Jump to content

Замјеник Сина Божјег (на земљи) - Vicarius Filii Dei

Оцени ову тему

Препоручена порука

Аха, значи хришћани и римокатоличка црква нису исте ствари! Ето да сам ја то рекао напали би ме... Значи вама смета кад је неко хришћанин, а није римокатолик па унијатите.
Pa to je ocigledno da oni nas smatraju jereticima i shizmaticima a isto tako je u potpunosti ocigledno da i mi njih smatramo jereticima i raskolnicima (samo sto su od Drugog Koncila prestali biti militantni)...

Za razliku od vas, izgleda.

Mi nikada i nismo bili militantni...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Аха, значи хришћани и римокатоличка црква нису исте ствари! Ето да сам ја то рекао напали би ме... Значи вама смета кад је неко хришћанин, а није римокатолик па унијатите.
Pa to je ocigledno da oni nas smatraju jereticima i shizmaticima a isto tako je u potpunosti ocigledno da i mi njih smatramo jereticima i raskolnicima (samo sto su od Drugog Koncila prestali biti militantni)...
То ја причам читав дан!
Mada, pokusali su sistemom "Biskupskih konferencija" da organizuju pravoslavan saborni nacin uprave (ali nije bas uspelo - jer nisu izjednaceni svi biskupi (kod nas je prakticno episkop=papa u svojoj eparhiji, a van toga nista, osim po blagoslovu nadleznog episkopa) - jednostavno ne moze "i jare i pare" sabornost i RKCovski ultramontanizam ne idu zajedno)...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

??? Radije primjere ni ne budu navodit! Pružite ruku, naći ćete ih sam! Ili ih potražite na internetu.

Подели на овим сајтовима

??? Radije primjere ni ne budu navodit! Pružite ruku, naći ćete ih sam! Ili ih potražite na internetu.

Latin Patriarch of Constantinople (ukinuto nakon Drugog Koncila)

Latin Patriarch of Antioch (ukinuto nakon Drugog Koncila)

Latin Patriarch of Alexandria (ukinuto nakon Drugog Koncila)

Latin Patriarch of Jerusalem

a neke od ovih su patrijarsije:

Albanian Byzantine Catholic Church

Armenian Catholic Church

Bulgarian Byzantine Catholic

Chaldean Catholic Church

Coptic Catholic Church

Ethiopian Catholic Church

Eparchy of Krizevci

Greek Byzantine Catholic Church

Hungarian Byzantine Catholic Church

Italo-Albanian Byzantine Catholic Church

Maronite Catholic Church Patriarchate

Melkite Greek-Catholic Church

Romanian Greek-Catholic Church

Ruthenian Byzantine Catholic Church

Slovak Byzantine Catholic Church

Syrian Catholic Church Patriarchate

Syro-Malabar Catholic Church

Syro-Malankara Catholic Church

Ukrainian Greek-Catholic Church

Other jurisdictions...

Ne postoje pravoslavni unijati

"It is impossible to recall peace without dissolving the cause of the schism—the primacy of the Pope exalting himself equal to God." - za nas je jedino Bog nezabludiv (a to nisu ni Vaseljenski Sabori, ni Apostol Petar, pa ni papa rimski)

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Latin Patriarch of Constantinople (ukinuto nakon Drugog Koncila)

Latin Patriarch of Antioch (ukinuto nakon Drugog Koncila)

Latin Patriarch of Alexandria (ukinuto nakon Drugog Koncila)

Latin Patriarch of Jerusalem

a neke od ovih su patrijarsije:

Albanian Byzantine Catholic Church

Armenian Catholic Church

Bulgarian Byzantine Catholic

Chaldean Catholic Church

Coptic Catholic Church

Ethiopian Catholic Church

Eparchy of Krizevci

Greek Byzantine Catholic Church

Hungarian Byzantine Catholic Church

Italo-Albanian Byzantine Catholic Church

Maronite Catholic Church Patriarchate

Melkite Greek-Catholic Church

Romanian Greek-Catholic Church

Ruthenian Byzantine Catholic Church

Slovak Byzantine Catholic Church

Syrian Catholic Church Patriarchate

Syro-Malabar Catholic Church

Syro-Malankara Catholic Church

Ukrainian Greek-Catholic Church

Other jurisdictions...

Ne postoje pravoslavni unijati

"It is impossible to recall peace without dissolving the cause of the schism—the primacy of the Pope exalting himself equal to God."

U pravu si, postoje samo opravoslavljeni.

Подели на овим сајтовима

Апсолутно не схватам шта ти је поента Зајроне:

- зашто би православни признали папу, којим теолошким аргументом?

- по чему је папизам теолошки исправнији од апостолске саборности (уосталом догме о папи се почињу појављивати тек вијековима након Апостола и великих Отаца Цркве)

- да ли ти заиста сматраш да крсташки ратови, инквизиција и успостављање папинске државе може да се ставља у исту раван са Византијом која је уредно имала световног поглавара (којег ти очигледно сматраш папом)

Молим јасне и недвосмислене одговоре.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

U pravu si, postoje samo opravoslavljeni.
Dragi brate Zayron, vidis upravo zato smatram ovakve "dijaloge" grehom praznoslovlja, jer vi verujete da ste pravoslavni, a da smo mi jeretici, a mi verujemo da smo mi pravoslavni, a da ste vi jeretici i tu nema sta da se prica.

P.S. Samo problem je sto je istorija Crkve prvog milenijuma na nasoj stani...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

@marko_13: Cini mi se da su do sada pape proglasile samo 2 ili 3 ex cathedra izjave...

Јасно се каже да када год папа говори о питањима вере и морала то је непогрешиво. Самим тим се објашњава  грешност неких папа из прошлости у смислу начина живота да то не додирује њихову непогрешивост по овим питањима. Што значи да су пре 1870. све објаве по питању вере и морала биле непогрешиве.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Апсолутно не схватам шта ти је поента Зајроне:

- зашто би православни признали папу, којим теолошким аргументом?

- по чему је папизам теолошки исправнији од апостолске саборности (уосталом догме о папи се почињу појављивати тек вијековима након Апостола и великих Отаца Цркве)

- да ли ти заиста сматраш да крсташки ратови, инквизиција и успостављање папинске државе може да се ставља у исту раван са Византијом која је уредно имала световног поглавара (којег ти очигледно сматраш папом)

Молим јасне и недвосмислене одговоре.

To isto bih ja mogao pitati vas, zašto i zbog čega vi ne bi mogli priznati papu i opet smo tamo gdje smo bili. Na sve što ovdje o tome napšemo ili kažemo mi katolici - vi onda odgovorite, ne to nije mišljeno tako i kad je Isus proglasio i rekao to i to onda je mislio na nešto drugo. A i ja isto to onda kažem vama također, ne, nije bilo to tako mišljeno, kad je Isus rekao il proglasio to i to onda je mislio ne na to što si vi mislite da je mislio već baš ono što si mislimo i tvrdimo mi da je i kako je mislio. U cijelu raspravu sam se danas uključio samo kako bih ustanovio da li vi nas katolike uopšte držite za neke hrišćane a na kraju ni to opet nije sasvim jednoznačno jasno i kad sam ja vama vrlo jasno napisao da vas hrišćanima smatramo i zašto, zato što svakog krštenog čovjeka smatramo hrišćaninom ili tačnije svakog toga čiji krst naša Crkva, dakle katolička Crkva smatra pravovaljanim po crkveno-kanonskoj strani. A to zbog nedoumica u vezi s dosta kontroverznim načinom izlaganja i objašnjavanja pojma ili pojmova ko su hrišćani a ko nisu ti hrišćani od strane marka_13. Dakle za mene će biti za sada velikim uspjehom i to kad konačno saznam kako to mi katolici i protestanti stojimo s tim našim krštenjem kod vas i zato je sasvim suvišno dalje raspravljati o "visokoj" teologiji i dogmatici, papinskom primatu itd. kad još nismo razjasnili ni tu osnovnu, temeljnu stvar. Dakle idemo od početka pa uvidimo dalje gdje ćemo stići i kako daleko, a početkom svakog hrišćanskog života je sveta tajna Krštenja. Osim toga za danas ja mislim da je sasvim dosta a temi se opet možemo vratiti opet, čim prije mognemo i nakon što prvo ustanovimo kako je to uopšte kod vas s tim krštenjem i pojmovima u vezi s njim: hriščanstvo/kršćanstvo i hrišćanin/kršćanin. Do tada je o tim nekim drugim temama sasvim izlišno prilčati, prvo ide "tablica množenja", ono što je osnovno a potom sve ostalo što je složenije a temelji se na tom, dakle od temelja, ne od krova.  

Подели на овим сајтовима

To isto bih ja mogao pitati vas, zašto i zbog čega vi ne bi mogli priznati papu i opet smo tamo gdje smo bili.

Папа је био признат али само у оним границама одређеним у првих неколико вијекова хришћанства, исто као што је и случај са Симболом вјере, будући да су саборски Оци под пријетњом анатеме запријетили да се credo-u ништа нити одузима нити додаје.

Уосталом нема један папа, него је папа Патријарх Римски и Патријарх Александријски, а обојица су равне части са древним катедрама Антиохије, Јерусалима и Цариграда, и ако је мислио бити нешто више од предсједавајућег Сабора патријараха, зашто тако није било у првих пола миленијума, него је то још једна од новотарија које су се силом наметале.

Мој аргумент јесте чињеница устројства цркве прво пола миленијума које свједочи ауторитет 5 древних патријаршија, а којима су касније додате још толико, дакле како се дође од предсједавајућег до некога ко тражи апсолутни ауторитет обједињен у једној личности. Да подсјетим, нити један православни Патријарх данас нема овлаштења и у својој помјесној Цркви колика папа римски тражи над читавом васељеном. Гдје су аргументи за то?

Христово обраћање Петру ви на жалост не тумачите у духовном контексту: да грешник који Христа призна за Господа постаје темељем црквене заједнице - него управо да је Црква хришћанска сазидана на апостолу Петру што је апсолутна глупост и небулоза, будући да су од њега за формирање Цркве заслужнији многи други апостоли. Такође, ако гледамо саму личност Петрову и вучемо дословне паралеле: он је био ожењен-папе се не жене, шта је рећи? Он се јавно три пута одрекао Христа - то други Апостоли нису учинили, да ли је одрицање од Христа некаква предност? Није био ни под крстом у вријеме распећа - то је био апостол Јован и на крају прво криво учење (хересис) донио је управо он са причом да се не крштавају гентилеси односно нејевреји, те да хришћани морају држати апсолутно сва старозавјетна правила што је и резултирало првим Апостолским Сабором на којем се испоставило да је ипак у праву апостол Павле.

Такође, Петар није ни јеванђелиста, нити је његова мала посланица нешто посебно и битно у збирци Новог Завјета: теолошки није донио ништа посебно нити другачије од осталих апостола, није формирао сам неке посебне помјесне цркве итд...

Уз сво дужно поштовање према овом великом апостолу, ја искрено не видим нити једну могућу паралелу његовог житија која би оправдала наводну супремацију Ватикана у односу на остале помјесне Цркве, а поготово да управо петров наследник буде издвојена личност која ће представљати Христа на овоме свијету.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

To isto bih ja mogao pitati vas, zašto i zbog čega vi ne bi mogli priznati papu i opet smo tamo gdje smo bili.

Зајроне, имали смо прилично разуман дијалог...молим те, поново, прочитај текст који сам поставио овде: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,14374.150.html  , а зове се "О заблудама римокатолицизма у области еклисиологије - папски примат и папска непогрешивост" (на средини странице се налази и јако је корстан и чињенично потврђен).

Зар ти је толико тешко да томе посветиш 5 мин.?

Ако желиш разумијевање покушј сам да разумијеш.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

И размисли о овоме:

Канон 3. Другог васељенског сабора, којега је, наравно,потписао и римски епископ!

Епископ Константинопоља (Цариграда) да има првенство (преимућство) части после епископа Рима ( римског епископа), зато што је овај ( град) нови Рим.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

И размисли о овоме:

Канон 3. Другог васељенског сабора, којега је, наравно,потписао и римски епископ!

Епископ Константинопоља (Цариграда) да има првенство (преимућство) части после епископа Рима ( римског епископа), зато што је овај ( град) нови Рим.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Papa nije zamjenik Sina Božjeg na zemlji...

Dragi Leopolde, evo liste zvanicnih titula episkopa rimskog vase crkve:

Papae tituli sunt:

* Episcopus Romanus

* Vicarius Christi

* Successor principis apostolorum

* Caput Universalis Ecclesiae

* Summus Pontifex Ecclesiae Universalis vel Pontifex Maximus

* Patriarcha Occidentis (Benedictus XVI omitti)

* Primas Italiae

* Archiepiscopus et metropolitanus provinciae ecclesiasticae Romanae

* Princeps sui iuris civitatis Vaticanae

* Servus Servorum Dei

Dakle vidimo da ipak ima Vicarius Christi, a vidimo i da je Benedikt 16. ukinuo sebi titulu Patrijarha Zapada...

Da majstore, jasno vidimo da je Vicarius Christi, a ne Vicarius Filii Dei, kao što pokušavate podvaliti čak i u naslovu. Hvala ti na ovoj neočekivanoj pomoći. Rekoh i ponoviti ću: Papa nije zamjenik Sina Božjega na zemlji

Pa Hristos je Sin Bozji zar ne?

Pa zašto onda nisu napisali "Filii Dei", što misliš...?

(Dobro razmisli što ćeš reći jer odgovor potvrđuje Papin primat kao istinskog Petrovog nasljednika - onog kojeg vi ne prihvaćate...)

Ja još čekam odgovor na ovo pitanje, dakle?

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...