Jump to content

Верска настава - Веронаука

Оцени ову тему

Препоручена порука

По томе што робује предрасудама које се по дифолту јављују код типова са оваквим личносним склопом.

Људи, не морамо одмах да се свађамо. Хајде мало више поштовања једни према другима.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 516
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

оно против чега сам је институција Веронауке која се плаћа из државног буџета, и преко које се деца индоктринирају ка одређеним вероисповестима (углавном православље и ... ислам, у Санџаку).

Ово смо ко зна колико пута објаснили да нема никакве логике. Нисам добио разуман одговор зашто држава не би финансирала нечије право да се образује у вери у којој жели, ако је тај неко (његови родитељи) учесник у финансирању саме државе? Аргумет да је по Уставу држава одвојена од Цркве нема никакве основе. Одвојеност државе и Цркве нема никакве додирне тачке са верском наставом, што је и потрђено прсудом Уставног суда.

када би се информисање о хришћанству и осталим већим религијама увело као факулатативни програм рецимо у  половини осмог разреда, ја бих била за то.

Добро, то што си за другачији план и програм верске наставе то је ОК. Има и нас вероучитеља који смо за другачији приступ овом предмету.

вероучитељи би могли бити много боље плаћени кроз приватне часове.  рецимо ... само једна генерација у једној школи:  око 120 ђака, око 40% родитеља упише децу на ову наставу,  рецимо 5 евра месечно по ђаку.  То је око 240 евра; нека плати изнјмљивање учионице 40-80 евра  ... то значи 160-200 евра у џеп наставника.   То је за један разред.    За неколико разреда ... сума нарасте на преко 500-тинак евра месечно.   Е сад, ...  да ли је 40% ђака реалан број ... то ви боље знате.  

Да је то тако једноставно и могуће организовати, било би. Свима нам је у интересу да нам свима буде боље. Али, ово што помињеш, барем за сада, је немогућа мисија у српском друштву. Из више разлога.

додатно: семинари за одрасле?   има ли ту кинте, макар минималне ?        [  није ми намера да будем саркастична !  ]

Највећи број вероучитеља нема никаквих других прухода осим тог личног дохотка. Ја лично узмем по неки хонорарчић (3000 дин) за неко писање, али то је реткост.

Подели на овим сајтовима

Ne znam kako ste to zamislili... šta se dešava ako te prime za stalno a Crkva ti uskrati blagoslov? Ministarstvo ne može da te otpusti (jer nisi ti prekršio neku radnu obavezu) a ne možeš da predaješ...

Сада, како ствари стоје, питаће се и једни и други (оформили су неко заједничко тело). Слажем се да је до сада било прилично нелогично.

Подели на овим сајтовима

CecaV, on 12 May 2014 , каже:

оно против чега сам је институција Веронауке која се плаћа из државног буџета, и преко које се деца индоктринирају ка одређеним вероисповестима (углавном православље и ... ислам, у Санџаку).

Ово смо ко зна колико пута објаснили да нема никакве логике. Нисам добио разуман одговор зашто држава не би финансирала нечије право да се образује у вери у којој жели, ако је тај неко (његови родитељи) учесник у финансирању саме државе? Аргумет да је по Уставу држава одвојена од Цркве нема никакве основе. Одвојеност државе и Цркве нема никакве додирне тачке са верском наставом, што је и потрђено прсудом Уставног суда.

ЦецаВ:     оно против чега сам је институција Веронауке која се плаћа из државног буџета, и преко које се деца индоктринирају ка одређеним вероисповестима (углавном православље и ... ислам, у Санџаку).

Логика "ми плаћамо порез, па ... "   не би требало да се примењује на верску наставу са наглашавањем једне варијанте једне религије.  У школама се уче "заједничке" ствари:  науке, уметност, фискултура, страни језици.   Сад вас чујем да кажете "... ИЗБОРНИ предмет !"     Управо зато и због одвојености Цркве и Државе:  финансирајте сами своју православну наставу.   Образујте и старије, не само децу.   Треба вам простор за наставу?  Направите уговор са директором школе, на дуге стазе.  

@@Александар Милојков,

Али, ово што помињеш (приватна настава), барем за сада, је немогућа мисија у српском друштву. Из више разлога.

Можда баш у овом грму лежи зец?  Неће бити да је родитељима много да дају 5 евра месечно за дечије верско образовање .

Пре је ово:  људи неће да плате, јер не виде вредност.  А ако је џабе - ок,  мали Лука и сви ми смо православци !

Подели на овим сајтовима

Добро ајде, није тако. Већина људи из науке су литургијски хришћани? Да ли је сад лакше? Проблем решен?

Аутистични свештеник је онај са којим сам разговарао и још брдо њих. Има и оних којо нису аутистични. Паде ми напамет Вукашин Милићевић.

Подели на овим сајтовима

Па као што не би дали ни за један предмет. Родитељи не би видели вредност ни у математици, историји, физичком...

А и зашто онда морају да буду предмети као што су историја, математика, физика, физичко...? То је исто присиљавање деце да уче нешто што им никада неће требати или погрешно уче у том предмету.

Ти се сад шалиш.    Или немаш децу?      Да ниси можда средњошколац коме је доста физике и историје ?     Јесте, и ја волим хладно пиво.

Подели на овим сајтовима

Види пријатељу, ја нисам желео никоме ништа да намећем, него да (пријатељски) укажем на нешто што ми је познато (и то сам написао Александру за кога мислим да хоће да чује). Како и да ли ће ко то да прихвати, савршено је свеједно. То је и онако небитно.

Подели на овим сајтовима

Ти се сад шалиш.    Или немаш децу?      Да ниси можда средњошколац коме је доста физике и историје ?     Јесте, и ја волим хладно пиво.

Deder malo bolji odgovor, ovaj ti nista ne valja. Do sad si isla argumentima za koje ti mislis da su dobri, i citao sam pazljivo, iako se u dobrom delu ne slazem ili se samo delimicno slazem. Ovo sad sto si napisala je skroz bezveze.

I da znas, verum je u pravu u ovom sto je rekao, od prvog do zadnjeg slova.

A ovo ti kaze bivsi veroucitelj koji je skoro 9 godina radio u OS, i koji je - izmedju ostalog, ne samo zato - potpuno nezadovljan programom i uopste katastrofalnom koncepcijom veronauke kod nas, kao i stanjem i tretmanom veroucitelja sa bilo koje strane, dao otkaz na proslom polugodju. Sto opet znaci da sam dosta dugo posmatrao celu tu pricu, i odlicno sam upucen u nju...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

А то зашто православна црква не успева да привуче њега и практично никога од његових полазника и зашто су многи од њих у бољем случају атеисти, а у горем антитеисти, треба баш ти да се запиташ и твоје колеге. 

Sada me ni ne čudi zašto je zapad baš njega izvukao...   Kako će ovaj površni i pun predrasuda indoktrinator djaka u ateizam  imati sluha za značaj Verske nastave u školi kao temeljnog činioca u negovanju svoje kulture i izgradnji konstruktivnih odnosa izmedju članova različitih tradicionalnih verskih kulturnih  zajednica u Srbiji?  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Да ли имам право да оно што ми изгледа ружно назовем наказношћу? Поготово ако тај неко изађе у јавну сферу. Забога, па то је само мој лични естетски суд. Што се тиче Цеце, ту признајем. Извинио сам се.

Koja je razlika izmedju estetskog suda  i kocijaskog vredjanja?

Da li recenica

"Koncita Wurst je nakaza" potpada pod "estetski sud na koji svako ima pravo" jednako kao i recenica

"Vladika taj-i-taj je nakaza"

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Nakon ministra koji je bio pobožan i zalagao  se da veroučitelji dobiju  ravnopravan status sa ostalim nastavnicima i da se Verska nastava kao predmet podigne na najviši nivo,  sada su dobili stilsku figuru kontrast!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

No, šta je tu je... Ne treba klonuti zbog stvari na koje ne možete uticati  ili ih promeniti....

Ovog trenutno ne možemo mi promeniti, medjutim, MORAJU naši pretpostavljeni njega dobiti na svoju stranu.

Pohvalama, gestom, rečju i DELOM, uvažavanjem, dijalogom........

Подели на овим сајтовима

Sada me ni ne čudi zašto je zapad baš njega izvukao...   Kako će ovaj površni i pun predrasuda indoktrinator djaka u ateizam  imati sluha za značaj Verske nastave u školi kao temeljnog činioca u negovanju svoje kulture i izgradnji konstruktivnih odnosa izmedju članova različitih tradicionalnih verskih kulturnih  zajednica u Srbiji?  

Hehe

Ovaj "površni i pun predrasuda indoktrinator djaka u ateizam"  ti je pravoslavac... brat tvoj ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Рећи да су већина људи из света науке има одбојност према религији је тотално неозбиљно.

Evo ti podaci za SAD. 41% naučnika ne veruje ni u Boga ni u neki oblik više sile, 33% veruje u Boga, 18% veruje u višu silu i 7% odbilo da se izjasni.

Istraživanje je iz 2009.

Link

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...