Eniz Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 Moj brat Mikael zna o islamu i njegove stavove poštujem.Svako dobro. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 kod nas postoje knjige u kojima su zabilježene sve apokrifne priče i događaji koji su vezani za život Poslanika a.s. Imamo učene ljude koji su to do savršenstva kroz historiju uradili. Енизе, питање које се поставља овде - те су приче прикупили муслимани од муслимана. Зашто би неки муслиман измишљао ружне приче о свом посланику? Да га оцрни? Није сасвим логично. Али не оспоравам твоје аргументе да та порекло те приче није поуздано утврђено. Друга ствар јесте да се Мухамедов поступак у тој "апокрифној" причи сасвим слаже са његовим другим поступцима који нису "апокрифни", попут оних које сам навео из Бухарије и Муслима (и чекам твој коментар). У једном случају се тврди да је човека мучио ватром и на крају му одрубио главу, а у другом одсекао људима руке и ноге, ослепео усијаним гвожђем и оставио да искрваре на Сунцу. Не видим неку значајну моралну разлику та два поступка. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 kod nas postoje knjige u kojima su zabilježene sve apokrifne priče i događaji koji su vezani za život Poslanika a.s. Imamo učene ljude koji su to do savršenstva kroz historiju uradili. Енизе, питање које се поставља овде - те су приче прикупили муслимани од муслимана. Зашто би неки муслиман измишљао ружне приче о свом посланику? Да га оцрни? Није сасвим логично. Али не оспоравам твоје аргументе да та порекло те приче није поуздано утврђено. Друга ствар јесте да се Мухамедов поступак у тој "апокрифној" причи сасвим слаже са његовим другим поступцима који нису "апокрифни", попут оних које сам навео из Бухарије и Муслима (и чекам твој коментар). У једном случају се тврди да је човека мучио ватром и на крају му одрубио главу, а у другом одсекао људима руке и ноге, ослепео усијаним гвожђем и оставио да искрваре на Сунцу. Не видим неку значајну моралну разлику та два поступка. poenta je da se u PREVODU nalazi nesto sto nije tacno.Eniz ti je to i rekao.objasnjenja za kaznjavanja lopova i ubica u Medini su data.jednostavno je:na prevaru su oslepeli i poubijali cuvare kamila,i kamile ukrali.u skladu sa propisima su bili kaznjeni za razbojnistvo odsecanjem ruke i noge,a za postupak ka cuvarima u vezi oslepljivanja i ostavljanja da umru_ isto sto su i sami uradili.i taj se slucaj bas zbog toga desio samo tad.nikome nije palo na pamet da uradi tako nesto.kazna je i bila na svom mestu.em su izdajnicki postupili,em su ukrali nesto sto je iz fonda za siromasne...za Arapkinje si takodje dobio odgovor.dozvolio je Poslanik sklapanje privremenog braka,ali po svim propisima bracnog prava.mehr,obaveze i slicno,i bez prisile.posle toga je povukao dozvolu,jer je zakljucio da moze da bude zloupotreba.taj vid braka se kod siita zadrzao kao "muta".....jel ti bas tesko da shvatis? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Morgoth Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 А што онда оћеу муслимани и данас сећи главе људима. Ај они у Арабију што то хоћу, ал и ови из Француску оће праве Арабију уПариз и шеријин законик тамо тражу? А како они то оће а већина у Еврпопу су још увек хришћани и атејисте? И јел Турска ислам ил су фолиранти они по вашем шта мислите љуцки вас питам? “I am a part of the evil which exists to oppose other evils... On that Great Day of which prophets speak but in which they do not truly believe, on that day when the world is completely cleansed of evil, then I, too, will go down into darkness, swallowing curses. Perhaps even sooner than that..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 А што онда оћеу муслимани и данас сећи главе људима. Ај они у Арабију што то хоћу, ал и ови из Француску оће праве Арабију уПариз и шеријин законик тамо тражу? А како они то оће а већина у Еврпопу су још увек хришћани и атејисте? И јел Турска ислам ил су фолиранти они по вашем шта мислите љуцки вас питам?to su vec neka druga pitanja protiv kojih se i sam bunim zbog nekih stvari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 poenta je da se u PREVODU nalazi nesto sto nije tacno.Eniz ti je to i rekao. Не, Ениз није то рекао. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 kod nas postoje knjige u kojima su zabilježene sve apokrifne priče i događaji koji su vezani za život Poslanika a.s. Imamo učene ljude koji su to do savršenstva kroz historiju uradili. Енизе, питање које се поставља овде - те су приче прикупили муслимани од муслимана. Зашто би неки муслиман измишљао ружне приче о свом посланику? Да га оцрни? Није сасвим логично. Али не оспоравам твоје аргументе да та порекло те приче није поуздано утврђено. Друга ствар јесте да се Мухамедов поступак у тој "апокрифној" причи сасвим слаже са његовим другим поступцима који нису "апокрифни", попут оних које сам навео из Бухарије и Муслима (и чекам твој коментар). У једном случају се тврди да је човека мучио ватром и на крају му одрубио главу, а у другом одсекао људима руке и ноге, ослепео усијаним гвожђем и оставио да искрваре на Сунцу. Не видим неку значајну моралну разлику та два поступка. Da mi smo sve te priče prikupili da bi buduće generacije znale što je ispravno a što nije.Na takav način se naša vjera čuva od iskrivljenja.Sve što navedeš Zvonko i ti i bilo koji od ljudi bez obzira kakve vam namjere bile mi u islamu imamo odgovor. Ako je plemenita namjera , onda to pozdravljamo a ako je nešto drugo na sve se ima odgovor. Ako sam naveo da je nešto apokrifno neutemeljeno, zašto onda pokušavaš na bilo koji način da to proguraš? Što se tiče drugih postupaka, navedi molim te s prevedom i broj hadisa jer ovaj gore iz Muslimove zbirke provjeri broj hadisa jer se ne poklapa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 Daj mi prevedi na srpski što navodiš da bi imalo fajde. Sve na engleskom ja ne prihvatam iz razloga što ja engleski ne govorim dovoljno dobro a drugo jezik moje vjere je arapski Prevodioci svašta dodaju.Ili prevedi kako treba da mogu uskladiti ili navedi na arapskom da mogu prevesti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 А што онда оћеу муслимани и данас сећи главе људима. Ај они у Арабију што то хоћу, ал и ови из Француску оће праве Арабију уПариз и шеријин законик тамо тражу? А како они то оће а већина у Еврпопу су још увек хришћани и атејисте? И јел Турска ислам ил су фолиранти они по вашем шта мислите љуцки вас питам?Ja ne znam kojim vi narječjem govorite ali mi je malo strano.Brate ko je u ovom vremenu više sjekao glave mislim da nije primjereno ovom forumu jer ga pokušavamo zaista dići na nivo, nemoj da ga srozavamo.Oni u Arabiji što imaju ne treba im više ništa.U Francuskoj žele da žive upražnjavajući svoju vjeru kao što je i vi upražnjavate.A nije moj problem što tamo se katedrale koje su napuštene prodaju muslimanima i oni od njih džamije prave.Turska se kao islamska zemlja budi iz dubokog antiislamskog sna i oni dolaze sebi.Turska je puna srba i Rusa i hrišćana , volio bih da tamo odeš i da se uvjweriš.Istambulom ljudi šetaju sa velikim isturenim krstom, u prodavnicama nakita se više krst prodaje nego mjesec i poluzvjezda ali to nama muslimanima ne smeta.Bojim se da će me neko optužiti da negovorim istinu u tom slučaju da bi utvrdili da li istinu govorim savjetujem putovanjeu u Istanbul i posjetu Kapali čaršije.Svako dobro. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 ”Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji cine jeste: da budu ubijeni,ili razapeti,ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.To im je ponizenje na ovom svijetu, a na onom svijetu ceka ih patnja velika.”(El-Maida,33.) Ovaj ajet, iako je objavljen o jednoj skupini iz plemena Urejna ili plemena Akl,opcenito se odnosi na idolopoklonike i druge koji imaju ova obiljezja. Naime,Buharija i Muslim biljeze od Enesa ibn Malika da je jedna grupa iz plemena Akl,njih osam dosla Resulullahu a.s. i dali mu prisegu na vjernost. Medjutim,klima u Medini nije im odgovarala,pa su poobolijevali i oslabili. Potuzili su se Poslaniku a.s.,pa im je on predlozio:”Kada biste otisli sa nasim pastirima medju deve,pa pili njihovu mokracu i mlijeko?”Odgovorili su:”Svakako!”,a zatim su otisli i pili njihovu mokracu i mlijeko i tako ozd-ravili.Medjutim,ubili su pastira i pokupili deve.To je doslo do Resulullaha a.s. On je poslao potjeru za njima,pa su sustignuti i dovedeni.Naredio je da im se odsijeku ruke i noge ,a zatim da se bace na sunce dok ne umru.Ovo je Muslimov tekst hadisa.U jednom rivajetu ovog hadisa se kaze:”pa su baceni na zegu i poceli su traziti vodu,ali im nije data.”U rivajetu je doslo i ovo:”Resulullah a.s. naredio je da im se iskopaju oci samo zato sto su oni iskopali oci pastirima(kaznio ih je istom mjerom).Vidio sam jednog od njih kako grize zemlju ustima,sve dok nisu pomrli i tada je objavljen ajet:”Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju…”O ovome biljeze Ebu Davud,Nesaija,Tirmizija,koji ga ocjenjuje kao sahih.U predanju Ibn Ebi Hatima Enes kaze:”…pa su se odmetnuli od islama,ubili pastira,otjerali deve,vrsili prepade na putu i silovanja.” Sva ova predanja jedna druga nadopunjuju i cine jedno neprocjenjivo blago,jer nam omogucava da shvatimo mudrost Poslanikovog postupka u slucaju ovih silnika i razbojnika.Iako na prvi pogled kazna izgleda strasna,ali kada sagledamo zlodjelo iz vise uglova biva jasno da je kazna sasvim pravedna.Zatim,ovdje vidimo Poslanika a.s. kao cuvara Serijata koji izvrsavava Allahove odredbe bez obzira na reakcije svijeta.Sjetimo se da je rekao za svoju kcerku:”Da je moja Fatima ukrala,ja bih joj odsjekao ruku!” U ajetu se navodi mogucnost kaznjavanja na vise nacina,sta to znaci? Ibn Abbas je rekao:”Vodja muslimana moze birati o onome koji potegne oruzje na muslimane i bude vrsio prepade na putu i razbojnistva:ako hoce ubiti ga,ako hoce razapeti ga ili ako hoce da mu sijeku ruke i noge unakrst, ili ako hoce,prognati ga.”Neki pod progonstvom podrazumijevaju zatvor. Rijeci Uzvisenog Allaha: ”To im je ponizenje na ovom svijetu, a na onom svijetu ceka ih patnja velika”,su velika opomena,i potvrda onim ucenjacima koji smatraju da je ovaj ajet objavljen u vezi sa idolopoklonicima,da su upravu.To zato sto musliman kad bude za odredjeni grijeh kaznjen na ovom svijetu to mu je iskupljenje na ahiretu,tamo nece biti kaznjen za to. Da ovaj hadis je ispravan i navodi ga imam Muslim u svome sahihu. Islam kao vjera garantuje pravo na život , vjeru imetak, čast, razum svakom čovjeku i propisao je teške kazne onima koji to prekrše. Cilj ovih kazni je da se prestupnici prepadnu i dobro razmisle šta će da rade.Vidjet ćemo takva društva najsigurnijim društvima. a brate Zvonko u kršćanstvu kakva je kazna onome ko ubije čovjeka odsjeće mu ruke i noge unakrst, i oči mu izvadi!Kako kršćanstvo štiti ljude od ovakvih nasilnika? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 ”Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji cine jeste: da budu ubijeni,ili razapeti,ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju.To im je ponizenje na ovom svijetu, a na onom svijetu ceka ih patnja velika.”(El-Maida,33.) Ovaj ajet, iako je objavljen o jednoj skupini iz plemena Urejna ili plemena Akl,opcenito se odnosi na idolopoklonike i druge koji imaju ova obiljezja. Naime,Buharija i Muslim biljeze od Enesa ibn Malika da je jedna grupa iz plemena Akl,njih osam dosla Resulullahu a.s. i dali mu prisegu na vjernost. Medjutim,klima u Medini nije im odgovarala,pa su poobolijevali i oslabili. Potuzili su se Poslaniku a.s.,pa im je on predlozio:”Kada biste otisli sa nasim pastirima medju deve,pa pili njihovu mokracu i mlijeko?”Odgovorili su:”Svakako!”,a zatim su otisli i pili njihovu mokracu i mlijeko i tako ozd-ravili.Medjutim,ubili su pastira i pokupili deve.To je doslo do Resulullaha a.s. On je poslao potjeru za njima,pa su sustignuti i dovedeni.Naredio je da im se odsijeku ruke i noge ,a zatim da se bace na sunce dok ne umru.Ovo je Muslimov tekst hadisa.U jednom rivajetu ovog hadisa se kaze:”pa su baceni na zegu i poceli su traziti vodu,ali im nije data.”U rivajetu je doslo i ovo:”Resulullah a.s. naredio je da im se iskopaju oci samo zato sto su oni iskopali oci pastirima(kaznio ih je istom mjerom).Vidio sam jednog od njih kako grize zemlju ustima,sve dok nisu pomrli i tada je objavljen ajet:”Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju…”O ovome biljeze Ebu Davud,Nesaija,Tirmizija,koji ga ocjenjuje kao sahih.U predanju Ibn Ebi Hatima Enes kaze:”…pa su se odmetnuli od islama,ubili pastira,otjerali deve,vrsili prepade na putu i silovanja.” Sva ova predanja jedna druga nadopunjuju i cine jedno neprocjenjivo blago,jer nam omogucava da shvatimo mudrost Poslanikovog postupka u slucaju ovih silnika i razbojnika.Iako na prvi pogled kazna izgleda strasna,ali kada sagledamo zlodjelo iz vise uglova biva jasno da je kazna sasvim pravedna.Zatim,ovdje vidimo Poslanika a.s. kao cuvara Serijata koji izvrsavava Allahove odredbe bez obzira na reakcije svijeta.Sjetimo se da je rekao za svoju kcerku:”Da je moja Fatima ukrala,ja bih joj odsjekao ruku!” U ajetu se navodi mogucnost kaznjavanja na vise nacina,sta to znaci? Ibn Abbas je rekao:”Vodja muslimana moze birati o onome koji potegne oruzje na muslimane i bude vrsio prepade na putu i razbojnistva:ako hoce ubiti ga,ako hoce razapeti ga ili ako hoce da mu sijeku ruke i noge unakrst, ili ako hoce,prognati ga.”Neki pod progonstvom podrazumijevaju zatvor. Rijeci Uzvisenog Allaha: ”To im je ponizenje na ovom svijetu, a na onom svijetu ceka ih patnja velika”,su velika opomena,i potvrda onim ucenjacima koji smatraju da je ovaj ajet objavljen u vezi sa idolopoklonicima,da su upravu.To zato sto musliman kad bude za odredjeni grijeh kaznjen na ovom svijetu to mu je iskupljenje na ahiretu,tamo nece biti kaznjen za to. Da ovaj hadis je ispravan i navodi ga imam Muslim u svome sahihu. Islam kao vjera garantuje pravo na život , vjeru imetak, čast, razum svakom čovjeku i propisao je teške kazne onima koji to prekrše. Cilj ovih kazni je da se prestupnici prepadnu i dobro razmisle šta će da rade.Vidjet ćemo takva društva najsigurnijim društvima. a brate Zvonko u kršćanstvu kakva je kazna onome ko ubije čovjeka odsjeće mu ruke i noge unakrst, i oči mu izvadi!Kako kršćanstvo štiti ljude od ovakvih nasilnika? treba napomenuti da su zemlje sa vecinskim islamskim narodom jedine gde nema prosjaka i beskucnika(ili u odnosu na zapad daleko manje.iako su daleko siromasnije u globalu).a sa obzirom da se u predaji radnja desava bas u vezi kradje iz "fonda za siromasne",treba samo malo razmisliti da li bi danas bilo tako da se tad nije tako postupilo.i treba znati da se samo tad i desilo tako nesto. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 treba napomenuti da su zemlje sa vecinskim islamskim narodom jedine gde nema prosjaka i beskucnika(ili u odnosu na zapad daleko manje.iako su daleko siromasnije u globalu).a sa obzirom da se u predaji radnja desava bas u vezi kradje iz "fonda za siromasne",treba samo malo razmisliti da li bi danas bilo tako da se tad nije tako postupilo.i treba znati da se samo tad i desilo tako nesto.У Босни није тако 89898989898989 У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 treba napomenuti da su zemlje sa vecinskim islamskim narodom jedine gde nema prosjaka i beskucnika(ili u odnosu na zapad daleko manje.iako su daleko siromasnije u globalu).a sa obzirom da se u predaji radnja desava bas u vezi kradje iz "fonda za siromasne",treba samo malo razmisliti da li bi danas bilo tako da se tad nije tako postupilo.i treba znati da se samo tad i desilo tako nesto.У Босни није тако 89898989898989Bosna nema nikakvih zakona.Gdje nema zakona vlada anarhija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 treba napomenuti da su zemlje sa vecinskim islamskim narodom jedine gde nema prosjaka i beskucnika(ili u odnosu na zapad daleko manje.iako su daleko siromasnije u globalu).a sa obzirom da se u predaji radnja desava bas u vezi kradje iz "fonda za siromasne",treba samo malo razmisliti da li bi danas bilo tako da se tad nije tako postupilo.i treba znati da se samo tad i desilo tako nesto.У Босни није тако 89898989898989Bosna nema nikakvih zakona.Gdje nema zakona vlada anarhija.Какве везе сада има закон са тиме што је Ислам већинска религија, па нису ни у свим исламским државама исти закони У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 treba napomenuti da su zemlje sa vecinskim islamskim narodom jedine gde nema prosjaka i beskucnika(ili u odnosu na zapad daleko manje.iako su daleko siromasnije u globalu).a sa obzirom da se u predaji radnja desava bas u vezi kradje iz "fonda za siromasne",treba samo malo razmisliti da li bi danas bilo tako da se tad nije tako postupilo.i treba znati da se samo tad i desilo tako nesto.У Босни није тако 89898989898989Bosna nema nikakvih zakona.Gdje nema zakona vlada anarhija. Kako hriščanstvo djeluje u sprečavanju zločinaca da čine zlodjela?Kako se po hriščanstvu odnosi prema čovjeku kome lijepa riječ i savjet da ne čini zlo drugima ništa neznače? Kako hriščanstvo štiti poštenog vjernika od zulumčara? Zamolio bih nekoga ko zna a pogotovo Zvonka da odgovori na ovo pitanje! Kako da mene kao ne hriščanina u hriščanskoj državi krščanstvo štiti od inkvizicije, zatim prisilnog prekrštavanja, oduzimanja moga imetka itd? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука