Jump to content

Верска настава - Веронаука

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 528
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО (БОГ ОТАЦ ЈЕ ДУХОМ СВЕТИМ ВАСКРСАО ХРИСТА) (4. лекција, III разред Гимназије) 

- Син Божији је постао човек, узео смрт у своју личност и постао смртан. Христос је као човек умро ради спасења људског рода. Да је Христос био само човек и остао у гробу, онда Он не би могао да буде Спаситељ света. Својим Васкрсењем, Христос је показао да је потпуни човек, али и Син Божији. 

- Бог Отац је Духом Светим Васкрсао Христа из мртвих, трећег дана од Његове смрти. Овај догађај су нам посведочили апостоли, а затим и други Христови ученици. Васкрснувши Христа из мртвих, Бог Отац је посведочио да је Христос потпуни човек, обећани Месија и Спаситељ света. Васкрсење Христово је темељ хришћанске вере у вечни живот. 

- Христос је умро као што умиремо и сви ми људи, с једном разликом: Он је умро слободно. Христос није морао да умре, али је то учинио да би нас спасао од смрти. Његово Васкрсење је залог нашег васкрсења. 

- После свог Васкрсења, Христос се четрдесет дана јављао својим ученицима, све до свог Вазнесења на небо.

Подели на овим сајтовима

Последица стварања природе из небића јесу њена трулежност и смртност. Створена природа је 'смртна' зато што је створена из небића. Бог је вечан, 'бесмртан' јер је нестворен.

Nije moglo bolje?

Da li to znaci da i covek nikad nece nadici truleznost i smrtnost jer nije nestvoren?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

ПРЕВАЗИЛАЖЕЊЕ СМРТИ КАО ПЛОД ЛИЧНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ БОГА И ЧОВЕКА У ХРИСТУ (5. лекција, III разред Гимназије)

- У својим страдањима Исус Христос је показао да је суштина нашег живота и смрти у смирености, побожности и савршеној послушности према Богу. Борба против смрти на Голготи није била случајност или пораз, него победа. Зато Васкрсење остаје највиши тренутак прослављања Сина и откривање Његовог божанства.

Подели на овим сајтовима

ИСУС ХРИСТОС КАО НОВИ АДАМ (6. лекција, III разред Гимназије)

- Исус Христос је нови Адам зато што је човек у заједници са Њим поново пронашао заједницу са Богом. Бесмртно постојање се остварује путем Христа и у Христу. Улазак у Литургијску заједницу враћа човека Богу. Христос је Спаситељ света јер сви они који се сједине с Њим имаће живот вечни.

Подели на овим сајтовима

ЈЕДИНСТВО ПРИРОДЕ У ХРИСТУ (7. лекција, III разред Гимназије) 

- Христос је једини посредник између света и Бога. Нико не може остварити заједницу с Богом осим кроз Исуса Христа. Сједињење људи с Исусом Христом ствара једну конкретну заједницу на челу са Христом - Сином Божијим. Сједињујући људе с Христом, Дух Свети конституише Евхаристијску заједницу тј. Цркву.

Подели на овим сајтовима

@red zmaja

Uz dobrodoslicu, imam i pitanje: kakav (stvarni) uspeh i (stvarno) razumevanje ovako srocenog gradiva imas medju ucenicima?

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@red zmaja

Uz dobrodoslicu, imam i pitanje: kakav (stvarni) uspeh i (stvarno) razumevanje ovako srocenog gradiva imas medju ucenicima?

Хвала на добродошлици.

Ја сам ученик. Имам седамнаест година, и лекције које обрадимо на часу поставим овде, на форум. Могу Вам рећи да сасвим добро разумем градиво, и ја и моји другови. 

Подели на овим сајтовима

Imate li nastavnih jedinica u godišnjem planu koje govore o drugim religijama?

Нисмо до сада много говорило о томе. 

Или јесмо, али се не сећам баш...

Уколико пронађем те лекције поставићу на форум, или уколико их будемо касније обрађивали.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...