Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

Право да кажем,ово ми звучи врло ,чак шта више,дапаче.... klapklap 4chsmu1

Спочитавати светогорцима о начелима хришћанства smej.gif

Је си ли ти монах,свештеник  (опрости стварно не знам) ил ти можда рођена жена стално "звоцка" што ето не  може и она на Свету Гору  и ти више немаш куд smej.gif

Надам се да нећеш замерити и опрости ако ти је ово прегруба шала,само раговарамо bendoff smej.gif

Немам се шта љутити. Мишљења сам да лично не треба никад дозволити да један европски парламент или било која друга земаљска институција утиче на то да се промени авато. Правило уласка за жене треба увести само ако се око тога договоре светогорци уз подршку надлежног Патријарха. Али опет задржавам право на своје мишљење да тај авато није добро правило да је можда настало другачије него што се то веже за предање, наводно икона Богородице проговорила и изрекла забрану...јес вала баш...Опште је познато да се широм монашког света, и то кроз векове не код свих наравно, али код доста великог броја монаха, учитеља и подвижника гајила мисао да жене неваљају, и да брак отежава приближавање Богу. Постоје неке монашке поуке које монаха одвраћају од жене и то тако да му се сугерише да помисли каква ће бити у гробу кад легне, обична врећа костију....то је као лек за монахе које имају помисли према жени...И увек и увек можеш да кажеш ко сам ја да спочитавам монасима, и светогорцима шта су хришћанска начела, али ово је истина да је кроз монаштво у историји било манихејских примеса које гравитирају ка томе да узвисе девственост много више од брака...Иначе монаштво није никаква изолована секта и не знам ти шта, монашки скитови макар, били су и остали органски дио литургијске заједнице. И сасвим је уреду за монаха који се повукао у осаму, удаљавајући се од извора саблазни, природно тражи да избегне искушење са женом. Али монах који се труди да не падне у искушење ваљда ће се трудити да не падне у искушење у сваком погледу, онда стварно не знам шта монаха искушава ушкопљеник, или небрадато дете? Шта монаха искушава женка домаће животиње? Ја заиста не знам одговоре и не знам има ли неко да их да, али констатујем мишљење на које имам право да су ова правила бесмислена.

Неки овде кажу ко је неко да се противи авату и да га сврстава у дух времена...е да а шта ћемо са хеликоптерима који слећу на свету гору? ШТа ћемо а камерама које су ушле на свету гору, телевизији и фотоапаратима? Зар они не узнемиравају монахе?  Шта ћемо са рачунарима и интернетом који је дошао на Свету Гору? Зар жена није ушла на свету гору тако што је ушао интернет, или можда Кареја има најсофистициранији веб филтер на интернету? Зар ово све побројано није дух времена који је запосјео Свету Гору? О чему причамо овдје и опет и опет све је ушло на свету Гору, само још увије неко паметује да жена не може да кроћчи ногом на тло Свете Горе. Додај томе свађу монаха, који се чекићима нападају и разваљују им се врата мацолом која би могла да убије слона, и све то може да се дешава на Светој Гори, само жена не сме и даље да крочи ногом...јер ће нестати Света Гора.

Да поновим још једном....Хеликоптери, интернет, Камере, телевизија, телефон, разна друга савремена помагала, енглески принчеви, разни бизнисмени и политичари (међу њима ко зна каквог кова, изгледа и понашања, поп пјевачи (Метросексуалац - можда и хомосексусалац пјевач Сакис Рувас је чест гост манастира Ватопед), мацолање и свађа на мртво име монаха, барикаде - само што и оружије не почне да се користи....лалала све ово је ушло на Свету Гору која поред свега тога опстаје, и сада ако жена уђе на Свету Гору, Света Гора "колијевка" православља ће да пропадне...и о каквом покушају увлачења у дух времена Свете Горе ми овдје причамо причамо? Зар православне жене са секуларног  запада немају право ни за мрву да се упитају зашто не могу да кроче на тло и осете и оне ту благодат светог мјеста?

Јесте, јесте монаси хоће мир, нико има не може забранити, и тога се треба придржавати тј држати се тог правила и не покушавати насилно ништа немтнути...њихово право апсолутно неповредиво....само након свега шта је ушло на Свету Гору, а још увек не може жена као да је најгора ствар на свету, да ми неко каже да има икакво оправдање данас да тако остане осим пртвог слова на папиру, рекао бих да једноставно трола.

Objasnio i hvala puno s moje strane.  4chsmu1 0110_hahaha

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

@nishizawa Да ли си икада био на Светој Гори?

Не.

Нисам мислио на манастире појединачно, али ако Православна Црква (као власник) има своје правила онда сви морају то да поштују.

У томе и јесте поента - Светогорци их не поштују. И из тога што им се то дозвољава, они изводе правило.

Онда сматрам да ниси подобан да говориш о оваквим стварима,јер да би говорио о Светој Гори она се мора посетити...

Какве везе има посета Светој Гори и са чим о чему се овдје говори?

Значи ни ти је ниси посетио. 4chsmu1 Зато што се искуство не може поредити са мртвим словима.Идите на Свету Гору једно 5 дана па онда дођите и говорите о њој неће бити исто гарантујем јер сам такаве ставове имао и ја. 0110_hahaha

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Не.

Нисам мислио на манастире појединачно, али ако Православна Црква (као власник) има своје правила онда сви морају то да поштују.

У томе и јесте поента - Светогорци их не поштују. И из тога што им се то дозвољава, они изводе правило.

Онда сматрам да ниси подобан да говориш о оваквим стварима,јер да би говорио о Светој Гори она се мора посетити...

Ma sta kazes?! Znaci moram da odem u svaki grad u svaku ulicu na svetu da bih mogoa da govorim o tome

da je sprecavati nekoga da ode tamo lose ili dobor?

Подели на овим сајтовима

author=nishizawa l

Зато што је погрешно, и противно јеванђелским принципима. У неким породицама у Србији т р а д и ц и ј а је, на пример, да се једе прасетина на Светог Николу.

Наравно да се односи на монашку традицију на Светој Гори

Ја не знам који је то јеванђелски принцип толико повређен.Тамо су монаси,одрекли су се од света и повукли у оне гудуре Божије у које нико до тад није хтео ни да погледа.И шта сад хоће тај свет од њих.Да гвирну,да покупе посебну благодет,да провере јел истина неко може тако да живи,да се сликају.

А и ово ти за Св. Николу није у баш тачно....по  т р а д и ц и ј и  уз прасетину обавезно иде и прекађивање истог :

............гуди-гуди риба буди 4chsmu1  smej.gif smej. smej.gif smej.gif 0110_hahaha

Које гудуре...можда некад било

Јел ово монах у гудури? http://www.facebook.com/profile.php?id=573359914

Е овом причам...Светогорски монах на фејсбуку, и још има није једини...а постоји правило да жена не смије крочити ногом..и гле о.Достије лепо из своје келије преко WADSL--има могућност да разговара са женом преко интерента, али зато не смије ни по коју цену да жена посјети Свету Гору, па да разговара са њон у манастиру...

Ок је то, монаси се повукли у осаму, попели се негдје на неку пештеру гдје се ни дивокоза не може узверати и моле се Богу. На таква места би сасвим било у реду да се не дозволи ни жени, али ни било коме другом да узнемирава монаха...али манастир који није пештера, у кога може да уђе Сакис Рувас, а не може жена, стварно не знам са каквим моначким правилом има везе.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Не.

Ma sta kazes?! Znaci moram da odem u svaki grad u svaku ulicu na svetu da bih mogoa da govorim o tome

da je sprecavati nekoga da ode tamo lose ili dobor?

Ни ти изгледа ниси посетио Свету Гору.Изгледа да многи сматрају да је ово света само нека случајност која је ту из традиције.А не да означи место пуно молитве.Не волим кад људи говоре о стварима које пре тога нису искусили. 4chsmu1

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Не.

Значи ни ти је ниси посетио. 4chsmu1 Зато што се искуство не може поредити са мртвим словима.Идите на Свету Гору једно 5 дана па онда дођите и говорите о њој неће бити исто гарантујем јер сам такаве ставове имао и ја. 0110_hahaha

Ма дај, ово ти није никакав аргумент. Какве везе има то што си ти био на Светој Гори, са тим што ја нисам био? Имао бих исто мишљење и када бих посетио Свету Гору, и нећеш ваљда да ми кажеш да је искуство на Светој Гори толико јако и лијепо, због тога што нема жена на њој? А Острог? На кога људи свраћају са мора онако успут, многи од њих недолично обучени, непристојног понашања, а посјетитеља има и од жена, такођер не могу да опишу своје искуство које су доживјели, прекрасно, феноменално, неописиво, мир небески...и шта онда?

Заиста бих волио чути бољи аргумент осим овог лошег покушаја на основу посјете Свете Горе.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Не.

Ма дај, ово ти није никакав аргумент. Какве везе има то што си ти био на Светој Гори, са тим што ја нисам био? Имао бих исто мишљење и када бих посетио Свету Гору, и нећеш ваљда да ми кажеш да је искуство на Светој Гори толико јако и лијепо, због тога што нема жена на њој? А Острог? На кога људи свраћају са мора онако успут, многи од њих недолично обучени, непристојног понашања, а посјетитеља има и од жена, такођер не могу да опишу своје искуство које су доживјели, прекрасно, феноменално, неописиво, мир небески...и шта онда?

Заиста бих волио чути бољи аргумент осим овог лошег покушаја на основу посјете Свете Горе.

Можда је посета слаба али ово је још слабије.Острог???Па у њему има тиховања колико и сапуна код Циге.То што људи говоре мир небески и те ствари то је да би се уклопили јер јелте зар да они буду они који одступају од других који осећају мир.Ја ето на пример не волим Острог нити га сматрам неким посебним манастиром јер је он одавно постао туристичка атракција,а ни Света Гора није далеко.Да ли си икада читао монашку литературу или њихове типике видећеш да 95% отаца Цркве да монах мора избегавати контакте са женама.А Света Гора је пример да се монашки типици држе дословно.

Подели на овим сајтовима

:drugarstvo:

Е целивам ти логику...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Ни ти изгледа ниси посетио Свету Гору.Изгледа да многи сматрају да је ово света само нека случајност која је ту из традиције.А не да означи место пуно молитве.Не волим кад људи говоре о стварима које пре тога нису искусили. :drugarstvo:

I ti si jedan od bezbroj onih koji udju u rasrpavu a nisu razmisli o celoj stvari pa izbegavaju odgovor u nedogled.

Zasto bih morao otici bilo gde da bi imao prava govoriti o tome da li na to mesto imaju svi prava da odu?

Kakve to veze ima? Hajde objasni to?!

Ako ja sutra blokiram moju ulicu i kazem levorukim ljudima prolaz zabranjen jel ti moras prvo da dodjes u moju

ulicu da bi imao prava da kazes stav o tom mom iracionalnom potezu ili tvoja psoeta mojo ulici nema nikave

veze sa celom pricom? Hajde razmisli malo i stalozeno pre nego sto se odlucis da napises nesto.

P.S To sto tebi rec "sveto" i "puno molitve" oznacava neku magiju to je samo tvoj problem a uskoro ako vec

nije ce biti problem svih nas jer imamo sve vise i vise ljudi u crkvi sa magijskom svescu i ostalim glupostima.

Подели на овим сајтовима

:drugarstvo:

Е целивам ти логику...

Nazalost kod njega mozes da celivas sve drugo osim logike. Sta ce njemu takva djavolska stvar.

Подели на овим сајтовима

Не.

Значи ни ти је ниси посетио. :drugarstvo: Зато што се искуство не може поредити са мртвим словима.Идите на Свету Гору једно 5 дана па онда дођите и говорите о њој неће бити исто гарантујем јер сам такаве ставове имао и ја. 0304_smile4

Можда је посета слаба али ово је још слабије.Острог???Па у њему има тиховања колико и сапуна код Циге.То што људи говоре мир небески и те ствари то је да би се уклопили јер јелте зар да они буду они који одступају од других који осећају мир.Ја ето на пример не волим Острог нити га сматрам неким посебним манастиром јер је он одавно постао туристичка атракција,а ни Света Гора није далеко.Да ли си икада читао монашку литературу или њихове типике видећеш да 95% отаца Цркве да монах мора избегавати контакте са женама.А Света Гора је пример да се монашки типици држе дословно.

Читао сам отачку литературу и тамо се наравно препоручује избјегавање контакта са женом, али Свети Оци забрањују и избјегавање контакта са светом, осим у изузетним тренуцима када треба отићи у град и продати рукодеље, док неки Оци препоручују изостављање било каквог контакта и са оним који ти долази у манастир и уноси дух света. Док неки опет кажу, са њима само кратко, послужи шта треба и враћај се у келију...е а од тога доба, до данас колико монаха се осветовњачило? Нажалост много. Свети Оци су то правило за жене преопоручивали давно, међу када су Свети Оци то препоручивали није било фејсбука, нити интернета, нити моблиних телефона, нити гостовања поп пјевача, нити слијетања хеликоптера на монашке посједе....а све то је ушло на Свету Гору. По којим монашким правилима? Можда зато што нико од Светих Отаца није ништа рекао за фејсбук или интерент, то је уреду то може проћи, али жена не може јер тако је речено...е ово је испразно филозофирање...мада није тешко закључити да ако су оци забранили контакт са женом која је створење Божије, како би тек били ригорозни за мобилне телефоне и интерент који су производ потрошачке културе модерног света...Ако теби ово све штима онда ти једноставно избјегаваш аргументе.

Хоћеш ми објаснити како интернет и Сакис Рувас не угрожавају мир монаха, а жена угрожава? Само зато што су некад оци који нису познавали интернет и Руваса, рекли монаси морају да избјегавају жену?

Подели на овим сајтовима

E да још мало додам чињеничног стања, дакле Св.Оци су рекли "жена" не може. Али зато нико од отаца није рекао Сакис Рувас не може, :drugarstvo: с тога на Свету Гору:

sakis_rouvas_covers_01_12.jpg

Овај господин уме да буде гост м.Ватопед (јер Ватопед је џетсет манастир познат по томе што га посјећују знамените мушке личности). Коме се гледа још "благочестивија" слика овог господина, нека иде на екстерни линк, кога нећу имјеџовати је није примјерен православном форуму: http://wiwibloggs.com/wp-content/uploads/2009/04/sakis_rouvas_covers_01_111.jpg

док

0_27f6c_270ac208_L

Ова дјевојка не може на Свету Гору, јер ће монаси играти коло ђаволу, и Света Гора ће пропасти. 0304_smile4 0304_smile4

Ако има неко да ово аргументовано побије, осим испразног - такво је правило....бићу му врло захвалан.

Подели на овим сајтовима

Televizori, aparati,internet... nije to duh vremena , to su stvari koje koristimo. Duh vremena cini da menjamo recimo upravo tu tradiciju koja vazi vekovima na Svetoj Gori zarad cega? Da ne bismo morali objasnjavati evropskim zenama zasto ne mogu uci... Da bismo bili savremeni,upravo u duhu ovog vremena.

Nishizawa banalizujes stvar, po tvojoj logici Sveta Gora ne zivi po Jevandjelskim principima vekovima zato sto je zenama zabranjen ulaz.

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

Такав став по овом питању су држале генерације и генерације светогорских монаха и највећих духовника,

тако да је гордо да ми сад мењамо и уводимо новотарије. Не знам, али ја као православац не могу себи да дозволим да сад мудрујем о томе шта је ипак боље за њих, да горостасима и духовним громадама држим буквицу. Једноставно, тамо се верује да је то по вољи Пресвете Богородице која је то лично забранила речима: ,,Довољно им је искушења овде и без жена." И то је то.

Међутим, мени  није јасно због чега је на Светој Гори забрањено ступање стоке женског пола, ако је то уопше тачан податак?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...