suza Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Паметноме доста. kako i kada djec i onda mjesto karanja i pruta ima neki lijep momenat i koji i sta se onda i kada kod tako vaspitanih na taj nacin,kada se pohvale ta djeca i u cemu se pohvaljuju onda Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 sorry za velika slova,tako sam našao pa kopiram " DOVOLJNO DUGO SAM U HOLANDIJI,DA BIH MOGLA DA VIDIM KAKO SE PONASAJU TA "DECA VASPITANA RAZGOVOROM,A NIKAKO CUSKOM PO TURU"! UZAS JE BLAGA REC! ULICE,PRODAVNICE,PARKOVI...JECE OD VRISTANJA DECE KOJA NISU OD RODITELJA DOBILA ONO STO ZELE,NADUVENI OD PLACA I VRISTANJA VALJAJU SE PO PRODAVNICI,OBARAJU STVARI SA RAFOVA...DOK RODITELJI MIRNO NASTAVLJAJU DA POSMATRAJU ROBU SA POLICA!A DA NE POMINJEM TO STO DOK DECA IZVODE VRATOLOMIJE PO PARKU, TATA MIRNO SEDI NA KLUPI I PUSI MARIHUANU!!! " PD је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Kažu da se deca vaspitaju od trenutka rođenja. Sad, neznam ni jednog roditelja koji je mlatio dete od rođenja, pa tako zaključujem da batine nisu, ne samo osnivni, već ni nešto uticajni instrument vaspitanja. Naravno, nije da na meni, kao klincu, taj instrument nije primenjivan Uglavnos nas je majka voštila, kad pošteno zaslužimo - kad kažem pošteno, to znači da je predhodno dobila nervni slom od toga šta smo uradili, ipak, nisu batine bile taj glavni instrument, već kad nas otac poređa, koji nas nikad nije ćušnuo, i kad održi pridiku. E tada bi rado da se zemlja otvorila. Mislim da je to daleko više uticalo. Sa druge strane, kad si u normalnoj porodici, gde primerom učiš život, onda batine zaista ni ne trebaju. One služe, eventualno, da te zaplaše da nešto ne uradiš, ali strah je stvar koja može da se prevaziođe - te je stoga, po mom sudu, neefikasno sredstvo. Savest je ono što te tera da se ponašaš kako valja, a ne strah. Sad, malo smo ga i mi preterali u ugledanju na amere, ali pošto smo se "ugledali" na njih i u ostalim domenima, valjda nam je potrebno da uvedemo takav zakon. Nema ništa odvratnije od scene kad roditelj na javnom mestu mlati dete jer histeriše. Trebalo bi tog roditelja mlatiti jer je dopustio da mu dete bude takvo, a to je verovatno, jer nema vremena za njega. Kad se vrati kući sa posla, dremne, gleda televiziju ili gleda svoja posla, a dete je prepušteno fejsbuku, internetu generalno, televiziji, pa mu je posle đavo kriv kad je dete neotesano. Давидова је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Мене ово питање јако мучи. Жена и ја имамо сина старог 18 месеци. Договорили смо се да га нећемо физички кажњавати, тј. на њено инсистирање ја тако чиним. Да ме не схватите погрешно и ја сам против батина али мислим да понекад, као крајњу меру, треба и на тај начин васпитавати дете. Дакле, кад почне да хистерише тако да може да се повреди, нпр. забацује главу уназад и то на сред паркинга, зато што га склоните од ауспуха који је хтео да дира, понекад (ретко) га ударим, шаком по гузи преко пелена. Иако то учиним хладне главе, не из афекта, већ свестан шта и зашто чиним, осећам се после тога јако лоше. Овде не можемо да говоримо о томе да се детету може објаснити речима колико је опасно то што ради, јер је још мали. Успева нам да га пренемо из таквог хистеричног стања ако му понудимо неку алтернативу која му је занимљива, али ни то понекад не пали. Е сад, не можемо овде причати о томе што каже Мидраш да би "...Trebalo tog roditelja mlatiti jer je dopustio da mu dete bude takvo, a to je verovatno, jer nema vremena za njega. Kad se vrati kući sa posla, dremne, gleda televiziju ili gleda svoja posla, a dete je prepušteno fejsbuku, internetu generalno, televiziji, pa mu je posle đavo kriv kad je dete neotesano" јер ово није наш случај ни у једној ставци. Не знам, као што рекох јако ме мучи ово питање... Хвала Богу па се ово не дешава често, углавном он је много добро и весело дете. Слава Богу. А ускоро стиже и бата! Давидова је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 @Иван И. Цела твоја прича је мени ок, осим оног дела да ти је јако лоше што си га ударио. Ако си га мало жвајзнуо по гузи, и то с разлогом, и то хладне главе, апсолутно не треба да те то толико узнемири. Па и да није било хладне главе (нормално је да се човек унервози) - ништа страшно. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Дакле, кад почне да хистерише тако да може да се повреди, нпр. забацује главу уназад и то на сред паркинга, зато што га склоните од ауспуха који је хтео да дира, понекад (ретко) га ударим, шаком по гузи преко пелена. Иако то учиним хладне главе, не из афекта, већ свестан шта и зашто чиним, осећам се после тога јако лоше. Дешава се и да одрасле особе почну да хистеришу и некад и лекари морају прво да опале шамар, да би особа дошла себи. Деца (не сва) исто тако могу да хистеришу и тек их ударац по задњици може мало уразумити. Свака част родитељима који своју децу успеју да васпитају и одгоје без и најмањег пљескања. Но, свако дете је свет за себе и не могу се универзални рецепти примењивати за све. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 @Иван И. Цела твоја прича је мени ок, осим оног дела да ти је јако лоше што си га ударио. Ако си га мало жвајзнуо по гузи, и то с разлогом, и то хладне главе, апсолутно не треба да те то толико узнемири. Па и да није било хладне главе (нормално је да се човек унервози) - ништа страшно. Ма у праву си. 1000000001010 И ја сам тако резоновао кад сам као момак размишљао о васпитању деце. Ал сад је све другачије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Дакле, кад почне да хистерише тако да може да се повреди, нпр. забацује главу уназад и то на сред паркинга, зато што га склоните од ауспуха који је хтео да дира, понекад (ретко) га ударим, шаком по гузи преко пелена. Иако то учиним хладне главе, не из афекта, већ свестан шта и зашто чиним, осећам се после тога јако лоше. Овде не можемо да говоримо о томе да се детету може објаснити речима колико је опасно то што ради, јер је још мали. Успева нам да га пренемо из таквог хистеричног стања ако му понудимо неку алтернативу која му је занимљива, али ни то понекад не пали. Деца су знатижељна и то је добро. Што знатижељнија, то више знања стичу, па тако и твој синчић од 18 месеци. Није страшно што си га шаком по гузи, вероватно да га није ни заболело а тебе јесте али у души. Који циљ си постиаго? Кажеш да је сувише мали да би разумео било које појашњење. Веруј да није. Чим је био знатижељан, без обзира колико ти мислио да не разуме, ипак може да разуме. Треба наћи начин и објаснити му зашто је то опасно. У сличним ситуацијама сам деци сликовито објашњавала разлоге због чега се нешто не сме иако, морам да признам, никада нису хистерисали. Колико је остало у њиховим главама, па сигурно да јесте нешто. Психолози кажу да ако нешто детету забранимо а не објаснимо због чега то чинимо, као да ништа нисмо урадили. Дешава се и да одрасле особе почну да хистеришу и некад и лекари морају прво да опале шамар, да би особа дошла себи. Деца (не сва) исто тако могу да хистеришу и тек их ударац по задњици може мало уразумити. Када одраслу хистеричну особу лекар смирује шамаром, то се не сматра казненом мером већ, условно речено, делом терапије и не бих те методе упоређивала. Мало о хистерији Klik Свака част родитељима који своју децу успеју да васпитају и одгоје без и најмањег пљескања. Но, свако дете је свет за себе и не могу се универзални рецепти примењивати за све. Управо тако! И није смо част родитељима већ наследним факторима који одређују њихов карактер. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deni72 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Nisam uspeo da procitam sve vase odgovore,ali sam stekao utisak da se vecina vas zalaze da ipak detetu treba oplaiti ponekad "vaspitnu" Slazem se sa vama,ali bih ja tu "vaspitnu" prosirio i na supruznike,odnosno,smatram i ubedjen sam u delotvornost "vaspitne" kada se zeni jezicika otkaci i smatram da tada treba primeniti "vaspitnu",a ne da zena odmah trci u muriju i prijavljuje nasilje u porodici....Da se razumemo apsolutno se protivim svakom nasilju,ali sam apsolutno za primenu "vaspitne",kako premas deci,tako i prema suprugama.... А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Nisam uspeo da procitam sve vase odgovore,ali sam stekao utisak da se vecina vas zalaze da ipak detetu treba oplaiti ponekad "vaspitnu" Slazem se sa vama,ali bih ja tu "vaspitnu" prosirio i na supruznike,odnosno,smatram i ubedjen sam u delotvornost "vaspitne" kada se zeni jezicika otkaci i smatram da tada treba primeniti "vaspitnu",a ne da zena odmah trci u muriju i prijavljuje nasilje u porodici....Da se razumemo apsolutno se protivim svakom nasilju,ali sam apsolutno za primenu "vaspitne",kako premas deci,tako i prema suprugama.... Како можеш да се слажеш кад кажеш да ниси успео прочитати све одговоре? Што се твог даљег писања тиче, ту не бих много коментарисала јер у свему видим по мало луцидности. Надам се да не би био срећан да се ожениш женом коју треба (до)васпитати. А сада те питам: шта када ти заслужиш васпитну меру? Само ми немој рећи да не буде и тога? Јеси ли спреман поднети казну? Јеси ли спреман бити фер? Мени се не допада твоје размишљање и мој савет је да га хитно модификујеш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deni72 Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Како можеш да се слажеш кад кажеш да ниси успео прочитати све одговоре? Што се твог даљег писања тиче, ту не бих много коментарисала јер у свему видим по мало луцидности. Надам се да не би био срећан да се ожениш женом коју треба (до)васпитати. А сада те питам: шта када ти заслужиш васпитну меру? Само ми немој рећи да не буде и тога? Јеси ли спреман поднети казну? Јеси ли спреман бити фер? Мени се не допада твоје размишљање и мој савет је да га хитно модификујеш. Svaku zenu treba dovaspitavati u mislu da skrati jezicinu,a ja kad bi zalsuzio "vaspitnu",onda bi morala ta zerna jako da se potrudi u vezi mene....pa kom opanci Tom i Jerry 0205_whistling Pa slusaj,tvoja je stvar sto ti se nedopada moje razmisljanje,nismo u braku,prema tome nemas sta mnogo da se sekiras 1000000001010 А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Деца су знатижељна и то је добро. Што знатижељнија, то више знања стичу, па тако и твој синчић од 18 месеци. Није страшно што си га шаком по гузи, вероватно да га није ни заболело а тебе јесте али у души. Који циљ си постиаго? Кажеш да је сувише мали да би разумео било које појашњење. Веруј да није. Чим је био знатижељан, без обзира колико ти мислио да не разуме, ипак може да разуме. Треба наћи начин и објаснити му зашто је то опасно. У сличним ситуацијама сам деци сликовито објашњавала разлоге због чега се нешто не сме иако, морам да признам, никада нису хистерисали. Колико је остало у њиховим главама, па сигурно да јесте нешто. Психолози кажу да ако нешто детету забранимо а не објаснимо због чега то чинимо, као да ништа нисмо урадили. Слажем се са тобом Милице, треба наћи начин да му се објасни зашто му је нешто забрањено и тако и чинимо супруга и ја, али постоје, случајеви у којима то не пали. Шта онда чинити? Чини ми се да би сваку алтернативу пре прихватио од батина али нисам сигуран шта чинити кад се исцрпе могућности које си помињала а стање се не мења... И да додам не верујем да сам га шљапнуо више од 2-3 пута. Да не испадне да га лемам сваки дан. dada ПС. Хвала Богу да је знатижељан. Плашио би се да је незаитересован за свет око себе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Svaku zenu treba dovaspitavati u mislu da skrati jezicinu,... Гледај да не пишеш као да се односи на све жене јер немају све једнако дугачку "језичину". Мислим да је то фер према женама. Pa slusaj,tvoja je stvar sto ti se nedopada moje razmisljanje,nismo u braku,prema tome nemas sta mnogo da se sekiras 1000000001010 Не секирам се али ми је жао да настрада нека Она или Ти. Није искључено. И, како кажу свети оци "Не говори о сутрашњем дану док не сване". Слажем се са тобом Милице, треба наћи начин да му се објасни зашто му је нешто забрањено и тако и чинимо супруга и ја, али постоје, случајеви у којима то не пали. Шта онда чинити? Чини ми се да би сваку алтернативу пре прихватио од батина али нисам сигуран шта чинити кад се исцрпе могућности које си помињала а стање се не мења... И да додам не верујем да сам га шљапнуо више од 2-3 пута. Да не испадне да га лемам сваки дан. dada ПС. Хвала Богу да је знатижељан. Плашио би се да је незаитересован за свет око себе. Иване, Ти не мораш да се секираш, потребно је само стрпљење и увек на уму једна ствар СТРПЉЕН-СПАШЕН. Сећам се, када су ми деца била узраста као сада твоје, и све оно што сам им причала бескрајно стрпљиво а да нисам одмах видела резултат, мало ме је бринуло али сам схатила да није залуд. Када су одрасли, све оно што сам тада, док су били мали чинила, сада је показало резултат. Увек кажем: највећа, најбоља и најкориснија инвестиија је уложити у децу не да би нам једног дана рекли хвала већ да бисмо од њих направили људе. С љубављу их рађамо, с љубављу ћемо их гледати као самосталне људе. Има ли већег капитала од тога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Ма у праву си. 1000000001010 И ја сам тако резоновао кад сам као момак размишљао о васпитању деце. Ал сад је све другачије. Право да ти речем, као момак уопште нисам размишљао о тим стварима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Право да ти речем, као момак уопште нисам размишљао о тим стварима. Ја јесам. Гледајући како неки моји другари (који су се пре мене оженили и добили децу) решавају та питања и ја сам се питао шта чинити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука