Jump to content

Модерна идолатрија; Имате ли идолопоклоничке склоности?

Препоручена порука

Црквеност почиње Евхаристијом. Али се настављају саживљењем кроз свакодневицу.

Након Литургије преостаје пуних 7 дана за живот.

А где су у тих 7 дана епископи, свештеници и монаси у нашим животима.

Ако ми не нађемо њих да ли ће они нас наћи.

Епископи имају превелике епархије, и разне обавезе.

По природи ствари имају ситниш од времена за обичног човека.

Али зато за важне и необичне људе имају главницу времена, увек и на претек.

Свештеници улазе у куће од водице до водице.

Најозбиљније размишљам да нашем пароху откажем услугу освећења водице.

Тај човек проведе 8-10 минута годишње, буквално, у стану нашем.

При чему се сам моли и сам одговара.

А зна да смо евхаристијски људи, и да смо жена и ја 15 година певали у хору.

А деца и сад певају у дечијем. Он пева ми ћутимо.

Монаси су тек посебна прича. У манастиру је као у мини маркету.

Кајмак, сир, качкаваљи, ракије, вина, тегле, травке, иконе, тамјани, крстићи, брошурице, историја храма ...

Монаси пак никако да иду потребитима. Већ чекају да потребити дођу код њих.

Они су заборавили да је служење обичном човеку свагда закон љубави.

И да је основна мисија монаштва служење човеку у пољу, селу, њиви, болници, тамници ... да они чине оно што други и неће и не могу.

А свуда око њих материјална и духовна беда. Као да су башта, кухиња, штала, градитељство сврха манастира.

Значи, док наши не сиђу у најобичнији и најбеднији народ, и не почну да живе са свима нама као једни од нас,

а не само са елитним одредима, нема од препорода и обнове ништа. Декаденција је загарантована.

А сваки ће говор бити демагогија, у бољем случају хаику поезија. 

Подели на овим сајтовима

Неки не морају ни да отказују водицу. Одређеним парохијанима и поред интересовања (личног упита) сам попа већ две године неким чудом свешта воду телепатски па нема потрбе за тим формалним посјетама.

:)

Подели на овим сајтовима

Монаси су тек посебна прича. У манастиру је као у мини маркету.

Кајмак, сир, качкаваљи, ракије, вина, тегле, травке, иконе, тамјани, крстићи, брошурице, историја храма ...

Монаси пак никако да иду потребитима. Већ чекају да потребити дођу код њих.

Они су заборавили да је служење обичном човеку свагда закон љубави.

И да је основна мисија монаштва служење човеку у пољу, селу, њиви, болници, тамници ... да они чине оно што други и неће и не могу.

А свуда око њих материјална и духовна беда. Као да су башта, кухиња, штала, градитељство сврха манастира.

Значи, док наши не сиђу у најобичнији и најбеднији народ, и не почну да живе са свима нама као једни од нас,

а не само са елитним одредима, нема од препорода и обнове ништа. Декаденција је загарантована.

А сваки ће говор бити демагогија, у бољем случају хаику поезија. 

Ovo bi trebalo da bude neko rasuđivanje ne baš trezvenog parohijskog vjernika.Ako je u manastiru kao u mini marketu, kako je u tvom domu?Ovdje u Crnoj Gori su do juče manastiri bile štale i urušeni istorijski objekti.Ti kanda si zaboravio kakvi su monaški zavjeti,a?I šta jedan monah ima da traži u polju, bolnicama i na selu?Ništa.Još samo oni trebaju da silaze među najobičniji i najbjedniji narod i da ispravljaju krive drine, kako ne.Oni se odriču svijeta, imena, imanja - zarad Hrista.Svaka tegla u mansitru, meda, pekmeza i boca rakije i vina su plod poslušanja ili rukodjelja što bi rekli.

Подели на овим сајтовима

Ево још мало Игумана Рафаила.

Mudro zbori,ali ima naporan glas.

P.s. Pogledajte mu oci i nos. Ili ne spava ili place .

Значи, док наши не сиђу у најобичнији и најбеднији народ, и не почну да живе са свима нама као једни од нас, а не само са елитним одредима, нема од препорода и обнове ништа. Декаденција је загарантована. А сваки ће говор бити демагогија, у бољем случају хаику поезија.

E,svasta cu da cujem. 

0703_read

Jos treba i monasi da pocnu da se druze sa narodom,da praznoslove i da ispunjavaju zelje.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Jos treba i monasi da pocnu da se druze sa narodom,da praznoslove i da ispunjavaju zelje.

:nene:

На пример :) , Апостол Павле није седео и чекао да му народ дође и пита за Јеванђеље. А, не, не... путовао је по свету и проповедао, ширио Хришћанство уздуж и попреко. То није било празнословље, него објављивање Благе Вести. Жеље тек није испуњавао. 

И Свети Сава је могао да остане да лешкари у Хиландару, али ти и ја би сада можда тумарали по бесмислу. Сва је срећа, па није. 

Да ли мислиш да данас ово што монах Арсеније трчи и држи предавања није за монаха?; него да треба да остане у Острогу, врти бројаницу, и да га боли увце.

Наравно да не мислиш.  :945729:

Подели на овим сајтовима

Propovijedanje riječi i otkrovenja Božijeg je jedno, a služenje u polju, po selima i bolnicama je nešto drugo.Da, ali  je u Hilandaru Sv.Sava bio 18 godina u podvigu i svakom poslušanju, prije nego li se spustio u zemlji srbiji ali šta da radi?Da propovjeda i gradi manastire.I monah Arsenije ne propovjeda, zato što mu se propovjeda, on bi intimno sigurno volio malo više tišine, molitvenog podviga i opštenja sa Bogom kako to monasima dolikuje, ali je poslušanje i blagoslov takav.Ako ti misliš da je okretanje brojanice kao okretanje onog kružića na kompjuterskom mišu, gdje nas zaista boli uvce za mnogo toga, onda brate imaš problem sa onim šta je molitva i šta monaški podvig.Šta misliš ovaj sveti otac na mojoj profilnoj slici, šta je radio za života?Okretao je brojanicu na svetoj gori...i zato je danas učitelj i otac mnogima.

Inače, mnogi i kad slušaju i kad im pustim propovjedi o.Rafaila smatraju da je on pretvrd, da je to za monahe i da se to ne odnosi na njih.

Подели на овим сајтовима

:nene: На пример :) , Апостол Павле није седео и чекао да му народ дође и пита за Јеванђеље. А, не, не... путовао је по свету и проповедао, ширио Хришћанство уздуж и попреко. То није било празнословље, него објављивање Благе Вести. Жеље тек није испуњавао. И Свети Сава је могао да остане да лешкари у Хиландару, али ти и ја би сада можда тумарали по бесмислу. Сва је срећа, па није. Да ли мислиш да данас ово што монах Арсеније трчи и држи предавања није за монаха?; него да треба да остане у Острогу, врти бројаницу, и да га боли увце. Наравно да не мислиш. :945729:

Todore,nemas pojma. Just_Cuz_19

:351780:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...