Trifke Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Kao i za sve drugo drzim da i za temu oblacenja u crkvi/ manastiru imamo lep princip u Sv Pismu a i za oblacenje uopste. Evo jednog teksta apostola Petra koji sve lepo objasnjava a iako je upucen zenama mogu ga i muskarci upotrebiti kao pravilo. Ваша љепота да не буде споља у плетењу косе, и у ударању злата, и облачењу хаљина; Него у тајноме човјеку срца, у једнакости кроткога и тихога духа, што је пред Богом многоцјено. Јер се тако некад украшаваху и свете жене, које се уздаху у Бога и покораваху се својијем мужевима. Као што Сара слушаше Авраама, и зваше га господаром; које сте ви кћери постале, ако чините добро, и не бојите се никаквога страха. Тако и ви мужеви живите са својијем женама по разуму, и поштујте их као слабији женски суд, и као сунашљеднице благодати живота, да се не смету молитве ваше. Ovo je dakle deo iz I Petrove poslanice 3 glava. Preporucujem vam da procitate celu. Petar je mnogo prakticniji od Pavla i nije filosofski nastrojen zato ga je lakse razumeti a i primeniti u zivotu. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 ...i za one koji pitaju *Gde to piše da treba marama da se nosi???" samo da dam odgovor....na ulazu u crkvu-manastir. Jer ni u ustavu ne stoji da muškarci ne mogu u šorcu i papučama u sudnicu, opštinu, već na ulazu. I niko ne pravi problem. Ivka је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 I najjednostavnije- tako su nas zamolili. Nema problema. Zašto insistirati, šta dobijam time da se svađam da stojim među muškarcima? Promenila sam neki opšti dogovor u crkvi, u zajednici...baš sam faca...glupost. Ја сам у почетку носила мараму, док ми није објашњено да треба другачије. У принципу - ово што је Трифке писао (неразумевање 1Кор). Мени то више делује као пркошење и терање ината (само не знам коме). Можда нека долази са братом, другом или мужем, поготову ако је почетница, много је лагодније стајати са неким кога познајеш. Не разумем чему толики хејт. LISA је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Тако и ви мужеви живите са својијем женама по разуму Уз дужно поштовање према св Петру, у данашње време разум или разумевање жена равна је највећим хришћанским подвизима ,типа мучеништва, тешког подвизавања у пећинама и тако то... Наташа81 је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 I najjednostavnije- tako su nas zamolili. Nema problema. Zašto insistirati, šta dobijam time da se svađam da stojim među muškarcima? Promenila sam neki opšti dogovor u crkvi, u zajednici...baš sam faca...glupost. Ја сам у почетку носила мараму, док ми није објашњено да треба другачије. У принципу - ово што је Трифке писао (неразумевање 1Кор). Мени то више делује као пркошење и терање ината (само не знам коме). Можда нека долази са братом, другом или мужем, поготову ако је почетница, много је лагодније стајати са неким кога познајеш. Не разумем чему толики хејт. LISA је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Мене нервира помало схизофрена ситуација кад девојке које долазе у храм стављају мараме и облаче сукње само да не би одскакале од осталих жена а у остатку живота нит' носе сукње нит' мећу мараме. А ако ћемо да будемо послушн апостолу Павлу онда најбоље да сви почнемо да се облачимо као Коринћани из првог века. Melhisedek88, JESSY, Anette and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Kao i za sve drugo drzim da i za temu oblacenja u crkvi/ manastiru imamo lep princip u Sv Pismu a i za oblacenje uopste. Evo jednog teksta apostola Petra koji sve lepo objasnjava a iako je upucen zenama mogu ga i muskarci upotrebiti kao pravilo. Ваша љепота да не буде споља у плетењу косе, и у ударању злата, и облачењу хаљина; Него у тајноме човјеку срца, у једнакости кроткога и тихога духа, што је пред Богом многоцјено. Јер се тако некад украшаваху и свете жене, које се уздаху у Бога и покораваху се својијем мужевима. Као што Сара слушаше Авраама, и зваше га господаром; које сте ви кћери постале, ако чините добро, и не бојите се никаквога страха. Тако и ви мужеви живите са својијем женама по разуму, и поштујте их као слабији женски суд, и као сунашљеднице благодати живота, да се не смету молитве ваше. Ovo je dakle deo iz I Petrove poslanice 3 glava. Preporucujem vam da procitate celu. Petar je mnogo prakticniji od Pavla i nije filosofski nastrojen zato ga je lakse razumeti a i primeniti u zivotu. Lepa preporuka, al malcice je drukcije u praksi. Ljudi su nesavrseni. Ljudi se bore, muce, lutaju, zalutaju, traze... Imajmo srca za nemoc ljudsku. Ja naucih od Svetih Otaca da kada me nesto iritira, da prvo pogledam u sebe. Tako na Liturgiji, ima dana kada sam pojacano osetljiva na druge, pa mi sve smeta i sve me nervira. A onda kazem, zeno, pored ovih ljudi ces stajati u Raju. Navikavaj se i pusti. Pevaj. Жика је реаговао/ла на ово 1 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Nas svestenik uvijek ima obicaj da kaze... Ako cete da nosite maramu samo u Crkvi, a cim izadjete skidate je to je licemjerno... a sto se tice odvajanja, on kaze da i to nea veze... U Hristu smo svi jedno, i kao porodica treba uvijek da budemo zajedno, a ne da se odvajamo. LISA and Ivka је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Уз дужно поштовање према св Петру, у данашње време разум или разумевање жена равна је највећим хришћанским подвизима ,типа мучеништва, тешког подвизавања у пећинама и тако то... "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 O tome je danas besedio o. Aleksandar. Zavisi na kome ili čemu gradiš svoj identitet. Ako ga gradiš na Isusu, onda ova tema ne postoji jer dilema nema. Ako ga gradiš na drugim temeljima u životu, onda si u crkvi u prolazu, turistički. Pa svuci maramu i izloži sisiće ili navuci kapuljaču i razdrlji šulju čim izađeš...šta ti je već prirodno stanje...tu je tekstilno pitanje zapravo potpuno nebitno. Никола Поповић and Фидер је реаговао/ла на ово 2 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 A onda opet, ja sam za to da se žene koje se opiru da stave maramu ne prisiljavaju na to. Čoveče, njoj su još kao detetu ispirali mozak komunisti i sve...i ona je ipak našla svoj put da dođe u manastir...ili je mlada i ne zna da ne može u hajkat šorcu u crkvu...da tu vladaju druga merila vrednosti...možda je ona, našminkana i prilagođena spoljnem, anticrkvenom svetu u duši istinski tražitelj, a možda je mladi zilot i umotana teta samo spoljni izraz ispoljavanja tvrdnje vere a ne i osećanja iste... Bog zna. Zato...čuvajmo druge od sebe i valjda ćemo stići nekud. I dugu suknju i maramu sam odavno doživela kao najveći izraz poštovanja prema ženama kao ljudskom biću a ne objektu za nasladu muškim očima ili mašti...pravi feminizam i emancipacija ako ćemo pravo. Ivka, Данче*, LISA and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Можда нека долази са братом, другом или мужем, поготову ако је почетница, много је лагодније стајати са неким кога познајеш. Не разумем чему толики хејт. Није хејт, већ зашто се за све траже оправдања, и још тако неубедљива. У храм који ја идем, мање више долазе исти људи. Много, али баш много је парова, веруј ми сви стоје одвојено док траје Литургија. Мали оф пре једно годину-две била је Вечерња пред неки празник. По завршетку, кад сам завршио целивање иконе, видим ја како ме нека жена која је тутор снима и показује кажипрстом у стилу ''дођи дођи''. Шта ћу дођем ја, каже она мени - треба ми један који није пуно паметан ал' да може да повуче (добро ајде, није баш тако рекла више сам јој то видео у очима) да ми пребациш онај сто тамо. И узмем ти ја тај сто и носај га по храму док она није била задовољна. Е вала после ове теме, ако се тако нешто опет догоди, има да нађем ону брат-сестру са што воли да стоји десно да ми помогне, чисто да се не осети родно запостављеном. Ivka, Trifke and Наташа81 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 могу вам рећи да сам веома задовољна начином како се тема развија....када је отворена, нисам ни претпоставила да може да изазове толику пажњу, обзиром да није ништа ново...баш је право освежење ....дискусије су савим ок...на таквим темама се лепо осећам..... :good2: Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Какве везе има марама са оним што је он написао? И ја делим његово мишљење (не за мараме, већ за стајање лево-десно у нормалним условима тј. кад нема гужве). Дође, још у некој сукњичици и угура се по сред десне стране, и онда још с времена на време уради малу метанију. Опрости нама који још нисмо достигли твој ниво савршенства, па да нам ништа не може одвратити пажњу са Литургије. Зар није логичније питање шта та жена ради са десне стране, док су све остале са леве стране? И боље је питање зашто неким женама то смета? Јел то неки прикривени феминизам или шта? Ако је то неки ''кућни'' ред који постоји вековима, и који никог не угрожава, чему покретање питање ала фемен? Истог сам мишљења и ако има мушкараца са леве стране. verovao ili ne postoje mnogi hramovi gde i žene i muškarci stoje... pomešano. U Vranju na primer nema takve podele, svi stoje svuda... i u još nekim hramovima. Što se tiče suknjice slažem se ali to treba da se reguliše pre ulaska u hram a ne kad već udju... pitanje za popove (kojih uglavnom nema kad ti trebaju a pojave se kad ih niko ne zove) JESSY and Фидер је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 pitanje za popove како кад нам попадија даје пример.... w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука