Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

Nisam citao ove vase prethodne postove,ali zelim da kazem i istaknem DA ZENAMA TREBA DA SE DOZVOLI ULAZAK NA SVETU GORU,JER TREBA DA SE I TIM GESTOM POKAZE DA SU POCELA I DA JESU ZAISTA POSLEDNJA VREMENA

0212_rolleyes ne_shvata :group111: А ти си свестан да су почела времена за која је Христос рекао својим Апостолима да не могу знати када ће бити? Јеси ли ти то већи од Апостола?

Naravno da su pocela poslednja vremena,u Svetom Pismu se tacno naznacava po cemu cemo prepoznati da su pocela,da ti sad ne nabrajam i ne filozofiram poceo sam da spremam veceru

Наравно да нису и наравно да у Светом Писму то није назначено, већ ће "А за часе и времена, браћо, немате потребе да вам се пише, 2 јер сами тачно знате да ће дан Господњи доћи као лупеж по ноћи", како каже Апостол Павле. И не можеш ти, нити било ко други знати, јер увек морамо бити приправни за Његов други долазак.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Nije snaga u bezanju nego u odolevanju...

...................................................

Ovde uopste nije rec o snazi, nego o mudrosti...

Naravno, covek se uci dok je ziv, nije kasno sto si to tek sad saznao...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Има ли неки женски манастир где је забрањен улаз мушкарцима?

Tako nešto je nemoguće ukoliko se radi o pravoslavnom manastiru.

Ko će onda da im drži liturgiju ako ne muškarac?

A ako neće da im se drži liturgija ili nešto improvizuju onda to nije manastir nego neka kerefeka.

Svakako ali to sam imao u vidu kad sam postavio pitanje.
Подели на овим сајтовима

Neko rece da je to zbog iskusenja... da zene ne bi trebalo da dolaze da ne bi monahe dovodile u iskusenje... e sad ja pitam sta je bolje? Bezati od iskusenja ili mu se suprotstavljati i pobedjivati ga?

добро бре човече, јел лакше наркоману да се скине на суво или постепеним скидањем?

питај сваког наркомана и рећи ће ти: на суво.

с друге стране, не треба се супротстављати жени, већ блуду. кад уклониш све објекте блуда, пошто није само жена објекат блуда (и не, не мислим на животиње и сличне инсинуације) већ и размишљање о неважним стварима за монашки живот, што се такође подразумева под менталним блудом, далеко је лакше да се утврдиш у монаштву како треба.

управо због тога, ти монаси са свете горе држе до традиције, јер су очували православље у оном облику у коме ће увек моћи да буде чисто од глупости које су прошле, јесу или ће доћи.

Подели на овим сајтовима

не видим поенту теме, још мање гласања.

понајмање не видим поенту у томе да неко себи даје право да гласа по овом питању, пошто ем не живи тамо, ем нема никакву власт да одлучује о томе.

нешто нисам ни укапирао Цркву као демократску установу.

Смисао овог гласања је тај да се види колико људи (који учествују на форуму и желе да искажу своје мишљење) подржава став да женама треба да се допусти да иду на Свету Гору, а колико не.

Технички је, колико знам, немогуће поставити само гласање, већ мора да постоји и тема. Кад већ постоји, онда ко хоће, може и јавно да каже да ли је за/против и зашто. Мада слична тема већ постоји (али без гласања).

Наравно да немамо никакво право да "гласамо" јер не живимо тамо нити имамо власт да одлучујемо, али то и није такво гласање које би нешто одлучивало.

Слажем се са тобом да Црква није демократска установа - у смислу у коме си мислио.

Поздрав!

ма дај, фарбај неког другог.  0102_laugh

то је она претходна тема, ову си поставио да би се одређени људи поларисали и груписали, да не кажем натрљавали.

која је поента да ти број да било какву потврду, или одречност, исправности одређеног става?

а што је гомила људи показала одсуство разложног размишљања, то је посебна прича.

зато смо и дошли до овакве теме - да се ''гласа'' за став, да не кажем ''ко је у праву''.

Брате, ми се не познајемо. Читајући твоје поруке на форуму, до сада сам стекао утисак о теби као веселој, друштвеној, пажљивој и мудрој особи. Твоје последње поруке ми не говоре баш да си пажљив саговорник. Надам се да нисам у праву.

Не "фарбам" те, нити иког другог, него говорим оно што мислим искрено. Питао си ме, одговорио сам ти.

Не, нисам поставио ову тему "да би се одређени људи поларисали и груписали" него, као што сам већ рекао: смисао овог гласања је тај да се види колико људи (који учествују на форуму и желе да искажу своје мишљење) подржава став да женама треба да се допусти да иду на Свету Гору, а колико не.

Нигде нисам рекао да ће број потврдити исправност/одречност одређеног става.

Ако је 12 људи гласало за, а 58 против, то не значи да већина људи не размишља разложно, да нема исправан став, само на основу броја, без обзира шта је у питању. Око тога се слажемо.

Ако је нека идеја или мисао добра, донеће добар плод ако нађе плодно тло. Плодно тло не може бити само мисаони свет изграђен на чистим логичким темељима, него и јеванђелски свет, свет вере и љубави, свет чуда који, не ретко, пркоси земаљској логици. Човек хришћанин није само логичан човек (иако је и то потребно да буде), већ и јеванђелски човек, најпре. Прецизније, он није ни једно ни друго, него такав тежи да постане. У њему још тиња ватра страсти, сујеверја, многобоштва...

И рећи да неко није у праву, само зато јер је његово размишљање нелогично, још увек не значи да он није у праву. Неко интуитивно зна боље, него што уме да мисли и расправља. Опет, можда његова "интуиција" представља замаскиран израз неких страсти или подсвесних жеља, али ми то не знамо. Тешко можемо да знамо шта се крије у човеку кога знамо само са форума.

Зато се наши разговори овде крећу у простору чије границе нису до краја одређене, али не могу и не морају ни да буду. Да би нека истина заживела у друштву, треба да буде међусобног разумевања, а разумевање је немогуће без љубави. Као што човек није само разумно већ и љубавно биће. Биће које тежи да буде целовито, као што је његов Пралик целовит.

Због тога, мислим да тежиште не треба да буде у чистој интелектуалној расправи, гађању чињеницама и логичким последицама и понижавању саговорника, него у пријатељском разговору где ће се учесници најпре трудити да прихвате другог и да га разумеју, а у оквиру те тежње да користе логику (а не обрнуто). Коме још прија ово обраћање, овај тон, у стилу: "немаш појма, сада ћу ја да ти објасним". Ако нападнеш човека, нормално је да ће да заузме став и да се брани. Али ако са њим лепо разговараш, можеш му пренети своје мишљење у најчистијем облику. И уз то, и најпре, испунити јеванђелску заповест. Зашто полазим од тога да морам ја да будем у праву? Због гордости. Ако сам у праву, то се може временом показати и ако у почетку нисам сигуран да ли сам у праву. Али ако нисам у праву, а пођем од тога да сам у праву и држим се тога, онда сам залутао.

лепо си то приметио - сем тога што постављач теме увек има одређену мотивацију за кретњу, први пост највише и одише оригиналном идејом.

а уместо да ми држиш придику како се бива добар хришћанин и о релативизацији, оћеш да ми објасниш чему служи гласање, ако не да се поделе људи, кад уместо тога треба да почну да разумеју једни друге а не да стоје у наспрамности?

питање је генерално реторичко, ако ме схваташ.  greengrin

Подели на овим сајтовима

Nisam citao ove vase prethodne postove,ali zelim da kazem i istaknem DA ZENAMA TREBA DA SE DOZVOLI ULAZAK NA SVETU GORU,JER TREBA DA SE I TIM GESTOM POKAZE DA SU POCELA I DA JESU ZAISTA POSLEDNJA VREMENA

уколико прихваташ туђе снове као Откривење, а не као прелест - онда да.  0102_laugh greengrin :group111:

Подели на овим сајтовима

klapklap bendoff :bla: А ти си свестан да су почела времена за која је Христос рекао својим Апостолима да не могу знати када ће бити? Јеси ли ти то већи од Апостола?

Naravno da su pocela poslednja vremena,u Svetom Pismu se tacno naznacava po cemu cemo prepoznati da su pocela,da ti sad ne nabrajam i ne filozofiram poceo sam da spremam veceru

Између осталог и по томе што мушкарци кувају... klapklap

klapklap

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

• 5 years later...

О уласку жена на Свету Гору

image-ebb5ab45c71bbc8697d48ffa95de8ae13d

Што се тиче забране уласка за жене, она је, када је донета, била lex imperfecta, јер није била прописана санкција за прекршај. Тачније речено, светогорске власти су прекршиоцу могле изрећи какву год канонску санкцију, али канонске санкције могу да се примењују само на православне. Дакле, протестанткиња или атеисткиња која би ушла на Свету Гору могла је бити са ње протерана, али није могла бити кажњена. 

Постојање ове правне празнине се упадљиво манифестовало априла 1953. године, када су се неколике учеснице IX Међународног византолошког конгреса у Солуну демонстративно искрцале на Светој Гори. То је био повод да Грчка држава пропише казну за прекршај члана 186 светогорске Уставне повеље. Ово је учињено Законском уредбом 2623/1953, која је прописала посебно кривично дело неовлашћеног уласка жена на Свету Гору, кажњиво затвором од два месеца до годину дана. Извршилац кривичног дела може бити само жена, али саучесник, помагач или подстрекач може бити свако лице, без обзира на пол. Радња дела се састоји у боравку на територији Свете Горе, укључујући стење у приобаљу, ма колико тај боравак био краткотрајан, али не обухвата прелетање ваздухопловом или прилазак светогорској обали пловилом. 

За ово дело је од 1953. године било укупно шест оптужења и није донета ниједна осуђујућа пресуда. Општински суд у Солуну је у свим случајевима као одбрану уважио стање крајње нужде (искрцавање због невремена или хаварије), а оптуженим странкињама је узео у обзир одсуство свести о противправности понашања. (У вези с овом темом додајмо још само да је Ванредни двадесеточлани сабор 1980. године прописао да бродови на којима има жена морају пловити на удаљености од најмање 500 метара од светогорске обале. Државну санкцију је овај пропис стекао захваљујући одговарајућим одлукама грчког Министра трговачке морнарице.)

Из предавања Др Ивана Јанковића, правног заступника манастира Хиландара

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...