Jump to content

''Darovi'' govorenja jezika

Оцени ову тему

Verujete li u zapadne ''darove'' govorenja jezika?  

20 члановâ је гласало

1. 1. Verujete li u zapadne ''darove'' govorenja jezika?

• Da
      4
    • Ne
      16

Препоручена порука

Takvi ti se ni neće otkriti ako Duh osjeti da bi te to moglo sablazniti, iako sam siguran da si već imao kontakta sa pojedincima koji imaju dar jezika. Ako tražiš, naći ćeš mjesto gdje bi se mogao upoznati sa tim darom samo trebaš reći DA i otvoriti će ti se. Molitvena karizmatska zajednica bi bila najbolji početak, ne vjerujem da ih imaš po Srbiji ali u Hrvatskoj i Herceg Bosni koliko hoćeš samo pitaj pravu osobu...

Nagledao sam se tih "karizmatskih" zajednica. Što bi naša braća pravoslavci rekli, uglavnom sam se u njima nagledao prelesti, duhovne oholosti, i samouzdizanja kao vrednijih od svih ostalih koji nemaju "dar". Nažalost, još nisam sreo osobu koja zaista ima taj dar (ono što fra Ivan mumla je daleko od hebrejskog, uzgred rečeno). Pazi ti oholosti - takvi ti se neće ni otvoriti...I ne trebaju, Bogu hvala, pa sam i do sada mogao bez njih. U ostalom, autentičnost sama za sebe govori. Ovo što to društvo radi je na silu traženje DAROVA. Darove ne dobija svako, već samo onaj ko može da posluži zajednici. Ovakvi karizmatici ne služe ničemu, osim da sablažnjavaju druge.

A Ivo Pavić nije izuzetak već pravilo: čuo si za Z. Linića, Z. Sudca, D. Stojića, S. Kožulja, M. Bolobanića i more drugih, a da ti ne spominjem more laika i đakona.

Linića sam slušao, nešto malo i Suca, ostale ne znam. Ne znam da li Linić ima dar jezika ali svakako govori divno - no Bogu hvala razumljivim jezicima.

Što se tiče usporedbe koju si upotrijebio, jezici koje ti spominješ nemaju veze sa jezicima koje ti je dao Duh Sveti. Ove jezike sam izučavaš (engleski, njemački, francuski i sl.) dok je ovaj jezik - dar. Dok pričaš npr. engleski znaš o čemu pričaš dok je u ovom slučaju dara (npr. dar hebrejskog) nemaš pojma što govoriš ali bi te osoba koja priča hebrejski jako dobro razumjela. To ne bi bile riječ poput: "Dobar dan Izraelče, kako si, ja sam Duh koji govori kroz ovog čovjeka" već bi čuo riječi poput: "Bog je velik, Bog je ljubav, obratite se rode Davidov" i sl.

Da, to bi bila jako korisna stvar za zajednicu - govor na mumba bumba jeziku ili hebrejskom koga u Hrvatskoj i u Srbiji govori par Židova, i studenti Biblije. Dok u isto vreme ne razumeju LJUBI BLIŽNJEG SVOG! na sopstvenom jeziku. Misliš da Duh Sveti daje uzaludne darove?

Svi smo pozvani da budemo sveti, gospodine, pa i taj Ivo Pavić koji po vama nije veći od apostola (nije slažem se, ali nije ni manji u Božjim očima). Na svetost smo uz apostole i Ivu Pavića pozvani i Vi i ja a ne samo odabrani apostoli jer Kraljevstvo Božje je za sve ljudske sinove i kćeri. Jasno kao dan.

Imali su Dar svaki put kada bi se otvorili Bogu a ne samo onaj jedan jedini, zar se ne sječaš što veli Pismo? Liječili su, prorokovali, tješili, izganjali zloduhe a okidač i ključ za sve to jest - dar jezika: prvi i najmanji ali osnovni dar.

A iz čega si ti zaključio zaključio da je dar jezika ključ? Dar jezika je poslednji na listi - Pavle kaže: uza sve darove težite za višim darima: "Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči. (1Kor 13:1)

Pročitaj i nastavak, gde se Pavle skoro obrušava na sličnu anomaliju u Korintu (14,1-28):

"Težite za ljubavlju, čeznite za darima Duha, a najvećma da prorokujete. Jer tko govori drugim jezikom, ne govori ljudima nego Bogu: nitko ga ne razumije jer Duhom govori stvari tajanstvene. Tko pak prorokuje, ljudima govori: izgrađuje, hrabri, tješi. Tko govori drugim jezikom, sam sebe izgrađuje, a tko prorokuje, Crkvu izgrađuje. A htio bih da vi svi govorite drugim jezicima, ali većma da prorokujete. Jer veći je tko prorokuje, negoli tko govori drugim jezicima, osim ako protumači Crkvi radi izgrađivanja. A sada, braćo, kad bih došao k vama govoreći drugim jezicima, što bi vam koristilo kad vam ne bih priopćio bilo otkrivenje, bilo spoznanje, bilo proroštvo, bilo nauk? Ako neživa glazbala, svirala ili citra, ne daju razgovijetna glasa, kako će se razabrati što se to izvodi na svirali ili citri? Ili ako trublja daje nejasan glas, tko će se spremiti na boj? Tako i vi, ako jezikom ne budete jasno zborili, kako će se razabrati što se govori? Govorit ćete u vjetar. Toliko, recimo, ima na svijetu vrsta glasova i - nijedan bez značenja. Ako dakle ne znam značenja glasa, bit ću sugovorniku tuđinac, a sugovornik tuđinac meni. Tako i vi, budući da čeznete za darima Duha, nastojte njima obilovati radi izgrađivanja Crkve. Stoga tko govori drugim jezikom, neka se moli da može protumačiti. Jer ako se drugim jezikom molim, moj se duh moli, ali um je moj neplodan. Što dakle? Molit ću se duhom, molit ću se i umom; pjevat ću hvalospjeve duhom, ali pjevat ću ih i umom. Jer ako Boga blagoslivljaš duhom, kako će neupućen reći "amen" na tvoju zahvalnicu? Ne zna što govoriš. Ti doduše lijepo zahvaljuješ, ali se drugi ne izgrađuje. Hvala Bogu, ja govorim drugim jezicima većma nego svi vi. Ali draže mi je u Crkvi reći pet riječi po svojoj pameti, da i druge poučim, negoli deset tisuća riječi drugim jezikom. Braćo, ne budite djeca pameću, nego nejačad pakošću, a zreli pameću! U Zakonu je pisano: Drugim jezicima i drugim usnama govorit ću ovomu narodu pa me ni tako neće poslušati, govori Gospodin. Tako drugi jezici nisu znak vjernicima, nego nevjernicima; a prorokovanje vjernicima, ne nevjernicima. Ako se dakle skupi sva Crkva zajedno i svi govore drugim jezicima, a uđu neupućeni ili nevjernici, neće li reći da mahnitate? Ako pak svi prorokuju, a uđe koji nevjernik ili neupućen, sve ga prekorava, sve ga osuđuje. Tajne se njegova srca očituju te će pasti ničice i pokloniti se Bogu priznajući: Zaista, Bog je u vama. Što dakle braćo? Kad se skupite te poneki ima hvalospjev, poneki ima nauk, ima otkrivenje, ima jezik, ima tumačenje - sve neka bude radi izgrađivanja. Ako tko govori drugim jezikom - dvojica, najviše trojica, i to jedan za drugim - jedan neka tumači; ako pak ne bi bilo tumača, neka šuti u Crkvi, neka govori sam sebi i Bogu."

Čitaj i razumi!

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

e da...i da dodam, znajući narod - da budem optimističan - barem 70% ovih koji dolaze na takve skupove su došli da vide "šou" a ne da "govore jezike". I još...poznat je jedan koji govori sve jezike sveta i vremena...ponekad i on daje "darove". Treba znati razlikovati darove od "darova" i nezaletati se.

Подели на овим сајтовима

"ако нема тумача нека говори сам себи (и Богу)"

- св. апостол Павле.

Браво!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Nagledao sam se tih "karizmatskih" zajednica. Što bi naša braća pravoslavci rekli, uglavnom sam se u njima nagledao prelesti, duhovne oholosti, i samouzdizanja kao vrednijih od svih ostalih koji nemaju "dar"[/b]. Nažalost, još nisam sreo osobu koja zaista ima taj dar (ono što fra Ivan mumla je daleko od hebrejskog, uzgred rečeno). Pazi ti oholosti - takvi ti se neće ni otvoriti...I ne trebaju, Bogu hvala, pa sam i do sada mogao bez njih. U ostalom, autentičnost sama za sebe govori. Ovo što to društvo radi je na silu traženje DAROVA. Darove ne dobija svako, već samo onaj ko može da posluži zajednici. Ovakvi karizmatici ne služe ničemu, osim da sablažnjavaju druge.

Ipak si bio član / sudionik određene karizmatske zajednice? Slažem se da ima onog što si naveo (prelesti, duhovne oholosti, i samouzdizanja kao vrednijih od svih ostalih koji nemaju "dar", na silu traženje DAROVA), isti su razlozi i kod mene zbog čega nisam više član ni jedne jer se dogodilo to što si naveo međutim to nije razlog da loše govorimo o njima, slažeš se? Takvih problema ima gotovo svaka karizmatska zajednica koja nije sazdana na pravim temelima i svjesni smo da mnoge zajednice pate od istih gore nabrojanih "simptoma".

Nadalje, pisao sam u prijašnjim postovima o jezicima koji ti daje Duh Sveti, ovo što "fra Ivo mumla nije hebrejski" kažeš, naravno da nije, imaš objašnjenje koji je to jezik među prvim postovima na ovoj temi. Dakle dar jezika nije samo herbrejski, može biti aramejski, arapski, strogrčki, latinski..

Što se tiče ostalog dijela tvog posta složiti ću se.

Linića sam slušao, nešto malo i Suca, ostale ne znam. Ne znam da li Linić ima dar jezika ali svakako govori divno - no Bogu hvala razumljivim jezicima.

Drugi put ili kada budeš u prilici da popričaš sa njim, pitaj ga da li se na odlasku može pomoliti za vas dvojicu moleći darom jezika i biti će ti jasno sve što pokušavam približiti u ovoj temi.

Da, to bi bila jako korisna stvar za zajednicu - govor na mumba bumba jeziku ili hebrejskom koga u Hrvatskoj i u Srbiji govori par Židova, i studenti Biblije. Dok u isto vreme ne razumeju LJUBI BLIŽNJEG SVOG! na sopstvenom jeziku. Misliš da Duh Sveti daje uzaludne darove?

Nije uzaludan. Ovaj dar je poganima na obraćenje. Ima li većeg dokaza kada ti, Srbin na putovanju kroz na primjer Arabiju, "moliš u jezicima" i pojma nemaš što ti znači to mumba-tumba ali Arapi te savršeno razumiju, priđu te i pitaju: "o, pa vi znate Arapski? Lijepo ste pričali o Svemogućemu, tko ste vi, odakle dolazite?"

Ili to je i kao da ti, Srbin, šetajući trgovinom u Vladivostoku vidiš kosookog lokalca kako pjevuši na Srpskom "Bogu hvala i slava, Bogu hvala i slava" priđeš i pitaš lokalca koji to pjevuši i pitaš ga kako zna Srpski a on ti odvrati: "Ne znam, ovo što pjevušim, pjevušim već 20 godina, došlo mi jednog dana kada me je baka vodila u crkvu i od onda ne izlazi, ne znam što znači ali se ugodno osjećam dok to pjevam, možeš li mi pojasniti što znači?" I tu nastupaš ti, Midrash, i objasniš čovjeku da je to Duh Sveti kojeg je poslao naš Spasitelj i ispričaš mu o Isusu i uskrsnuću.

A iz čega si ti zaključio zaključio da je dar jezika ključ? Dar jezika je poslednji na listi - Pavle kaže: uza sve darove težite za višim darima: "Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči. (1Kor 13:1)

Dar jezika je najmanji od svih darova, čitaš li ti moje postove, oče? Pređi temu od početka, nema mnogo. Najmanji ali je prvi jer on potiče sve ostale. Odakle zaključujem? Iz Svetog pisma i iskustva. Naveo sam gore, da je po Pedesetnici kada je Duh Sveti sišao na okupljene, prvo proradio dar jezika nakon čega su "aktivirani" ostali darovi. Darom jezika je Bog potvrdio: "tu Sam, u tebi, kada Mi se prepustiš, Ja govorim umjesto tebe, a ako Mi dopustiš liječiti ću preko tebe, tješiti, poticati, obraćati..."

A ono što si citirao je odnos darova jezik <-> prorokovanje koji ipak ovdje nije tema jer ni prvu stepenicu (dar jezika) prošli nismo da bi pričao o prorokovanju i njihovoj spregi.

Ne vjerujem da sam ti išta uspio približiti ali nadam se da si bar shvatio o čemu govorim.

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

e da...i da dodam, znajući narod - da budem optimističan - barem 70% ovih koji dolaze na takve skupove su došli da vide "šou" a ne da "govore jezike". I još...poznat je jedan koji govori sve jezike sveta i vremena...ponekad i on daje "darove". Treba znati razlikovati darove od "darova" i nezaletati se.

Skupove? Šou? Midrash, to su ljudi koji su u potrebi, bolesni, očajni, ne dolaze gledati šou, već traže utjehu i žele upoznati, vidjeti, osjetiti Spasitelja.

Pođi jedan put na takav "skup" i gledaj "šou" ali sjeti se mojih riječi te osvrni se samo na trenutak uokolo i promotri ljude oko sebe: bolesni, bez nogu i ruku, u suzama, izgubljeni, očajni, nije to skup ni šou a i da jest bolje i taj šou na livadi i mumba-tumba, nego tišina i bez žive duše u tvojoj pustoj crkvi.

Подели на овим сајтовима

jeste ne dolaze oni gledati show, ali im se samo show i nudi

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ipak si bio član / sudionik određene karizmatske zajednice? Slažem se da ima onog što si naveo (prelesti, duhovne oholosti, i samouzdizanja kao vrednijih od svih ostalih koji nemaju "dar", na silu traženje DAROVA), isti su razlozi i kod mene zbog čega nisam više član ni jedne jer se dogodilo to što si naveo međutim to nije razlog da loše govorimo o njima, slažeš se? Takvih problema ima gotovo svaka karizmatska zajednica koja nije sazdana na pravim temelima i svjesni smo da mnoge zajednice pate od istih gore nabrojanih "simptoma".

Nadalje, pisao sam u prijašnjim postovima o jezicima koji ti daje Duh Sveti, ovo što "fra Ivo mumla nije hebrejski" kažeš, naravno da nije, imaš objašnjenje koji je to jezik među prvim postovima na ovoj temi. Dakle dar jezika nije samo herbrejski, može biti aramejski, arapski, strogrčki, latinski..

Što se tiče ostalog dijela tvog posta složiti ću se.

Daleko bilo da sam bio član. Bog me je toga poštedeo, ali sam ih dosta viđao.

Nemam objašnjenje, a sumnjam da ima i on, koji je to "jezik" - nažalost - nije ni jedan od tih jezika. Ali ono što je sigurno izgleda da fra Ivo nije čitao 1 Korinćanima, jer ja nisam čuo nikakvo objašnjenje njegovog "govora".

Drugi put ili kada budeš u prilici da popričaš sa njim, pitaj ga da li se na odlasku može pomoliti za vas dvojicu moleći darom jezika i biti će ti jasno sve što pokušavam približiti u ovoj temi.

A zašto bi ga to pitao? Zar Bog ne razume molitvu na hrvatskom, ili je ona manje vredna?

Nije uzaludan. Ovaj dar je poganima na obraćenje. Ima li većeg dokaza kada ti, Srbin na putovanju kroz na primjer Arabiju, "moliš u jezicima" i pojma nemaš što ti znači to mumba-tumba ali Arapi te savršeno razumiju, priđu te i pitaju: "o, pa vi znate Arapski? Lijepo ste pričali o Svemogućemu, tko ste vi, odakle dolazite?"

Sve je to lepo brate, ali ovde se ne radi o odlasku mene u Arabiju, već o skupovima na našem podneblju, gde su okupljeni sve do jednog ljudi jednog govornog područja, a po neki arapin možda i zaluta, ali sečem glavu ako bi taj i reč razumeo od onoga što je fra Ivo rekao - Možda bi pitao, ne odakle dolazite, nego sa kog marsa ste pali?

Ili to je i kao da ti, Srbin, šetajući trgovinom u Vladivostoku vidiš kosookog lokalca kako pjevuši na Srpskom "Bogu hvala i slava, Bogu hvala i slava" priđeš i pitaš lokalca koji to pjevuši i pitaš ga kako zna Srpski a on ti odvrati: "Ne znam, ovo što pjevušim, pjevušim već 20 godina, došlo mi jednog dana kada me je baka vodila u crkvu i od onda ne izlazi, ne znam što znači ali se ugodno osjećam dok to pjevam, možeš li mi pojasniti što znači?" I tu nastupaš ti, Midrash, i objasniš čovjeku da je to Duh Sveti kojeg je poslao naš Spasitelj i ispričaš mu o Isusu i uskrsnuću.

Kad mi se to desi, javiću ti. Do sada je bilo mnogo korisnije kad sam propovedao u Hrvatskoj ili Italiji na razumljivim jezicima, pa su ljudi bili poprilično zadovoljni (da se ne uzoholim).

Dar jezika je najmanji od svih darova, čitaš li ti moje postove, oče? Pređi temu od početka, nema mnogo. Najmanji ali je prvi jer on potiče sve ostale. Odakle zaključujem? Iz Svetog pisma i iskustva. Naveo sam gore, da je po Pedesetnici kada je Duh Sveti sišao na okupljene, prvo proradio dar jezika nakon čega su "aktivirani" ostali darovi. Darom jezika je Bog potvrdio: "tu Sam, u tebi, kada Mi se prepustiš, Ja govorim umjesto tebe, a ako Mi dopustiš liječiti ću preko tebe, tješiti, poticati, obraćati..."

Čudna neka teologija. Iz Svetog Pisma to ne možeš da zaključiš jer, prosto, ne postoji. Ne postoji "aktivacija" Darova. Duh Sveti daje ono što treba, a ne po utvrđenim sekvencama. Nije darom jezika Bog potvrdio - Tu sam...već Isusom.

A ono što si citirao je odnos darova jezik <-> prorokovanje koji ipak ovdje nije tema jer ni prvu stepenicu (dar jezika) prošli nismo da bi pričao o prorokovanju i njihovoj spregi.

Ništa nisi razumeo sv. Pavla. On upoređuje i ističe dar prorokovanja kritikujući žestoko "navodni" dar jezika. Prouči malo bolje 1 Korinćanima. Veruj mi (a i ne moraš) poprilično se bavim svetim Pismom bar toliko da mogu nekome da kažem kad nešto ne razume.

Ne vjerujem da sam ti išta uspio približiti ali nadam se da si bar shvatio o čemu govorim.

Shvatam ja, ali potrebno je i ti malko da uložiš napora da shvatiš gde grešiš.

Подели на овим сајтовима

Skupove? Šou? Midrash, to su ljudi koji su u potrebi, bolesni, očajni, ne dolaze gledati šou, već traže utjehu i žele upoznati, vidjeti, osjetiti Spasitelja.

Pođi jedan put na takav "skup" i gledaj "šou" ali sjeti se mojih riječi te osvrni se samo na trenutak uokolo i promotri ljude oko sebe: bolesni, bez nogu i ruku, u suzama, izgubljeni, očajni, nije to skup ni šou a i da jest bolje i taj šou na livadi i mumba-tumba, nego tišina i bez žive duše u tvojoj pustoj crkvi.

I odu kakvi su i bili, jer ništa i ne mogu da dobiju od "jezika". Najbolje što im se tu može desiti je pričešće - doduše to je i jedino vredno. A bolje i prazna crkva nego crkva puna obmanutih i zavedenih lažnim nadama u "ekspres" ozdravljenja bez preterane vere.

Подели на овим сајтовима

Nemam objašnjenje, a sumnjam da ima i on, koji je to "jezik" - nažalost - nije ni jedan od tih jezika. Ali ono što je sigurno izgleda da fra Ivo nije čitao 1 Korinćanima, jer ja nisam čuo nikakvo objašnjenje njegovog "govora".

Neupućenost. Dar koristi na krivom mjestu i ispred krivih slušaoca koji ga ne mogu razumjeti. Da je kojim slučajem ovo govorio u sjevernoj Africi mislim da bi ga razumjeli..

A zašto bi ga to pitao? Zar Bog ne razume molitvu na hrvatskom, ili je ona manje vredna?

Čisto da se uvjeriš da i Linić ima dar jezika jer si rekao da ne znaš da li ima ;)

Sve je to lepo brate, ali ovde se ne radi o odlasku mene u Arabiju, već o skupovima na našem podneblju, gde su okupljeni sve do jednog ljudi jednog govornog područja, a po neki arapin možda i zaluta, ali sečem glavu ako bi taj i reč razumeo od onoga što je fra Ivo rekao - Možda bi pitao, ne odakle dolazite, nego sa kog marsa ste pali?

Jedna od osnovnih dužnosti svih nas Krščana jest misionarsko djelovanje. Navještanje Krista. Nevjerniku približiti Spasitelja.

Ako te ne razumiju u rodnom kraju ili zemlji dok im pričaš na materinjem, hajde u drugu.

Dar jezika tu služi...

Kad mi se to desi, javiću ti. Do sada je bilo mnogo korisnije kad sam propovedao u Hrvatskoj ili Italiji na razumljivim jezicima, pa su ljudi bili poprilično zadovoljni (da se ne uzoholim).

Apsolutno! I sv. Pavao to kaže, citirao si, da je korisnije reči par pravih riječi na svoj jeziku nego tisuću na tuđem. Međutim ono što će privući nevjernika jest malo čudo koje dolazi u vidu toga da slaviš Boga u njegovom jeziku, rekoh već.

Čudna neka teologija. Iz Svetog Pisma to ne možeš da zaključiš jer, prosto, ne postoji. Ne postoji "aktivacija" Darova. Duh Sveti daje ono što treba, a ne po utvrđenim sekvencama. Nije darom jezika Bog potvrdio - Tu sam...već Isusom.

Nisi me razumio jer ne čitaš duboko.

Što se tiče darova: sve dobiješ odjednom. Sve darove. Odjednom. Jezik je samo pokazatelj tebi - da ne sumnjaš više - jer je pošiljka stigla. Nije čudna teologija već vlastito iskustvo.

Ništa nisi razumeo sv. Pavla. On upoređuje i ističe dar prorokovanja kritikujući žestoko "navodni" dar jezika. Prouči malo bolje 1 Korinćanima. Veruj mi (a i ne moraš) poprilično se bavim svetim Pismom bar toliko da mogu nekome da kažem kad nešto ne razume.

Odgovorio sam ti na privatnu poruku i prije ovog posta jer sam osjetio da ćeš me prekoriti što nisam razumio, jer nisam ušao u dubinu.

Shvatam ja, ali potrebno je i ti malko da uložiš napora da shvatiš gde grešiš.

Kalibrirati ću opet svoje uređaje jer vidim da mi pokušavaš nešto dokazati gdje griješim. Hvala na savijetu. Ali ne zatvaraj sad uši od mene

Подели на овим сајтовима

I odu kakvi su i bili, jer ništa i ne mogu da dobiju od "jezika". Najbolje što im se tu može desiti je pričešće - doduše to je i jedino vredno. A bolje i prazna crkva nego crkva puna obmanutih i zavedenih lažnim nadama u "ekspres" ozdravljenja bez preterane vere.

Oče, prvo ide obraćenje tek onda ozdravljenje. Ako su došli dobiti nešto, a zatvorena srca i duše, neće ni dobiti. Ako se otvore i priznaju Boga svojim Gospodinom vjerojatno će dobiti ozdravljenje a ako dođu kao na buvljak: "evo ja došao i čekam kad će me fratar ozdraviti da opet mogu ići pit i kurvati se."

A kada dođe do ozdravljenja treba raditi na tome da zadržiš milost (češće ići na sv. misu, ispovijed, pričest, mislosrđe..)

Što se tiče da ti je "bolje prazna crkva nego crkva puna obmanutih i zavedenih lažnim nadama", pročitaj što sam ti poslao u onoj privatnoj poruci prije i ovog posta i dobiti ćeš jasno što Isus kaže zašto je došao, upravo zbog takvih... kada pročitaš dio iz Lukinog evanđelja koji sam naveo po Duhu, odgovori jesi li siguran da je bolje da ti je crkva prazna nego li puna zabludjelih.

Подели на овим сајтовима

Neupućenost. Dar koristi na krivom mjestu i ispred krivih slušaoca koji ga ne mogu razumjeti. Da je kojim slučajem ovo govorio u sjevernoj Africi mislim da bi ga razumjeli..

Ne znam da li bi bilo efikasno u severnoj Africi, ali kao što rekoh a i ti to kažeš, ovde kod nas, osim "čuda" zbog "čuda" ne vidim ikakve druge koristi, a protiv je onoga što sv. Pavle napisa.

Čisto da se uvjeriš da i Linić ima dar jezika jer si rekao da ne znaš da li ima ;)

A zašto bi ga ja testirao? Kao što, opet, sv. Pavle kaže, darovi služe za lično izgrađivanje a ako treba i za izgrađivanje Crkve. Linić ih, čini mi se, tako i koristi. Meni čuda ne trebaju, dovoljna su ona koja je Bog na meni učinio.

Jedna od osnovnih dužnosti svih nas Krščana jest misionarsko djelovanje. Navještanje Krista. Nevjerniku približiti Spasitelja.

Ako te ne razumiju u rodnom kraju ili zemlji dok im pričaš na materinjem, hajde u drugu.

Dar jezika tu služi...

Ne treba nam Afrika. Osvrni se oko sebe. I u Crkvi ima toliko nevernika i kod nas, a koliko ih je van nje, tako da i ovde imamo pune ruke posla. A ako te ne razumeju u rodnoj zemlji, onda nauči kako da im priđeš. Ako te ovde ne razumeju, neće nigde. I ne služi čak ni u misijama dar jezika, već odlično poznavanje lokalnog jezika jer:"Kako da razumem ako mi niko ne objasni" (Dap 8,31)

Apsolutno! I sv. Pavao to kaže, citirao si, da je korisnije reči par pravih riječi na svoj jeziku nego tisuću na tuđem. Međutim ono što će privući nevjernika jest malo čudo koje dolazi u vidu toga da slaviš Boga u njegovom jeziku, rekoh već.

Ne! Kada čudo privuče, čim ih prestane biti odlaze oni koji su došli za čudom. Šta misliš zašto Isus zabranjuje da se govori o čudima kad ih je činio? Ljudi budu privučeni SVEDOČENJEM, prvo životom, pa onda rečju, a nikako čudima. Čuda izazivaju plitku veru, onu o kojoj Isus govori u perikopi o Sejaču, zrno koje padne na put.

Nisi me razumio jer ne čitaš duboko.

Što se tiče darova: sve dobiješ odjednom. Sve darove. Odjednom. Jezik je samo pokazatelj tebi - da ne sumnjaš više - jer je pošiljka stigla. Nije čudna teologija već vlastito iskustvo.

Specijalne darove ne, onih sedam dobijaju svi, a među njima nema posebno dara jezika.

Odgovorio sam ti na privatnu poruku i prije ovog posta jer sam osjetio da ćeš me prekoriti što nisam razumio, jer nisam ušao u dubinu.

Oprosti, nisam video jer mi je otvoreno gomila prozora.

Kalibrirati ću opet svoje uređaje jer vidim da mi pokušavaš nešto dokazati gdje griješim. Hvala na savijetu. Ali ne zatvaraj sad uši od mene

Nisam, ne brini.

Подели на овим сајтовима

Oče, prvo ide obraćenje tek onda ozdravljenje. Ako su došli dobiti nešto, a zatvorena srca i duše, neće ni dobiti. Ako se otvore i priznaju Boga svojim Gospodinom vjerojatno će dobiti ozdravljenje a ako dođu kao na buvljak: "evo ja došao i čekam kad će me fratar ozdraviti da opet mogu ići pit i kurvati se."

Tačno tako, uz dodatak - pitanje je kakvo će ozdravljenje dobiti. Nije svakom na korist izlečenje, a bolest mnogima posluži kao instrument spasenja. Ozdravljenje duše je najvažnije - ne tela. Čini mi se da su ti na tim skupovima došli više po ovo drugo, bez preterane želje za prvim.

A kada dođe do ozdravljenja treba raditi na tome da zadržiš milost (češće ići na sv. misu, ispovijed, pričest, mislosrđe..)

Što se tiče da ti je "bolje prazna crkva nego crkva puna obmanutih i zavedenih lažnim nadama", pročitaj što sam ti poslao u onoj privatnoj poruci prije i ovog posta i dobiti ćeš jasno što Isus kaže zašto je došao, upravo zbog takvih... kada pročitaš dio iz Lukinog evanđelja koji sam naveo po Duhu, odgovori jesi li siguran da je bolje da ti je crkva prazna nego li puna zabludjelih.

Nisi me razumeo. Ako bi ja bio taj koji bi im pružao pogrešnu nadu i ukazivao na stvari koje ih ne vode k spasenju, već samo rešavanju trenutnih problema, bolje je da crkva bude prazna, jer čim vide da ne dobijaju ono što žele, i onako će otići, samo, ovaj put i razočarani. Da ti uzvratim tekstom, prouči Jak 4,1-10 ...Traže ono što im ne koristi.

Подели на овим сајтовима

Ne znam da li bi bilo efikasno u severnoj Africi, ali kao što rekoh a i ti to kažeš, ovde kod nas, osim "čuda" zbog "čuda" ne vidim ikakve druge koristi, a protiv je onoga što sv. Pavle napisa.

Zaključeno, složili smo se djelomično.

A zašto bi ga ja testirao? Kao što, opet, sv. Pavle kaže, darovi služe za lično izgrađivanje a ako treba i za izgrađivanje Crkve. Linić ih, čini mi se, tako i koristi. Meni čuda ne trebaju, dovoljna su ona koja je Bog na meni učinio.

Ovdje kapituliram, nemam što nadodati.

Ne treba nam Afrika. Osvrni se oko sebe. I u Crkvi ima toliko nevernika i kod nas, a koliko ih je van nje, tako da i ovde imamo pune ruke posla. A ako te ne razumeju u rodnoj zemlji, onda nauči kako da im priđeš. Ako te ovde ne razumeju, neće nigde. I ne služi čak ni u misijama dar jezika, već odlično poznavanje lokalnog jezika jer:"Kako da razumem ako mi niko ne objasni" (Dap 8,31)

Uzeo sam ti za primjer misije iako je najjasniji odgovor čemu služi dar jezika objašnjen kada su na Pedesetnicu apostoli (materinji jezik ako se ne varam im je svima bio aramejski) počeli govoriti da su ih putnici koji su se zatekli u blizini (Parti, Grci, Međani, Rimljani i ini) razumjeli. Što misliš da je kasnije Filip onom Etiopljaninu pričao na - kojem jeziku do li na njegovom? I kad su se Grci čudili kako to Pavao priča na njihovom jeziku?

Ne! Kada čudo privuče, čim ih prestane biti odlaze oni koji su došli za čudom. Šta misliš zašto Isus zabranjuje da se govori o čudima kad ih je činio? Ljudi budu privučeni SVEDOČENJEM, prvo životom, pa onda rečju, a nikako čudima. Čuda izazivaju plitku veru, onu o kojoj Isus govori u perikopi o Sejaču, zrno koje padne na put.

Slažem se i jako jasno si to napisao međutim kažem ti, nešto treba biti jači "mamac" od osobnog lika i djela da bi im nakon toga mogao svjedočiti, dakle prvi mamac si ti koji svojim životom svjedočiš da si Božji čovjek došao među njih - kineze, crnce što ti ja znam, a da li je to dovoljno? E zato služi drugi mamac, onaj kojim se Isus služio, a to su čudesa jer da li bi mu itko vjerovao da je samo zborio kao što je zborio ili je ipak morao potvrđivati nama, malovjernima, svojim brojnim čudima da privuče pažnju na sebe?

Znači, kad su te registrirali da si tu i živiš po Božju, može poslužiti taj dar jezika ili neki drugi (iscjeljuješ i sl.) i sa time si im potpuno dobio pažnju, a onda kad si ih privukao e tad im možeš im pričati o uskrslom Kristu. Znači, ako samo životom svjedočiš, tko će se osvrnuti na tebe na ulici do li samo nekolicina, tko će te slušati kada propovjedaš o Bogu pa i proroci su govorili a tko ih je slušao? ALI kada si im privukao pažnju čudom - a potvrdio ga tim svojim životom i riječima - utisak je puno jači i manje su šanse da će sjeme otpasti kada naleti bujica, ptice ili vjetar i zato može služiti ta prispodoba, da tebi posvijesti da ih moraš utvrditi u plodnom tlu, a ne ih bacati po kamenjaru ili u trnje polovično odrađenim poslom.

Specijalne darove ne, onih sedam dobijaju svi, a među njima nema posebno dara jezika.

Ne govorim o onih 7 darova iz Starog zavjeta koje spominje (ne mogu se sad sjetiti koji ono prorok), već o darovima koje se spominju u Novom Zavjetu točnije u Djelima (jezik, tumačenje, proroštvo, iscjeljivanje, čudesa, spoznaja...)

Подели на овим сајтовима

Tačno tako, uz dodatak - pitanje je kakvo će ozdravljenje dobiti. Nije svakom na korist izlečenje, a bolest mnogima posluži kao instrument spasenja. Ozdravljenje duše je najvažnije - ne tela. Čini mi se da su ti na tim skupovima došli više po ovo drugo, bez preterane želje za prvim.

Jako dobro objašnjeno i to bi trebalo jače posvjestiti svima, ova rečenica bi trebala postati obavezna na svim duhovnim seminarima i ponavljati je na onim "skupovima" i "šou-ima" ;)

Nisi me razumeo. Ako bi ja bio taj koji bi im pružao pogrešnu nadu i ukazivao na stvari koje ih ne vode k spasenju, već samo rešavanju trenutnih problema, bolje je da crkva bude prazna, jer čim vide da ne dobijaju ono što žele, i onako će otići, samo, ovaj put i razočarani. Da ti uzvratim tekstom, prouči Jak 4,1-10 ...Traže ono što im ne koristi.

Sad je jasnije. Pročitao sam navedeni citat, vezan je vidim uz gornju ti izjavu i zaključujem da smo se složili.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...