Jump to content

Напето на форуму а око Косова и Метохије

Оцени ову тему

Препоручена порука

Јасеновачки мученици су побијени јер су били Срби. А коме ће Бог да узме мучеништво Христа ради, ја бих то оставио Богу.

Ajde procitaj knjigu Marka Arelija Rivelija "Stepinac biskup genocida"pa onda vici da Srbi nisu ubijani zato sto su pravoslavni.

Covece oke da hoces da dokazes nesto ali ajde pre toga procitaj i obavesti. Uzmi osnov martiriologije pa procitaj ovako nema smisla voditi diskusiju.

Ajde mi reci dali starac iz Klepaca, samo tako proglasen SVetim. Ili da je SPC eto samo tako iz gluposti prozvala mucenike Jasenovacke. Pa covece valjda i ta Crkva nesto zna kada vrsi kanonizaciju.

Jel ti imas neku teolosku naobrazbu ako smem da te pitam?

Ora et labora

Подели на овим сајтовима

• Одговори 299
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

И да поновим питање Јустину видим да га није прочитао :

Да ли ти мислиш ако мало дете , рецимо 14 000 младенаца витлејемских , не разуме зашто страда да самим тим не страда за Христа ?

Витлејемски младенци јесу Христа ради страдали. Ирод их је побио због тога јер је мислио да ће да убије месију.

Јасеновачки мученици су побијени јер су били Срби. А коме ће Бог да узме мучеништво Христа ради, ја бих то оставио Богу.

Могао бих проширити питање, јесу ли онда сва дјеца невезавно у чије име буду побијена, ако су побијена, јесу ли спашена? Ако јесу, онда у чему је разлика између оних који су за Христа страдали и оних који нису. Можда у некој количини славе, али ни ти ни ја не знамо шта та количина представља.

Добро си ово рекао :Витлејемски младенци јесу Христа ради страдали. Ирод их је побио због тога јер је мислио да ће да убије месију.

Дакле разлог због којег су убијана та деца их је определио као мученике за Христа.

Јел тако - тако је !

Јасеновачки мученици нису побијени јер су били Срби , већ зато што су били православни Срби, тачније православци , јер како објашњаваш онда да су усташе остављале у животу оне који су прелазили на католичанство ?

Свакоме ко је иоле обавештен је јасно да је усташки покољ Срба био инспирисан верском мржњом и главни повод је било затирање православних а не затирање људи као таквих.

Многа места која су покатоличена у она времена и данас постоје , нису дакле уништена ни места ни људи, међутим тамо и где су макар декларативно остали православци - читај Срби јер то ни Срби не раздвајају а ни наши душмани , тамо више Срба нема у Хрвацкој.

Могао бих проширити питање, јесу ли онда сва дјеца невезавно у чије име буду побијена, ако су побијена, јесу ли спашена? Ако јесу, онда у чему је разлика између оних који су за Христа страдали и оних који нису. Можда у некој количини славе, али ни ти ни ја не знамо шта та количина представља.

Разлика је у црквеном календарчићу  , просто остали страдалници који пострадаше по свету невини , нису унети у календарчић цркве.

Брате видиш могу и ја тако да лупетам.

Ајде да причамо озбиљно.

Разлика је искључиво у томе што су они убијани због Христа !

То опредељује мученике за Христа од простих невиних жртава.

Надам се да сам јасан.

А шта ће бити са другим невиним жртвама , ја искрено верујем да ће све бити спасене, тако ме учи Косовски Завет који је у мом срцу.

И да, ја знам шта та слава значи , не знам како то да ти не знаш .

Та слава ће бити онај најстрашнији моменат на страшном суду за све зликовце овога света који су та невина бића убијала, без обзира какву славу ти зликовци сад овде у свету уживају и колико се праве енглезима.А свима правдољубивима тај моменат те славе ће бити испуњење свих њихових правдољубивих очекивања, и томе ме учи Косовски Завет у мом срцу.

Подели на овим сајтовима

И ти на основу тога са 100% сигурношћу знаш да твој деда није имао веру ?

:drugarstvo:

Тврдим јер је није имао ни мој отац, ни мој други стриц, а први стриц је био жестоки комуњара. Све тетке, дедине кћерке се поудале за шокце.

А такви су људи које ја већином познајем, који су поријеклом из Боснаске Крајине.

И шта ти подразумијеваш под вјером, а да би била жива? Каква је то жива вјера била у Срба у првој половини 20 вијека?

А шта је за тебе жива вера- испуњавање пуке формалности одласка у Цркву .То имаш код свих западних народа и ништа им не поможе.

Ето онда сви артемијевци имају живу веру.

Ја познајем жену , за коју су дуовни људи калуђери рекла да је светог живота и на погреб су јој дошли , а њена деца су била окореле комуњаре.

И шта то говори, то говори само да ти површно гледаш на веру и живот и ништа друго.

Подели на овим сајтовима

Разлика је у црквеном календарчићу , просто остали страдалници који пострадаше по свету невини , нису унети у календарчић цркве.

Има светих и изаван календара. Број свих светих зна само Бог.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

:drugarstvo:

Тврдим јер је није имао ни мој отац, ни мој други стриц, а први стриц је био жестоки комуњара. Све тетке, дедине кћерке се поудале за шокце.

А такви су људи које ја већином познајем, који су поријеклом из Боснаске Крајине.

И шта ти подразумијеваш под вјером, а да би била жива? Каква је то жива вјера била у Срба у првој половини 20 вијека?

А шта је за тебе жива вера- испуњавање пуке формалности одласка у Цркву .То имаш код свих западних народа и ништа им не поможе.

Ја познајем жену , за коју су дуовни људи калуђери рекла да је светог живота и на погреб су јој дошли , а њена деца су била окореле комуњаре.

И шта то говори, то говори само да ти површно гледаш на веру и живот и ништа друго.

Око овог се нећемо никад моћи договорити. Ти сматраш да су Срби пуцали од вјере у првој половини 20-тог вијека, ја сматрам да нису.

Ја не тврдим да мора постојати узрочно посљедична веза између деде и оца и оца и сина када је у питању вјера, будући да је вјера да би била жива мора бити како научена у заједници, тако и потврђена лично у срцу, тј живу вјеру има онај коме је срце преображено за Христа. Онај мали моменат када човјек дубоко у својој души призна да исповједа Христа као Спаситеља, и Богочовека Према томе онда и равна свој живот и тада ј на путу покајња, а под покајањем не подразумијевам посипање пепелом, него, и то му је живљење ради задобија спасења, а све остало је средство и пут као томе.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ја не тврдим да мора постојати узрочно посљедична веза између деде и оца и оца и сина када је у питању вјера, будући да је вјера да би била жива мора бити како научена у заједници, тако и потврђена лично у срцу, тј живу вјеру има онај коме је срце преображено за Христа.

To nije uopste tako!!

Razbojnik koji bio na krstu razapet pored Hrista, nije bio odgajan u veri ali je poverovao u Hrista kao Boga i bivao preseljen u Eshaton. Cak dapce mozda se u zivotu nije ni pomolio Bogu jer nije znao ni da postoji.

Ti previse formalisticki gledas na veru, nije vera skup pravila. Imas otselnike koji su mozda 2 puta bili u Crkvi na liturgiji ali su sigurno sveti i spaseni.

Ora et labora

Подели на овим сајтовима

319.gif

Око овог се нећемо никад моћи договорити. Ти сматраш да су Срби пуцали од вјере у првој половини 20-тог вијека, ја сматрам да нису.

Ја не тврдим да мора постојати узрочно посљедична веза између деде и оца и оца и сина када је у питању вјера, будући да је вјера да би била жива мора бити како научена у заједници, тако и потврђена лично у срцу, тј живу вјеру има онај коме је срце преображено за Христа. Онај мали моменат када човјек дубоко у својој души призна да исповједа Христа као Спаситеља, и Богочовека Према томе онда и равна свој живот и тада ј на путу покајња, а под покајањем не подразумијевам посипање пепелом, него, и то му је живљење ради задобија спасења, а све остало је средство и пут као томе.

Ја заиста не знам каква је потреба вас балканаца( ја не живим на балкану , свега две године у БГ једва сам издржао) да тако спочитавате своје пројекције другим људима.

Нисам рекао да су пуцали од вере, рекао сам да су то сасвим два различита народа, али сматрам да јесу имали веру.

Чак и данас по приличан број Срба има веру али нису литургијски људи.

Подели на овим сајтовима

Разлика је у црквеном календарчићу , просто остали страдалници који пострадаше по свету невини , нису унети у календарчић цркве.

Има светих и изаван календара. Број свих светих зна само Бог.

Брате то је био мој цинизам, сад стварно извини , мислио сам да разумеш.

Подели на овим сајтовима

За почетак могли би да престанете да своје личне трипове гурате људима у уста.

Нађите ми ЈЕДНУ ЈЕДИНУ реченицу у којој ја уздижем нацију изнад вјере или престаните да баљезгате глупости и просипате ту чедистичку причу која каже да кад издаш све могуће идеале аутоматски настане Дизниленд са платама од 'иљаду евра и кућама од чоколаде.

Врхунац вашег безобразлука се огледа у томе што саговорницима импутирате мисли које они у лудилу нису рекли, а све у циљу некаквог идиотског дневно-политичког самооправдавајућег "нема алтернативе" кукавичлука и немања личног става и идеала, тотално превиђајући да вам саговорници нису ултранационалисти из штормфронта нити партијски подмладак радикала него црквени и образовани људи.

Не видим како се ово односи на мене. Мислим да сам ти упутио интересантне аргументе. Пажљиво прочитај.

Подели на овим сајтовима

Жељко,

Претечама усташког покрета (Старчевићу, Кватернику, идр.) није било важно ни римокатоличанство а камоли православље. Они нису били никакви римокатолици већ у најбољем случају верски игноранти. Баш као и усташе. Римокатоличанство је уважавано у традиционалистичком смислу као део историје Хрвата, исто као што и наши националисти то раде са православљем.

Та линија хрватског национализма, у једном свом делу, је и завидела православној Цркви јер им је она личила да је више повезана са својим народом, да је више националистичка, јер није имала јерархију састављену од странаца и није имала центар ван (свог) народа.

Није се показивала никаква мржња према православљу као таквом, већ само у смислу да је оно део српског идентитета. Као што усташки покрет нема везе за било каквим религиозним мотивима (није крсташки) него са модерним феноменом национализма.

Усташе углавном, ако су могле, нису остављале у животу оне који су прешли на римокатоличанство - то ти је нетачно.

Бугари на територији јужне Србије (1915-1917.) чине исте ствари у Првом светском рату као и усташе у Другом. Убијају се свештеници и обичан народ. Хоћеш ли рећи да су Бугари то радили из мржње према православљу или само зато што су ти свештеници били Срби?

Подели на овим сајтовима

A jel tako dobro, a sta ovo znaci

:

Pius XII was a long-standing supported of Croat nationalism; he hosted a national pilgrimate to Rome in November 1939, for the cause of the canonization of Nicola Tavelic, and largely "confirmed the Ustashe perception of history".[14] In a meeting with Primate Stepinac, Pius XII reiterated the epithet of Pope Leo X, that the Croats were "the outpost of Christianity", a term which itself implied that the Orthodox Serbs were not true Christians.[14] Pius XII foretold to Stepinac that:

"The hope of a better future seems to be smiling on you, a future in which the relations between Church and State in your country will be regulated in harmonious action to the advantage of both".[14]

Undersecretary of State Montini (later elected Pope Paul VI) was responsible for "day-to-day matters concerning Croatia and Poland". [17] He reported to Pius XII on a daily basis, and heard of the Ustaša atrocities in 1941.[17] In March 1942, Montini asked the Ustaša representative to the Vatican "Is it possible that these atrocities have taken place?", and responded that he would view such accusations with "considerable reserve" once the representative called them "lies and propaganda".[17] Montini's fellow Undersecretary Domenico Tardini told the Ustaša representative that the Vatican was willing to indulge the Ustaša regime because: "Croatia is a young state [...] Youngsters often err because of their age. It is therefore not surprising that Croatia also erred".[17]

Stepinac was summoned to Rome in April 1942, where he delivered a nine-page document detailing various misdeeds of Pavelić.[9] This document described the atrocities as "anomalies" that were either unkno

9. a b c d e f Phayer, 2000, pg. 38

10. Phayer, 2000, pgs. 34-5

11. [1] Yad Vashem

12. War and Revolution in Yugoslavia, 1941-1945: Occupation and Collaboration by Jozo Tomasevich, published by Stanford University Press, 2001 ISBN 0804736154, 9780804736152 (page 490)

13. a b Phayer, 2000, pg. 30

14. a b c d Cornwell, 1999, pg. 250

15. Cornwell, 1999, pgs. 250-1

16. a b c Cornwell, 1999, pg. 251

17. a b c d e Phayer, 2000, p. 37.

18. Encyclopedia of the Holocaust vol 1., pg. 328

Ora et labora

Подели на овим сајтовима

Ја не тврдим да мора постојати узрочно посљедична веза између деде и оца и оца и сина када је у питању вјера, будући да је вјера да би била жива мора бити како научена у заједници, тако и потврђена лично у срцу, тј живу вјеру има онај коме је срце преображено за Христа.

To nije uopste tako!!

Razbojnik koji bio na krstu razapet pored Hrista, nije bio odgajan u veri ali je poverovao u Hrista kao Boga i bivao preseljen u Eshaton. Cak dapce mozda se u zivotu nije ni pomolio Bogu jer nije znao ni da postoji.

Ti previse formalisticki gledas na veru, nije vera skup pravila. Imas otselnike koji su mozda 2 puta bili u Crkvi na liturgiji ali su sigurno sveti i spaseni.

Па да кажем и ја да не мора бити тај узрочно последични низ, а ти опет то није тако...кажем да се вјера осим што се учи у заједници, добија у једном моменту, када човјек повјерује, баш као и тај разбојник. Ако кажем да се вјера стиче и одгојем, не кажем да тако мора за свакога. Много нас није одгојено у вјери, па опет па опет почели смо вјеровати.

Међутим узрочно последичини низ се може констатовати, ако постоје дјела кој асу извршена. Ако имам чињеницу да су већина Срба хвалили и пјевали титу, онда не може ме нико убједити да су то раедили зато јер су били преплашни. Урадили су то јер су изгубили вјеру. А да ли су је сви изгубили због усташтва, другог свјетског рата и других страдања, не знам, али задражва право на своје мишљење да Србаљи нису били масовни вјерни прије другог свјетског рата како то хоће неки да представе.

Подели на овим сајтовима

A kakve veze ima to sto su radili bugari sa onim sto su radili hrvati? Mislis ako su nas bugari ubijali kao Srbe da  hrvati nisu mogli da ns ubijaju kao Pravoslavne?

Не да нас усташе нису могли убијати као хришћане него - нису. То ти је оно што каже историографија.

Свети владика Николај није мислио тако и сматрао је да су од усташа побијени Срби страдали као хришћански мученици.

Па ти сад како хоћеш.

Злочини Бугара имају везе у смислу да се мора посматрати шира историјска слика, која нам указује на то да се у прошлости догађало нешто друго (тј. дивљање различитих национализама) од онога што ми данас о томе мислимо.

НПР. - Зашто наша СПЦ условљава Римокатолике око усташких злочина и Степинца а овамо Цркви не смета да је у јединству са Бугарском Црквом која је такође подржавала злочине против српског становништва и свештенства?

Подели на овим сајтовима

НПР. - Зашто наша СПЦ условљава Римокатолике око усташких злочина и Степинца а овамо Цркви не смета да је у јединству са Бугарском Црквом која је такође подржавала злочине против српског становништва и свештенства?

Pa ja verujem upravo zbog toga sto su nas hrvati ubijali zato sto smo Pravoslavni a gomila rimokatolickog klera je ucestvovala u pisanju hrvatske istorije na taj nacin.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...