Jump to content

Верска настава - Веронаука

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 516
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Kao i vecina onih koji se bore "za naucni pogled na svet" u Srbiji. Zato nam prirodne nauke i jesu, tu gde jesu.

Ја не само да се не борим за ”научни поглед на свет”, већ мислим да тако нешто уопште не постоји.

Српска наука сигурно није у том стању због нечијег погледа на свет. Нека од најзвучнијих имена су отворени атеисти (Иван Гутман, Миљенко Перић ми падају напамет на прву лопту, сећам се да су потписали петицију против увођења веронауке). Али све то није битно. Нисам написао да је већини људи из тог света науке црква одбојна да бих било шта доказивао (ко је пратио моје писање, зна шта мислим о таквим ”аргументима). Вечина људи из света науке осећају изузетно одбојност према било религији као таквој, било хришћанству, било баш православљу и коначно, црквености. И не очекујем да ће аутистични свештеници то да прихвате. Зато ће заувек и остати тако, а ти уживај у својој исправности. Хвала Богу да је универзум довољно велик и за ”набеђене клинце који трипују”.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Да ли имам право да оно што ми изгледа ружно назовем наказношћу? Поготово ако тај неко изађе у јавну сферу. Забога, па то је само мој лични естетски суд. Што се тиче Цеце, ту признајем. Извинио сам се.

Право, што се мене тиче, имаш. Ту немам дилему. Говорим о укусу, шта ти пристаје, а шта не.

Подели на овим сајтовима

Шалиш се? :)

To sam i ja njih pitao.

Onda mi objasnila uz osmeh da je to nevazno pitanje,  a ja sam joj rekao da su me hapsili 2000. na politickoj osnovi kad vise nisu znali gde udaraju i da je to valjda zavedeno negde, i upitao da li se to racuna. Onda je ona razrogacila oci i rekla psst, zaokruzicemo NE da me ne bi smarali sa dodatnom papirologijom. Eto. :)

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Право, што се мене тиче, имаш. Ту немам дилему. Говорим о укусу, шта ти пристаје, а шта не.

Их, па како сам онда слободан? Мислиш не приличи теологу, професору да користи речи типа "наказа" и сл? А јеси ли читао Свете Оце? Не било које, оне највеће. На пример, Светог Григорија Богослова. Ако ниси прочитај неку његову беседу па ћеш видети како је умео да распали са изразима.

Али, добро, размислићу о овоме што си ми рекао. Имам снаге да се коригујем, нисам баш толико у себе заљубљен.

Подели на овим сајтовима

Прво, не мора да се тресе сбаких годину дана да ли ће му уговор бити продужен.

Зар не би свако требало да се ”тресе да ли ће му уговор бити продужен”? По мени није проблем што ви нисте за стално, него што остали јесу. Увале се ”за сталн”о, учауре своје знање на четвртој години факултета (под условом да су и тад нешто знали), нема више усавршавања, ко шиша напредак саме области коју предају, и нико им ништа не може. Сви наставници би требало да буду запослени привремено, а да продужење уговора онда зависи од тога како су се показали у свом послу. Ово за банке не знам, али ваљда би се прилагодиле новој реалности. Посао за стално, што рече Филби, и не постоји ван државних институција.

Евентуални престанак радног односа је много лакше добити кад си на одређено време и то без икаквих субвенција, отпремнина и сл (што добијају они на наеодређено време запослени).

Ја сам против тих субвенција и отпремнина генерално, али да не спамујемо тему.

Подели на овим сајтовима

Зар не би свако требало да се ”тресе да ли ће му уговор бити продужен”?

Па брате, или свако или нико. Не иде да се у целој просвети само ми, наставници верске наставе, тресемо.

Ја сам против тих субвенција и отпремнина генерално, али да не спамујемо тему.

Исто важи. Или сви имамо право или га нема нико.

Подели на овим сајтовима

По чему си ово закључио?

По томе што робује предрасудама које се по дифолту јављују код типова са оваквим личносним склопом.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Могуће је. Нећу да ја банујем, али је стварно више досадна са тим третирањем вероучотеља као стоке. Људи, па јел вама јасно да су вероучитељи дискриминисани? Јел ви знате да више од деценије раде на одређено време јер постоји ДИСКРИМИНАТОРСКИ ЗАКОН који не допушта њихово стално запослење због предмета који предају? Јел ви знате да ти људи не могу да подигну кредит ни за куповину ципела а камоли стана, као што могу све њихове остале колеге? Став да неко не може да буде запослен за стално само због тога што предаје верску наставу - људи моји, то је ДИСКРИМИНАЦИЈА.

видела сам Ацино извињење, али то ћу прокоментарисати у прив.поруци.   Сада бих да наставим дијалог, односно да прокоментаришем Ацино мишљење да ја третирам вероучитеље као стоку.

•    ништа немам против било ког вероучитеља лично, и вероватно бих могла да будем веома искрен пријатељ са многима од њих.
  •    оно против чега сам је институција Веронауке која се плаћа из државног буџета, и преко које се деца индоктринирају ка одређеним вероисповестима (углавном православље и ... ислам, у Санџаку).
  •    када би се информисање о хришћанству и осталим већим религијама увело као факулатативни програм рецимо у  половини осмог разреда, ја бих била за то.
  •    вероучитељи би могли бити много боље плаћени кроз приватне часове.  рецимо ... само једна генерација у једној школи:  око 120 ђака, око 40% родитеља упише децу на ову наставу,  рецимо 5 евра месечно по ђаку.  То је око 240 евра; нека плати изнјмљивање учионице 40-80 евра  ... то значи 160-200 евра у џеп наставника.   То је за један разред.    За неколико разреда ... сума нарасте на преко 500-тинак евра месечно.   Е сад, ...  да ли је 40% ђака реалан број ... то ви боље знате.  
  •  додатно: семинари за одрасле?   има ли ту кинте, макар минималне ?        [  није ми намера да будем саркастична !  ]
Подели на овим сајтовима

Зар не би свако требало да се ”тресе да ли ће му уговор бити продужен”? По мени није проблем што ви нисте за стално, него што остали јесу. Увале се ”за сталн”о, учауре своје знање на четвртој години факултета (под условом да су и тад нешто знали), нема више усавршавања, ко шиша напредак саме области коју предају, и нико им ништа не може. Сви наставници би требало да буду запослени привремено, а да продужење уговора онда зависи од тога како су се показали у свом послу. Ово за банке не знам, али ваљда би се прилагодиле новој реалности. Посао за стално, што рече Филби, и не постоји ван државних институција.

Ма ту брате кад се увале не може ни Александрон Вучкопарте да их истера. И то није тако само у Србији. У САД је лакше да пошаљеш ракету на Месец него да отпустиш просветног радника. Они су од свог посла направили политику, вероватно најуспешнији политички монопол у историји. Кад их неко критикује само му набију на нос како "не мисли на децу и њихово образовање" и решен проблем.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

По чему си ово закључио?

По томе што сам барем 15 година активно живео у том свету, што ми је жена из тог света, велики део пријатеља из тог света, па и ја сам из тог света.

Подели на овим сајтовима

Проблем је што је у Србији државно образовање обавезно и сви плаћају порез од кога се финансира. И онда је оправдано захтевати од државе да ти пружи образовање које желиш.

Иначе, апсолутно сам за приватне школе па нека учи ко шта `оће и како оће. За своје паре.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не бих. Уговор о раду са школом потписује се на основу Решења надлежних у Цркви. И тако сваког првог септембра.

Не може ме примити за стално зато што Закон прецизно каже да се наставници верске наставе примају само на одређено време. Сада раде на томе да се та одредба промени. Да ли ће, видећемо.

Ne znam kako ste to zamislili... šta se dešava ako te prime za stalno a Crkva ti uskrati blagoslov? Ministarstvo ne može da te otpusti (jer nisi ti prekršio neku radnu obavezu) a ne možeš da predaješ...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...