Juan Valdez Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 То је особа којој је индивидуална слобода важнија од свега и не би је жртвовао ни за какав "виши циљ". Чак ни ако је виши циљ, рецимо, спасавање народа од опасне епидемије. Суштински је тада дозволити лудацима да се не вакцинишу, само да се не би жртвовала слобода. 0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='4chsmu1' /> Овде си контрадикторан. Ако си слободан, то значи да можеш да је употребиш како хоћеш. Ако некоме одређујемо како ће да "употреби слободу", онда није слободан. Овде се види сво лицемерје религиозних. Када атеисти поставе питање слободе у Цркви, онда сви кажу како је слобода рећи ”да” Христу. Али зато ван Цркве можеш слободно да кажеш ”не” здравом разуму, какве везе има. И да, НЕ МОЖЕШ да употребиш слободу како хоћеш и да, то значи да ниси потпуно слободан. Све док ти и ја живимо на истој планети, ти не можеш да будеш потпуно слободан, не знам како ти то није јасно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Проблем са вашим аргументима је да су фиктивни. Реалност показује сасвим супротно. Стварно је незахвално одговарати на измишљене аргументе... Чак ни ако је виши циљ, рецимо, спасавање народа од опасне епидемије. Суштински је тада дозволити лудацима да се не вакцинишу, само да се не би жртвовала слобода. 0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='4chsmu1' /> Ти спасавај себе, али не можеш да спасаваш мене (применом силе). Овде се види сво лицемерје религиозних. Када атеисти поставе питање слободе у Цркви, онда сви кажу како је слобода рећи ”да” Христу. Али зато ван Цркве можеш слободно да кажеш ”не” здравом разуму, какве везе има. Овде не разумем шта си хтео да кажеш. Припадност Цркви је добровољна, нико не те тера да будеш члан и можеш да је напустиш кад год желиш. И да, НЕ МОЖЕШ да употребиш слободу како хоћеш и да, то значи да ниси потпуно слободан. Све док ти и ја живимо на истој планети, ти не можеш да будеш потпуно слободан, не знам како ти то није јасно. Твоја слобода је граница моје, то је јасно. Али немам право да теби намећем нешто, немаш ни ти мени. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Шустер креациониста (или неко такво чудо) сутра неће моћи да разуме да, ако се не вакцинише против вариоле, има да умре и да са собом однесе још десетине или стотине живота. То је проблем. Људи моји, знање НИЈЕ роба или бар није САМО роба. Закони генетике НИСУ (само) роба. Не можеш слободно да изабереш да ли ће они да делују на тебе и на људе око тебе. Деловаће сигурно. Мораш да знаш ако, ако мислиш да преживиш. Који је вама андрак, па зар такво лудило да гурате са добром економијом? Није ни чудо што је огромна већина светског становништва социјалистичка. Окупе се највећи светски стручњаци из разних области и кажу да ће планета да оде у три лепе ако се те ваше слободе бар мало не ограниче, а вама стало до слобода уместо до планете. Мани ме етикета да су социјалисти ако мисле да су паметнији од осталих. Па јесу у својим областима и то ниједан либертаријанизам не може да промени. Човек који проучава вулкане, зна боље од свих нас опасности од вулкана. Онај који проучава микроорганизме, зна боље од нас опасности од истих. Лудило је препустити слободу онима који не знају ништа, уместо ограничити парче слободе на основу знања ток паметнијег човека, како бисмо сви ми преживели. Та крајност је психопатологија, типичан пример како чак и идеја слободе може да постане екстремно деструктувна. -smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0212_rolleyes' /> Гледај, фора је у томе што ништа не може да реши загађење (хајде на пример да видимо загађење) тако ефикасно као приватно власништво. Никаква регулација. Једноставно не може, то не ради на људе зато што су људи - људи, кад им даш моћ да "утерују правду" преко туђих леђа они ће да је злоупотребе. Може држава да направи 500 000 регулационих агенција за "борбу против загађења", показало се да све њихово знање и племенитост неће бити довољни да би се спречио најбаналнији мито. Постоји безброј примера за то. Можеш ти да философираш до сутра "шта и како би требало" кад то једноставно не функционише. Лесе фер са друге стране нуди реално, трајно и право решење. Ако извршиш насиље над нечијом својином загађењем тај неко ће се далеко енергичније борити против тога него ако загадиш "јавну својину". Е на вакцинама сам те чекао :cheesy: Замисли ову ситуацију: фарматсеутске компаније имају нову вакцину против неке нове вариоле која се управо појавила, а држава им не омогућава монопол над муштеријама као што је то сад случај. Шта мислиш шта би та компанија урадила? Па наравно да би се такмичила са другим компанијама у сваком аспекту продаје те вакцине укључујући и огромне медијске (и академске) кампање. Ти би наравно и даље могао да изабереш да је не примиш али би то онда морао да урадиш упркос правој медијској кампањи иза које стоји аутентична наука, истраживања и резултати. А данас све што треба да уради та компанија је да плати мито (назвали то "лобиинг" или "мобинг" сасвим је небитно) политичару који је далеко јефтинији од поменуте кампање, и ствар је решена, доноси се закон, вакцине бивају купљене од пара пореских обвезника и упумпане у систем државних/приватних болница, Мишковић и Ђилас на неки мистериозан магични начин постају једини званични дистрибутери од којих све здравствене установе по новонасталом закону морају у року од јуче да купе газилион вакцина, итд, итсл. Е тако регулације функционишу у реалности. Али нема везе, много су лепе на папиру, какве везе има реалност са лепотом једне "племените" идеје? Dva teska strawmana. Nije Ivica govori o primeni nauke u industriji bilo kojoj farmaceutskog ili rudarskotopionicarskoj. Nego o obrazovanju. Jer pazi jednu jako prostu stvar. Ako das na slobodu deci/roditeljima kome god da bira da lice iz fizike uciti flat earth fiziku koja moze da stane na 5 papira A4 formata ili da ucti redom Njutnovsku, relativiskicku pa kvantnu postoji sansada ce veliko broj njih da se opredeli za flat earh fiziku jer je 0203_cool laka i nema ni fizike u njoj u sustini. A onda se ti i svi mi oprastamo od internata i GPRSa i svih blagodati tehnologije. E isti taj pattern primeni na evolucionu biologiju i vakcine. To je bila Ivicina poenta a ne bilo kakav lobi sa farmaceutksim komapnijama. Nemoze da postoji 5 vrsta biologija i fizike koja sme da se predaje u skolama nego samo 1. Zato sto samo jedna moze biti stvarna a ostale lazen. A dozvoliti da masa njih uci lazi zbog neke slobode je zlocin koji ne sme biti tolerisan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Е на вакцинама сам те чекао 0212_rolleyes Замисли ову ситуацију: фарматсеутске компаније имају нову вакцину против неке нове вариоле која се управо појавила, а држава им не омогућава монопол над муштеријама као што је то сад случај. Шта мислиш шта би та компанија урадила? Па наравно да би се такмичила са другим компанијама у сваком аспекту продаје те вакцине укључујући и огромне медијске (и академске) кампање. Ти би наравно и даље могао да изабереш да је не примиш али би то онда морао да урадиш упркос правој медијској кампањи иза које стоји аутентична наука, истраживања и резултати.А данас све што треба да уради та компанија је да плати мито (назвали то "лобиинг" или "мобинг" сасвим је небитно) политичару који је далеко јефтинији од поменуте кампање, и ствар је решена, доноси се закон, вакцине бивају купљене од пара пореских обвезника и упумпане у систем државних/приватних болница, Мишковић и Ђилас на неки мистериозан магични начин постају једини званични дистрибутери од којих све здравствене установе по новонасталом закону морају у року од јуче да купе газилион вакцина, итд, итсл. Е тако регулације функционишу у реалности. Али нема везе, много су лепе на папиру, какве везе има реалност са лепотом једне "племените" идеје? Ја причам о образовању, а не о монополима државе и Мишковићима. Свако дете МОРА да зна истину о вакцинама, да су вакцине практично заслужне што се то дете родило и не сме под формом слободе да му се усађује у главу ЛАЖ о вакцинама. Тачка, Уроше. Родитељ који ће то да усади детету има да иде у затвор, баш као онај који млати дете. Гледај, фора је у томе што ништа не може да реши загађење (хајде на пример да видимо загађење) тако ефикасно као приватно власништво. Никаква регулација. Једноставно не може, то не ради на људе зато што су људи - људи, кад им даш моћ да "утерују правду" преко туђих леђа они ће да је злоупотребе. Може држава да направи 500 000 регулационих агенција за "борбу против загађења", показало се да све њихово знање и племенитост неће бити довољни да би се спречио најбаналнији мито. Постоји безброј примера за то. Можеш ти да философираш до сутра "шта и како би требало" кад то једноставно не функционише. Лесе фер са друге стране нуди реално, трајно и право решење. Ако извршиш насиље над нечијом својином загађењем тај неко ће се далеко енергичније борити против тога него ако загадиш "јавну својину". Oзонске рупе су расле. Онда је уведена мање или више на светском нивоу регулација фреона. Озонски омотач се обнавља. Веома споро и питање је да ли ће икада моћи да се опорави од претходне нерегулисане употребе фреона. Е тако регулације функционишу у реалности. Али нема везе, много су лепе на папиру, какве везе има реалност са лепотом једне "племените" идеје? А озонски омотач јесте јавна својина. Јеби га, ма колико се то теби не свиђало. Једино да се приватизује, па да свако има акције и онда свако да брани свој део омотача. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 A dozvoliti da masa njih uci lazi zbog neke slobode je zlocin koji ne sme biti tolerisan. Come and get me. 0212_rolleyes ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 A dozvoliti da masa njih uci lazi zbog neke slobode je zlocin koji ne sme biti tolerisan. Come and get me. 0212_rolleyes Your not the one I am after. 0203_cool Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Ја причам о образовању, а не о монополима државе и Мишковићима. Свако дете МОРА да зна истину о вакцинама, да су вакцине практично заслужне што се то дете родило и не сме под формом слободе да му се усађује у главу ЛАЖ о вакцинама. Тачка, Уроше. Родитељ који ће то да усади детету има да иде у затвор, баш као онај који млати дете. Ко одређује "истину" о вакцинама? Или било чему другом кад смо код тога...? Oзонске рупе су расле. Онда је уведена мање или више на светском нивоу регулација фреона. Озонски омотач се обнавља. Веома споро и питање је да ли ће икада моћи да се опорави од претходне нерегулисане употребе фреона. Е тако регулације функционишу у реалности. Али нема везе, много су лепе на папиру, какве везе има реалност са лепотом једне "племените" идеје? А озонски омотач јесте јавна својина. Јеби га, ма колико се то теби не свиђало. Једино да се приватизује, па да свако има акције и онда свако да брани свој део омотача. Није никакав проблем људе уверити ако имаш јасне доказе за нешто. Ту проблем нису били појединци. Да је индивидуална слобода апсолутна, такви би се проблеми решавали још брже. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Your not the one I am after. 0212_rolleyes А, ок. 0203_cool Али обрати пажњу да је тај манијак апсолутно против свега што Урош и ја пишемо. Прочитај његову књигу "Теократија". Кад су такви у питању, ако крену да спроводе своје луде идеје ја ћу им бити подједнако противник као и ти, ако не и већи. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 A dozvoliti da masa njih uci lazi zbog neke slobode je zlocin koji ne sme biti tolerisan. Come and get me. 0212_rolleyes Ако те он не дохвати (”те” немој да схватиш дословно), дохватиће те пре или касније нека катастрофа која је могла бити спречена да су слободна дечица на време научила о њој. Природи се *ебе за либертаријанизам, она ради своје. Имаш само две опције. Да се што већи број људи упозна добро са њом и делују сви заједно у спречавању или да се полако или сигурно опростимо као врста од овог универзума. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Ако те он не дохвати (”те” немој да схватиш дословно), дохватиће те пре или касније нека катастрофа која је могла бити спречена да су слободна дечица на време научила о њој. Природи се *ебе за либертаријанизам, она ради своје. Имаш само две опције. Да се што већи број људи упозна добро са њом и делују сви заједно у спречавању или да се полако или сигурно опростимо као врста од овог универзума. Па изволи проповедај, објашњавај, убеђуј, али не можеш да намећеш силом. Осим тога, увек постоји могућност да ниси у праву. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Ко одређује "истину" о вакцинама? Или било чему другом кад смо код тога...? Сурово хладни хипотетичко-дедуктивни метод. Није никакав проблем људе уверити ако имаш јасне доказе за нешто. Ту проблем нису били појединци. Да је индивидуална слобода апсолутна, такви би се проблеми решавали још брже. Да, да. Сироти индустријалци неће да смање загађење зато што немају довољно доказа. Али чим се појави круцијални рад, сместа ће да уложе у филтере. Нарочито ако им допустиш слободу да те филтере не уграде. -smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0212_rolleyes' /> Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Па изволи проповедај, објашњавај, убеђуј, али не можеш да намећеш силом. Осим тога, увек постоји могућност да ниси у праву. Да ли знаш колико се брзо мора деловати у случају епидемије вариоле? Осим тога, увек постоји могућност да ниси у праву. Да, али сам сигурно хиљадама пута већа вероватноћа да сам ”ја” као епидемиолог у праву, него ”ти” који то ниси. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Хајде да вас нападнем сада мало вашим оружјем. Видите, због креационизма још нико није страдао, а у већини школа се учи потпуно изврнута слика економије због које многи људи страдају, па су и умирали од глади. И, по предвиђањима наше теорије, највећа криза нам тек предстоји. Имамо људе који су до сада све тачно предвиђали. Треба ли онда Урош и ја да се залажемо да се то забрани силом? Како да то изведемо? Што се економије тиче, креационисти су тренутно на власти. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Хајде да вас нападнем сада мало вашим оружјем. Видите, због креационизма још нико није страдао, а у већини школа се учи потпуно изврнута слика економије због које многи људи страдају, па су и умирали од глади. И, по предвиђањима наше теорије, највећа криза нам тек предстоји. Имамо људе који су до сада све тачно предвиђали. Треба ли онда Урош и ја да се залажемо да се то забрани силом? Како да то изведемо? Што се економије тиче, креационисти су тренутно на власти. Isto kao sto radis na tome da ID treba da udje u nastavni kurikulum. Od kreacionizma jos niko nije stradao? A kako to znas? Da nije bilo jos masovnih smrtni slucajve na 10 miliona ali je vrlo verovatn oda ce ih uskoro biti nazalost i to bas zbog kreacionizma preciznije zbog toga sto ljudi ne razmisljaju evolutivno u svakodnvenom prakticnom zivotu. Ovo je dirketna posledica toga sto ljudi ne znaju kako funkcionisu mutacije pa se neodovorno ponasjau sa antibioticima i pesticidima. http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2010&mm=08&nav_id=455463 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Хајде да вас нападнем сада мало вашим оружјем. Видите, због креационизма још нико није страдао, а у већини школа се учи потпуно изврнута слика економије због које многи људи страдају, па су и умирали од глади. И, по предвиђањима наше теорије, највећа криза нам тек предстоји. Имамо људе који су до сада све тачно предвиђали. Треба ли онда Урош и ја да се залажемо да се то забрани силом? Како да то изведемо? Што се економије тиче, креационисти су тренутно на власти. Е, али проблем је што у економији имаш и креациониста нобеловаца. 0212_rolleyes Имаш нобеловаца који тврде да је интервенционизам изазвао кризу, а имаш нобеловаца који тврде да је управо супротно. Волео бих да ова прва екипа има недвосмислени научни доказ и да може да тражи забрану ових других. Али углавном немаш хипотетичко-дедуктивни метод који може недвосмислено да обори економске теорије, осим у појединим случајевима. Део Марксизма је оборен овом методом. Али много тога је емпирија. У биологији је ствар чиста, јер је биологија природна наука, а већ око 100 година код 100% биолога практично нема дилеме око основа, само око детаља. Једини отпор долази од религиозног фанатизма. Не постоји отпор унутар науке. Мада, не знам шта да ти кажем конкретно на ово твоје питање. Марксизам треба забранити, осим као негативан пример, сигурно. Чекај, па комунисти јесу били забрањени силом у тада либертаријанској Америци (с чим се слажем, не смем ни да замислим шта би било да су се ту примили). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука