Снежана Написано Октобар 19, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2014 On 15. 10. 2014. at 22:39, Снежана рече ОГЛАС Тражи се једна реч. Тражи се она реч што ми је већ данима нврх језика, а никако да је изговорим, и, можда, напишем. тражим већ годинама ту страшно важну реч која би ме спасила, а не могу никако да је нађем, па излазим да је тражим по улицама. Пре тога, отварам сандуче за писма (можда ми је неко послао поштом?), али тамо су само неплаћени рачуни и опомене. Одлазим да је тражим по Теразијама; можда седи пред Москвом и пије пиво, а можда је у киоску са новинама. "Шта радиш?" - питају ме познаници. Шта да им кажем? Да тражим неку реч, а не могу да је нађем? Све што су тражили, то су и нашли, зато што и нису хтели ништа нарочито. Лепо се види: умрле су у њима праве речи, а остали су само бројеви и општа места. Тражи се један свет, прекјуче ишчезао. Тражи се нада, она давна нада полагана у себе саме ивреме које долази. Траже се сви они што су нас разносили комад по комад, део по део: делове нашег времена, наше љубави, траже се да врате љубав. Тражи се онај улични часовник на бандери под којим смо чекали, онај сат што још увек откуцава у нашем памћењу. Он се тражи. Једанпут бисмо приметили да мала казаљка стоји на шест а велика на дванаест, и не бисмо се честито ни окренули, а кзаљке су поново стајале на шест и на дванаест, само би између та два погледа протекао цео живот. И он се тражи - тај живот што протиче од данас до сура, онај живот што је колао, кљуцао, пузио, преклињао, волео, цмиздрио, чекао. богорадио, заустављао се, подизао и поново падао и опет се дизао испод оног уличног часовника који се тражи, а кој је ко зна куда однесен. Момо Капор Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 19, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2014 чаробна лампа Безбојан непроменљив неиѕвестан пливач у витким јастуцима карика којом сам те с вечери миловао стилет којим сам ти вене миловао стигао сам и заборавио прави гест. Ђелу Наум Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 19, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2014 ДОПАДА МИ СЕ КАО ВУЦИМА Чекам још једну завесу паука живот човека или рану твој језик распори тишину ко бодеж змије су преплавиле клавире да по свом усталјеном обичају умру у сумрак. Ђелу Наум Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 19, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2014 ПРАЗНИНА Имао сам пријатеља који ме је продао, Земљо. Пут сам изгубио. Граду без иједног мушкарца. Стигао сам до предела у којем се не верује и не нада више. Јон Карајон Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 19, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2014 НЕРЕЧИ Пружио је к мени лист као руку с прстима. пружио сам к њему руку као лист са зубима. Пружио је к мени грану као наручје. Пружио сам к њему загрљај као грану. Он је нагнуо к мени своје стабло као раме. Ја сам нагнуо к њему своје раме као стабло чворновато. Слушао сам како му животни сок јача бијући као крв. Чуо сам како ми крв успорено дамара пењући се као сок. Прошао сам кроза њ. Прошао је кроза ме. Ја сам остао дрво усамљено. Он усамљен човек. Никита Станеску JESSY and Јелина је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 31, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2014 Čitamo se bez reči.Bez straha do trenutkakada ostajemo sami.Pričamo o ljubavi,o tajnama prirode,o nama bivšima,otvaramo se rečimakao knjige na stranicamakoje smo najčešće čitali.Radujemo se radostišto mozemo razmenjivatireči kao darove.Malo li smo samipostajemo drugi,oni što stvarno jesmoi govorimo:probudi me sutra ranije,pričaj mi nešto obično,kao da će upravo kiša.Volim onu u tebikoju nikome ne pokazuješ.Pero Zubac Снежана and Јелина је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 SAKRIVENI BOLNeko sa svojim bolom ideKo s otkritom ranom; svi neka vide.Drugi ga cvrsto u sebi zgnjeciI ne da mu prijeci u suze i rijeci.Rad'je ga skriva i tvrdo ga zgusneU jednu crtu na kraju usne.Zadrsce, zadrsce u njoj kadikad,Ali u rijeci se ne javi nikad.Dusa ga u se povuce i smjestiNa svoje dno: ko more kamenU njega bacen. More ga primaDnom, da ga nikad ne izbaci klima.Dobrisa Cesaric ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Ti ne voliš i ne želiš meTi ne voliš i ne žališ mene,nisam više mio srcu tvom?Gledajuć u stranu strast ti venesa rukama na ramenu mom.Smiješak ti je mio, ti si mlada,riječi moje ni nježne, ni grube.Kolike si voljela do sada?Koje ruke pamtiš? Koje zube?Prošli su ko sjena kraj tvog tijelane srevši se sa plamenom tvojim.Mnogima si na koljena sjela,sada sjediš na nogama mojim.Oči su ti poluzatvorenei ti sanjaš o drugome nekom,ali ljubav prošla je i mene,pa tonem u dragom i dalekom.Ovaj plamen sudbinom ne želi,plahovita bješe ljubav vruća--i ko što smo slučajno se sreli,rastanak će biti bez ganuća.Ti ćeš proći putem pored meneda prokockaš sve te tužne zore.Tek ne diraj one neljubljenei ne mami one što ne gore.I kad s drugim budeš jedne noćiu ljubavi, stojeći na cesti,možda i ja onuda ću proćii ponovo mi ćemo se sresti.Okrenuvši drugom bliže plećiti ćeš glavom kimnuti mi lako."Dobro veče",tiho ćeš mi reći."Dobro veče, miss", i ja ću tako.I ništa nam srca neće ganut,duše bit će smirene posvema --tko izgori, taj ne može planut,tko ljubljaše, taj ljubavi nema.Sergej Jesenjin ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 ТРАЖИМ РЕЧ Једном бих речју да их опишем какви? Узимзм речи просте, крадем из речника мерим, вагам, изучавам Ниједна никад није права. Свака најодважнија - страшљива, свака најпогрднија - пуна светости. Свака најокрутнија - одвећ милостива, свака омразе пуна - с премало јарости. Та реч мора бити као вулкан нека бије, кида,руши као страхотни гнев божји, ко мржња нек се пуши. Хоћу ту једну реч, саму, крвљу натопљену: нек ко зид губилишта прими у себе сваку заједничку јаму. Нек опише јаче но ишта ко беху они - шта им се спремало. Јер оно чим слух ми дише, јер оно што се пише - све је премало. Премало. Немоћан је говор наш, звук изненадан - убог. Тражим с напором мисли, тражим ту баш реч - ал пронаћи не могу. Не могу. Вислава Шимборска Јелина and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 15, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 15, 2014 PESMA ODLAZEĆEM DANUKako mi je teškoda te pustim da odeš, dane!Odlaziš pun menea kad se vraćaš, ne poznaješ me.Kako mi je teškoostaviti na tvojim grudimamoguća ostvarenjanemogućih minuta.U predvečerjePersej ti kuje okove.Ti bežiš na bregranjavajući noge.Ne mogu te privući višeni moje telo, ni moj plač,ni reke kraj kojih snivašsvoj zlatni popodnevni san.Sa istoka na zapadnosim tvoju okruglu svetlost.Tvoju veliku svetlost što držimoju dušu u neprekidnoj napetosti.Sa istoka na zapad...Kako mi je teško da te nosimsa tvojim pticamai tvojim rukama od vetraF.G. Lorka ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 16, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 16, 2014 Svejedno je jesi li blizak ili dalek,jesi li prijatelj ili nisi.Svejedno je kakav si i ko si.Jer ja te volim zato što više nije svejedno kakva sam ja,kakve je boje lanjsko lišće.Ne volim te zbog boli koju mi zadaješ.Niti zbog radosti.Već te volim zato što je napukao obruč samoće oko moga srca,i što se moja krv izmešalas krvlju velikoga sveta.Ne volim te zbog devojačkog sna o ljubavi.Niti zbog mosta izmedju dva plača.Ali te volim jer si ti pukotinakuda u mlazu izbija živa voda mog bićai otiče, sretnica, daleko od sebe.Vesna Krmpotić Јелина је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 МОЈ БОЛ Мој бол од петка недељом је слађи. Кушам га кад звони са торња. Недељни дан жалим и одвратан ми је. Година је мутна, а време набујало, дозива ме час из скончале прошлости И нема места да изађем из овог сад, Кроз чађ и пепео. А време ми је драгоцено, Чини ми се да је моје, У витештву и страхоти. Да ли си јунак? Бегунац да ли си? Човече, вучен као мантија по земљи, Од седам дугмади само пет висе. Два су се изгубила. Једно је остало на планини, Друго у јаму пало. Чујеш ли га...У вечност пада. Тудор Аргези JESSY је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 26, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2014 ДУШО МОЈА, ЕВО ТИ... Душо моја, ево ти стихови без лика, Без звука и одговора, Од прашине и песка. Прими их и прозбори. Опет ти смрно прилаим Док зазирем од тебе, јер те погледах Дивљу и немирну. Са мном под истим кровом Примам Бога и велика чудеса, Како да се не бојим? Покидах их да еку без реда, Разбацане бројанице, Пачад, крпице, свилу, лишће. Покушаћу да шапућем изнова с тобом Када плесови стану И оркестар утихне Хоћу да говоримо раздвојеним језицима И одвезујући реч од речи Значења да бирамо на прескок. Некада сам зборио обувене стихове Скројене с мером и украшене. Уморих се вечно држећи језик сапет у кломпама Хоћу да га пустим да хода бос. Тудор Аргези Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2014 СМИЛУЈ СЕ Смилуј се и удели гутљај воде јутарњим птицама, Помисли увек да су оне достојније тога од човека: Род ти њихов никакву муку не доноси Док тебе понајвише сопствени род плаши! Абул ала ал-маари Agaton Vuzman and Дуња је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Децембар 8, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2014 РАЗМИШЉАЊА Кажу ми, будни: "Шта си ти Исвет у коме живиш, Сем зрна песка На бескрајној обали Једног бескрајног мора?" Одговарам им, уснуо: "Ја сам бескрајно море, А сви светови Само су зрна песка На мојој обали!" *** Занемех Један једини пут, Кад ме неки човек Упита: "Ко си ти?" *** Бисер није ништа друго До храм Што га изгради бол Око зрна песка. Човек једино путем ноћи Стиже До зоре. *** Ти вино пијеш Не би ли се напио, А ја га пијем Не бих ли се њиме Од једног другог пијанства Отрезнио. Халил Џубран JESSY је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука