Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 16, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Идеалнo стање духoва или умoва, пo Оригену, jесте првoбитнo стање, и oнo jе сликабoжанскoг стања Оца. Сваки наредни степен, када jе реч o егзистенциjи душа, jестеудаљавање, пад и деградациjа. Слична Бoгу, душа нoси печат вечнoг пoстojања исвемoгућства. Људска душа jе у средишту људске пoвести, а људска пoвест jе самo jеднаепизoда светске (кoсмичке) истoриjе, кojу чине и предкoсмичка и пoсткoсмичка истoриjа.Када душа пoсле пада и мучења у oвoм свету прoђе oчишћење и усавршавање oна сепoнoвo сjедињуjе са Бoгoм.Oригенoва кoнцепциjа стварања, и духoвнoсти кojа jе уткана у њу, нема за краjњидoмет преoбражаj душе у oгњу бoжанске љубави, а oнда и целoг чoвекoвoг бића, негo jеустремљена ка пoтпунoj деoнтoлoгизациjи свега штo jе телеснo и материjанo. Краjњи циљцелoкупне светске истoриjе jесте пoвратак душа у првoбитнo, идеалнo стање у кoме субиле на пoчетку. Учење o цикличнoj апoкатастази, каo наслеђу кojе jе Ориген преузеo oдЕмпедoклеа и Платoна. Будући да душе имаjу у себи чистo семе духа, oне ће мoћи да сепреoбразе у чисте духoве. Такo у Оригенoвoм антрoпoлoшкoм систему бива превладантрихoтoмизам кojи га jе мучиo, нарoчитo када jе реч o Христoвoj људскoj прирoди. Кружнаидеjа времена кoд Оригена jе имала за циљ ,,вечни пoвратак нoвих светoва у jедан светдухoва”.Св. Максим Испoведник гoвoри o пoвратку у првoбитнo стање, да би се пoказалo даБoг ниjе узрoчник греха. Са апoкатастазoм ће бити избрисана и сама сећања на злo.Међутим, oва апoкатастаза, пo св. Максиму, не значи oбавезнo и безуслoвнo учешће свих исвега у бoжанским енергиjама, oднoснo у бoжанскoj дoбрoти. Такo се, пo речима Н.Мацукаса, искључуjе идеjа апсoлутнoг предoдређења, присутна какo кoд римoкатoликатакo и кoд прoтестаната. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Ja sam (i mislim da je to naširoko već poznato) pobornik apokatastaze, ali ovakve kakvu predstavlja 4chsmu1 Naprosto želim da verujem da je moguće da se svi na kraju spasemo, pa čak i Satana. Paladije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Ja sam (i mislim da je to naširoko već poznato) pobornik apokatastaze, ali ovakve kakvu predstavlja 4chsmu1 Naprosto želim da verujem da je moguće da se svi na kraju spasemo, pa čak i Satana. Ako ne veruješ da je moguće,onda je to hula na Duha Svetoga! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Ma... verujem ja da će tako i biti, nego pakujem malo da me neko ne optuži za origenizam 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 zar to nije osudjeno od strane svetih otaca..... ne optuzujem nikoga... cisto pitanje..... jel moze neko da mi pojasni zasto se tako misli..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Jeste, na Petom vaseljenskom. Ali Origenova. Za 4chsmu1 mislim da nije, jer je on uzeo Origena i malo ga... "doterao". slava3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Jeste, na Petom vaseljenskom. Ali Origenova. Za 4chsmu1 mislim da nije, jer je on uzeo Origena i malo ga... "doterao". da li bi mogao da napises origenovo i slava3 ucenje....cisto da uporedim.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Da li si pročitao prvi post? 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Ja sam (i mislim da je to naširoko već poznato) pobornik apokatastaze, ali ovakve kakvu predstavlja sv-maksim Naprosto želim da verujem da je moguće da se svi na kraju spasemo, pa čak i Satana. Nije na nama da naprosto verujemo u nešto tek kako bilo.Čidim se da kada se po nekom pitanju ovde na forumu raspravlja više voli umovati po svome a da se predhodno jasne poruke nadahnute Božije Reči zaobilaze.Naša vera je pre svega vera koja je objavljena i zapisana u Bibliji Duhom Svetim.Draže nam je mudrovati po filozofijama ovoga sveta kao da pisana Božija reč nije dovoljna.Dakle Sveto pismo jasno govori o onima koji su sa desne i leve strane jedni odlaze u život a drugi u ognjeno jezero gde je smrt duga.Molim lepo.Zar ovde na forumu ne veruju mnogi u Sveto Pismo.Ako mi kao hrišćani nemamo biblijski temelj vere uzalud nam je da tumačimo dela svetih otaca.Sve pismo je od Boga dano i korisno je da bi se izgradio savršen čoivek u Hristu.Svi ostaliu dodaci teoloških razmišljanja svetih oraca bez predhodnog savršenog stanja o kome govori Biblija a koje se se može prihvatiti sledovanjem Božije Reči,vode u lavirint različitih zabluda koje su potresale istorijski život Crkve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Šta si ti, neki od "sola scriptura"-tipova? Bog je Bog, i nije obavezan da održi nijedno obećanje dato nama, a kamoli da će na kraju da "kazni" nekoga. Naše je da ga volimo i da se nadamo. Ja se eto nadam da će da spase sve ljude, jer ne bih voleo ni za koga da ostane bez Njega i Njegove ljubavi. Ako biti hrišćanin znači nadati se samo za sebe i očekivati za ma koga da se na spase, ok, nisam hrišćanin. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Ja sam (i mislim da je to naširoko već poznato) pobornik apokatastaze, ali ovakve kakvu predstavlja sv-maksim Naprosto želim da verujem da je moguće da se svi na kraju spasemo, pa čak i Satana. Nije na nama da naprosto verujemo u nešto tek kako bilo.Čidim se da kada se po nekom pitanju ovde na forumu raspravlja više voli umovati po svome a da se predhodno jasne poruke nadahnute Božije Reči zaobilaze.Naša vera je pre svega vera koja je objavljena i zapisana u Bibliji Duhom Svetim.Draže nam je mudrovati po filozofijama ovoga sveta kao da pisana Božija reč nije dovoljna.Dakle Sveto pismo jasno govori o onima koji su sa desne i leve strane jedni odlaze u život a drugi u ognjeno jezero gde je smrt duga.Molim lepo.Zar ovde na forumu ne veruju mnogi u Sveto Pismo.Ako mi kao hrišćani nemamo biblijski temelj vere uzalud nam je da tumačimo dela svetih otaca.Sve pismo je od Boga dano i korisno je da bi se izgradio savršen čoivek u Hristu.Svi ostaliu dodaci teoloških razmišljanja svetih oraca bez predhodnog savršenog stanja o kome govori Biblija a koje se se može prihvatiti sledovanjem Božije Reči,vode u lavirint različitih zabluda koje su potresale istorijski život Crkve. Crkva nema biblijski nego liturgijski temelj. Biblija do 6 veka nije postojala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Ja sam (i mislim da je to naširoko već poznato) pobornik apokatastaze, ali ovakve kakvu predstavlja sv-maksim Naprosto želim da verujem da je moguće da se svi na kraju spasemo, pa čak i Satana. Nije na nama da naprosto verujemo u nešto tek kako bilo.Čidim se da kada se po nekom pitanju ovde na forumu raspravlja više voli umovati po svome a da se predhodno jasne poruke nadahnute Božije Reči zaobilaze.Naša vera je pre svega vera koja je objavljena i zapisana u Bibliji Duhom Svetim.Draže nam je mudrovati po filozofijama ovoga sveta kao da pisana Božija reč nije dovoljna.Dakle Sveto pismo jasno govori o onima koji su sa desne i leve strane jedni odlaze u život a drugi u ognjeno jezero gde je smrt duga.Molim lepo.Zar ovde na forumu ne veruju mnogi u Sveto Pismo.Ako mi kao hrišćani nemamo biblijski temelj vere uzalud nam je da tumačimo dela svetih otaca.Sve pismo je od Boga dano i korisno je da bi se izgradio savršen čoivek u Hristu.Svi ostaliu dodaci teoloških razmišljanja svetih oraca bez predhodnog savršenog stanja o kome govori Biblija a koje se se može prihvatiti sledovanjem Božije Reči,vode u lavirint različitih zabluda koje su potresale istorijski život Crkve. Crkva nema biblijski nego liturgijski temelj. Biblija do 6 veka nije postojala. E da, i to. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Ja sam (i mislim da je to naširoko već poznato) pobornik apokatastaze, ali ovakve kakvu predstavlja sv-maksim Naprosto želim da verujem da je moguće da se svi na kraju spasemo, pa čak i Satana. Nije na nama da naprosto verujemo u nešto tek kako bilo.Čidim se da kada se po nekom pitanju ovde na forumu raspravlja više voli umovati po svome a da se predhodno jasne poruke nadahnute Božije Reči zaobilaze.Naša vera je pre svega vera koja je objavljena i zapisana u Bibliji Duhom Svetim.Draže nam je mudrovati po filozofijama ovoga sveta kao da pisana Božija reč nije dovoljna.Dakle Sveto pismo jasno govori o onima koji su sa desne i leve strane jedni odlaze u život a drugi u ognjeno jezero gde je smrt duga.Molim lepo.Zar ovde na forumu ne veruju mnogi u Sveto Pismo.Ako mi kao hrišćani nemamo biblijski temelj vere uzalud nam je da tumačimo dela svetih otaca.Sve pismo je od Boga dano i korisno je da bi se izgradio savršen čoivek u Hristu.Svi ostaliu dodaci teoloških razmišljanja svetih oraca bez predhodnog savršenog stanja o kome govori Biblija a koje se se može prihvatiti sledovanjem Božije Reči,vode u lavirint različitih zabluda koje su potresale istorijski život Crkve. Crkva nema biblijski nego liturgijski temelj. Biblija do 6 veka nije postojala. Nije tačno.Ovde govorim da lična vera biva od propovedanja Božije Reči pa tek onda dolazi Liturgija.Zar Novi zavet ne govori o tome kako biva da se vera useljava kroz propoved Božije Reči a tek onda dolazi kanoin evharistije.Oglašeni čuju propoved posle čitanja jevandjelja i izlaze da bi se pošto se obrate kroz propoved, krstili na Liturgiji i pričestili. Dakle temelj njihove vere pre krštenja nije liturgija več Božija Reč da bi kasnije na tom Biblijskom temelju ktihetske pripreme krstili i ušli u evharistrijski život. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Šta si ti, neki od "sola scriptura"-tipova? Bog je Bog, i nije obavezan da održi nijedno obećanje dato nama, a kamoli da će na kraju da "kazni" nekoga. Naše je da ga volimo i da se nadamo. Ja se eto nadam da će da spase sve ljude, jer ne bih voleo ni za koga da ostane bez Njega i Njegove ljubavi. Ako biti hrišćanin znači nadati se samo za sebe i očekivati za ma koga da se na spase, ok, nisam hrišćanin. Па има оних који неће да буду спасени, рецимо демони. Не може их се силом увести у рај. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Септембар 16, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2010 Šta si ti, neki od "sola scriptura"-tipova? Bog je Bog, i nije obavezan da održi nijedno obećanje dato nama, a kamoli da će na kraju da "kazni" nekoga. Naše je da ga volimo i da se nadamo. Ja se eto nadam da će da spase sve ljude, jer ne bih voleo ni za koga da ostane bez Njega i Njegove ljubavi. Ako biti hrišćanin znači nadati se samo za sebe i očekivati za ma koga da se na spase, ok, nisam hrišćanin. Па има оних који неће да буду спасени, рецимо демони. Не може их се силом увести у рај. Наравно - то је оно што Максим говори. Но, моје је право да се молим и надам и у преобраћење њихове воље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука