Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

Авато - Недоступност Свете Горе женама

avato.jpg

Последњих година се по ко зна који пут поставља питање о забрани уласка женама на Свету Гору. То питање постављају посланици у европском парламенту. Овај традиционални закон у светогорској терминологији назива се АВАТО и он означава институцију. Авато је за многе становнике монашке државе основни темељ Атонске физиономоје. Авато на неки начин раздваја мушко и женско на духовној основи. Овај закон се не примењује само на Атосу него у многим мушким православним монашким заједницама. Мало је познато да је све до средине 20 века женама био забрањен приступ и у манастире Метеори. Овај скуп манастира у јединственом природном амбијенту отворио се за женски пол тек после великог пожара у чијем су гашењу учествовале жене. Многе савремене жене Авато посматрају као остатак мушког утврђења у коме се фаворизује мучки пол. Забрану крочења на Свету Гору тумаче као екслузивну предност мушкараца и пример фаворизовања пола. За њих је Авато потврда неједнакости у истој вери. Мноштво жена стално поставља питање о оправданости Авата и изражава жељу да крочи на недоступно тло.

Приближавања жена Светој Гори и покушаја уласка дешавала су се много пута кроз историју. Поборници очувања Авата сматрају да би његово укидање означило крај колевке православља, док поборници укидања говоре да он у себи носи превазиђена раздвајања карактеристична за минуле епохе и позивају се на иновације које уводи римокатоличка црква која дозвољава и женама да чинодејствују. Ове распрва задиру у основна питања вере. Чињеница је да су светогорски закон кроз векове поштовале како жене тако и иноверни па чак и освајачи.

Било је доста случајева кршења Авата. Као што потврђује закон Свете Горе који је донесен 1924  и потврђен од стране тачке 105 Устава на полуострву Атос улазак жена се иозричито забрањује - члан 186.

У царским типицима који су чинили основно тело писаног светогорског права врло рано се сусреће изричита забрана уласка на Свету Гору жена, голобрадих дечака и ушкопљеника. Разлози су исти као они који су диктирали Авато за жене и женке животиња.

Споразумом приступања Грчке Европској економској заједници, касније Европској Унији, 28.05.1979. уједињене чланице (9 држава и Грчка) са заједничком декларацијом припајања примењеном у чину зближавања држава чланице су се сагласиле са законом Свете Горе која је део Грчке територије и тиме потврдиле Авато.

Подели на овим сајтовима

Последњих година се по ко зна који пут поставља питање о забрани уласка женама на Свету Гору. То питање постављају посланици у европском парламенту. Овај традиционални закон у светогорској терминологији назива се АВАТО и он означава институцију. Авато је за многе становнике монашке државе основни темељ Атонске физиономоје. Авато на неки начин раздваја мушко и женско на духовној основи.

Управо тако, и то и јесте основни проблем. Једино ми није јасно (у ствари, вероватно не желим да поверујем) да ли се то овде помиње у позитивном или негативном смислу?!

Овај закон се не примењује само на Атосу него у многим мушким православним монашким заједницама. Мало је познато да је све до средине 20 века женама био забрањен приступ и у манастире Метеори. Овај скуп манастира у јединственом природном амбијенту отворио се за женски пол тек после великог пожара у чијем су гашењу учествовале жене.

Све и да је тако, то не значи да није погрешан. Монаси нису никакав посебан сталеж у Цркви, па самим тим не би требало ни њихове литургијске заједнице да буду табу за жене. Као што би било крајње неприродно оснивати цркве у којима се служе литургије само за неожењене, или само за разведене, или само за плавокосе, тако је неприродно и Православљу суштински страно постојање литургијских заједница које су само за мушкарце.

То што нека пракса постоји у Цркви, не значи да је аутоматски исправна, и да смо ми у обавези да је по сваку цену оправдавамо. Тим пре што овде у питању није ствар од суштинског значаја за веру, већ само локални обичај који се базира на монашкој ригидности, мизогинији и граничи са манихејством.

Многе савремене жене Авато посматрају као остатак мушког утврђења у коме се фаворизује мучки пол. Забрану крочења на Свету Гору тумаче као екслузивну предност мушкараца и пример фаворизовања пола. За њих је Авато потврда неједнакости у истој вери. Мноштво жена стално поставља питање о оправданости Авата и изражава жељу да крочи на недоступно тло.

И јесте. Међутим, овде се акценат (намерно или случајно?) баца на погрешну ствар - по мом мишљењу, проблем није у "угроженој слободи кретања", већ у кршењу основних принципа Православља, од којих је један и једнакост полова (не у хуманистичком, већ евхаристијском смислу).

Приближавања жена Светој Гори и покушаја уласка дешавала су се много пута кроз историју. Поборници очувања Авата сматрају да би његово укидање означило крај колевке православља, док поборници укидања говоре да он у себи носи превазиђена раздвајања карактеристична за минуле епохе и позивају се на иновације које уводи римокатоличка црква која дозвољава и женама да чинодејствују. Ове распрва задиру у основна питања вере. Чињеница је да су светогорски закон кроз векове поштовале како жене тако и иноверни па чак и освајачи.

Откад је то Света Гора (ма колико света била) колевка Православља, и зашто би то што би нека жена тамо дошла значило њен крај?!

Кроз Острог, који је такође мушки манастир, у шпицу сезоне дневно прође и по 80 аутобуса поклоника, међу којима има далеко више жена него мушкараца, па му није дошао крај - напротив. Осим ако Света Гора не поседује неку посебну светост која је неотпорна на женско присуство. Ко да су Светогорци сви расли у саксији, па ће чим буду видели жену помахнитати и кренути да их силују. Или ће им се десити "духовно пражњење" ко о. Јоилу кад се сликао за документа.

Оваква параноја ме подсећа на ону коју артемити шире око доласка папе у Србију (Колико се сећам, пре пар година је био у Српској, па Србима из Српске ама баш ништа не фали).

А изједначавање тога што нека православна хришћанка можда (с правом) жели да се причести у Хиландару са "рукополагањем жена код римокатолика" је врхунац лицемерја и глупости, будући да, колико ја знам, у РКЦ до сада није рукоположена ниједна жена - такве ствари се дешавају код англиканаца и протестаната, који управо због тога све чешће прелазе у РКЦ.

У царским типицима који су чинили основно тело писаног светогорског права врло рано се сусреће изричита забрана уласка на Свету Гору жена, голобрадих дечака и ушкопљеника. Разлози су исти као они који су диктирали Авато за жене и женке животиња.

Поготово је сулудо веровати да ће забрана приступа женама и голобрадим дечацима спречити монахе да блудниче - онај ко буде желео да блудничи, изнаћи ће начин да блудничи не са другим монасима или козама, него и са мравима.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Е, а мени је жао што немамо осећај за чување т р а д и  ц и ј е  и вековних обичаја.Што баш мора у све да се дира и да се,често на гурку и уз много расправа,мења.Света Гора..и још колико је таквих места,мислим не много.Па шта?!!Раздвајање на духовној основи smej.gif.Типик је типик а има их толико различитих,то ви боље знате од мене,и какво је даље филозофирање потребно.  Ако је такав био од почетка обичај просто се питам.....зашто то дирати.Неће ништа бити ни монасима ни посетитељкама,ни било коме.. ал  због чега је проблем ако остане овако ко што јесте.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Нисам никад могао да схватим разлог због чега је женама било забрањено и још увијек је забрањено да кроче на Свету Гору, по мени су ради очигледно баш о овом узроку:

Ради се управо о схватању односа мушкарца и жене које је било карактеристично за минуле епохе. Можда није искључено и манихејско мишљење да је брак скрнаван, и да би присуство жене на Светој Гори могло да утиче да се неко од монаха поведе за женом и напусти Гору и ожени се.

Да је забрана крочења жене на Свету Гору из оправдања према монасима, да имају духовни мир донекле ми се чини разумно, али не и у потпуности јер духовни мир могу да наруше и мушкарци који не знају да се понашају на таквом месту. Онда би сви манастири требали бити стриктно подјељени не само по хријерархији која у њима влада него и по могућнсотим ко ће да посети било који манастир. Али ипак ми се чини да ово никад није ни био разлог, јер да је био то разлог онда не би постојало правило да не гору не могу да се гаје ни домаће животње женског пола. Не знам који је разлог овој одредби, када је Свет Гора дом дивљим животињама које се међусобно паре, према томе присуство животња женског пола на Светој гори већ постоји, и не знам шта би ту реметило присуство домаћих животиња женског пола. И ово би било оправдано да је Света Гора дом болесних скотоложаца који би на присуство женке животиње посрнули да имају са њом однос, али Боже мој па монаси нису такви, и С.Гора онда не би била Света него мјесто гдје се лече лудаци. О царским одредбама да се забрањује улаз ушкопљеницима и голобрадим дечацима, не могу ништа друго рећи него ноторне глупости. Пародија је да су монаси сами себе ушкопили ради царства небеског, а људи који су доживели неку несрећу или на силу били ушкопљени није им било дозвољено по директивама него тамо цара. Забрана присуства жена на светој Гори је потпуна супротна литургијском устројству које око чаше окупљене не разликује мушко и женско. Мушко и женско се разликују само по извршену чина, службе, за шта заиста постоје оправдани разлози да се женама не дозволи да врше службу, али за забрану присуства жене на Светој Гори, која је гле ироније покров Пресвете Богородице-дјевојке заиста не постоји разлог. Толико је глупа одредба да жена не смије да крочи на тло Свете Горе, да су је кроз вијекове многи схватали тако да би жена можда и могла да уђе, али ако се не дотиче ногама тла. Тако је цар Душан када је побјегао са престола, повео своју жену и увео је на мазги или чему већ, пазећи да не дотакне ногама тло. Могуће да је било оваквих покушаја доста, али то само говори да одредба о забрани крочењу женама на тло Свете горе има магијске, сујеверене, манихејске, и свакакве друге корене, и да су је људи тако и схватали, само не Јеванђелске и Евахаристијске. Због чега се то није промјенило, па није се промјеило можда зато што се неко увијек позивао на прошла времена, мислећи ако нешто промјени да ће се огријешити о Бога и оце, царее и остале који су писали одредбе.  

Јер ако је дозвољено женама да улазе у друге ништа мање свете манастире и места, зашто не би било на Светој Гори дозвољено? Ако је дозвољено да се грчки монаси крљају са јерменским на још светијем мјесту него што је Света Гора, у Цркви Христовог гроба, онда зашто не би било дозвољено да на Атос кроче жене? Атос је прије хришћанства била гора паганско сабиралишта, а Јудеја је била земља пророка и патријарха старозаветних. Јудеја је колевка православног хришћанства, а не Атос како то горе неки поборници изваљују. Јудеја је природно тле, на коме су расле "природне гране" Јудејци и аврамова вјера које је била претача хришћанства, а док је Света Гора била неприродно паганско окултно сабиралиште. Ако је дозвољено да у Свету Земљу долазе жене, зашто не би било дозвољено у мање Свет Маунт Атос? У истој Цркви Христовог Гроба сваке године на велики четвртак се прави вашарски кркљанац, гдје нормалан и богобојажљив човјек не може ни да присуствује од гужве и хаоса који влада у храму, хаос у коме учествују не зна се ко, од израелских војника, до православних, Јермена, Римокатолика, Етиопљана, Сиријаца, случајних авантуриста, путника намјерника и ненамјерника, Јасера Арафата и Махмуда Абаса...жена и мушкараца између осталога, а једна богобојажљива жена не може да осети благодат и мир монашке зајуеднице на Светој гори, и да присуствује величанственим литургијама у Симонопетри и Ватопеду. Да да али зато је м.Ватопед ексклузивно место на коме могу да долазе хеликоптерима разни белосветски џет сет од принчева и богаташа, политичара, и разних бизнисмена итд...један принц Чарлс има ексклиузивно право да борави на Светој гори, зато што је мушкарац, а једна богобојажљива жена, која својим присуством уопште не би нарушила никакав духовни мир, нити пореметила монахе у њиховој молитви ако су они заиста монаси, нема право да борави само зато што је жена....Мислим да је неко у прошлости много забрљао на политичком, или можда још горе на духовном плану, и надајмо се да ће се то промјенути.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Е, а мени је жао што немамо осећај за чување т р а д и  ц и ј е  и вековних обичаја.Што баш мора у све да се дира и да се,често на гурку и уз много расправа,мења.Света Гора..и још колико је таквих места,мислим не много.Па шта?!!Раздвајање на духовној основи smej.gif.Типик је типик а има их толико различитих,то ви боље знате од мене,и какво је даље филозофирање потребно.  Ако је такав био од почетка обичај просто се питам.....зашто то дирати.Неће ништа бити ни монасима ни посетитељкама,ни било коме.. ал  због чега је проблем ако остане овако ко што јесте.

Традиција је добра када има своје оправдане разлоге, када никога не фаворизује, када из оправданих разлога неког изоставља и када просто нико није оштећен.

Дакле традиција је да је један ко зна каквог настројења цар прописао да физички ушкопљеник не може да крочи ного на Свету Гору, из само њему заних разлога, а Света Гора је уствари дом монасима - добровољним ушкопљницима Христа ради. Ово је по мени доказе да је неко писао одредбе ко ни грам хришћанске свести није имао. Света Гора је хришћанска држава, једина 100% хришћанска земља. Њена начела би требала да буду есхатонска да извиру из Јеванђеља да се све мери Јеванђељем, а Јеванђеље не прави разлику између мушкарца и жене окупљење око евахристијке чаше. Један једини разлог би могао бити да се женама не дозволи да посјећују ово мјесто, је да монаси чувају духовни мир, али онда ти исти монаси би морали бити сачувани и од разних других немира, од белосветског џетсета, разних политичара и богташа који својим ставом могу да унесу немир монасима. Међутим, испада је жена једина ругобатна појава....

И чему чување овакве традиције, ради саме традиције, слова на папиру, или зато што је она корисна наводно? Овакве ствари се превазилазе, чува се само оно што је ванвременско и оно се стално живи увјек изнова. Оно што је временско држи се на папиру у архивама.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ја сам за одржавање забране уласка.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Е, а мени је жао што немамо осећај за чување т р а д и  ц и ј е  и вековних обичаја.Што баш мора у све да се дира и да се,често на гурку и уз много расправа,мења.Света Гора..и још колико је таквих места,мислим не много.Па шта?!!Раздвајање на духовној основи 0212_rolleyes.Типик је типик а има их толико различитих,то ви боље знате од мене,и какво је даље филозофирање потребно.  Ако је такав био од почетка обичај просто се питам.....зашто то дирати.Неће ништа бити ни монасима ни посетитељкама,ни било коме.. ал  због чега је проблем ако остане овако ко што јесте.

Podrzavam ovaj stav, doslo je vreme kad bi svi nesto menjali jer im se cini zastarelo. Nije u skladu sa vremenom ili bolje reci duhom vremena. I bas me zanima koliko bi  blagocestivih zena uslo na Svetu Goru...

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

Ne znam, i ja podržavam taj avato iako je besmislen.

Monasi i nisu u principu zasebna liturgijska zajednica.

Oni su samo monaška zajednica i u početku su silazili u gradove i tamo prisustvovali liturgijama.

Oni mogu da uvedu pravilo da se moraju nositi kostime od kokošijeg perja i ja ne vidim razlog zašto bi im to neko osporavao?

Jedna skupina ljudi odvojila se na jedno stenovito mesto sa lošom klimom i ne želi tamo da vidi žene, pa neka im.

Meni više smeta to što sve, mora da bude analizirano i podvedeno pod smisao današnjeg razumevanja duha vremena. Ako neko želi raditi nešto besmisleno i glupo neka ga, pustite ga...

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Црквено предање приповеда да је Мајка Божија, примивши благодат Светог Духа и пошавши на Кипар лађом коју је захватила бура, пристала уз обалу Атонске горе. Многобошци су тада примили Богородицу, слушали њену проповед и крстили се. Тада је, како предање казује, Мати Божија овде учинила бројна чудеса. Пре него што је наставила свој пут поставила је на овој гори једног од Апостола, као учитеља и старешину и благословивши народ додала: „Благодат Божија нека буде на овом месту и над онима који овде бораве чувајући  Заповеди Сина и Бога Мојега. Добра нужна за живот на земљи имаће с малим трудом у изобиљу, живот на небесима припремљен им је и неће одступити милост Сина Мојега од места овога до краја века. Ја ћу бити заступница овог места и топла молитвеница за њега пред Богом.“

http://www.svetagora.info/

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

Догађај из 442 године одредио је такозвани Авато, закон по којем се особама женског пола забрањује приступ на Атос. Наиме кћерка Теодосија Великог, принцеза Плакидија посетила је манастир Ватопед али се том приликом из иконе Пресвете Богородице зачуо глас који јој је саопштио да одступи. Овај Закон примењује се до данас, а кршен је у неколко наврата током бурне историје, дешавало се да су поједине жене покушавале да кришом ступе  на забрањено им тло.

http://www.svetagora.info/

Подели на овим сајтовима

Meni uopšte ne smeta što je ženama zabranjen dolazak na Svetu Goru. Shvatam to kao mesto na kome žive ljudi koji su odabrali da tako žive i pod takvim pravilim tj.tipicima i zašto bi sad trebalo prisilno nametati da se ti tipici menjaju zbog nekih belosvetskih cvećki koje su baš zapele da vide i to jer su piramide i sve ostalo već videle. Meni bi to bilo isto kao kada bi neko doneo zakon po kojemu svako ko želi da vidi kako izgleda u mojoj kući to može, a ja moram da mu omogućim. Što se tiče liturgijske zajednice ili želje neke žene da se pričesti na Hilandaru, reče mi jednom otac Gavrilo Lepavinski da je svako mesto dobro za molitvu, ako je molitva iz srca, a to važi i za pričešće. Šta to neke crkve ili manastiri imaju posebne moći pa je pričešće ili molitva bolja na tom mestu? Još će neki i svetom Savi Jevanjđelje tumačiti jer misle da su ga razumeli bolje od njega. 

Подели на овим сајтовима

@Јустинијан

Дакле традиција је да је један ко зна каквог настројења цар прописао да физички ушкопљеник не може да крочи ного на Свету Гору, из само њему заних разлога, а Света Гора је уствари дом монасима -добровољним ушкопљницима Христа ради

Ако је цар прописао нешто без везе,што је штетно за монахе и саму веру,не треба сумњати да би већ одавно тај пропис био укинут од самих монаха.Нису они сигурно тек неки #"$#!&%$#...на против.Ако је то њихов дом,а јесте,онда је њихов.Ко је ,по теби, позван да у другом дому прави ред и распоред?   

Света Гора је хришћанска држава,једина100% хришћанска земља. Њена начела би требала да буду есхатонска да извиру из Јеванђеља да се све мери Јеванђељем, а Јеванђеље не прави разлику између мушкарца и жене окупљење око евахристијке чаше.

Право да кажем,ово ми звучи врло ,чак шта више,дапаче.... ;) 4chsmu1

Спочитавати светогорцима о начелима хришћанства ne_shvata

Је си ли ти монах,свештеник  (опрости стварно не знам) ил ти можда рођена жена стално "звоцка" што ето не  може и она на Свету Гору  и ти више немаш куд ne_shvata

Надам се да нећеш замерити и опрости ако ти је ово прегруба шала,само раговарамо crvenilo 0212_rolleyes

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Да, то је у  реду, Валентина, али како то објаснити овим женама?

Мислим на жене из ЕУ, када питају - а који је тo разлог због чега на Атос не може жена да дође, када жене имају право да учествују у свим црквеним богослужењима, свугде у свету им се несметано дозвољва обилазак мушких манастира и самостана?

Њима није довољно рећи - тако пише, и то је то.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...