Анастасија Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Super,ja znam pravoslavni par sa više dece gde samo muž radi.I oni zaista deluju idilično, troje dece, žena majka, domaćica,supruga...Pravi pravoslavni par, ona njega gleda zaljubljeno još uvek,on privređuje,ma ideal.ALI...ta ista pravoslavna majka i domaćica ume da kod mene dođe izuzetno nezadovoljna i isfrustrirana.Naime,njen idilični pravoslavni i u crkvi poštovani muž ume da joj prebaci da se zapustila,posedela,a u isto vreme je žestok protivnik farbanja jer su to đavolja posla,da joj kaže da je još mlada a ima bora,a u isto vreme ne želi da joj udeli koji dinar da sebi kupi neku kremu za lice,pa se ona dovija kako ume i zna.Takođe njen pravoslavni mužić kad dođe s posla,a dođe tek naveče nema ni snage ni volje da se malo pozabavi decom,da popriča sa svojom suprugom i da je priupita kako joj je prošao dan.A takođe često ume da joj zapuši usta rečenicom da ona ne radi i da zbog toga nema nikakvih prava da učestvuje u donošenju nekih odluka za koje je on isključivo kopententan jer eto on je taj koji zarađuje.Tako da ona meni veoma često ume da kaže da bi mnogo volela da radi i bar zaradi za sebe,malo šminke,nekad frizura, nova odeća,a da ne mora da traži od njega, da mu se pravda i obrazlaže. Tako da oni zaista deluju idilično i pravi su primer hrišćanske porodice.Na površini, pred većinom.Kad se zagrebe,ipak to malo drugačije izgleda. Nisam feminstkinja u tom smislu koji ti želiš da mi prikačiš. Zeebedee је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Оф топик: у задње време има гомила чланака о жени и Цркви, као и сличне недоумице. Наравно, то је супер, треба размишљати и преиспитивати се. Иако се код свих тих који пишу баш и не види да мисле, али ОК. Волео бих коначно да видим и текст на питање: а каква је улога/мисија/било-шта мушкарца? Или се то тако добро по себи подразумева? Ако је тако, онда је то смрт за мушкарце и мушкост, као и све остало што се само по себи подразумева. Нажалост, а то сам овде бар 100 пута написао: ми немамо теологију брака, нити теологију мушко-женских односа, нити ико о томе мисли, тако да се све завршава на монашким форама и калупима, који су добро познати и које сад не бих опет истицао, али који су потпуно неупотребљиви са живот који живимо. Зато ће Плејбој увек бити корисније штиво од било које православне књиге. Mironosica, Ведран and Анастасија је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Tako da oni zaista deluju idilično i pravi su primer hrišćanske porodice.Na površini, pred većinom.Kad se zagrebe,ipak to malo drugačije izgleda. Да, има гомила истих случаја које знам и баш сам то хтео да напишем: ти који "делују супер" су ми одувек били најопаснији ликови. На свим местима у животу. Такве људе кад видим, одмах знам да нешто није ОК. Наравно, из искуства о коме и ти пишеш: жене које су другарице са мојом супругом и које су споља идеалне православне маме - а изнутра доспеле до стадујима да морају на лечење. Mironosica and Анастасија је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Svaka potčinjenost počinje i završava u glavi potčinjenog. Teško je u bilo čije ime govoriti, ja mogu samo u svoje. Porodica kao osnovna ćelija društva trebala bi biti uvjek zdrava i cjelokupna. Majka, stub porodice, oslonac, i meka duša koja može amortizovati svu muku svojih članova. Utoliko više je potrebno da ima snage i strpljenja, a imat će je samo ako ima ljubavi, i to ne obične srceparajuće, nego one što gore pomjera. kad je uspješna u kući, i vaspitanju svoje dečice, i kvalitetan oslonac mužu, bit će uspješna u svemu što započne, pa i karijeri i obrazovanju. Djeca su najveća ovozemaljska radost i blagoslov Božji, i to im uvjek treba dati do znanja, moraju znati da su voljena i željena, i da su roditeljima povjereni od silne ljubavi Boga živoga. Jer kad, prođe karijera, i mladost i dođe zrelo doba, samo će porodica svjedpčiti šta smo uradili u životu. Kako smo djecu vaspitali, to je naša lična karta pred Bogom i pred ljudima. meni uloga vjerujuće žene i majke, u ovom savremenom svijetu odgovara, unatoč brojnim obavezama. Kad bi postavljala svoj manifest emancipacije, bila bi sama sebi smiješna. Zna dragi Bog, naše potrebe i prije nego bilo šta kažemo. a tako zna gde nam je i mjesto, i tamo gde se umorimo u trudu, On daje mahove. Зосима, Милан Б, Berkut and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Ciric Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 jako dobar tekst, porodica je na prvom mestu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Super,ja znam pravoslavni par sa više dece gde samo muž radi.I oni zaista deluju idilično, troje dece, žena majka, domaćica,supruga...Pravi pravoslavni par, ona njega gleda zaljubljeno još uvek,on privređuje,ma ideal.ALI...ta ista pravoslavna majka i domaćica ume da kod mene dođe izuzetno nezadovoljna i isfrustrirana.Naime,njen idilični pravoslavni i u crkvi poštovani muž ume da joj prebaci da se zapustila,posedela,a u isto vreme je žestok protivnik farbanja jer su to đavolja posla,da joj kaže da je još mlada a ima bora,a u isto vreme ne želi da joj udeli koji dinar da sebi kupi neku kremu za lice,pa se ona dovija kako ume i zna.Takođe njen pravoslavni mužić kad dođe s posla,a dođe tek naveče nema ni snage ni volje da se malo pozabavi decom,da popriča sa svojom suprugom i da je priupita kako joj je prošao dan.A takođe često ume da joj zapuši usta rečenicom da ona ne radi i da zbog toga nema nikakvih prava da učestvuje u donošenju nekih odluka za koje je on isključivo kopententan jer eto on je taj koji zarađuje.Tako da ona meni veoma često ume da kaže da bi mnogo volela da radi i bar zaradi za sebe,malo šminke,nekad frizura, nova odeća,a da ne mora da traži od njega, da mu se pravda i obrazlaže. Tako da oni zaista deluju idilično i pravi su primer hrišćanske porodice.Na površini, pred većinom.Kad se zagrebe,ipak to malo drugačije izgleda. Nisam feminstkinja u tom smislu koji ti želiš da mi prikačiš. Draga sestro, u svim porodicama kad s ezagrebe ima i loših i teških dana i razočarenja i suza. Kod koga nema taj laže, il čita bajke od braće grim, i onoga hans.c.andersena zajedno. Ali to je samo jedna od etapa u životu, ima daleko više radosnih i lijepih trenutaka. Ti sumorni, prođu, kako i dođu, a zna se desiti. Znaju i pravoslani mužići, lepo da serviraju, ali nećemo cepidlačiti, niko nije savršen, nema toga u ovoj dimenziji, svi smo pod strelama, ispostavljeni. Važno je da ima ljubavi koja će sve izgladiti. I ne mislim da je brojan porodica sa troje djece, ne mislim ni četvero, meni je sad žao da ih nemam više, bilo bi zanimljivije. A o izgledu je zaista nezahvalno pričati, šta ko voli. Pa žene smo, nigde ne piše da se moramo zapustiti. Саша од Москве and Зосима је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Добро, јел знате ви за неки позитиван пример, или је све лажно и привидно?! Ако је то тако,дај онда да баталимо бракове... Шта ви уствари овде тврдите, како год окренеш, све је наопако, и још тражиш теологију успешности брака?! Нема батице тога, брак је жртва, љубав је жртва, неком седи коса, неко пропада, неко се љути, шта год, изгурајте то уз Божију помоћ, ако сте заинтересовани за Царство Небеско... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Sve ovde što sam napisala napisala sam na osnovu ovog i gomile članaka u poslednje vreme koji za zadatak imaju da savetuju pravoslavnu ženu kako da se ponaša,oblači,misli i ( ne) radi.U tim člancima se između redova ili čak direktno imputira da je za propast porodice kriva žena i njena emancipacija, jurba i žurba za karijerom itd.Pitam se samo gde je tu krivica današnjeg muškarca?Ja ne videh ni jedan pravoslavni,bogonadahnuti tekst gde se današnjim muškarcima prebacuje da i nisu neki roditelji, radnici, muževi... Sve što sam htela da kažem a izgleda da me niko nije najbolje razumeo je to da su za neopstanak i propast današnje porodice pravoslavne ili ne,bar podjednako krivi i muškarci i žene u sopstvenoj sebičnosti da daju sebe u potpunosti, a ne SAMO žene večiti krivci za sve i svja. Danijela, Лазар Нешић, Zeebedee and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Да, има гомила истих случаја које знам и баш сам то хтео да напишем: ти који "делују супер" су ми одувек били најопаснији ликови. На свим местима у животу. Такве људе кад видим, одмах знам да нешто није ОК. Наравно, из искуства о коме и ти пишеш: жене које су другарице са мојом супругом и које су споља идеалне православне маме - а изнутра доспеле до стадујима да морају на лечење. Nema super likova, možda ih vi tako doživljavte. Svi mi koji se trudimo živjeti po "Savjetima Božjim" imamo i uspona i padova. Znamo s epodići i idemo dalje. Znamo gde potražiti pomoć, i ko će nam pomoći. Ja znam barem koji su standardi u verskom životu, i kada ih ne dostignem ja znam gde su i kakvi su. A ako koji dostignem Slava Bogu, onaj koji ne, znam da će me Bog opet postaviti na isti ispit, gde s euči. I da obrazovanje traje permanentno. I ja se izjadam i razljutim, i vičem, iako znam, da nije uvjek u redu, onda opet, razdoblje mira , i ljubavi. Kod svih je tako, ne treba nikakv odnos idealizirati, ali ne treba niti verske standarde omalovažavati, oni su takvi otkad je svijeta i vijeka, na nama je da ih prihvatimo ili ne. Зосима је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Добро,јел знате ви за неки позитиван пример Наравно, ево ја: управо сам ручао макароне које сам данас спремио са пилетином, затим сам опрао судове. Још ми руке мокре од суђа. Ускоро ме чека усисавање, ал то ћу поподне вероватно. Е онда ћу бити слободан еманципован мушкарац и моћи ћу да одгледам нову епизоду "Спартака" вечерас, кад ми се жена врати са посла Deki992, Милан Б, Ленка* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Анастасија, ја те потпуно разумем и знам шта хоћеш да кажеш. Слажем се, углавном, са свим што си написала, а и сама бих имала пууууно тога да напишем, но немам времена а и мало ми је непријатно да своје личне проблеме износим овде... Направила сам кратку паузу па се враћам на рибање (црк`о ми усисивач ) и чишћење и остале послове. Иначе, у потрази сам за послом, јер морам. Мој муж ради два посла, плата касни а и да не касни није довољна за нас и двоје мале деце. А како ћемо се снаћи, и ако нађем посао, са децом - е то већ немам појма. Како год окренеш, негде мора да шкрипи. Зосима, добрих примера православне породице има, само су, на жалост, врло ретки. Анастасија је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Наравно, ево ја: управо сам ручао макароне које сам данас спремио са пилетином, затим сам опрао судове. Још ми руке мокре од суђа. Ускоро ме чека усисавање, ал то ћу поподне вероватно. Е онда ћу бити слободан еманципован мушкарац и моћи ћу да одгледам нову епизоду "Спартака" вечерас, кад ми се жена врати са посла Јој ово је супер! До сада је ја нисам нешто мијешала у ове расправе, имам своје мишљење и то је то, али желим да ти на основу овога што си написао, поставим питање Наиме, ти си написао све шта си данас урадио и шта ћеш урадити док ти се жена не врати са посла! То је феноменално! Е сада, да ли би било у реду да кад твоја жена дође са посла да је назове нека пријатељица, да се она фино дотјера и среди и оде са пријатељицом у град на кафу?? Лазар Нешић and Mironosica је реаговао/ла на ово 2 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 За успешан брак треба тако добро знати балансирати, правити компромисе, имати љубави и трпељивости и увек носити папуче Ако жена иде са другарицом у град на кафу, реципроцитет мора постојати у виду мужевљевог изласка са другаром на пивце, два greengrin Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Е сада, да ли би било у реду да кад твоја жена дође са посла да је назове нека пријатељица, да се она фино дотјера и среди и оде са пријатељицом у град на кафу?? Мени је ок, али: Ако жена иде са другарицом у град на кафу, реципроцитет мора постојати у виду мужевљевог изласка са другаром на пивце, два greengrin Тако да сам већ договорио вечерас пиво, искулираћу "Спартака" Милан Б је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 ....... Нажалост, а то сам овде бар 100 пута написао: ми немамо теологију брака, нити теологију мушко-женских односа, нити ико о томе мисли, тако да се све завршава на монашким форама и калупима, који су добро познати и које сад не бих опет истицао, али који су потпуно неупотребљиви са живот који живимо. Зато ће Плејбој увек бити корисније штиво од било које православне књиге. ....... Ма решиће се то само да ови жењени теолози нађу времена између кувања, пеглања, прања, усисавања, васпитавања деце и зарађивања новаца... А можда (ови што су искусили брак) нису ни имали шта паметно написати greengrin Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука