Михајло Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Beograd 29. 08. 2011PRESS VELIKO ISTRAŽIVANJE O MITU U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA Porodilišta su leglo korupcije Obraz k'o opanak - Najčešće pominjane ustanove su novosadska „Betanija", porodilište u Višegradskoj i „Narodni front" u Beogradu, ali i nadležni domovi zdravlja, pokazalo istraživanje Udruženja „Roditelj" trudnica Svaka druga porodilja u Srbiji žrtva je korupcije u porodilištima, pokazuje najnovije istraživanje Udruženja „Roditelj". Sume koje se daju lekarima kreću se od 1.000 evra pa naviše, dok babicama obično sleduje „čast" od 50 evra. Istraživanje pokazuje da je situacija po pitanju mita i korupcije najkritičnija u novosadskoj „Betaniji", porodilištima u Višegradskoj i „Narodnom frontu" u Beogradu, ali ne zaostaju mnogo ni domovi zdravlja. Pritajena korupcija Bojana Selaković, koordinatorka Savetovališta protiv korupcije u Udruženju „Roditelj" kaže za Press da anketa „Korupcija u zdravstvenim ustanovama koje se bave reproduktivnim zdravljem žena" nedvosmisleno potvrđuje činjenicu da je zdravstvo i dalje jedna od najkorumpiranijih oblasti u Srbiji. Ona navodi da je četvrtini pacijentkinja novac u porodilištima tražen direktno, bez uvijanja, dok su od skoro polovine žena pare uzimane preko posrednika. - Pritužbe koje smo dobijali najčešće se odnose na zloupotrebu istovremenog rada lekara u državnim i privatnim ustanovama, jer je to oblast u kojoj i dalje postoji mnogo „šupljina". Korupcija nije samo koverat s novcem već i situacija kada jedan lekar pacijentkinji vodi trudnoću u privatnoj ginekološkoj ordinaciji, a potom joj obavi porođaj u državnoj ustanovi. Korupcija je, takođe, kada na zahtev lekara iz državne zdravstvene ustanove pacijentkinja mora da obavi neku intervenciju ili analizu u tačno određenoj privatnoj ordinaciji, u kojoj od nje traže da kažu ime lekara koji ju je poslao - ističe Selakovićeva. Naša sagovornica navodi da je anketa pokazala da se skoro 50 odsto žena našlo u situaciji da ih lekari šalju iz državnih na privatne klinike da bi tamo obavili analize koje su inače pokrivene zdravstvenim osiguranjem. Strah od lošeg tretmana - Davanje novca medicinskom osoblju za uslugu koja je inače pokrivena zdravstvenim osiguranjem u našim bolnicama postalo je više pravilo nego izuzetak! Uočeno je da se na dodatno plaćanje usluga najveći broj žena odlučuje zbog straha od lošeg tretmana lekara i medicinskog osoblja ili skraćenja vremena čekanja na određenu intervenciju. Čak 40 odsto pacijentkinja nije svesno da čašćavanje medicinskog osoblja predstavlja vid korupcije. Takođe, one nisu upoznate sa svojim pravima, kao i obavezama lekara i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama - upozorava Bojana Selaković. Urednica portala „Zdravoskop" Zorica Marković kaže za Press da ovakav odnos prema porodiljama predstavlja sunovrat srpskog zdravstva. Kako su prošle žene koje nisu platile porođaj Primer 1. Loš odnos prema porodilji - Nisam plaćala za prvi, a bliži mi se sledeći porođaj i verovatno ću platiti nekome. Jednostavno nemam snage da prolazim kroz „tretman" kroz koji sam prošla prvi put, kada nikome nisam platila. Jedva da su se nakanili da me porode, stalno su vikali na mene i niko nije hteo da mi pomogne oko bebe. Primer 2. Ne brinu o bebi - Posle porođaja niko nije hteo da mi pomogne oko dojenja, ni savetom, niti su obraćali pažnju na bebu. Ja sam non- stop plakala, beba je bila gladna tri dana jer mi mleko nije krenulo. Nahranili su ga veštačkim mlekom tek kada je sestra dobila „čast". Bili su ekstremno neljubazni, da su smeli, mislim da bi me opsovali u lice zato što tražim pomoć oko izmlazanja. - Odavno ukazujemo na to da u našim porodilištima postoji visok stepen korupcije! Nažalost, zbog delikatnosti situacije, žene se retko odlučuju da prijave korupciju. Stalno čujemo da smo nacija koja beleži drastičan pad nataliteta, ali upravo odnos prema porodiljama pokazuje da naša država ne čini ništa da se stvari na tom planu poprave - upozorava ona. Državni monopol Draško Karađinović iz Udruženja „Doktori protiv korupcije" kaže za Press da je državni monopol u zdravstvu osnovni razlog postojanja izražene korupcije u porodilištima. - Kada bi postojala privatna porodilišta, koja bi, takođe, finansirao RZZO, porodilje bi imale mogućnost izbora i samim tim bi se korupcija suzbila. Ovako, u državnim porodilištima osim mita, kao krivičnog dela, imate i legalnu korupciju u obliku lažnih vanstandardnih usluga. Tipičan primer takve usluge je epiduralna anestezija za koju svako porodilište ima svoju cenu. Znači, ko može da plati, imaće bezbolan porođaj, a ko ne može, porađaće se kao što su se porađale naše babe - ističe Karađinović. Na koji način u srpskim porodilištima traže mitoPrimer 1. Indirektno - Medicinska sestra mi je nagovestila da je doktorka cenjena i veliki stručnjak, da je do nje teško doći, pa ako stvarno to želim, moram da platim. Nakon plaćanja „tretman" kod te doktorke postao je mnogo sadržajniji, ona je bila ljubaznija i predanija. Primer 2. Upućivanje kod privatnika - Lekar iz „Narodnog fronta" me je na „dabl test" poslao u privatnu kliniku, a na papiru, koji mora da se preda klinici, udari svoj pečat. Otišla sam, nisam imala utisak da imam izbora. U devetom mesecu trudnoće trebalo je da odradim vaginalni i cervikalni bris, ginekolog me je poslao u privatnu laboratoriju, u kojoj sam analizu morala da platim iako imam zdravstveno osiguranje. Doktor nam je rekao da je trudnoća skup sport: „Ne misliš valjda da moja plata pokriva to što ti pratim trudnoću... Bezobrazna si, zvala si juče posle 17 sati kad znaš da ja završavam s radom u privatnoj ordinaciji, pa si danas došla ovde. Sve košta, draga moja! Ne mogu sada i ovde da vas primim, ali radim privatno - rekao nam je doktor. Primer 3. Plaćanje usluga - U pitanju je bila epiduralna anestezija na porođaju. Nisam mogla drugačije da dobijem tu uslugu, a nisam želela da nešto krene naopako na porođaju i platila sam. Primer 4. Čašćavanje medicinskog osoblja - Dali smo novac da se zahvalimo, a i valja se kad se rodi dete. Smatram to osnovnom kulturom, zbog zahvalnosti lekaru i babici, koji su me porađali. Zaista su bili divni prema meni. * Primeri iz istraživanja „Korupcija u zdravstvenim ustanovama koje se bave reproduktivnim zdravljem žena" Violeta Nedeljković JESSY је реаговао/ла на ово 1 Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Август 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 29, 2011 још један демокртаски ужас... још само да почну да нас на улици убијају... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Моја бивша жена се порађала у породилишту у улици Народног Фронта, и нико нам није тражио ни динара. Трудноћу јој је водио др Обрадовић из Студентске поликлинике, који је такође био више него коректан. Порођај је прошао у најбољем реду, порађао је тадашњи начелник клинике др Чутура (иако нисмо имали апсолутно никакву везу или било шта слично), и комплетно особље, од лекара преко бабица до педијатријских сестара је било крајње коректно... Моја садашња жена се порађала у Градској болници, и има само речи хвале за комплетно особље болнице - од бабице Јаце која је водила вежбе за труднице, преко докторке Милице Костић која је порађала и бабица које су помагале, до педијатријских сестара. Сада је моја супруга трудна по други пут, трудноћу јој, као и први пут, води др Чукић из Студентске поликлинике, опет иде на вежбе код исте бабице Јаце, и апсолутно нико од њих нам никада није тражио ни динара... Осим тога, познајемо још неколико парова са више деце који имају идентична искуства... Иако верујем да постоје лекари који траже мито, ипак сам мишљења да ситуација није тако страшна каквом се овде представља... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Август 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 29, 2011 ја имам негативно искуство са докторима... и око покојног Оца..и Мајке док је била болесна...и сада око трудноће... дал неки малер или шта већ...али тако је.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Državni monopol Draško Karađinović iz Udruženja „Doktori protiv korupcije" kaže za Press da je državni monopol u zdravstvu osnovni razlog postojanja izražene korupcije u porodilištima. - Kada bi postojala privatna porodilišta, koja bi, takođe, finansirao RZZO, porodilje bi imale mogućnost izbora i samim tim bi se korupcija suzbila. Ovako, u državnim porodilištima osim mita, kao krivičnog dela, imate i legalnu korupciju u obliku lažnih vanstandardnih usluga. Tipičan primer takve usluge je epiduralna anestezija za koju svako porodilište ima svoju cenu. Znači, ko može da plati, imaće bezbolan porođaj, a ko ne može, porađaće se kao što su se porađale naše babe - ističe Karađinović. Можемо ми да пљујемо по лекарима да су "неморални", "похлепни" и слично, али као што г. Карађиновић лепо примећује у питању су овде само основни закони економије. Свако од нас наплаћује своје услуге, не колико "хоће", него колико "може". Имамо лоше уређено осигурање, болнице, породилишта и све остало. И тај лош систем је направио "несташицу" медицинских услуга па је онда сасвим нормално да цене расту. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Август 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Звонко Србине..ја сам од Каменице,Београда до Бањалуке плаћао докторе од 100 до 500 јевра ... а све то су требали да раде за плату... ја им нисам крив за малу плату..и ја радим испод цене...па нисам тражио од људи да ме плаћају мимо плате... неморал нема шансе ...бар мени ...да оправдају...и ако Бог да...реда и закона..неће још дуго... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Е брате драги, нећу да ти стајем на муку... Господ да помилује и утеши. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Оно што знам у мом граду тј породилишту, доктори не траже новац, али нисам ни чуо да је неко одбио кад му је било понуђено... Иначе, обично су то варијанте црвена за бабицу и 50 евра доци... Е сада када налете гастоси... . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Август 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Е брате драги, нећу да ти стајем на муку... Господ да помилује и утеши. Брате..ја сам још добар...имали моји чиме да их купе... а шта са људима који немају... једа познаница...замало није умрла... да нису комшије продале њену краву...свашта би било... оперисали жену..наши тумор и затворили...као нема јој спаса...када су комшије са села скупиле паре..и продали њену краву.. одједном има спаса...оперисали жену и данас је слаца Богу добро... жена је удовица и има троје деце... сада види... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бора Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 E, pa ti sto kupuju istog su morala kao i oni sto prodaju .Poznato je da medalja ima dva lica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Август 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 29, 2011 E, pa ti sto kupuju istog su morala kao i oni sto prodaju .Poznato je da medalja ima dva lica. имаш право..требао сам пустити да ми мајка умре..и отац цркне... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 E, pa ti sto kupuju istog su morala kao i oni sto prodaju .Poznato je da medalja ima dva lica. Postoji ogromna razlika izmedju korupcije koja ima za cilj da dobiješ nešto što ti ne pripada i korupcije kojom zapravo plaćaš da bi dobio ono što ti inače pripada jer si ucenjen. nishizawa је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Postoji ogromna razlika izmedju korupcije koja ima za cilj da dobiješ nešto što ti ne pripada i korupcije kojom zapravo plaćaš da bi dobio ono što ti inače pripada jer si ucenjen. Управо тако, нажалост. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бора Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Sram te bilo,pomislio nisam na tvoje roditelje.Ono sto sam naveo je generalno, i stojim iza svake svoje napisane reci.A ti ako opravdavas "kupovinu" nisi daleko od toga kada ces ti biti "kupljen".Takve osobe sa dvostrukim moralom i cine srz korupcije.Ja da imam problem budi siguran da bih ga obelodanio.Moja zena je tesko bolesna i uvek ali stvarno uvek nailazila je na krajnje korektan odnos doktora i sestara i niko nije ocekivao ili dobio neku novcanu nagradu.A ti malo sebe prispitaj,da li si na trzistu da budes "kupljen". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бора Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Sram te bilo,pomislio nisam na tvoje roditelje.Ono sto sam naveo je generalno, i stojim iza svake svoje napisane reci.A ti ako opravdavas "kupovinu" nisi daleko od toga kada ces ti biti "kupljen".Takve osobe sa dvostrukim moralom i cine srz korupcije.Ja da imam problem budi siguran da bih ga obelodanio.Moja zena je tesko bolesna i uvek ali stvarno uvek nailazila je na krajnje korektan odnos doktora i sestara i niko nije ocekivao ili dobio neku novcanu nagradu.A ti malo sebe prispitaj,da li si na trzistu da budes "kupljen". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука