Jump to content

10 Pitanja ateiste na koja svaki hrišćanin mora da odgovori?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, Tumaralo. рече

Zato hrišćani to i rade na Bliskom Istoku.

A mi ostali to ne radimo - zbog paganskog zakona koji smo sačuvali.

Isto kao što smo mnogo toga sačuvali od pagana....

А јооо,  мислиш на инцест, чуо сам да у суботарима  и ЈС  има пуно инцеста. Да ли је то тачно или не, може Марко више да нам каже, ако зна... @Tumaralo.  требао си узети пример из Закона који сам горе навео. @MarkoA Јел и оно у вези брата који остане без деце а умре и даље важи да брат може да му остави потомство или је укинуто?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, MarkoA рече

Duša nije tvorevina, ali fizičko telo jeste. Postoji li prvo fizičko telo koje je duša uzela?

Zašto je apsurd da je čovek stvoren? Zar nije veći apsurd da misliš da si večni Bog?

Zar hrišćanstvo razdvaja telo i dušu?

Duša je večna?

Apsurd je da je stvoren a da ima slobodnu volju.

Подели на овим сајтовима

@Благовесник 
E ne znam, slab sam ti ja oko tijeh odnosa. U stvari, ja sam ti napravio nalog da nađem ženu, ali pošto taj podforum odumire, moram da pričam o eshatologiji i komparativnoj religiji.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Tumaralo. рече

Zar hrišćanstvo razdvaja telo i dušu?

Duša je večna?

Apsurd je da je stvoren a da ima slobodnu volju.

Pogledaj Postanje 2:7.
Bog je u fizičko telo udahnuo svoj životni duh (ruah) i od toga je nastala "duša živa" (nefeš).

Dušom se u hrišćanstvu podrazumeva, dakle, spoj ova dva. Duša nije večna, iako je bilo zagovornika da jeste (Aurelije Augustin, mislim i Origen i drugi). Uglavnom zbog uticaja grčkih filozofa, ali ovo nije biblijsko učenje.

Ne vidim kako to što smo stvoreni utiče na slobodnu volju.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Tumaralo. рече

Ma kakvi,

Indija je složena, složejniija od čitave Evrope.

Indija je zemlja i najveće teologije i najvećeg idolopoklonstva.

Ovo prvo ne može da se vidi od onog drugog. Al ko zna gde da gleda...

Uostalom, zato hrišćani nisu imali nikakvog uspeha sa misionarenjem u Indiji.

Imali su uspeha samo u Africi i Americi.

A o pravom smislu tog "uspeha" ćemo drugi put...

Uopšte nisu panteisti (izvorno gledano, jer njima je još pre 2500 godina odzvonilo).

A što se tiče reinkarnacije imas i kod pravoslavnih "mitarstva". Usavršavanje posle smrti... stupnjevi kojima napreduje duša ka Bogu.

Kako se to u suštini razlikuje od seljenja duša?

Nikako.

Svaka filosofija ima nesto dobro, verujem da i Indijska filosofija ima dobre i duboke stvari, ...sad koja je filosofija slozenija, koja je bliza idealnoj mudrosti je pitanje... ja mislim da je to hriscanska...

..sustina mitarstva nije bas u usavrsavanju posle smrti, nego su vise stupnjevi naseg prolaska kroz oblast duhova gde se ispituju tajne nase duse, da li smo dobro ili lose radili u ovom zivotu.... zbog toga nema reinkarnacije, to sto smo ovde radili, za to treba i poloziti racune,... 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, MarkoA рече

Dušom se u hrišćanstvu podrazumeva, dakle, spoj ova dva. Duša nije večna, iako je bilo zagovornika da jeste (Aurelije Augustin, mislim i Origen i drugi). Uglavnom zbog uticaja grčkih filozofa, ali ovo nije biblijsko učenje.

Ne vidim kako to što smo stvoreni utiče na slobodnu volju.

Određen si genetikom.

Kako možeš biti slobodan kada tobom upravlja neurološki program? Isto kao što ti upravlja bubrezima i plućima?

Ne znaš ni koja će ti misao sledeća pasti na pamet.

Ne znaš ni šta možeš a šta ne možeš da učiniš već tokom života otkrivaš delić po delić a nikad do kraja.

Kako znaš da si slobodan kada za početak ne znaš ni ko si?

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Bokisd рече

..sustina mitarstva nije bas u usavrsavanju posle smrti, 

Имаш   када се заглавиш у неком од митарстава, јер се од тог и тог греха ниси у потпуности очистио или најискреније покајао, и даље, у Рај,  не можеш, због тога што ништа нечисто тамо не може. Рећићеш, па причестио сам се и очистио, да али много је људи који нису свесни колико су некога повредили или у коликој мери је то био страшан грех што су учинили, па то треба да схвате и схватају управо кроз тај пролазак, звали га митарство или чистичиште, свједно...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

..sustina mitarstva nije bas u usavrsavanju posle smrti, nego su vise stupnjevi naseg prolaska kroz oblast duhova gde se ispituju tajne nase duse, da li smo dobro ili lose radili u ovom zivotu.... zbog toga nema reinkarnacije, to sto smo ovde radili, za to treba i poloziti racune,... 

To relativizuje i obesmišljava ovaj zemaljski život i doktrinu Strašnog Suda.

Patrijarh Pavle je verovao u mitarstva. Kao i ava Justin Popović.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Tumaralo. рече

Određen si genetikom.

Kako možeš biti slobodan kada tobom upravlja neurološki program? Isto kao što ti upravlja bubrezima i plućima?

Ne znaš ni koja će ti misao sledeća pasti na pamet.

Ne znaš ni šta možeš a šta ne možeš da učiniš već tokom života otkrivaš delić po delić a nikad do kraja.

Kako znaš da si slobodan kada za početak ne znaš ni ko si?

Jesam limitiran i nesavršen, imam i nešto urođeno genetikom, ali kako to utiče na moju slobodnu volju? Prisiljava li te, primara radi, neko da pišeš ove i baš ovakve komentare? Možda imamo različitu definiciju slobodne volje.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, MarkoA рече

Duša nije večna, iako je bilo zagovornika da jeste (Aurelije Augustin, mislim i Origen i drugi). Uglavnom zbog uticaja grčkih filozofa, ali ovo nije biblijsko učenje.

Nije Avgustin,... samo je Origen pod uticajem filosofije napravio neki hibridni sistem od vere i filosofije, gde je dusa vecna u smislu, da nema pocetka, oduvek postoji, .... postoji pre postanja svega u duhovnom svetu...itd..

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Tumaralo. рече

To relativizuje i obesmišljava ovaj zemaljski život i doktrinu Strašnog Suda.

Patrijarh Pavle je verovao u mitarstva. Kao i ava Justin Popović.

Upravo tako, obesmišljava Hrista potpuno.
Mitarstvo se bazira na nekoliko ličnih iskustava, počevsi od bl. Teodore. Sve i da su njihova iskustva istinita, to je nešto što se tiče lično njih.
Za sve nas ostale  važi otkupljenje greha preko Hrista.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, MarkoA рече

Jesam limitiran i nesavršen, imam i nešto urođeno genetikom, ali kako to utiče na moju slobodnu volju? Prisiljava li te, primara radi, neko da pišeš ove i baš ovakve komentare? Možda imamo različitu definiciju slobodne volje.

Prisiljava me.

Imam prosto nagon koji nadjačava bilo koji drugi nagon u ovom momentu te postupam po njemu.

Ne bih želeo da radim ovo što sada radim.

Recimo, bilo bi mi bolje da učim sada.

Ali imam odbojnost prema tome.

Da sam slobodan volja bi mi bila potčinjena svesti.

Ovako volja ide svojim tokom a moja svest samo može da konstatuje stanje stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Tumaralo. рече

Prisiljava me.

Imam prosto nagon koji nadjačava bilo koji drugi nagon u ovom momentu te postupam po njemu.

Ne bih želeo da radim ovo što sada radim.

Recimo, bilo bi mi bolje da učim sada.

Ali imam odbojnost prema tome.

Da sam slobodan volja bi mi bila potčinjena svesti.

Ovako volja ide svojim tokom a moja svest samo može da konstatuje stanje stvari.

Ako treba da učiš a radiš nešto drugo, to se zove lenjost :dedica::)))

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...