slobodanmiric Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Кад ти се припије или припуши узмеш јеванђеље и прочиташ једну главу ако ти се још пуши прочитај још једну и све тако. To je super metod, ja ga primenjujem u smislu da kada nesto zelim sto mi nije korisno uopsteno, procitam glavu Jevanjdjelja ili nesto od otaca, iliti najdelotvornije, kada god pozelim ili naumin nesto sto ne zelim ili ne valja, izgovorim Isusovu molitvu, ili okrenem brojanicu, dve, tri.... www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slobodanmiric Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Imam osecaj, a ukljucujem u razmisljanje one pusace koje dobro poznajem, da su svi oni duboko necim uzdrmani, iliti veoma neozbiljni i treca kategorija onako maximalno ostrasceni. Moji roditelji su pusili, ocu nisam dao da primakne ruku mojoj glavi, smrdelo mi je odvratno, a i sam zivot u pusackoj kuci je robija. Moj mladji brat kao dete pusaca ima astmu od najranijeg detinjstva..... Moja supruga je pusila, kada je saznala da je trudna, odmah je prestala, pre 5 godina.. Volja i zelja su kljucni i odluka nije daleko, ali potrebno je biti covek, a ne stalno se pokunjen vracati na isti greh. Mene kada je prvi put duhovnik ''nakrpio'' za greh koji sam 2-3 puta ponovio, ja ga vise ne ponavljam, sramota me velika obuzima, ziveti uistinu Jevandjeljem nekako automatski odbacuje cigarete kao nesto vise nego nepotrebno i pogubno.. www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Volja i zelja su kljucni i odluka nije daleko ... i molitva, ispovest i pricesce Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Зар је могуће да нико нема разумевања за пушење и пушаче и да се сви слажете по овом питању? Прво, нагласио бих да никада у животу нисам трошио дуван (уличарски речено "пушио"). То међутим није била последица "моралне супериорности" него, напротив - сматрам да сам морално инфериоран. Никада нисам узео никакву психоактивну супстанцу (уз изузетак анестетика на операцији), нити цигарету, нити сам се коцкао. Без лагања, све ово сам избегавао познајући себе довољно добро да знам да бих се у било ком од ових случајева претворио у infrabestijalnu верзију зависника, најгоре врсте. Актуална кампања која се, колико видим, по медијима води против трошења дувана, мени, као и сваки облик прохибиције, делује контрапродуктивно. Заиста, морам да признам да сам се увек трудио да имам разумевања према туђим грешним задовољствима, чак и када помало и мене и друге угрозе (као пасивног пушача, зар не?) Молим вас браћо и сестре, да ми не замерите, али, можда ми се помало и згадила цела та ЕУ идеолошка парадигма, која НАМЕЋЕ стерилност простора, понашања, изражавања... Осим тога, цела прича о штетности пушења мало је пренадувана - оно је најштетније за саме пушаче, који у своја плућа увлаче катран и пестициде којима је дуван био прскан - али, као што рече свети апостол Павле, "све ми је слободно, али ми није све на корист." Ми који не пушимо, довољно смо угрожени потпуним занемаривањем усвојених еколошких прописа у постојећим индустријским постројењима, неконтролисаним трансфером отровних и радиоактивних материја кроз Србију (што је последица свеприсутне корупције) - али, више од свега, последицама бомбардовања осиромашеним уранијумом, коме смо били изложени 1999. Данас смо склони да све побројано пречесто занемаримо и понекад исувише олако постављамо саме себе у морално супериорну позицију у односу на некога ко, рецимо, троши дуван - а који нас, десетоструко мање угрожава од свега побројаног. И, молим вас, пре него што ме осудите и "заспете дрвљем и камењем" имајте на уму да је ово само моје скромно мишљење које сам с вама поделио, а никако критика упућена на било чији рачун. Ваљда имамо право на разлике у мишљењима, без потребе да убедимо друге у наше стаавове? Јер, ја заиста нисам ово написао да бих било кога убедио да ја јесам у праву а он или она није... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slobodanmiric Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Аљонка, ziveti uistinu Jevandjeljem и молитва, исповест и причешће су више него саставне ствари. Суштина је прочитати цео пост ..... Многи људи тако ваде из контекста, често и из Јеванђеља ситнице, које су потпуно ван основне идеје!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Мене сваки вид консензуса плаши много више од сваког облика порока. Консензус је наиме увек одсуство различитости - и индикација да нешто није у реду (пошто још увек живимо у огреховљеном свету, а не у есхатону). Уз уважавање свих изнетих аргумената, изузетно ми је драго да нисмо у свему 100% истомишљеници - као секташи. Далеко од тога да не сматрам да је трошење дувана проблем - само, мислим да имамо далеко веће изазове пред собом и као друштво и као црква. А да се ја питам, понудио бих решење не кроз забрану, него кроз враћање монопола над продајом дувана држави уз драконске порезе на тај и све друге облике луксуза. Прохибиције су се историјски доказале као неефикасна решења на дуже стазе. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 андреј, ниси свестан каква врата отвараш смицањем прохибиције. оћеш да будеш одговоран за нечије пушење? онда смакни, да понесеш лепо њихов грех, па и покајање да порадиш на њему, а не овако пилатски да се перу руке - па сами су криви. које је твоје опипљиво решење за пушење? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Далеко од тога да не сматрам да је трошење дувана проблем - само, мислим да имамо далеко веће изазове пред собом и као друштво и као црква. А да се ја питам, понудио бих решење не кроз забрану, него кроз враћање монопола над продајом дувана држави уз драконске порезе на тај и све друге облике луксуза. Прохибиције су се историјски доказале као неефикасна решења на дуже стазе. A ja bas jesam za zabranu. Ili za neke drasticnije mere koje ne bih ovde iznosila Sad cu verovatno biti napadnuta ali - ja nisam videla sebicnijih ljudi od pusaca, bar ovih koje znam. Bez razmisljanja zapale cigaru i u drustvu dece, nepusaca, bolesnika... U skolama je, kao sto znate, zabranjeno pusiti, na bilo kom mestu (zabranjene su i prostorije za nastavnike pusace). Ja u cetiri skole radim, u sve cetiri purnjaju k`o lokomotive, vise niko i ne pita da li nekome smeta. A da ne pricam kako bih kaznjavala RODITELJE koji puse, a cija su deca bolesna. Ako cemo vec o uredjenju drustva- zasto bi se novac zdravstvenog osiguranja trosio na neodgovornost nekih roditelja i lecenje njihove dece koja bi mozda bila zdrava da su im roditelji `zdravi`. Nedavno je mom ocu stigla molba iz jedne osnovne skole, potpisao direktor i skolski odbor. Mole da se skupi novac za lecenje jednog bolesnog deteta koje ima izuzetno tezak oblik astme, vise zivi u bolnici nego u rodjenoj kuci. U kopiji lekarskog nalaza koji nam je poslat, nalazi se i rezultat alergo testa u kome se vidi da je dete alergicno na skoro sve, i na duvan izmedju ostalog, a dalje u tekstu ZAOKRUZENO I PODVUCENO da su OBA roditelja dugogodisnji pusaci. Ajde da ukljucimo malo logike pa da vidimo ko kome ugrozava prava... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Sem toga, taj stav koji imas, bi mogao i ovako da se primeni- Vidis coveka narkomana i kazes "aman, ne dirajte coveku prava"... a boli te uvo sta ce sa njim biti. To ti je isto kao i obilazenje bolesnog, umesto da ga izlecis. Neka ga... ima prava da bude bolestan Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Аљонка, ziveti uistinu Jevandjeljem и молитва, исповест и причешће су више него саставне ствари. Суштина је прочитати цео пост 0110_hahaha..... Многи људи тако ваде из контекста, често и из Јеванђеља ситнице, које су потпуно ван основне идеје!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sorry, nisam dovoljno objasnila sta sam htela reci Volja i zelja su kljucni i odluka nije daleko, ali potrebno je biti covek, a ne stalno se pokunjen vracati na isti greh. Mene kada je prvi put duhovnik ''nakrpio'' za greh koji sam 2-3 puta ponovio, ja ga vise ne ponavljam, sramota me velika obuzima, ziveti uistinu Jevandjeljem nekako automatski odbacuje cigarete kao nesto vise nego nepotrebno i pogubno.. Nisam htela da te negiram i ispravljam, nego htedoh da potvrdim nesto, pa se malo izgubila ... A to je da ne pobedjuje nasa volja greh, nego greh lecimo Jevandjeljskim zivotom, a najvise Svetim Pricescem. Ja sam grehe koje sam ponavlajla do u nedogled uspela da obidjem tek kad sam pocela redovno da se pricescujem. Dzaba mi je bilo i `krpljenje` duhovnika, i sramota i sve ostalo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anti Palma Crew Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 које је твоје опипљиво решење за пушење? Кутија цигарета 1000-2000 динара, па нека пуши коме се пуши... . .. ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Imam jedno pitanje, koje i nema baš direktne veze sa temom, ali ima indirektne. Koliko vama smeta kada neko konzumira cigarete u vašem prisustvu. Meni npr. nije smetalo nikad, pušio mi je otac jako dugo, uvijek neko dođe i duvani, i nije mi smetalo. Ali od kako sam takoreći vratila se Bogu, sad jako teško podnosim, oči mi suze tako da ne mogu da podnesem, ni da sakrijem, pa mi nekad neprijatno što ne mogu da se obuzdam, ali što kašljem to je tek za priču, i kako vrijeme odmiče sve se teže borim s tim. Možda sam dobila alergiju? Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Чек да запалим, па да и ја нешто напишем! Далеко од тога да не сматрам да је трошење дувана проблем - само, мислим да имамо далеко веће изазове пред собом и као друштво и као црква. А да се ја питам, понудио бих решење не кроз забрану, него кроз враћање монопола над продајом дувана држави уз драконске порезе на тај и све друге облике луксуза. Прохибиције су се историјски доказале као неефикасна решења на дуже стазе. A ja bas jesam za zabranu. Ili za neke drasticnije mere koje ne bih ovde iznosila Sad cu verovatno biti napadnuta ali - ja nisam videla sebicnijih ljudi od pusaca, bar ovih koje znam. Bez razmisljanja zapale cigaru i u drustvu dece, nepusaca, bolesnika... U skolama je, kao sto znate, zabranjeno pusiti, na bilo kom mestu (zabranjene su i prostorije za nastavnike pusace). Ja u cetiri skole radim, u sve cetiri purnjaju k`o lokomotive, vise niko i ne pita da li nekome smeta. Коме може да смета засебна, затворена просторија у коју можеш да уђеш ако хоћеш и да не уђеш ако нећеш? У део за непушаче пушач не може да уђе и да пуши, а у део за пушаче може да уђе непушач и да не пуши! Одузимање просторије пушачима је дискриминација! A da ne pricam kako bih kaznjavala RODITELJE koji puse, a cija su deca bolesna. Ako cemo vec o uredjenju drustva- zasto bi se novac zdravstvenog osiguranja trosio na neodgovornost nekih roditelja i lecenje njihove dece koja bi mozda bila zdrava da su im roditelji `zdravi`. ЦИТАТ "Ако ћемо већ о уређењу друштва-зашто би се новац здравственог осигурања трошио на неодговорност неких родитеља и лечење њихове деце која би можда била..." - психички стабилне личности да их родитељи не малтретирају свакодневно разним "видовима" малтретирања - пијанством (коме пиво... може да шкоди више од цигарете?!), физичким кажњавањем за сваку рупицу на мајици, рецимо (ово ми је нешто најновије што сам чула, зато и наводим), разним псовкама изговореним у афекту или, чак и не...Да не набрајам и неке перверзије. Пошто радиш у школи, Аљонка, имаш прилику да срећеш свакојаку децу над чијом судбином би само плакала. - здраве особе да их родитељи правилно хране (а не гурају им од 6 месеци смоки у уста да се деца "смире"). Како да заштитим своје дете од морално палог друштва? Не могу да га изолујем (од цигарета могу!). Мислим да би друштво требало пре да се позабави својом неком моралном страном, а из те моралне ће произаћи све остало! Слажем се са горе наведеним ставом да цигарете треба поскупети, и то пуно,па ко воли, нека изволи! Треба поскупети и алкохолна пића (више него пуно), нездраву храну...све оно што нам није на корист. А код нас је све ово "на извол*те". Погледајмо Машину препоруку и линк за пиринчани слад, здрав заслађивач!Ем што има само у Бгд да се купи, ем кошта пуно! А бели шећер, иако је "бела смрт", можемо да купимо сви. Па нам деца постају дијабетичари... и, како Ти рече, "трошимо новац здравственог осигурања због неодговорности неких родитеља" који деци дају бели шећер! 89898989898989 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Чек да запалим, па да и ја нешто напишем! Одузимање просторије пушачима је дискриминација! мисим тебе је већ неко дискриминисао као наркомана што ти је понудио легално да се трујеш, да не причамо о духовном паду којим не дозвољаваш себи да напредујеш у Христу, јер робујеш. па после још и лечи, а поготово децу од напада пасивног димљења. лицемерје уређења, заиста. а релативизацијом и морализацијом (која је променљива категорија како оћеш због које смо управо и у проблему јер је неморално на државном нивоу и продавати такву смрт) проблема се ништа не добија, само умиривање своје савести и тапшање по леђима да је супер што настављаш да се ваљаш. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Imam jedno pitanje, koje i nema baš direktne veze sa temom, ali ima indirektne. Koliko vama smeta kada neko konzumira cigarete u vašem prisustvu. Meni npr. nije smetalo nikad, pušio mi je otac jako dugo, uvijek neko dođe i duvani, i nije mi smetalo. Ali od kako sam takoreći vratila se Bogu, sad jako teško podnosim, oči mi suze tako da ne mogu da podnesem, ni da sakrijem, pa mi nekad neprijatno što ne mogu da se obuzdam, ali što kašljem to je tek za priču, i kako vrijeme odmiče sve se teže borim s tim. Možda sam dobila alergiju? мож бити, могла би да се тестираш ...пази се, због начина живота по градовима и удисања ауспуха и сличних гасова доста смо подложни астми. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука