Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат

... a da, od ovolike hvale zaboravio sam i jednu losu stvar da kazem , da ne ispadne da je Lin savrsen ... par puta mi se desilo da se ekran zatamnio i da ne reaguje ni na sta ... nekoliko puta je pomogao restart, Ctrl+Alt+Del, ali par puta i nije pa sam morao da ga restartujem fizicki ... problem je sto u oba slucaja gubim nesacuvane podatke iz prosle sesije ... problem sam resio odabirom vrste okruzenja na pocetku ... tu mi se pojavljune nekoliko varijanti, ali ne znam sta koja znaci ... Gnome, Gnome(failsafe), KDE, i jos nekih 4-5 ... ja obicno odaberem Gnome (previos) ili default i onda nema problema ... moze li neka pomoc ili savet oko ovoga?

Evo jedna dobronamerna pomoć....

Ako želiš da ti pomognemo, moraš nam dati više informacija šta si radio, koje pakete si instalirao.... Kod linuxa je sve bitno...Bitno je i jedno slovo kad kucaš u terminalu, a ne ako instaliraš nekih 20-tak paketa.... Moramo imati povratnu informaciju kako bi razgovarali......

Taj problem - verovatno je nešto do grafike, ali šta....? Instalirao si nekoliko grafičkih okruženja (i ko zna šta si još instalirao?) .....

Подели на овим сајтовима

... овако ... скинуо сам са нета Ubuntu, верзију 10.04, а онда сам инсталирао и KDE окружење ... управо оно што ми је речено овде на форуму да урадим ... то сам и урадио, и он је скинуо окружење и сада могу да бирам на почетном екрану под којим ћу окружењем да радим ... када упалим машину, на log in екрану појављује се следеће ... 

1. default

2. ~/.xsession

3. Failsafe Gnome

4. Gnome

5. KDE

6. guest-restricted

7. guest-restricted

8. guest-restricted

9. Xterm

10. Failsafe

... обично бирам опцију под 1. или 4. ... кад изаберем било шта друго, постоји ризик од наглог пада система ... мада, рестартујем систем и нема проблема ...

MAKIJAVELIZAM JE STANJE UMA - SVE OSTALO JE PRECENJENO!!!

Подели на овим сајтовима

... ja bih vrlo rado radio pod KDE, ali izgleda da je to mnogo softverski teza i zahtevnija varijanta ... Gnome je klasika, ali KDE je,  bar po meni , zakon ... sad, cuo sam i za GTK+, kao i XFCE i jos neka okruzenja ... mogu li se ona sada instalirati na ovu platformu? ... verovatno moze, ako neko zna sta da kucam, ili kako to da instaliram, neka javi ... interesuje me i okruzenje od Lubuntu, jer sam cuo da je on najbrzi od svih Linuxa ...

Подели на овим сајтовима

Цитат

a sto se antivirus programa tice, to mi nikada nece biti jasno - jel' on ima ugradjen antivirus, ili ga virusi jednostavno ne napadaju, odnosno ne postoje za njega? I da, sto se tice odrzavanja sistema, zar nema nekog programa kojim se odrzava i optimizuje sistem , nesto tipa Registry Tool, Disc Defragmenter, ili slicno?

Па незнам то тачно око Линукса,основно што знам је да постоје вируси за линукс али чине много мање штете него за виндоус.

Основно је да је то софтвер отвореног кода.Дакле кад проблем постоји данас,сутра можда изађе закрпа и њега нема.Док код мајкрософт програма чекаш да мајкрософт одради апдејт Hristos vaskrse Дакле зависиш од брзине неколицине људи,док је софтвер отвореног кода нешто што свако може да види,и да се бави решавањем багова...

На друго питање одговор је - не.Нема програма за дефрагментацију и за регистри,јер линукс не ради са регистрима као виндоус.А и линукс не фрагментира хард диск нити се swap фрагментира код њега као код виндоуса.

Подели на овим сајтовима

... malopre mi se opet desilo ono o cemu smo pricali - iznenadni pad sistema!!!Odjednom se ekran zacrnio, i ne reaguje ni na sta ... BOOT FAILURE INSERT SYSTEM CD ... izgleda da je izgubio drajvere HDD-a , ali ne znam kako je to moguce ... onda sam otvorio kuciste, malo se poigrao sa konektorima na diskovima, napajanju i svemu ostalom, i vratio ga iz mrtvih ... mada, kraj mu se nazire vec duze vremena, jer je star  skoro 10 godina ... jos je i HDD ATA, 30GB i on mi j esamo sistemski, ali izgleda da ima mnogo losih sektora i da polako otkazuje ... cuo sam da u Linuxu im aneki program koji "popravlja" bad sector na HDD, i da je moguce produziti vek trajanja HDD jos izvesno vreme ... zna li neko nesto o ovome? Interesuju me jos i okruzenja, GTK+,Xfce i ostala - kako da ih instaliram na Ubuntu?

Подели на овим сајтовима

@tpku_2b

Najbolje bi ti bilo da dok se još malo ne naučiš koristiš samo jedno grafičko okruženje. Skini sa onih veza što sam ti dao kompletne sisteme, nareži na disk i probaj iz Live  režima. Pa koji ti se svidi najviše, koji ti najbolje legne, njega instaliraj....

Inače je nepotrebno instalirati više okruženja odjednom... Samo zauzima prostor i guši sistem.... Svi programi koji su pisani za jedno okruženje rade i na drugom.... tako da što se toga tiče sve je ok.....

Ako ti se sviđa KDE, skini Kubuntu, nareži instaliraj i vozi.... dok ne savladaš skroz... pa onda vidi posle kako ćeš  :0104cheesy: .....

A što se tiče ovog sadašnjeg tvog problema, izgleda da je nešto vezano za grafiku, tj. verovatno je stara katrica pa nešto zeza.....

Uradi onako kako ti je rekao aquilio. Koristi ili GNOME ili KDE, one ostale opcije zanemari .....

Подели на овим сајтовима

... ма ОК, нема проблема ... снашао сам се већ сасвим довољно за основне ствари ( а и мало више!!!) ... што се окружења тиче, КДЕ ми одговара највише, али с` обзиром да се ради о машини старој преко 8 пуних година, мораћу да се задовољим и са Гноме ... картица је из каменог доба, тачније у питању је RIVA TNT2 od 64 Mb ... зато не треба да чуде све оне поруке типа "неће", "не може" и сличне ... у питању је графика и ту помоћи нема ... док не стигне јача машина, мораће да ради Убунту, и то са Гноме ... све остало ће сачекати нека "хардверски мало јача времена" ... пошто сам овај систем инсталирао са "скинутог" .исо ЦД-а, мораће да падне један реинстал, па из почетка ... нема више буџења, паковања и експериментисања ... мада ...  bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

Линукс је увек био и остао ОС за мало веће ентузијасте који имају развијено сопствено умеће програмирања и управљања софтвером. Показао се добрим за сервере због стабилности, али далеко је још од удобног кориштења какво пружа виндовс 7. Галаксијама је још далеко да буде подобан за употребу разног професионалног софтвера. Тренуто је виндовс 7 убедљиво најбољи софтвер на тржишту, а мајкрософт је умногоме порадио на стабилнсоти, и сад се већ може рећи да су разни багови, рупе у систему, а нарочито плави екрани прошлост што се тиче виндовса.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Линукс је увек био и остао ОС за мало веће ентузијасте који имају развијено сопствено умеће програмирања и управљања софтвером. Показао се добрим за сервере због стабилности, али далеко је још од удобног кориштења какво пружа виндовс 7. Галаксијама је још далеко да буде подобан за употребу разног професионалног софтвера. Тренуто је виндовс 7 убедљиво најбољи софтвер на тржишту, а мајкрософт је умногоме порадио на стабилнсоти, и сад се већ може рећи да су разни багови, рупе у систему, а нарочито плави екрани прошлост што се тиче виндовса.

Мада у овоме има истине, умногоме више и нема. Убунту Линукс, например, се развио у један веома пријатан систем са лепим графичким интерфејсом и са "што лакше то боље" философијом.

Оно што је сигурно је да тврдња "Галаксијама је још далеко да буде подобан за употребу разног професионалног софтвера." тешко може да се употреби у том смеру, пре ће бити да је ситуација обрнута. Управо се Линукс користи за ултра-професионални софтвер у сфери науке (медицина, физика итд.), видео продукције, филмске продукције, итд. и то често користећи комерцијални и веома скупи софтвер који уопште не постоји написан за Виндовсе. Ако хоћеш примере ће их набавим :)

С друге стране Виндовс 7 јесте одличан оперативни систем без поговора. Оно што је стварна предност Виндовса и даље је доступност "мид-рејнџ" комерцијалног софтвера који заиста мањка код Линукса (док Линукс обилује бесплатним софтвером у овом сегменту), на пример Фотошоп.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...