Драшко Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 On 8. 2. 2015. at 21:27, Пајко рече Протуве које долазе по задатку назад у своју земљу под плаштом стручњака, такође, несвесно својој земљи и народу чине свакојаке "медвеђе услуге". Јел мислиш да је Вук био протува?Ко је па био школован у ондашњој Србији? Земља сељака, у најлепшем могућем смислу, али сељака намучених, не оних швапских, француских који су ипак били у својој не-окупираној земљи. Београд није ни постојао у правом смислу те речи, од нечег се морало кренути. Превише је самоуверено да ми са оволике дистанце процењујемо Вуков рад. НАш народ је био много више усмен, него писмен, нешто је требало урадити. On 8. 2. 2015. at 21:27, Пајко рече Просто. Није био довољно школован нити свестан последице коју ће да направи сопственом језику. То ти је као ови наше данашње вође који исто иду на запад и гурају дупе у европско крило. Није уопште исто, јер ови вође имају државу иза себе, или под собом....нису је стварали ни ослобађали, као Вукови савременици, а и Европа није данас ко некад што је била.Вук је радио на голом терену, празном папиру, ови наши нису такви "пионири", "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 On 8. 2. 2015. at 21:33, Пајко рече Није он осмислио фонетску азбуку. Сава Мркаљ је пре њега саставио азбуку са 29 слова, без латиничног слова Ј које је Вук убацио сасвим подмукло у нашу азбуку иако смо већ имали слово које би могло да представља тај глас... Ок извињавам се, нисам знао за тај податак, Подмукло кажеш?? Ауууу вала баш.... ццц "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 On 8. 2. 2015. at 21:34, Драшко рече Јел мислиш да је Вук био протува? Ко је па био школован у ондашњој Србији? Земља сељака, у најлепшем могућем смислу, али сељака намучених, не оних швапских, француских који су ипак били у својој не-окупираној земљи. Београд није ни постојао у правом смислу те речи, од нечег се морало кренути. Превише је самоуверено да ми са оволике дистанце процењујемо Вуков рад. НАш народ је био много више усмен, него писмен, нешто је требало урадити. Није уопште исто, јер ови вође имају државу иза себе, или под собом....нису је стварали ни ослобађали, као Вукови савременици, а и Европа није данас ко некад што је била.Вук је радио на голом терену, празном папиру, ови наши нису такви "пионири", Да. Био је. Продавао је старе српске књиге од непроцењиве вредности и радио много ствари које нису предмет ове теме. Када већ помињеш његове савременике, присети се само које су то књижевне величине биле. Зашто они нису користили Вуков језик? Зашто није Његуш прихватио? Зашто нису Доситеј и Венцловић? Зашто нису многи други? Кад смо већ код теме: дистанца = одстојање - Или има још нека реч? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 On 8. 2. 2015. at 21:42, Пајко рече Да. Био је. Продавао је старе српске књиге од непроцењиве вредности и радио много ствари које нису предмет ове теме. Када већ помињеш његове савременике, присети се само које су то књижевне величине биле. Зашто они нису користили Вуков језик? Зашто није Његуш прихватио? Зашто нису Доситеј и Венцловић? Зашто нису многи други? Кад смо већ код теме: дистанца = одстојање - Или има још нека реч? Oк, опет хвала за нове информације, пардон информације=...... не могу да се сетим Како да прихвате његов језик кад су сва тројица са разнијех страна српства? Поготово ЊегУш....далеко је живео а где ће Црногорац да прихвати нечији утицај?! мало се шалим сад Ти данас кад одеш у Лесковац или Врање, па се вратиш на ЦетИње или одеш мало до НС-а доживиш читаву језичку палету. Требао си да кажеш дистанца= временско одстојање... кад смо већ код контекста (шта ћемо са контекстом :.mislise. ) "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 On 8. 2. 2015. at 21:48, Драшко рече Требао си да кажеш дистанца= временско одстојање... кад смо већ код контекста (шта ћемо са контекстом :.mislise. ) Мислим да не. Оно је историјско одстојање :.mislise. . Можда може да се каже разина? (Захвали Вуку што се данас Срби овако пате око језика ) Контекст - питај Вука. Можда смисао? БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 On 8. 2. 2015. at 21:55, Пајко рече (Захвали Вуку што се данас Срби овако пате око језика ) Хвала ти Вуче! не знам како , ал кажу да се патимо, не нисмо ми криви, ти си ВУче крив! On 8. 2. 2015. at 21:55, Пајко рече Контекст - питај Вука. Можда смисао? Сад га питах, каже може "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 8, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 On 8. 2. 2015. at 21:59, Драшко рече ...ти си ВУче крив! Поздрављам све ђутуре тотално=сасвим јер ћу јутром отићи на бауштелу=грађевину да радим да бих могао да издржавам фамилију=породицу. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 On 8. 2. 2015. at 22:02, Пајко рече Поздрављам све ђутуре тотално=сасвим јер ћу јутром отићи на бауштелу=грађевину да радим да бих могао да издржавам фамилију=породицу. Поетично "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 On 8. 2. 2015. at 22:11, MiroslavJ рече Па да, Срби су иначе у време Вуковог рада били виша раса, све сам аристократа, размножавали се телепатски и хранили се корнфлексом, и са ове и са оне стране Дрине, Саве, Дунава, Мораве, Ибра итд., онда дође протува о чоека Вук од Јадра старином Дробњак и сроза високоумние српство својием чобанскијем језикем. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 Ma ne, pre Vuka-pustinja... Ja, kao negdasnja ziteljka Srpske Atine, ne pristajem na to Da li je neko ovde citao Vencloviceve prevode Biblijskih tekstova? :aman: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 On 8. 2. 2015. at 22:41, MiroslavJ рече На ком језику? Kako na kom? Pa na srpskom... Doduse, mislim da se njegov jezik jos uvek vodi pod neki slavjanoserpski ili tome slicno, ali je sasvim razumljiv i prelep... Samo mi taj jezik vise nemamo... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Фебруар 8, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2015 On 8. 2. 2015. at 23:15, MiroslavJ рече То ја и хоћу да кажем. Венцловић је изузетно значајан, генерално. Напредан и широк у свему. Његов стил је колико сам скромно упознат био врхунски за оно време, далеко испред Вуковог и Даничићевог који су дошли тек касније (Вуков превод НЗ нпр. и није нешто, мислим да чак није ни знао Грчки како треба), ал' је народ био неписмен 99%. Нажалост, Србљи су во времја оно у Турској у широким народним масама били гоље, туга беда јад чемер и чамотиња. Како тај и такав генерално примитиван народ да се описмени тако лепим, "Венцловићевим" језиком, коме би он био доступан? Да не ширим даље, то је време револуције, политичке и државне револуције, ослобађање. Њу је морала да прати културна да би политичка имала резултат, а то је подразумевало да се прост народ описмени. То је моја поента од почетка. Ја Вука не идеализујем ни на који начин али и не дижем критеријуме високо. Покушавам максимално реално да сместим његов рад у историјски контекст и услове у којима је радио. O ali meni je sve to jasno sto ti pises i slazem se uz rezervu (ne mogu sasvim jer nisam dovoljno upucena u celokupnu tadasnju situaciju), samo mi ipak ostaje zal za onim jezikom... I ostaje mi nedoumica...Venclovic je ipak nekom narodu na tom svom jeziku propovedao...i narod ga je razumeo...a razumemo ga i mi danas posle toliko vremena i onakve reforme...tako da ipak mislim da mozda nije bio toliko nepristupacan...mozda mu je samo falio dobar PR Снежана and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 9, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2015 On 8. 2. 2015. at 23:21, Dijasporka рече O ali meni je sve to jasno sto ti pises i slazem se uz rezervu (ne mogu sasvim jer nisam dovoljno upucena u celokupnu tadasnju situaciju), samo mi ipak ostaje zal za onim jezikom... I ostaje mi nedoumica...Venclovic je ipak nekom narodu na tom svom jeziku propovedao...i narod ga je razumeo...a razumemo ga i mi danas posle toliko vremena i onakve reforme...tako da ipak mislim da mozda nije bio toliko nepristupacan...mozda mu je samo falio dobar PR И мене занима зашто Црква није више помогла у описмењавању народа? Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Фебруар 9, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2015 ko ce srbina opismeniti kad znamo on "sta pise u tim vasim knjigama" Снежана and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Фебруар 9, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2015 On 9. 2. 2015. at 6:34, Снежана рече И мене занима зашто Црква није више помогла у описмењавању народа? Pa nisu tad ni Crkvi cvetale ruze...ipak smo mi dugo bili potlacen narod... Evo konkretno Venclovic je ziveo u Juznoj Ugarskoj, tamo je ipak imao i vise slobode da propoveda i vecu sirinu da se i sam obrazuje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука