvećeni Svetim duhom. Jer ono u šta ko veruje to je njegova Istina, Pa ako verujemo u ispravnu nauku onda se kroz veru Bog useljava u nas u našu istinu i mi se njime osvećujemo. I iz istine posle izvire Duh Istine Sveti duh koji čini da naše ponašanje bude osvećeno Duhom Istine, i prisutni i Kornelijevom domu su uzgovorili u jezicima što je za sve bio dokaz da je Sveti Duh sišao na njih.

Sve si izokrenuo naopačke.

Expand  

Isus kaze da je On u Svojoj crkvi i da je tamo i Istina i sv.Duh, inace zasto bi Isus ustanovljavao Svoju crkvu, ne bi onda uopste bilo i razloga i potrebe za crkvom, onda bi mogo bilo ko da kaze evo isto ovo ko i ti, nesto apstraktno, Bog je istina (jeste), i to je to' ja sam sa Bogom, tesko to tako.

Ali ipak, ne, Isus i Bog i istina su samo u Crkvi, zato je i osnovana da cuva tu pravu veru u istinitog Boga. Jednostavno moj brale Rale ne mozes da banes na forum i da vices eto ja sam sa Bogom i da ne budes u pravoj crkvi koja je naslednica te Isusove i apostolske crkve.

Jer je Isus svoju crkvu dao u nasledstvo i cuvanje svojim ucenicima apostolima, pa to je sasvim logicno, recimo kao sto je Platon svoje ucenje i akademiju ostavio svojim ucenicima, nece valjda nekim tudjim, slicno je i u drugim oblastima zivota, eto slicno je i ovde sa apostolima, i onda su apostoli ostavili crkvu njihovim ucenicima i episkopima koje su rukopolagali za razlicite crkve. I tako putem nasledstva je ta crkva ocuvana sve do danas. I u toj Crkvi od pocetka postoji obred ili svete tajne putem kojih se covek osvecuje i spasava, i ipak tako to ide, recimo opste poznato je u pisanim izvorima da je od pocetka postojala sveta tajna Krstenja kao obred i molitva u crkvi.

Eto, samo tako se moze sacuvati istina i crkva, ovo sto ti radis, ipak je cardak ni na nebu ni na zemlji, nazalost.

Ne, nego ne citas pazljivo, jer citas sa predrasudom i neobjektivno, vec unapred si zacrtao sta oces i onda dalje gresis u zakljucivanju, stoji da je sisao sv.Duh, jer su pazljivo i sa verom slusali Petrovu propoved o veri i slavili su Boga, ali da li je to bilo dovoljno, e pa nije, jer dalje pise da je a.Petar nalozio da se krste ovi Kornelije i cela kuca, bez krstenja silazak sv.Duha na njih im ne bi mnogo znacio, jer Petar opet prica da mora da bude i krstenje sv.Duhom, znaci nije dovoljno samo da sidje sv.Duh na neke, mora i krstenje tim istim sv.Duhom radi spasenja.

Malo gubim strpljenje sa tobom, nazalost prijatelju sve si pogresno shvatio, ne mozes bre sam sve da pokapiras, iako mislim da si ti deo neke sire verske organizacije protestantskog tipa, imo sam drugara baptistu isto nacitan ali bre mnogo pitomiji od tebe, sta je to sa tobom ko ce ga znati. ne_shvata

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...