Родољуб Лазић Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 У смислу моје претходне напомене позивам уредништво да преименује тему тако да уместо "зилоти" стоји "псевдозилоти". https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Ефросинија, тумачење имена... Ефро, је Евро на старословенском, моја редакција црквенословенског језика, синија, стари израз за трпезу.... Обратимо пажњу на Ефросинију, то је име трпезе за Еврозону, савремени облик географског екумензима... crvenilo :group111: И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=14761.msg485593#msg485593 date=1311112382] prstgore " ... окренћу лице своје против тога човека, и учинићу од њега знак и причу, и истрјебићу га из народа својега, те ћете познати да сам ја Господ." (Јез.14,8.) Данас страда и погибе брат мој..., а сутра ћу ја. dada ај преведи? srcee "Мисли код многих људи биће погрешне и злобне, а осећаји њихови представљаће охладнелу љубав према Богу и ближњима. Охладњеће љубав многијех. И јавиће се многе лажне месије и лажни пророци. Верни ће се држати једног Месије, једног истинитог Исуса Христа, и неће отступити од Њега ни по цену живота земаљског. Зато ће они бити омрзнути од безверника и трачилажа, и биће гоњени и мучени. Али ко претрпи до краја благо њему.'' - Владика Николај (Символи 18,2.) Боже.., опрости им јер не знају шта раде! нисам питао шта је писац хтео да каже, него шта ти оћеш са његовим речима? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 У смислу моје претходне напомене позивам уредништво да преименује тему тако да уместо "зилоти" стоји "псевдозилоти". па да, где смеју да вам заузимају назив srcee dada клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Исправка,не сматра их СПЦ јеретицима,већ расколницима. Неко је "просуо" приче да СПЦ мења календар на "нови",а то "ускоро" траје одприлике од 2005 па на овамо... Можда људи и не знају за реформисани јулијански календар,да не кажем "нови". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Исправка,не сматра их СПЦ јеретицима,већ расколницима. Неко је "просуо" приче да СПЦ мења календар на "нови",а то "ускоро" траје одприлике од 2005 па на овамо... Можда људи и не знају за реформисани јулијански календар,да не кажем "нови". нису ''кољачи'', него ''убице'' ... јах. :shot: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Исправка,не сматра их СПЦ јеретицима,већ расколницима. Неко је "просуо" приче да СПЦ мења календар на "нови",а то "ускоро" траје одприлике од 2005 па на овамо... Можда људи и не знају за реформисани јулијански календар,да не кажем "нови". Не неко, него Старокалендарци, и нису просули причу да ће се само прећи на нови календар, него ујединити са РКц, а то ускоро не траје од 2005. него од кад су се старокалендарци отцепили од Цркве, што ће рећи - већ скоро стотињак година... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Да не грешим душу,немам поуздане информације да они просипају причу.Ал да иде на њихову воденицу,иде. И да се "прима" код народа,на жалост,прима. А то о уједињењу,то сам чуо,рекао ми је другар,да је возио једног који је подржавао Артемија,из околине Ваљева човек "запуцао" право за Београд. А главна прича је да су "они" (СПЦ) узели "велике паре" и да се спрема "уједињење са РКЦ". Катастрофа од приче. Слажем се да та прича "зилота" траје стотинак година,само кажем да је конкретно прича о календару дошла до нас у последњих десетак година рецимо,а ја сам је чуо пре око 5-6 година. Деведесетих ако се не варам,бар код нас у Србији није било таквих прича. Или ако их је било,нису имали размере епидемије као што се то десило касније. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 У смислу моје претходне напомене позивам уредништво да преименује тему тако да уместо "зилоти" стоји "псевдозилоти". Такође. Под појмом "зилот" су се одувијек подразумјевали они чланови Цркве који су позивали на будност и ревност. Никада Црква под "зилотима" није подразумјевала људе ван Цркве, нити оне који отворено позивају чланове Цркве да Цркву напусте и оснују гомилу сектица адвентистичког типа "најистинитијих светаца најпоследњих дана" и сличне будалаштине. Добро каже +Атанасије и брат Родољуб - ријеч је о псевдозилотима, онима чије ревновање нема расуђивања па је чак и душегубно. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Да не грешим душу,немам поуздане информације да они просипају причу.Ал да иде на њихову воденицу,иде. И да се "прима" код народа,на жалост,прима. А то о уједињењу,то сам чуо,рекао ми је другар,да је возио једног који је подржавао Артемија,из околине Ваљева човек "запуцао" право за Београд. А главна прича је да су "они" (СПЦ) узели "велике паре" и да се спрема "уједињење са РКЦ". Катастрофа од приче. Слажем се да та прича "зилота" траје стотинак година,само кажем да је конкретно прича о календару дошла до нас у последњих десетак година рецимо,а ја сам је чуо пре око 5-6 година. Деведесетих ако се не варам,бар код нас у Србији није било таквих прича. Или ако их је било,нису имали размере епидемије као што се то десило касније. ја сам их слушао уживо, још у стјенику пре него су га раскантали. а знам и ко је испрао мозак акакију, бивши артемијев монах још толико година уназад од стјеника ... што би ови с енглеског подручја рекли, what goes around, comes around. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Razbojnik Написано Јул 21, 2011 Пријави Подели Написано Јул 21, 2011 нисам питао шта је писац хтео да каже, него шта ти оћеш са његовим речима? Први цитат јасно говори о томе да Бог одлучује о коме ће се причати и шта ће бити са тим човеком. Шта ће бити са Артемијем... видећемо. Ако треба да устане..., устаће, ако треба да се истреби, учиниће то Бог а не ти и ја. Треба да се молимо за њега, јер већ сутра можда ми паднемо, па Бог истреби нас. Други цитат упозорава да су нам срца охладнела и да смо се удаљили једни од других, да осуђујемо једни друге, уместо да састрдавамо једни са другима, а све ово се опет односи на последња времена која ми призивамо таквим понaшањем. Црква се распада, држава се распада, породица(брак) се распада... па није Артемије за све крив. Сви смо криви јер су нам охладнела срца и зато ће бити још Артемија, само ће се другачије звати. Можда баш ти и ја растуримо све до краја. Ја сам већ минирао темеље СПЦ-а, тако да ти само љуљај и срушиће се сигурно. А после би могли и државу. Па ниси ти плишани меда, ти си БРУТАЛ (force). ИЛИ.... ...или да трпимо све до краја па да видимо ко је био на страни Бога. Можда је Артемије ближи Богу иако смо га ухватили да дрпа паре. То не значи да су бољи они које нисмо ухватили да краду а краду сигурно. Бог ће показати и чинити све што Му је воља, а опет све на спасење свих. Не брини МЕДЕНИ confused , воли Бог и тебе, и мене (што ми је тешко поверовати), и Артемија (што је теби тешко поверовати) и Акакија и Иринеја и .... СВЕ људе подједнако. Јер не жели Господ смрт грешника, већ да се спасе. Када је партијарх Ириниеј говорио о Артемију у ман.Липовцу, неки су били за, а неки против. Тада је неко пришао патријарху и са осмехом рекао:"... ми смо на Вашој страни". Патријарх га погледа и рече:"Не на мојој, већ на Божијој страни!!!", и додао да се сви молимо за Артемија. Превео сам колико сам стигао, а да не буде забуне на крају ја се трудим да будем на Божијој сртани а не на страни Артемија, Иринеја, Акакија или било кога човека, јер нема човека да је жив а да не греши. Зато ти, сине човечји, реци синовима народа свог: Праведног неће избавити правда његова кад згреши, и безбожник неће пропасти са безбожности своје кад се врати од безбожности своје, као што праведник не може с ње живети кад згреши. Књига пророка Језекиља, глава 33, 12. :cheesy: "... нећу Tи дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам те..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јул 21, 2011 Пријави Подели Написано Јул 21, 2011 нисам питао шта је писац хтео да каже, него шта ти оћеш са његовим речима? confused Први цитат јасно говори о томе да Бог одлучује о коме ће се причати и шта ће бити са тим човеком. Шта ће бити са Артемијем... видећемо. Ако треба да устане..., устаће, ако треба да се истреби, учиниће то Бог а не ти и ја. Треба да се молимо за њега, јер већ сутра можда ми паднемо, па Бог истреби нас. Други цитат упозорава да су нам срца охладнела и да смо се удаљили једни од других, да осуђујемо једни друге, уместо да састрдавамо једни са другима, а све ово се опет односи на последња времена која ми призивамо таквим понaшањем. Црква се распада, држава се распада, породица(брак) се распада... па није Артемије за све крив. Сви смо криви јер су нам охладнела срца и зато ће бити још Артемија, само ће се другачије звати. Можда баш ти и ја растуримо све до краја. Ја сам већ минирао темеље СПЦ-а, тако да ти само љуљај и срушиће се сигурно. А после би могли и државу. Па ниси ти плишани меда, ти си БРУТАЛ (force). confused ИЛИ.... ...или да трпимо све до краја па да видимо ко је био на страни Бога. Можда је Артемије ближи Богу иако смо га ухватили да дрпа паре. То не значи да су бољи они које нисмо ухватили да краду а краду сигурно. Бог ће показати и чинити све што Му је воља, а опет све на спасење свих. Не брини МЕДЕНИ t1007 , воли Бог и тебе, и мене (што ми је тешко поверовати), и Артемија (што је теби тешко поверовати) и Акакија и Иринеја и .... СВЕ људе подједнако. Јер не жели Господ смрт грешника, већ да се спасе. Када је партијарх Ириниеј говорио о Артемију у ман.Липовцу, неки су били за, а неки против. Тада је неко пришао патријарху и са осмехом рекао:"... ми смо на Вашој страни". Патријарх га погледа и рече:"Не на мојој, већ на Божијој страни!!!", и додао да се сви молимо за Артемија. Превео сам колико сам стигао, а да не буде забуне на крају ја се трудим да будем на Божијој сртани а не на страни Артемија, Иринеја, Акакија или било кога човека, јер нема човека да је жив а да не греши. Зато ти, сине човечји, реци синовима народа свог: Праведног неће избавити правда његова кад згреши, и безбожник неће пропасти са безбожности своје кад се врати од безбожности своје, као што праведник не може с ње живети кад згреши. Књига пророка Језекиља, глава 33, 12. :cheesy: Uvijek se ozalostim kad vidim sa koliko strasti, gnjeva i mrznje spremno pljujemo jedni po drugima "artemitima" ili "papisto-ekumenistima" svejedno. Gdje je ljubav, gdje smirenje, gdje strah Boziji? "So zemlji, svjetlost svijetu" "Ljubite jedni druge, ako ste moji"... To je rak-rana na tijelu Crkve, taj duh nerazumijevanja, gordosti, osudjivanja, samo-pravednosti koji zasljepljuje i sve zajedno udaljuje od Hrista. S jedne strane, kakva je to istina koja cijepa Crkvu "koju nece vrata pakla nadvladati "; s druge strane, kome mi to drugom (rodjaku, da kazem) hocemo da 'svjedocimo istinu i prigrlimo u bratskoj ljubavi' a bratu (rodjenom) u Hristu oci vadimo? bangin confused ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јул 21, 2011 Пријави Подели Написано Јул 21, 2011 Pa nije ni raskol u Grčkoj nastao zbog kalendara, koji je bio sasvim jasna spoljna, ne i suštinska manifestacija padanja u jeres ekumenizma...Ako se stvari nisu mogle dogovoriti saborno, čemu se uopšte i išlo na promjenu kalendara. Zar mi je važnije da izravnam kosmičko vrijeme, nego da hiljade sabraće izgubim. Bezosjećajnost, olako prepuštanje bližnjih sablazni, istrajavanje u vlastitom pravilnom stavu poznate su karakteristike istinskih hrišćana...To i jeste dokaz da se radi o smišljenoj ideologiji, slično ovim novim izmjenama u liturgiji. Ili imaš da prihvatiš kako ti mi kažemo da treba ili nisi više hrišćanin. Malo sutra. Za mene je isključivi krivac za trenutno stanje u SPC patrijarh srpski Irinej. Odlučio je da jedan dio vjernika koji "visi treba da otpadne" (njegove nikad demantovane riječi i neka ga je stid zbog tih riječi), a da drugi treba da ostane u lažnom miru sa otvorenom ranom koja ne zacjeljuje i neće još dugo zacijeliti. Nisu ni vladike Artemije, Amfilohije, Irinej oni koji su sjeli na tron svetog Save već patriajrh Irinej i zato je njegova odgovornost veća...Trebalo je biti mudar i sačuvati sve ovce u jednom toru. Bog i sveti Sava znaju koliko se trudio i oni neka sude, mene je ni kriva ni dužna pustio da otpadnem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јул 21, 2011 Пријави Подели Написано Јул 21, 2011 meni oni uopste nisu jasni.... da mislis da si ti upravu a ceo svet nije, zar to nije idiotizam???? Naravno da nije... to je pravoslavlje :cheesy: Pravoslavci bese misle da su oni jedini u pravu... e pa ovo je to isto samo malo drugacije пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јул 21, 2011 Пријави Подели Написано Јул 21, 2011 meni oni uopste nisu jasni.... da mislis da si ti upravu a ceo svet nije, zar to nije idiotizam???? Naravno da nije... to je pravoslavlje :cheesy: Pravoslavci bese misle da su oni jedini u pravu... e pa ovo je to isto samo malo drugacije Kao sto ateisti misle da su oni jedini u pravu, i jos da su um, razum i logika na njihovoj strani, pa i moralna superiornost u odnosu na 'zaslijepljene, zaostale i umisljene fanatike'. I kod njih je vjera u pitanju, vrlo revna i ostrascena, u Nesto ako ne i u Nista, u ljudski razum (po prirodi stvari nesto determinisano i ograniceno), zasnovana na protivljenju Bogu vise nego na njegovom poricanju. Istina je da se neko jadno Ja vrlo cesto krije iza nekog Mi, iza -ia i -ismus. E a kad se ovo sve (sto zaklanja Ja) ukloni, onda se ispita svijet, kosmos, smisao, kao i svoj um, svoja savjest i srce u tancine. I trazi (u determinisanim granicama, ipak) odgovor u istinitom (koliko je ko u stanju da vidi) ogledalu. Mogu reci, na osnovu licnog iskustva, da je um oplemenjen vjerom britkiji, zivlji i otvoreniji, kao i savjest, a srce ispunjenije zivim zivotom, u stanju vjere nego nevjerovanja i/ili bogoborstva. Sve su to faze (i filo- i ontogenetskog) razvoja Covjeka Misleceg. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука