Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

После равно три године испробах Манџаро, и мислим да је дошао крај моме дистрохопингу. Ако буде овако лепо текао овај ролинг рилис, не мењам уопште више. КДЕ.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

која је тренутно најбоља Линукс дистрибуција, коју користите и зашто?

• Свиђа ми се 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости

Za desktop Mint 18.3 i Ubuntu Mate 16.04, oba sa amd64 kernelom i oba sa Mate okruženjem. Jedino koje valja osim Mate-a je Xfce, ostalo je sve ili preglomazno ili upropašćeno.

Na poslu, na serverima teram Centos 6. Nije najnovija verzija, ima čak i stari 2.6.x kernel, ali je izuzetno dobro testirana i stabilna.

Подели на овим сајтовима

On 19. 11. 2017. at 15:04, Снежана рече

која је тренутно најбоља Линукс дистрибуција, коју користите и зашто?

Expand  

Ubuntu Unuty 16.04 LTS,  код мене све ради савршено. До сада нисам имао проблема. Све ради... игре... photoshop... итд.  

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Barselona potpuno prelazi na Linux i otvoreni kod

Gradske vlasti Barselone odlučile su da pokrenu proces prelaska sa Windowsa i vlasničkog softvera na softver otvorenog koda i Linux distribuciju Ubuntu do proleća 2019. godine.

7669352375a5910a0e953c595099355_wide.jpg

U prvoj fazi biće izveden prelaz sa vlasničkog softvera na softver otvorenog koda, a na kraju prelazak sa operativnog sistema Windows na Linux. Tokom 2018. godine, 70 odsto gradskog budžeta za softver biće uloženo u proces prelaska na softver otvorenog koda. 

Kako bi postigli zadate ciljeve, odnosno potpun prelazak na softver otvorenog koda i operativni sisitem Linux, grad će izvesti "outsourcing" svojih IT projekata lokalnim manjim i srednjim preduzećima. Biće zaposleno 65 developera sa zadatkom da razviju softver prilagođen potrebama grada. 

Što se tiče softvera za buduću Linux distribuciju, vlasti Barselone su odabrale Ubuntu (koji se već nalazi na 1.000 probnih računara), Firefox kao službeni internet pregledač, paket kancelarijskih alata LibreOffice, a kao alternativu za Microsoftov Exchange Server odabrano je softversko rešenje Open-Xchange. 

Prelaskom na rešenja otvorenog koda i Linux Barselona će se pridružiti inicijativi Fondacije za slobodan softver Evrope pod nazivom "Public Money, Public Code".

Izvor B92

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

12 година сам корисник Убунту Линукса, тренутно 16.04. Користио сам већину десктоп окружења, КДЕ, Гноме, Цинамон, Мате, Јунити.

Скрасио се са Гноме који возим последње три године. Најтоплија препорука свима за решење Убунту+Гноме.

Послато са MI 5 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Више не користим Убунту, сада сам прешао на Deepin. О каквом систему је ради можете прочитати на овој адреси http://itentuzijast.com/2018/02/11/deepin-15-5-recenzija-brz-lep-efikasan/

• Свиђа ми се 1

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Bas dobro izgleda. Napisi malo neko krace iskustvo - kako radi WINE, jel za pocetnike ili nije, i tako to...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Мени је некако Mint најготивнији, најлепше ми изгледа, без вишкова али и бескрајних подешавања, све команде на које сам навикао из Убунтуа су пресликане и то ми стварно највише одговара.

Cinnamon ми је реално најпријатније окружење од понуђених и имам dual boot WIN10/MINT (Cinnamon) Sylvia 18.3

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

On 27. 2. 2018. at 1:13, obi-wan рече

Bas dobro izgleda. Napisi malo neko krace iskustvo - kako radi WINE, jel za pocetnike ili nije, i tako to...

Expand  

Deepin користим нек 24 часа и оно што могу речи јесте да много брзе ради него Ubutnu. WINE нисам пробао него користим CrossOver који долази инсталиран уз сам систем. Леп, брз, стабилан... Што се почетника тиче... мисли да би се на овом систему веома брзо снашли. 

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

On 27. 2. 2018. at 19:52, ronin рече

Deepin користим нек 24 часа и оно што могу речи јесте да много брзе ради него Ubutnu. WINE нисам пробао него користим CrossOver који долази инсталиран уз сам систем. Леп, брз, стабилан... Што се почетника тиче... мисли да би се на овом систему веома брзо снашли. 

Expand  

A jel taj CrossOver radi pos`o - rade li Win programi pod njim glatko kao i uz WINE? Meni je to za pocetak bitno, kad resim da malo predjem na Linux.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 27. 2. 2018. at 21:05, obi-wan рече

A jel taj CrossOver radi pos`o - rade li Win programi pod njim glatko kao i uz WINE? Meni je to za pocetak bitno, kad resim da malo predjem na Linux.

Expand  

Ради, али није све савршено као код Windows-a, ја сам у њему покренуо Photoshop,  Microsoft Office 2010...

• Свиђа ми се 1

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

On 27. 2. 2018. at 21:15, ronin рече

Ради, али није све савршено као код Windows-a, ја сам у њему покренуо Photoshop,  Microsoft Office 2010...

Expand  

Ево у помоћ CrossOver  сам инсталирао Photoshop CS 2.  Одлично ради. Ово је бесплатна верзија програма који сам прошле године скинуо са званичног сајта.  За све остало ту је Гимп:D.

Deepin_Screenshot_20180303152935.png

• Свиђа ми се 1

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Већ два даназаредом ми курсор забагује, једино што могу једа скролујем целу страну горе/доле, некако сам успела да рестартујем лт, и онда ради. Шта би могло да прави проблем?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...