Гости Guest - . . .- Написано Август 28, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Колико верних долази недељом у вашој парохијској Цркви? Колико њих се тада причешћује? Шта сте ви као верник учинили да се, ако постоји лоше стање, промени? У моју Цркву, поред моје супруге и ћеркице долази редовној још неколико верника- неких 4-5. То су људи којима сам говорио о значају Литургије и причешћа у нашем животу. Ово су људи који се и причешћују сваке недеље и празника. Просто, живимо као Црква Божија. Понекад дође још неко, али углавном су то људи који се не причешћују редовно, који су дошли због својих неких личних потреба: да донесу парастос, да им се прочита молитва или да упале свећу... Користим сваку прилику да им говорим о Евхаристији, но као да се то тешко "лепи" за срце. Сви климају главом, говоре "јесте, тако је..." али сами ништа не чине да промене то стање. Као да се плаше да крену литургијски живот. Иначе, код мене цела Црква пева, нас 7-8. Сви певамо, читамо заједно Оче наш и Символ вере, при претварању дарова сви говоре "Амин" , на крају сви остану до краја да прочитамо молитве после Причешћа, а када изађемо из Цркве сви се окупимо, поделимо оно што смо понели од куће и поразговарамо о свему и свачему. Како је стање код вас? Давидова and karanovic dragana је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 између 30 и 50 редовно, сваку литургију се скоро нико не причешћује можда 2-3 људи.... кад је пост на литургије долази око стотињак и више људи... великим празницима до 200 највише... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Код мене у Храм Св. Апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици сваке Недеље се окупе , па да непретерам , окупи силан број верника , да непретерам а ако и Зоран прочита нека ме исправи , од 150 до можда 300 душа а има и пуно мале деце што је за радост Христову веома велика . Дечица су од једне године па и до десетак а можда и старија и њих има поред нас старијих верника једно 10-ак до 15 који се Богу хвала причешћују а од одраслих се причесте сваки пут 10 до 15 нас старијих.Ту сам Богу хвала када су ми унуци на викенду и њих причестио бар једно , нажалост , два пута а можда и више нисам сигуран .Нажалост моју неостајем после Свете Литургије на послужењу и , што би се рекло чашицу разговора јер обавезно сам у посети мојим малим " Анђелима ". ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Ово ми је први пост на овом форуму, надам се да ћу се снаћи... Црква Св.Александра Невског из Београда је, верујем, многима већ позната. Вероватно ће се наћи и неко меродавнији од мене да вам објасни како то код нас изгледа, али ја ћу радо дати свој допринос на ову тему. Колико нас је бројчано - не умем тачно да проценим, црква је велика и прилично посећена. Додуше, на јутрењу и вечерњој радним даном има мало људи, али за бдења и Литургије црква је пуна (оквирно 200-300 људи). За празнике је, слободно могу да кажем, гужва. Често толика да је тешко прекрстити се а лактом не закачити особу поред себе. Причешћује се увек одређен број присутних, деце нарочито, па рецимо да је број ретко мањи од 40-50 . Када су празници - причешћује се на више места и на стотине је причасника. Имамо диван, предиван, хор, као и појце за певницом. Свака служба је мелодичан узлет молитвом. Зато и већина присутних пева јер је готово немогуће држати се по страни и не учествовати активно. Коме да се захвали за овакву посећеност и живот нашег храма(осим Господу, наравно)? Првенствено свештенству - преданом, трудољубивом и са искром чисте и чврсте вере у очима. Поменућу само да при цркви постоје и редовна предавања сваке суботе, да ради школа сликања и иконописа, калиграфије, појања.... Не бих да претерам са похвалама, али моја радост као припадника ове цркве је заиста велика. Једино што и оваква ситуација има својих мана - превише нас је па се слабо познајемо. Класична бољка великог града. marko_13, PD and Booba је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Редовно, тј. сваке недеље, не рачунајући велике празнике, долази 70-ак људи, од тога се у просеку 10-ак причести, пошто старији свештеници не гледају благонаклоно на то. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 и код мене је , хвала драгом Господу недељом углавном пуна црква...и причешћују се људи, највише деца...али морам признати да је све то у већем броју за време празника и постова... slava3 Данче* је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Код мене око 60-70 људи (грубо речено) а причешћује се око 5-10 махом дечица. На празнике и знатно више. На крају сваког од великих постова црква је препуна не можеш да се помериш. А причешћује се по пар стотина душа! brokoli (не могу да одолим овом разиграном броколију па га стављам у већину постова) Booba је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 28, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Ово су веома занимљиви коментари, надам се да ће их бити још, да бих могао да још нешто речем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 28, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Kod mene redovnih oko 100tinak , od toga redovno se pričešćuje sigurno više od 50 , neračunajući malu decu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 sestra Jelina je sve rekla o crkvi u koju i ja idem nemam sta da dodam sem da ja volim moju crkvu 1407_love није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 28, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Ово ми је први пост на овом форуму, надам се да ћу се снаћи... Црква Св.Александра Невског из Београда је, верујем, многима већ позната. Вероватно ће се наћи и неко меродавнији од мене да вам објасни како то код нас изгледа, али ја ћу радо дати свој допринос на ову тему. Колико нас је бројчано - не умем тачно да проценим, црква је велика и прилично посећена. Додуше, на јутрењу и вечерњој радним даном има мало људи, али за бдења и Литургије црква је пуна (оквирно 200-300 људи). За празнике је, слободно могу да кажем, гужва. Често толика да је тешко прекрстити се а лактом не закачити особу поред себе. Причешћује се увек одређен број присутних, деце нарочито, па рецимо да је број ретко мањи од 40-50 . Када су празници - причешћује се на више места и на стотине је причасника. Имамо диван, предиван, хор, као и појце за певницом. Свака служба је мелодичан узлет молитвом. Зато и већина присутних пева јер је готово немогуће држати се по страни и не учествовати активно. Коме да се захвали за овакву посећеност и живот нашег храма(осим Господу, наравно)? Првенствено свештенству - преданом, трудољубивом и са искром чисте и чврсте вере у очима. Поменућу само да при цркви постоје и редовна предавања сваке суботе, да ради школа сликања и иконописа, калиграфије, појања.... Не бих да претерам са похвалама, али моја радост као припадника ове цркве је заиста велика. Једино што и оваква ситуација има својих мана - превише нас је па се слабо познајемо. Класична бољка великог града. smajolik78 dobro si se snašla slava3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Понекад дође још неко, али углавном су то људи који се не причешћују редовно, који су дошли због својих неких личних потреба: да донесу парастос, да им се прочита молитва или да упале свећу... Користим сваку прилику да им говорим о Евхаристији, но као да се то тешко "лепи" за срце. Сви климају главом, говоре "јесте, тако је..." али сами ништа не чине да промене то стање. Као да се плаше да крену литургијски живот. Немаш ти попе појма. Пази вако, уместо да им причаш о евхаристији требо би да им причаш о политици. Онда кад се они запале за политику ( а то ће бити сасвим сигурно) , онда кажеш како има млого зла у народу, и видећеш они ће се сложити и сви ће климати главом.Онда речеш како се народ млого искварио, и тада ће се сложити и сви ће климати главом.Затим просто кажи како је то због црне магије и направи једну краћу сценску паузу. После тога мораш да их убедиш како је на њих лично бачена црна магија. Затим им објасни како си ти познати и признати гуру у Цркви који скида магију на најбољи могући и једини трајни начин. Е после тих речи ако се упецају , онда можеш да их убедиш у шта оћеш...остало имаш у приручнику за попове "уради сам". Booba, Fotina444, Mrvica ex SANJA and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 U moju crkvu,redovno dolazi oko pedesetak ljudi na Liturgiju,pričešćuju se deca najviše,a odraslih možda oko dvadesetak. Nemamo agape i retko ko se zadržava posle Liturgije,uglavnom se razilazimo svako svojim putem. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 U mojoj crkvi nas ima oko 30ak svake nedelje,naravno bude nas i više kad kad,pričešćuju se svi,možda se desi neki izuzetak,ali retko.A agape nam je već ustaljen,tako da se podrazumeva. Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Недељом, код мене у цркви буде солидан број људи.Некад више некад мање. Одприлике од 70-100. Још ако је пост, онда мноооогооо више. Што ми је нејасно због чега тад народ више верује у Бога него ван поста? Причешћује се (на свакој Литургији) једна иста екипа људи, а опет, једна друга иста се не преичешћује. Та "друга иста" се углавном и не причешћује у градској цркви, већ у неком од околних манастира. Деца се сва (углавном) увек причешћују. Доста људи одмах након причешћа оду из цркве. Хвала Богу па су свештеници на свакој Литургији почели да објашњавају колико је битно остати и на отпусту. На жалост, не допире то до мозга многих. Али надамо се најбољем. Агапе немамо нити смо га икад имали. Попадије остану углавном. И то је то. Немамо ни проповед баш увек. заправо, само за највеће празнике. Ранијих година је било више верника у цркви (огромни храм посвећен Св. Тројици), одличан хор, гласни (у позитивном смислу) свештеници, перфектан ђакон....Међутим, народ сада све више одлази у манастире. Так'а ситуација Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука