Jump to content

Bogorodica Carica Nebeska

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Слажемо се у томе да је ђаво клеветник и да је опадач и да ће се трудити да одвоји, ако може и изабране, од спасења. Ако тако схваташ митарства- није ми проблем да их прихавтим. Тако и ја верујем, али не као шаблон са 24 царине. Опет, то што Авва Јустин прихвата митарства онако како су описани у виђењима блажене Теодоре, не обавезује и мене да у то верујем.

Можеш ли да ми наведеш где то Авва говори о римокатолицима као јеретицима и у којем контексту? Такође, волео бих да ми то повежеш са ставом наше Цркве у Србији да се ПРИЗНАЈЕ римокатоличко крштење које се једино допуњује Светом Тајном Миропомазања.

Подели на овим сајтовима

Слажемо се у томе да је ђаво клеветник и да је опадач и да ће се трудити да одвоји, ако може и изабране, од спасења. Ако тако схваташ митарства- није ми проблем да их прихавтим. Тако и ја верујем, али не као шаблон са 24 царине. Опет, то што Авва Јустин прихвата митарства онако како су описани у виђењима блажене Теодоре, не обавезује и мене да у то верујем.

Можеш ли да ми наведеш где то Авва говори о римокатолицима као јеретицима и у којем контексту? Такође, волео бих да ми то повежеш са ставом наше Цркве у Србији да се ПРИЗНАЈЕ римокатоличко крштење које се једино допуњује Светом Тајном Миропомазања.

Опет, то што Авва Јустин прихвата митарства онако како су описани у виђењима блажене Теодоре, не обавезује и мене да у то верујем.

Не обавезује вас претпостављам зато што сматрате то није тачно и да Ава није у праву.

По чему је онда значајно мишљење светог Јустина о митрополиту Зизјуласу ("да ће бити велики теолог")? Ако је грешио у погледу митарстава, могао је да погреши и у погледу митрополита.

Говори у својим Догматикама, такође, колико се сећам, у књизи "Православна Црква и екуменизам", а и у писму "Одговор на анонимну дописницу" упућеном Светом Синоду СПЦ 1971. године, одломак из којег писма са навео у својој претходној поруци. Када бих трагао, мислим да би се то његово мишљење могло наћи у на многим другим местима, одн. чланцима, али мислим да је и ово довољно.

У погледу, како ви кажете ПРИЗНАВАЊА  римокатоличког крштења, ту би имало много тога да се каже.  Свештени канони (нпр. 7. канон Другог васељенског Сабора и 95. канон Трулског сабора) говоре: "Који се из јереси обраћају у православље, примамо по следећем обреду и обичају: аријанце и македонијевце... и аполинаријевце, пошто представе од себе писмено и анатемишу сваку јерес, која друкчије учи него што учи света Божја католичанска и апостолска Црква, примамо знаменовавши их, тј.  помазавши им најпре светим миром чело, очи, ноздрве, уста и уши, и док их знаменујемо, кажемо: "Печат Дара Духа Светог". Други јеретици ( павликијани, монтанисти, савелијанци...) морају бити  изнова крштени. А трећи јеретици (95. правило говори о несторијанцима и монофизитима се примају и без миропомазања, само писменим одрицањем и анатемисањем своје јереси.

Дакле, то што се данас римокатолици не крштавају приликом примања не значи да нису јеретици, пошто видимо да су и многи други јеретици примани само миропомазањем, а неки чак ни тако, него само писменим анатемисањем своје јереси. С друге стране, ваља знати да се кроз историју, у зависности од црквено-политичких прилика, мењала и пракса. У Русији је почетком 17. века донета одлука да се римокатолици примају крштењем, а касније је одлучено да се примају миропомазањем. У Пидалиону и Атинској синтагми римокатолици се примају крштењем на основу одлуке цариградског сабора из 1756. године.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; (Колошанима 2:16)

А Дух разговијетно говори да ће у пошљедња времена отступити неки од вјере слушајући лажне духове и науке ђаволске,

У лицемјерју лажа, жигосанијех на својој савјести,

Који забрањују женити се, и заповиједају уздржавати се од јела која Бог створи за јело са захвалношћу вјернима и онима који познаше истину.

Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.

Јер се освећује ријечју Божијом и молитвом.

(1.Тимотију 4: 1-5)

И неко Му (Исусу) рече: Ево мати Твоја и браћа Твоја стоје на пољу, ради су да говоре с Тобом. А Он одговори и рече ономе што Му каза: Ко је мати моја, и ко су браћа моја?

И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати.

(Матеј 12: 47-49)

Лицемери! Добро је за вас пророковао Исаија говорећи:

Ови људи приближавају се к мени устима својим, и уснама поштују ме; а срце њихово далеко стоји од мене.

Но залуду ме поштују учећи наукама и заповестима људским.

И дозвавши људе, рече им: Слушајте и разумите. Не погани човека шта улази у уста; него шта излази из уста оно погани човека.

(Матеј 15: 7-11)

Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; (Колошанима 2:16)

Веру, коју имаш, имај за себе пред Богом. Блажен је ко не осуђује самога себе за оно што сматра да је добро - (Римљанима 14:22)

И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати. (Матеј 12: 47-49)

Подели на овим сајтовима

Добро, Радомире, шта је поента ових цитата? Шта си хтео да кажеш њиховим постављањем?

Подели на овим сајтовима

Ништа посебно, само оно што ту пише.

Веру, коју имаш, имај за себе пред Богом. Блажен је ко не осуђује самога себе за оно што сматра да је добро - (Римљанима 14:22)

И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати. (Матеј 12: 47-49)

Подели на овим сајтовима

Претпостављам да си те цитате одабрао по неком критеријуму, да их ниси ставио насумице?

Подели на овим сајтовима

Радомире, шта ти мислиш о посту, да ли је он потребан и оправдан?

И шта мислиш, на кога се односе речи да ће у последња времена бити оних који слушају лажне духове и ђаволску науку? Да ли се то можда односи на Православну Цркву?

Подели на овим сајтовима

Истина је да су постили у старом завету и да је Исус постио 40 дана, да је рекао да се "овај род демона изгони само постом и молитвом" али и да "моји ученици не посте јер сам ја с њима, постиће кад не будем с њима".

Али, кад је Исус постио и повремено апостоли они су имали само један начин поста. То је да се уопште ништа не једе, јер кад је ђаво кушао Исуса, он му је рекао "што не претвориш ово камење у хлебове". Исус и апостоли кад су постили нису ништа јели. Они нису имали пост којим би се храна делила на чисту и нечисту, као што је на неки начин сада пракса. Ту праксу је Павле осудио. Данас се пракса дељења хране на чисту и нечисту у току тзв. поста ради тобоже да би се олакшало верницима. И наравно тврди се да се као не дели на чисту и нечисту већ да је реч о уздржању, али једно се прича а друго се ради у пракси - дакле ЛИЦЕМЕРЈЕ.

Исус је рекао да његови ученици не посте јер је он с њима. Када је оних три дана био без њих они су могли постити као израз туге и бола што он није с њима. Али када се после васкрса Исус појавио ученицима и рекао им ЈА САМ С ВАМА У СВЕ ДАНЕ ДО СВРШЕТКА ВИЈЕКА, логично је да они и ми више немамо разлога за постом јер је сам Господ Исус рекао: МОЈИ УЧЕНИЦИ НЕ ПОСТЕ ЈЕР САМ ЈА С ЊИМА. Дакле, ја слушам само оно што каже Исус и Библија. Бог лично својим светим духом сваком искреном вернику који га моли за то открива истину.

Пост је оправдан ако треба некад појачати молитву да би се истерао демон из узетог и слично, али тада се не сме ништа јести, јер чим једемо једно јело а не једемо друго, ми аутоматски вређамо Господа сматрајући да нека јела које је он створио и благословио нису добра.

ПОСЛЕДЊЕ ВРЕМЕ се односи на период који почиње од пада хришћанства у искушење идолопоклонства и паганства од момента када је Цар Константин "озваничио" паганизовано хришћнство као државну религију Рима.  Божији народ се током целог Старог и Новог завета борио управо против идолопоклонства и паганства. Али, почетком "последњих времена" продор паганства и идолопоклонства је у прогресивном порасту и цвату од Константина па до данас. Од Константина па на овамо се постепено и систематски, мењају библијски принципи и заповести, и уводе се науке људске и обичаји. Ништа ново - стара пракса Ваала и Велзевула и Царице Небеске завијена у ново паковање. Па смо и данас сведоци тог пада, јер се из дана у дан мењају приче о литургијама и другим спољашњим стварима, као "кречење гроба а унутра у суштини трулеж и пећина хајдучка". Каже Исус: Од мог дома направисте ПЕЋИНУ ХАЈДУЧКУ, ПИЈАЦУ, ТРГОВИНУ! Или ти бизнис.  И тако ће бити све горе до Судњег Дана. А онда ће доћи Царство Небеско! И анђели ће вршити  жетву одвојиће кукољ од пшенице.

Подели на овим сајтовима

Радомире, требало би да се определиш шта си - јадан и бедан грешник кога куша сотона разним питањима и који је у живом блату греха - као што пишеш на првој страни ове теме, или си учитељ чије је мишљење ауторитативно. Јер овако како пишеш у последњој поруци, ти си учитељ који зна све тајне вере. Нема код тебе ни "мислим", ни "вероватно", ни било шта слично. Не - твоје мишљење је одлучно и одсечно, ти ничим не показујеш да би чак могао и прихватити нечије туђе мишљење о, рецимо, посту.

Дакле, нешто дебело ту није у реду. Неко ко пише ово:

Да ме не схватите погрешно, ја само постављам питања, а евидентно је да та питања ми шаље сам ђаво, ја колико се могу борим се с њим, али живот је колико знате духовна борба константна.
ja stvarno mislim da sam bedan i jadan vernik, i da me s pitanjima stalno potkopava verovatno đavo - ko bi drugi i njegove armije demona. Koliko mogu borim se, ali sam grešnik na kvadrat.
mislim da sam u živom blatu sotone i greha i da me razvejava na sve strane. Kolebljiv sam i grešan u svakom pogledu.

не би требало да пише и поруке као што је ова твоја последња - препуна беспоговорног знања изреченог са висине.

Мислим да си ти пре извесног времена био и на листи "Светосавље" где си такође свима солио памет и делио лекције из праве вере, а одмах потом би улазио у фазу извињавања и приче да ти само постављаш питања и да те вероватно ђаво куша и сличне ствари.

Мој ти је пријатељски савет, али стварно пријатељски, да се мало примириш, да престанеш да своје мишљење држиш на таквом пиједесталу и да читаш релевантне црквене, светоотачке текстове.

Али бојим се да ти то не желиш.

Подели на овим сајтовима

Добро, нећу више да пишем ништа, јер не видим сврху, а и не знам коме сам и зашто то радио, јер не желим да изигравам секташа, иако то јесам по логици цркве. Ја имам неко своје тумачење за себе, и то је то.  Нек свако верује у оно шта хоће. Са Светосављем немам везе и не занима ме тај сајт.

ајд здраво.

Подели на овим сајтовима

Да, нажалост,  и ја мислим  да је било боље да ниси писао то што си писао. Наступаш са невероватном препотентношћу некаквог учитеља вере, а истовремено признајеш да немаш знања и да ти питања сугерише сотона. То је contradictio in adjecto.

А реално збиља немаш знања да би делио лекције у питањима вере, то се "види из авиона".

Ти и завршаваш комуникацију у том надменом стилу - "ајд здраво".

Могао бих и ја исто рећи, али ћу рећи нешто друго: дај Боже да схватиш где ниси у праву па да поново дођеш да разговарамо.

Подели на овим сајтовима

Добро, бре бата Рођо, то све би исто и ја мого да кажем за тебе, ал нећу.

Ајд живио!

Подели на овим сајтовима

Сви смо ми грешници, бата Рођо,

Истинита је реч и сваког примања достојна да Христос Исус дође на свет да спасе грешнике, од којих сам први ја. (1. Тимотију 1:15)

Јер сви сагрешише и изгубили су славу Божију (Римљани 3:23)

Зато, као што кроз једног човека дође на свет грех, и кроз грех смрт, и тако смрт уђе у све људе, јер сви сагрешише. (Римљани 5:12)

А Сотона је кушао у пустињи и самог Исуса, а да неће мене грешног.

Подели на овим сајтовима

Неће бити, брате Радомире, да ти исто можеш да кажеш за мене. Ја своје аподиктичне ставове (када такве износим) заснивам на  учењу Цркве, одн. Светих Отаца који о одређеној појави или теми говоре. Значи, на ауторитету признатом у Цркви. А ти своје ставове беспоговорне  засниваш на сопственом схватању Светог Писма, које не наслањаш ни на какав ауторитет у Цркви, и који су, штавише, супротни учењу Цркве.Твој ум је за тебе највећи ауторитет. И при томе падаш у контрадикцију тврдећи како не поседујеш одговарајуће знање и да си велики грешник, с једне стране, а постављајући себе у позицију неприкосновеног учитеља, с друге стране.

Да, сви смо грешници, али Светитељи Божји и Учитељи Цркве то говоре из смирења, попут апостола Павла, који јесте рекао да је први међу грешницима, али и да је био на седмом небу и чуо тајне које људима није дозвољено говорити. Да ли си и ти био на седмом небу? По томе како говориш види се да ниси. А и сам кажеш да немаш знања, па се успут и распитујеш о томе ко је Зизјулас и ко су "новотарци" и слично. Људи који су свесни свог незнања не постављају се у позицију учитеља, као што ти чиниш овде, делећи лекције из праве вере НА ОСНОВУ СОПСТВЕНОГ УМОВАЊА.

Брате Радомире, кад будеш смирио свој ум и схватио да су Свето Писмо и Свето Предање Цркве две стране истог новчића и да Свето Писмо може да се  исправно тумачи само у оквирима Светог Предања, а не из сопственог, црквено некултивисаног поимања ствари, онда ћеш направити први (ис)корак из те своје самозадовољне и самосвесне позиције зналца вере. То је оно што сам ти пожелео.

Жив ти мени био.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...