Jump to content

Boravak u manastirskom konaku

Препоручена порука

On 8/30/2014 at 17:23, Arsenija рече

Otisla bih na nekoliko dana,ali se plasim.

Zato sto>

1.Imali bi milion argumenata zasto ne moze,i verovatno bih pomislila da ne zele da me prime

2.ne bih volela da svi cuju za to,jer ja ne zelim da se zamonasim

3.ne bih volela da budem u sobi danima i da me napadaju neki duhovi,kao Monaha Arsenija u najnovijoj reportazi.  0405_feel

4.ne znam nista konkretno da radim i ne bih mogla nista da pomognem. tj.samo bih bila na teretu...

itd.

1. То је до тебе, не можеш знати за сигурно ако не покушаш или се бар не распиташ на лицу места.

2. Људи ионако причају свашта чак и кад урадиш нешто за шта би желела да сви знају. Него ти рече да не би ни да се удајеш... :D

3. Отшелништво је благослов који се даје реткима. Данашњи монаси/монахиње углавном живе киновијски, тј. у општежитељној заједници.

4. Научи се човек свачему. Неки своје таланте спознају тек у монаштву а открију да им световна каријера и није баш... разумеш шта хоћу да кажем... :)

2419958207_6fbcdb0d4e.jpg

https://www.flickr.com/photos/vladapop/2419958207/

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Otisla bih na nekoliko dana,ali se plasim.

Zato sto>

1.Imali bi milion argumenata zasto ne moze,i verovatno bih pomislila da ne zele da me prime

2.ne bih volela da svi cuju za to,jer ja ne zelim da se zamonasim

3.ne bih volela da budem u sobi danima i da me napadaju neki duhovi,kao Monaha Arsenija u najnovijoj reportazi.  0405_feel

4.ne znam nista konkretno da radim i ne bih mogla nista da pomognem. tj.samo bih bila na teretu...

itd.

1.Odes za početak (dok ne skupiš hrabrosti za neki drugi manastir) na Ostrog i ostaneš tamo danima koliko ti prija a

niko ionako ne bi primetio da si tamo danima

2. Šta te briga šta drugi misle o tome i tebi ?

3.Bila bi napolju ;)

4.sve se nauči, svaki posao. Na Ostrogu ima da se metlom načistiš pikavaca puneee kante ispred toaleta i na parkingu, odmeni nekog i ponudi pomoc i sigurna sam da se neće buniti :)

Подели на овим сајтовима

Otisla bih na nekoliko dana,ali se plasim. Zato sto> 1.Imali bi milion argumenata zasto ne moze,i verovatno bih pomislila da ne zele da me prime 2.ne bih volela da svi cuju za to,jer ja ne zelim da se zamonasim 3.ne bih volela da budem u sobi danima i da me napadaju neki duhovi,kao Monaha Arsenija u najnovijoj reportazi.  4.ne znam nista konkretno da radim i ne bih mogla nista da pomognem. tj.samo bih bila na teretu... itd.

Мој савет ти је да за почетак, одеш на један дан, и ту попричаш са монасима или монахињама. На пример, кад су богослужења у току дана, кад је устајање, каква су послушања итд... Па онда касније ако ти одговара одеш на 2 или више дана. Полако упознајеш тај свет... То што не знаш ништа конретно да радиш, неби требало да те брине. Умеш бар са метлом да почистиш, или да изџогираш ходник нпр. Увек ће ти наћи оно шта ћеш моћи да радиш. 

Ја рецимо нисам био на дуже ни у једном манастиру осим у Ковиљу. Када сам први пут ишао, био сам 3 дана. Кад сам стигао тамо било ми је досадно само првих пола сата. Мислио сам ''човече где си ти дошао, брзо ћеш ти кући'', али кад сам почео да упознајем те људе и монахе, и кад сам кренуо на прва послушања потпуно сам променио првобитно мишљење. Сад ми је и 7 дана мало.  :D 

ПС. то што идем на дуже само у Ковиљ не значи да не знам ни за један други манастир. Волим да идем и у фрушкогорске манастире и где год ми се укаже прилика али само на један дан. Одговара ми ковиљска клима.   :) Не бих да гушим тему више... 

citat.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Dragi "forumasi",

Obracam Vam se u nadi da cete mi pomoci svojim savetima  :sossos:.Da li u nasim manastirima postoji neka zajednica za pomoc dusevno obolelim osobama?Znam da postoje zajednice za pomoc narkomanima, a za pomoc psihicki obolelim osobama pri manastirima,nisam informisana.

Ako je neko obavesten o muskim manastirima(jer u pitanju je mladic 30.god.),koji pruzaju boravak ovakvim osobama,molim da mi dostavi kontakt informacije manastira.Ili kontakt informacije osoba, koje su vec imale ovakvo iskustvo.

Hvala unapred! :hvala:

Bog Vam zdravlja dao!

Подели на овим сајтовима

• 9 months later...

Поздрав свима, 

Да ли знате да постоји женски манастир у коме бих могла да боравим бар недељу дана у замену за помоћ и новчану надокнаду? Потребно ми је да се склоним на неко време из свог живота како бих га преиспитала... 

Хвала свима на помоћи и сугестијама.

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!

Овако, све зависи одакле сте. Немојте то њима да причате "у замену за новчану надокнаду". Само можете да им оставите за прилог колико сте у могућности и да им помогнете у пословима, опет колико можете. А њима не треба надокнада. Најбоље је да се распитате где би Вама лично највише одговарало, јер није сваки манастир за свакога и нисмо можда у датом тренутку спремни за боравак на одређеном месту, за трпљење и смирење. Осим тога, много су различити типици од места до места и врста послова којима се баве. Склоните се од комерцијалних места где циркулише велики број људи и потражите неку добру игуманију која би Вас прихватила од срца.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Draga Ružo, spojila sam tvoje pitanje na već postojeću temu o istome, koju će ti biti korisno da pročitaš.

Zavisi koji su ti manastiri blizu, a zavisi i od igumanije. Uvijek je lakše kad ima neko da te preporuči, ali i ako nema, ako odeš i iskreno izložiš svooj problem/potrebu, vjerujem da će te primiti. Samo kucaj, i otvoriće ti se. Pomoć u radu će im dobro doći; a možeš ostaviti prilog, nigdje se ne uzima novac za prenoćište, osim na Ostrogu nešto minimalno, u nekom 'boljem' smještaju, a gore kod kivota je besplatno.

Подели на овим сајтовима

Sta mislite o Fruskoj Gori, neki manastir tamo? Imam i favorita, ali necu da namecem.

Dovoljno blizu Bg-a, dovoljno daleko od gradske guzve.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Pa cak i da nadje idealan manastir za preispitivanje , drugi problem nastaje onda kada treba fizicki da ode do njega ... Jer manastiri nisu u gradovima , vec u selima gde obicno ne prolazi gradski prevoz ... Osim ako sestra Ruza ne poseduje svoj auto i ako nije odlican vozac  ... 

Mozda bi trebala i da se najavi , a za to joj je potreban nekakav broj telefona , pa se onda postavlja pitanje - u koliko sati da zove ... sta da kaze ...  

npr.

11h

zrrrrr- zrrrrr- zrrrrr... 

+ -> Manastir taj i taj , sestra ta i ta , pomaze Bog ....

Ruza ->  Pomaze Bog ... 

:351780:

Подели на овим сајтовима

To nije nikakav problem, ko ima zelju i motiv, on ce naci nacin.

Ja sam bila i u manastiru koji nema struju, doduse 5 dana samo, ali sam izdrzala, dosli su po mene dzipom nekim i sve je bilo kako treba.

Подели на овим сајтовима

On 7/13/2016 at 20:13, Anika рече

To nije nikakav problem, ko ima zelju i motiv, on ce naci nacin.

Ja sam bila i u manastiru koji nema struju, doduse 5 dana samo, ali sam izdrzala, dosli su po mene dzipom nekim i sve je bilo kako treba.

Ja posle ne bi mogla da se vratim kuci ... Znate onu pricu - Idi , idi , ali vidi posle gde ces da se vratis ...  :D ... Volela bih i ja to , ali jednostavno nije moguce . 

Ne znam gde bi Ruza mogla da ode ...Ali ako ima tu mogucnost , ja je podrzavam ... ovako online ... 

Mozda ove godine odem na Ostrog , nikad nisam bila ...

Imam tremu .   brrr 

A ako grupa sa kojom budem bila pozeli da prespava , moracu i ja da prespavam ... Plasi me sama pomisao na to . 

:351780:

Подели на овим сајтовима

U manastiru Bjele vode kod Ljubovije su tako srdacni da nude da dodju po tebe, ako si im stalni posjetilac, do glavnog puta; ne znam doduse jel' bas dzip...

Ruzo, pitaj, ko kuca, otvara mu se...

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Arsenija рече

Imam tremu .   brrr 

A ako grupa sa kojom budem bila pozeli da prespava , moracu i ja da prespavam ... Plasi me sama pomisao na to

O majko moja, Arso, sta te plasi... :D

Jesi i ti blesava.

Jednom sam spavala na otvorenom po velikoj zimi, nas nekolicina smo bukvalno umirali od zime, nismo ni spavali.

Sekunde mi nije bilo zao.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Arsenija рече

Imam tremu .   brrr 

A ako grupa sa kojom budem bila pozeli da prespava , moracu i ja da prespavam ... Plasi me sama pomisao na to . 

Nemoj Arso da se bojis, nemas razloga... bice vam super... Vidjeces da je to izuzetan dozivljaj.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...