Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

Ја лично немам ништа против да монаси са Свете Горе измене правило и допусте женама приступ, али сам изричито против да им то намећу други, а посебно не она брука од "европског парламента". Значи, свако има право да одлучује кога ће пустити у своју кућу. Ако сматрамо да они греше, онда би требало да са њима разговарамо и уверимо их, а не да то спроводе бирократе из ЕУ. Као да немају паметнија посла...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Питање за оне који би дозволили приступ женама Светој Гори:зашто?

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Да, то је у  реду, Валентина, али како то објаснити овим женама?

Мислим на жене из ЕУ, када питају - а који је тo разлог због чега на Атос не може жена да дође, када жене имају право да учествују у свим црквеним богослужењима, свугде у свету им се несметано дозвољва обилазак мушких манастира и самостана?

Њима није довољно рећи - тако пише, и то је то.

Чему појашњавање не може и готово.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

а посебно не она брука од "европског парламента". Значи, свако има право да одлучује кога ће пустити у своју кућу. Ако сматрамо да они греше, онда би требало да са њима разговарамо и уверимо их, а не да то спроводе бирократе из ЕУ. Као да немају паметнија посла...

Не би ме чудило да су у позадини свега припремили неки гадно паклен план.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Ма глупи су они да припреме гадно паклен план... :)

Само није њихов посао да одређују другима кога да пуштају у своју кућу, као што није мој посао да одређујем теби кога да пустиш у своју.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мислим на жене из ЕУ, када питају - а који је тo разлог због чега на Атос не може жена да дође, када жене имају право да учествују у свим црквеним богослужењима, свугде у свету им се несметано дозвољва обилазак мушких манастира и самостана?

Имали смо ту ситуацију на броду који обилази око Свете Горе.Једна млада Словенка,почела је да се жали како је преварена јер је она разумела да ће моћи да види и манастире.Почела је да виче на Грке,да се жали :)

Онда је пришла моме супругу и питала га да јој објасни и онда су се прикључили и други туристи,била је занимљива дискусија,треба им само лепо објаснити,мада верујем да имају и дрске и безобразне жене којима не вреди ни објашњавати.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Мислим на жене из ЕУ, када питају - а који је тo разлог због чега на Атос не може жена да дође

Uf,zbog ovoga večeras neću moći da spavam

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Е, а мени је жао што немамо осећај за чување т р а д и  ц и ј е  и вековних обичаја.Што баш мора у све да се дира и да се,често на гурку и уз много расправа,мењa

Зао што је погрешно, и противно јеванђелским принципима. У неким породицама у Србији т р а д и ц и ј а је, на пример, да се једе прасетина на Светог Николу.

Шта је старије - традиција или јеванђеље?

Podrzavam ovaj stav, doslo je vreme kad bi svi nesto menjali jer im se cini zastarelo. Nije u skladu sa vremenom ili bolje reci duhom vremena. I bas me zanima koliko bi  blagocestivih zena uslo na Svetu Goru...

Ако сам добро разумео, јеванђелски принципи су за тебе дух времена?!

А традиција недозвољавања приступа женама на Свету Гору старија од Јеванђеља?!

Да, то је у  реду, Валентина, али како то објаснити овим женама?

Какве жене из ЕУ? Ко их је уопште спомињао?!

Наравно да није довољно рећи - тако пише. Пише Хунд, ал пише и Миииле... eheeeej

Треба дати и аргументе...

Ја лично немам ништа против да монаси са Свете Горе измене правило и допусте женама приступ, али сам изричито против да им то намећу други, а посебно не она брука од "европског парламента". Значи, свако има право да одлучује кога ће пустити у своју кућу. Ако сматрамо да они греше, онда би требало да са њима разговарамо и уверимо их, а не да то спроводе бирократе из ЕУ. Као да немају паметнија посла...

А ко помиње европски парламент?!

У тексту се чак изричито каже да је ЕУ сагласна са тим законом...

А по твојој логици, сваки би манастир онда требало да има право да се понаша као држава у држави, и да доноси своје законе како им се ћефне - на пример, у Фенеку би могли да забране улаз димњичарима, у Раковици да пропишу да је обавезно на литургију долазити у смокингу, а у Жичи би могли да забране приступ свима који живе у дијаспори...

Питање за оне који би дозволили приступ женама Светој Гори:зашто?

А зашто да не?!

Чему појашњавање не може и готово.

Зато што неки од нас имају обичај да користе мозак који им је Бог дао.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

@nishizawa Да ли си икада био на Светој Гори?

Подели на овим сајтовима

Право да кажем,ово ми звучи врло ,чак шта више,дапаче.... klapklap 4chsmu1

Спочитавати светогорцима о начелима хришћанства 0409_feel

Је си ли ти монах,свештеник  (опрости стварно не знам) ил ти можда рођена жена стално "звоцка" што ето не  може и она на Свету Гору  и ти више немаш куд nesiguran

Надам се да нећеш замерити и опрости ако ти је ово прегруба шала,само раговарамо bendoff :drugarstvo:

Немам се шта љутити. Мишљења сам да лично не треба никад дозволити да један европски парламент или било која друга земаљска институција утиче на то да се промени авато. Правило уласка за жене треба увести само ако се око тога договоре светогорци уз подршку надлежног Патријарха. Али опет задржавам право на своје мишљење да тај авато није добро правило да је можда настало другачије него што се то веже за предање, наводно икона Богородице проговорила и изрекла забрану...јес вала баш...Опште је познато да се широм монашког света, и то кроз векове не код свих наравно, али код доста великог броја монаха, учитеља и подвижника гајила мисао да жене неваљају, и да брак отежава приближавање Богу. Постоје неке монашке поуке које монаха одвраћају од жене и то тако да му се сугерише да помисли каква ће бити у гробу кад легне, обична врећа костију....то је као лек за монахе које имају помисли према жени...И увек и увек можеш да кажеш ко сам ја да спочитавам монасима, и светогорцима шта су хришћанска начела, али ово је истина да је кроз монаштво у историји било манихејских примеса које гравитирају ка томе да узвисе девственост много више од брака...Иначе монаштво није никаква изолована секта и не знам ти шта, монашки скитови макар, били су и остали органски дио литургијске заједнице. И сасвим је уреду за монаха који се повукао у осаму, удаљавајући се од извора саблазни, природно тражи да избегне искушење са женом. Али монах који се труди да не падне у искушење ваљда ће се трудити да не падне у искушење у сваком погледу, онда стварно не знам шта монаха искушава ушкопљеник, или небрадато дете? Шта монаха искушава женка домаће животиње? Ја заиста не знам одговоре и не знам има ли неко да их да, али констатујем мишљење на које имам право да су ова правила бесмислена.

Неки овде кажу ко је неко да се противи авату и да га сврстава у дух времена...е да а шта ћемо са хеликоптерима који слећу на свету гору? ШТа ћемо а камерама које су ушле на свету гору, телевизији и фотоапаратима? Зар они не узнемиравају монахе?  Шта ћемо са рачунарима и интернетом који је дошао на Свету Гору? Зар жена није ушла на свету гору тако што је ушао интернет, или можда Кареја има најсофистициранији веб филтер на интернету? Зар ово све побројано није дух времена који је запосјео Свету Гору? О чему причамо овдје и опет и опет све је ушло на свету Гору, само још увије неко паметује да жена не може да кроћчи ногом на тло Свете Горе. Додај томе свађу монаха, који се чекићима нападају и разваљују им се врата мацолом која би могла да убије слона, и све то може да се дешава на Светој Гори, само жена не сме и даље да крочи ногом...јер ће нестати Света Гора.

Да поновим још једном....Хеликоптери, интернет, Камере, телевизија, телефон, разна друга савремена помагала, енглески принчеви, разни бизнисмени и политичари (међу њима ко зна каквог кова, изгледа и понашања, поп пјевачи (Метросексуалац - можда и хомосексусалац пјевач Сакис Рувас је чест гост манастира Ватопед), мацолање и свађа на мртво име монаха, барикаде - само што и оружије не почне да се користи....лалала све ово је ушло на Свету Гору која поред свега тога опстаје, и сада ако жена уђе на Свету Гору, Света Гора "колијевка" православља ће да пропадне...и о каквом покушају увлачења у дух времена Свете Горе ми овдје причамо причамо? Зар православне жене са секуларног  запада немају право ни за мрву да се упитају зашто не могу да кроче на тло и осете и оне ту благодат светог мјеста?

Јесте, јесте монаси хоће мир, нико има не може забранити, и тога се треба придржавати тј држати се тог правила и не покушавати насилно ништа немтнути...њихово право апсолутно неповредиво....само након свега шта је ушло на Свету Гору, а још увек не може жена као да је најгора ствар на свету, да ми неко каже да има икакво оправдање данас да тако остане осим пртвог слова на папиру, рекао бих да једноставно трола.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

у Жичи би могли да забране приступ свима који живе у дијаспори...

Нису луди ваљда... :drugarstvo:

Шалу на страну:

А по твојој логици, сваки би манастир онда требало да има право да се понаша као држава у држави, и да доноси своје законе како им се ћефне...

Нисам мислио на манастире појединачно, али ако Православна Црква (као власник) има своје правила онда сви морају то да поштују.

Private_Property.gif

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не.

Нисам мислио на манастире појединачно, али ако Православна Црква (као власник) има своје правила онда сви морају то да поштују.

У томе и јесте поента - Светогорци их не поштују. И из тога што им се то дозвољава, они изводе правило.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Не.

У томе и јесте поента - Светогорци их не поштују. И из тога што им се то дозвољава, они изводе правило.

Онда сматрам да ниси подобан да говориш о оваквим стварима,јер да би говорио о Светој Гори она се мора посетити...

Подели на овим сајтовима

author=nishizawa l

Зато што је погрешно, и противно јеванђелским принципима. У неким породицама у Србији т р а д и ц и ј а је, на пример, да се једе прасетина на Светог Николу.

Наравно да се односи на монашку традицију на Светој Гори

Ја не знам који је то јеванђелски принцип толико повређен.Тамо су монаси,одрекли су се од света и повукли у оне гудуре Божије у које нико до тад није хтео ни да погледа.И шта сад хоће тај свет од њих.Да гвирну,да покупе посебну благодет,да провере јел истина неко може тако да живи,да се сликају.

А и ово ти за Св. Николу није у баш тачно....по  т р а д и ц и ј и  уз прасетину обавезно иде и прекађивање истог :

............гуди-гуди риба буди 4chsmu1  smej.gif smej. smej.gif smej.gif 0110_hahaha

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Не.

Онда сматрам да ниси подобан да говориш о оваквим стварима,јер да би говорио о Светој Гори она се мора посетити...

Какве везе има посета Светој Гори и са чим о чему се овдје говори?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...