Jump to content

''Darovi'' govorenja jezika

Оцени ову тему

Verujete li u zapadne ''darove'' govorenja jezika?  

20 члановâ је гласало

1. 1. Verujete li u zapadne ''darove'' govorenja jezika?

• Da
      4
    • Ne
      16

Препоручена порука

Pavic-Zapresic-28-11-2009---1 dio.AVI

Ал овај што онесвешћује људе личи на Шешеља.

Aj sto lici nego je i lud.Nego sta je sa ovim "haplo likovima" zasto moraju da imaju leo u svom nicku? 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0442_feel

Not Available 

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

"Na Pedesetnicu, sedam tjedana nakon Isusova uskrsnuća, svi su bili okupljeni na istomu mjestu. Odjednom se začuje šum s neba, poput silnoga vihora, te ispuni kuću u kojoj su bili. Pojave se zatim plameni jezici te se razdijele i siđu na njih - na svakoga po jedan. Svi nazočni napune se Svetoga Duha i počnu govoriti drugim jezicima, kako je komu Duh davao govoriti. A u Jeruzalemu su u to doba boravili pobožni židovi koji su došli iz svakog naroda pod nebom. Kad začuju huk vjetra, dotrče vidjeti što se zbiva i zaprepaste se - jer svatko od njih čuo je vjernike kako govore na njegovu jeziku. Iznenađeni i zadivljeni, pitali su: 'Nisu li svi ti ljudi što govore Galilejci? Kako ih onda svatko od nas čuje na svojemu materinskom jeziku? Ima nas ovdje Parta, Međana, Elamljana, žitelja Mezopotamije, Judeje i Kapadocije, Ponta i Male Azije, Frigije i Pamfilije, Egipta i libijskih krajeva oko Cirene. Ima Rimljana koji su u prolazu, židova i obraćenika na židovsku vjeru, Krećana i Arapa, a svi mi čujemo te ljude kako na našim jezicima govore o veličanstvenim Božjim djelima!'

Stajali su zaprepašteni i pitali jedni druge: 'Što bi to moglo značiti?' Drugi su se pak rugali: 'Pijani su od slatkoga vina!'

Tada istupi Petar s jedanaestoricom apostola i glasno reče mnoštvu: 'Poslušajte me, židovi i svi što boravite u Jeruzalemu! Znajte: nisu ovi ljudi pijani kao što mislite. Pa tko se još opija u devet sati ujutro? To što vidite ostvarenje je proročanstva proroka Joela:

"U posljednje ću vrijeme

U te ću dane izliti svojega Duha

na svoje sluge i sluškinje

te će oni proricati.

Dat ću čudesa na nebesima

i znakove na Zemlji:

krv, oganj i sukljanje dima.

Sunce će se pretvoriti u tamu,

a Mjesec postati krvavocrven

prije nego što dođe velik i slavan

Dan Gospodnji.

I tko god prizove Gospodnje ime,

bit će spašen.'

Čujte me, Izraelci! Bog je pred vama potvrdio Isusa Nazarećanina silnim djelima i čudesnim znacima koje je, kao što znate, činio. Vi ste ipak postupili prema unaprijed odlučenomu Božjem naumu: bezbožničkom ste ga rukom raspeli na križ i pogubili. Ali Bog ga je oslobodio grozote smrti i uskrisio ga u život jer smrt nije mogla njime vladati.

Kralj David za njega je rekao:

"Znam da je Gospodin uvijek sa mnom

jer uvijek stoji pokraj mene

da ne posrnem.

Stoga mi se srce raduje,

a jezik kliče od veselja.

Tijelo mi spokojno počiva.

Jer nećeš ostaviti moju dušu među mrtvima

ni dopustiti da tvoj svetac istrune.

Pokazao si mi put života.

Tvoja će me nazočnost ispuniti radošću.'

Braćo draga, dopustite mi da vam otvoreno kažem: David time nije mislio na sebe - jer on je odavno umro, pokopan je i grob mu je do danas ovdje. Ali David je bio prorok i znao je da se Bog zakleo jednoga od njegovih potomaka posaditi na njegovo prijestolje kao Mesiju. On je to unaprijed vidio i pretkazao Mesijino uskrsnuće. Rekao je da mu "duša neće ostati među mrtvima' i da mu tijelo neće "istrunuti'. To proročanstvo govori o Isusu. Njega je Bog uskrisio - svi smo tomu svjedoci.

On sada sjedi na najuzvišenijemu mjestu u nebu, Bogu zdesna. I Otac mu je, kao što je i obećao, dao Svetoga Duha da ga izlije na nas. To ste danas čuli i vidjeli. Jer David nikada nije uznesen u nebo, a ipak je rekao:

'Jahve je rekao mojem Gospodinu:

Sjedni mi s desne strane

dok ti ne bacim pod noge

tvoje neprijatelje.'

Neka dakle pouzdano znade sav Izrael da je Bog tog Isusa kojega ste raspeli učinio i Gospodinom i Mesijom!' Te su ih riječi duboko potresle. Upitaju zato Petra i ostale apostole: 'Braćo, što da učinimo?' Petar im odgovori: Obratite se Bogu i krstite se u ime Isusa Krista da vam grijesi budu oprošteni pa ćete primiti dar Svetoga Duha."

(Dj 2:1-38)

---------

U svijetu trenutno ima 1,2 milijarde Katolika i svaki peti Katolik posjeduje dar govorenja u jezicima. Rekoh već da je to prvi, najčešći i "najmanji" od svih darova koji otvara vrata svim drugim darovima.

Kakvo je stanje u PC, točnije u SPC, da li i dalje kao Židovi mislite da je riječ o "prelesti" ili ste u međuvremenu malo ozbiljnje preispitali tematiku?

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

:) Ja za sve ove godine u KC ne videh ni jednog od tih "svaki peti". One koje videh da govore preko 4-5 jezika je dosta - na studijama i svaki od tih jezika su pošteno štrebali, doduše, dar je Božiji u svakom slučaju i sposobnost da se nauči. Poznajem njih par koji znaju po 20 jezika. Ja se lično snalazim sa par njih, ali sve su to poznati jezici. E sad, da li je u prošlosti toga bilo - sasvim sigurn, da li danas postoji - svakako, ali ne videh baš da je tako rasprostranjeno.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

E da, a ovo sa fra Ivom :D Pa, sad, čudno je da nema dara prorokovanja toliko, ali biće da je blebetanje daleko jednostavnije nego govoriti Božiju poruku, valjda ih "govornika u jezicima" zato i ima toliko. A nekako se ne slažem, iako bi možda trebao da teram vodu na svoju vodenicu, da su katolici otvoreniji Duhu Svetom od ostalih. Svi smo jednako i otvoreni i zatvoreni.

Dakle, mante se "govora u jezicima". Nije to žeton koji dobijaš kad god hoćeš, kao cenjeni fratar. Nisu ga imali ni apostoli svaki dan, već samo kad je Duh Sveti sišao na njih, i možda još koji put, ali je to nedukomentovano. Ili je možda fra Ivo, veći i od apostola - ne znam, možda.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

:) Ja za sve ove godine u KC ne videh ni jednog od tih "svaki peti". One koje videh da govore preko 4-5 jezika je dosta - na studijama i svaki od tih jezika su pošteno štrebali, doduše, dar je Božiji u svakom slučaju i sposobnost da se nauči. Poznajem njih par koji znaju po 20 jezika. Ja se lično snalazim sa par njih, ali sve su to poznati jezici. E sad, da li je u prošlosti toga bilo - sasvim sigurn, da li danas postoji - svakako, ali ne videh baš da je tako rasprostranjeno.

Takvi ti se ni neće otkriti ako Duh osjeti da bi te to moglo sablazniti, iako sam siguran da si već imao kontakta sa pojedincima koji imaju dar jezika. Ako tražiš, naći ćeš mjesto gdje bi se mogao upoznati sa tim darom samo trebaš reći DA i otvoriti će ti se. Molitvena karizmatska zajednica bi bila najbolji početak, ne vjerujem da ih imaš po Srbiji ali u Hrvatskoj i Herceg Bosni koliko hoćeš samo pitaj pravu osobu...

A Ivo Pavić nije izuzetak već pravilo: čuo si za Z. Linića, Z. Sudca, D. Stojića, S. Kožulja, M. Bolobanića i more drugih, a da ti ne spominjem more laika i đakona.

Što se tiče usporedbe koju si upotrijebio, jezici koje ti spominješ nemaju veze sa jezicima koje ti je dao Duh Sveti. Ove jezike sam izučavaš (engleski, njemački, francuski i sl.) dok je ovaj jezik - dar. Dok pričaš npr. engleski znaš o čemu pričaš dok je u ovom slučaju dara (npr. dar hebrejskog) nemaš pojma što govoriš ali bi te osoba koja priča hebrejski jako dobro razumjela. To ne bi bile riječ poput: "Dobar dan Izraelče, kako si, ja sam Duh koji govori kroz ovog čovjeka" već bi čuo riječi poput: "Bog je velik, Bog je ljubav, obratite se rode Davidov" i sl.

E da, a ovo sa fra Ivom :D Pa, sad, čudno je da nema dara prorokovanja toliko, ali biće da je blebetanje daleko jednostavnije nego govoriti Božiju poruku, valjda ih "govornika u jezicima" zato i ima toliko. A nekako se ne slažem, iako bi možda trebao da teram vodu na svoju vodenicu, da su katolici otvoreniji Duhu Svetom od ostalih. Svi smo jednako i otvoreni i zatvoreni.

Dakle, mante se "govora u jezicima". Nije to žeton koji dobijaš kad god hoćeš, kao cenjeni fratar. Nisu ga imali ni apostoli svaki dan, već samo kad je Duh Sveti sišao na njih, i možda još koji put, ali je to nedukomentovano. Ili je možda fra Ivo, veći i od apostola - ne znam, možda.

Svi smo pozvani da budemo sveti, gospodine, pa i taj Ivo Pavić koji po vama nije veći od apostola (nije slažem se, ali nije ni manji u Božjim očima). Na svetost smo uz apostole i Ivu Pavića pozvani i Vi i ja a ne samo odabrani apostoli jer Kraljevstvo Božje je za sve ljudske sinove i kćeri. Jasno kao dan.

Imali su Dar svaki put kada bi se otvorili Bogu a ne samo onaj jedan jedini, zar se ne sječaš što veli Pismo? Liječili su, prorokovali, tješili, izganjali zloduhe a okidač i ključ za sve to jest - dar jezika: prvi i najmanji ali osnovni dar.

Imali su Ga svaki dan, a ne možda još koji put i dobro je dokumentovano u Djelima apostolskim kao je Duh boravio u njima. Brate ti to znaš samo si zaboravio čini se, Duh Božji prebiva u nama jer kada mu jednom otvorimo vrata, On Jest tu. Ne treba svaki put sići nad nas - pa već je sišao krštenjem brate, međutim kad je u nama trebamo ga -> pokrenuti.

Подели на овим сајтовима

Napomene vezane uz moj gornji post:

Darovi NISU znakovi da smo sveti.

Dar proroštva kojeg ste, oče Midrash, spomenuli nije dar pretskazivanja apokaliptičnih događaja i katastrofičnih upozorenja već najčešće su to riječi utjehe, riječi koje nam Bog upućuje i pokazuje kojim putem ići da ne bismo izgubili dušu.

Подели на овим сајтовима

to sto si boldovao prvi veliki pasus, si dobro uradio ali nisi shvatio, nisu oni pricali mnostvom tih jezika, nego jednim jezikom razumljivim za sve, znaci nema govora o jeziku tipa lupetanja tih ljudi sto ih navodis, to veze nema sa Darom Jezika

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

to sto si boldovao prvi veliki pasus, si dobro uradio ali nisi shvatio, nisu oni pricali mnostvom tih jezika, nego jednim jezikom razumljivim za sve, znaci nema govora o jeziku tipa lupetanja tih ljudi sto ih navodis, to veze nema sa Darom Jezika

Prvi veliki boldani pasus? To je ovaj:

Svi nazočni napune se Svetoga Duha i počnu govoriti drugim jezicima, kako je komu Duh davao govoriti.

...počnu govoriti drugim jezicima... (Jezicima -> množina) ...kako je komu Duh davao govoriti..

Dule, sjedni.. jedan.

Ovi "darovi" me podsećaju na pentakostalce koji tokom svojih "molitava" čuju neke glasove pa ih snime i onda pokušavaju da ih prevedu.

To je nešto što bi trebali raditi svi koji govore u jezicima a ne samo pentakostalci.

Moderatoru Midrash, molio bih da mi odgovoriš na gornje postove koje sam ti napisao kada uhvatiš vremena, HVALA!!

Подели на овим сајтовима

U pravoslavnom predanju nije zabeleženo da se nekakvo blebetanje uzimalo kao čudo i da je bilo od značaja za spasenje ljudi.

Dar govora se projavljivao tako da dotična osoba razume stranca na svom maternjem jeziku,čak i sa akcentom.

Dakle blebetanja bez ...

Подели на овим сајтовима

to sto si naveo je prvi mali boldani a ne prvi veliki pasus, a to nije ni pasus nego recenica

Leo, ustani... mozes u cosak 0102_laugh

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Pa što odmah nisi pojasnio, Dule.

Evo ti što kaže u tom prvom velikom boldanom pasusu:

..a svi mi čujemo te ljude kako na našim jezicima govore o veličanstvenim Božjim djelima!

...kako na našim jezicima.. (Jezicima -> opet množina)

Dule, izgleda da ćeš ipak morati na popravni ;)

Dejane, iz čega zaključuješ da je riječ o "prelesti"? Prihvatiti ću da ne vjeruješ u Dar jezika kakav ti se ovdje prikazuje ali da ga odmah proglasiš da je prelest i jeres bez argumenta kojim potvrđuje da je to bez sumnje đavolje djelo, to ne mogu shvatiti?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...