Zayron Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 šteka=ne radi kako treba. Nisam rušio windows ima 2 godine. Xp do tog vremena poludi totalno. Ova 7-ica radi prilično dobro samo ima neke čudne tikove povremeno i sve je sporija i sporija, neki programi koje sam davno instaliro dolaze u koliziju itd. (U stvari valjda mi je samo dosadno pa mi treba neka promena greengrin) dakle preporučuješ taj Xubuntu. Kakvo je to sokoćalo? Mentu su koliko sam ja shvatio napravili da bude juzer frendli, nemam nešto živaca drndati danima po softveru, a i nisam gik za računare, samo korisnik Ја сам синоћ инсталирао менту...и много боље фецера од убунту-а .. Има све кодеке..програме на које сам навикао ...а има и Вајн преко којег можеш виндовскове програме да инсталираш... Онда је то уреду, ја сам Минт испробавао прије годину или годину и по или можда чак двије а с тим видеима и кодекима је било још доста некаквих проблема тамо, изгледа да су их ријешили, у сваком случају Минт/Мента може сад бити чак и боља и од Ubuntu. Ја имам тај Xubuntu што је уствари такав "олакшани", "light Ubuntu". Испробам онда и ја данас ту Менту али је радије нађем и наинсталујем чешку јер ја све те термине из компјутерске технике и мобилних телефона знам чешке а кад прочитам неке наше, србске или хрватске то уопште појма немам шта значи ни наопако. Ја кад си наинсталујем нешто, оперативни систем или програм онда само на чешком или словачком па ако нема на чешком/словачком онда на енглеском а на нашем србском или хрватском никада, то бих се сцвокно одмах моментално, не бих знао ништа шта је шта. Иначе чекам 01.06.2011. кад ће изаћи прва стабилна верзија дистра Mageia која ми се страшно свидјела али имала скоро празан репозиториј програма ваљда зато што је то још бета верзија, ваљда ће прва стабле верзија имати и много богатији репозиториј, иначе Mageia одговара нивоу Mandrive 2010 а врло слично и изгледа а врло је чила и брза, very, very fast и без неких "задрхавања, стругања и шкрипања", иде - боље рећи клизи "ко подмазана" као хокејски пук по леду. Реагује кристално јасно, чисто и тачно а то је то двоје што ми се код ње највише свиђа - брзина и сигурност, поузданост, тачност, прецизност. Имам три кандидата Xubuntu, Mageia i Mint/ Menta који би најбоље одговарали мојем софтверу па се дефинитивно између њих одлучим кад видим како ће изгледати стабилна верзија Mageia која је мојим највећим фаворитом До тог 01.06.2011. испробам још и тај Mint а Xubuntu имам већ пар седмица, његова предност је страшно велики број апликација у репозиторију који је исти за све врсте Ubuntu свеједно коју си врсту или верзију наинсталујеш а многи линуксови програми који рецимо случајно већ нису у репозиторију, увијек обавезно на првом мјесту имају опцију, пакетиће за Ubuntu што је његова навећа предност. Ал рецимо од недостатака и мана ме код њега највише "излућују" такве ситнице и глупости, тешко је на примјер наћи како се на панел додаје "прекидач" (она коцкица са заставицама) за разне врсте фонтова, писама, чешко, наше ћирилићно и латинично које ја стално морам имати при руци, јер то свако мало морам мјењат. Испробао сам десетине разних операчних система и на сваком сам знао подесити тај прекидач, на KDE је то такођер компликованије али ово чудо још нисам видио, то ме тако живцира и квари ми тај укупан дојам о Xubuntu .Сад сам то рјешио привремено тако да стално имам отворен цетрум поставки на кејборду, типковници па то одонуд мјењам. Иначе је Mint/Menta утемељена и заснована, изграђена на Ubuntu. Доле имате линкове од Mageia: http://www.mageia.org/cs/ http://www.facebook.com/Mageia https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,13755.0.html Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 http://www.mageia.org/cs/ mageia не изгледа лоше...када данас завршим са минтом..тестирање..она је следећа.. А мени је и седмица на ћирилици...увек сам користио србске верзије и док сам ишао на мајрксофтову школу... ..данас од моје старе екипе... једини могу да конфигуришем Српске верзије седмице... greengrin Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 http://www.mageia.org/cs/ mageia не изгледа лоше...када данас завршим са минтом..тестирање..она је следећа.. А мени је и седмица на ћирилици...увек сам користио србске верзије и док сам ишао на мајрксофтову школу... ..данас од моје старе екипе... једини могу да конфигуришем Српске верзије седмице... greengrin То ти испробаваш на виртуалној машини ил одмах на "оштро", на хард диску? greengrin Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 То ти испробаваш на виртуалној машини ил одмах на "оштро", на хард диску? greengrin ја сам једно време радио презентације за виртуелизацију у бившој фирми ( http://www.vmware.com/ )...тако да сам алергичан на виртуелне машине... Одмах инсталирам на хард диск.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 виртуелизација је одлична за фирме и расподелу ресурса...али немам потребе за тим...у приватној причи.. Имам један лаптоп са 7 цом...десктоп са линуксом...и још један лаптоп са јабучицом да набавим...и ВЕСЕЛО! greengrin Сви имају своје предности...у неким аспектима..али пошто ми је један јаран скоро открио неке бекдорове и неовлаштену размену информација...на 7 маји...мислим да ћу је угасим.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 То ти испробаваш на виртуалној машини ил одмах на "оштро", на хард диску? greengrin ја сам једно време радио презентације за виртуелизацију у бившој фирми ( http://www.vmware.com/ )...тако да сам алергичан на виртуелне машине... Одмах инсталирам на хард диск.. Хахахаха, синдром преждеране мачке! Погледај се у огледало да немаш и такав поглед преждеране мачке. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 Ma добро карикирао сам, не знам баш за математички, рецимо не знам да на линуксу има иједан софтвер који може да парира Аркгису или сличном гис софтверу. фајерфокс је добар, али ми је хром још бољи, зато сам одавно прешао на хром. Chrome je baziran na Chromium-u koji je besplatan softver. Razlika je maltene nepostojeca, ima par komercijalnih elemenata u Hromu koji ne rade na Hromiumu kao np. pdf rider (ne zato sto Gugl nece da otvori nego zato sto kad bi otvorio tuzio bi ga Adobe). Има доброг бесплатног софтвера, међутим, ако бесплатан софтвер доводи до развоја новог још бољег, е то сам већ мишљења да не може проћи. Нека конкурентност мора бити, а развој софтвера се неће догађати ако нема стабилне финансијске подлоге. Зато сам противник те политике коју је почео Линус Товардс...Дај да узмем мало јуникса, направим који код, неки примитиван интерфејс, дај још мало ово и оно и тутни га сад другим хакерима и свима који хоће да га мало надограде...Зато пролазе године за које би нека друга компнанија одлетела на марс, а линукс тек сад почиње да личи на неки оперативни систем који може свако да користи. Uf, nemam vremena sad Justo ali ovde imas pregrst zabluda. Samo jedna stvar: OSS veze nema sa levicarstvom, stavise on je mnogo vise libertarijanski nego MS-ova varijanta koja forsira monopol (koji mu drzava garantuje). Ceracemo se jos na ovom pitanju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 Ajte komentari na mentu, zagrijan sam da probam nešto novo u životu... Inače ona menta sa linka koji sam postavio je školska verzija, ima masu programa za učenje npr. hemije itd... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 Ajte komentari na mentu, zagrijan sam da probam nešto novo u životu... Inače ona menta sa linka koji sam postavio je školska verzija, ima masu programa za učenje npr. hemije itd... Evo ja sam je već narezao, idem je sa instalirat samo što napostujem ovaj Xubuntu desktop da ga vidite kakav je bio. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 @Sir Oliver: Preporucujem ti Mint XFCE ili Mint LXDE jer su KDE4 i GNOME Resource-Hogovi. Mada postoji i http://www.cp6linux.org/. Ovako izgleda Linux Mint 10 KDE4 kod mene: Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 Ili jos bolje KDE3 old-school Window$ look'n'feel: http://apt.pearsoncomputing.net/cdimages/index_desktop.html. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 ne kontam ti se ja u to. Nisam ni znao da ima razlika u mentama "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 ne kontam ti se ja u to. Nisam ni znao da ima razlika u mentama E ovako dragi Sir Olivere, da t kažem šta mislim o ovom Mintu! Instaluj ga odmah vrišteći! Hahahaha! Odličan je, oduševljen sam Xubuntu mu nije ni do koljena a very, very, very fast!!! Ovu starudiju s P4 mi tako ubrzao, da sad leti o formula 1, internet je užasno brz, nikad nisam imao brži internet bez tih zadrhavanja i škripanja. Joj Bože moj, kako se lijepo zacvakl, cvaka ko kvaka a tiktaka ko satić. Strašan! Za programe nema zime, ima ubuntu repozitar, meni je najvažnije da mi je tamo Marble Globus, hahaha! Znaš li da je Sir Oliver moja omiljena postavička iz Alan Forda, a sad ćeš imati baš nobl operačni sistem. Inače ta hrvatska Menta je ustvari normalna multilanguage, samo postavljena odmah na hrvatski a ti to prilikom instelacije kad ti se odmah na početku ukažu postavke s tablicom za jezik na lijevoj strani samo jednostavno prebaciš s hrvatskog na srpski, to nije nikakav problem taj jezik. instalacija sama je vlo jenostavna, najjedostavnika koju sam do sada imao priliku vidjet, čak se ne izabira ni način bootovanja, tamo je GRUB i on se sam auomatski postavi i učita. Dakle možeš ga misli imati i na srpskom, taj onda bude izgleda s ćirilićnim pismom ili ako hoćeš latinično onda ostaviš o tamo kako je več unared postavljeno na hrvatskom. Ja sam sad na ovom svom IBM PC nainstalovao Mentu tj. tu hrvatsku a na drugom PC Dell-u takvom običnom kancelarijskom instalujem upravo sad dok ovo pišem isto tu Mentu ali e na hrvatskom već na češkom jer te naše pojmove ja uopšte ne znam, moram "meditirati" nad svakim šta koji znači i šta će se desiti kad na to kliknem. Na primjer ja sam navikao tamo u browseru na komandu INSERT, češki VLOŽ što znači "uloži" a kod nas je to ZALIJEPI pa sam gledao ko dement šta gdje, kako i kud to imam "zalijepit", OMG! zato radije na tom Delu instaliram "SVATOU ČEŠTINU", česki jezik ako se zapetljam gdje s tim nazivima tamo da imam šta da me izvuče iz malera i belaja. Evo sad svima koji ste učestvovali u raspravi o Mintu šaljem ovo: Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 27, 2011 Пријави Подели Написано Мај 27, 2011 Olivere, upravo sam nainstalovao Mentu i na tom Dellu, tom drugom kacelarijskom PC. Pogledaj sad kako stoje stvari s tim jezicima. Ja sam izabrao na početku instalacije tamo česki a opet mi je na kraju izašao hrvatski. Izgleda da je su na tom ISO zablokirani svi drugi jezici osim hrvatskog namjerno kako bi to bilo što najjednostavnije, znači kad izabereš bilo koji od ponuđenih jezika uvijek će ti na kraj izgleda izaći hrvatski.Znači ako hoćeš baš pravi multilanguage ISO moraćeš otići na i oficijalnu glavnu stranicu Mint downloada i tamo izabrati nešto. Osim toga ne znam koje sve tačno jezike potporuje tj. u kojim sve jezičkim mutacijama imaju ISO jer to se ne mora slagati s vodičem kroz instalaciju. Neki operačni sistemi imaju recimo samo desetak ili dvadesetak jezičkih mutacija ISO ali vodič kroz instalaciju nekad imaju na stotinjak jezika što nikako nije ista stvar instalačni jezik i jezik samog operačnog sistema. Neki to rade da olakšaju proces nstalacije i pojednostave ga što većem broju korisnika ali konačni izbor jezika je mnogo manji, recimo desetak, dvadesetak samo. Razumiješ, instalacioni izbornik jezika može nekad vrlo bogat ali u konačnom ishodu sam taj operačni sistem ne mora imati toliko mutacija koliko ima raznih prevedenih vodiča kroz intsalaciju, tih može imati mnogo, mnogo više. To se dešava kod manje raširenih distribucija koji nemaju toliko jaku korisničku user-komuntu za sobom ni veliki broj prevdioca po cijelom svijetu. Dalji info imaš dole na linku: Glavna strana Linux Mint: http://www.linuxmint.com/ Strana downloada Linux Mint: http://www.linuxmint.com/download.php Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 moram li mentu narezivati na CD ili mogu da je butnem sa stika? Elegantnije je... U principu nema bitnih razlika između mente i mente ili ima? Da ne instaliram onu hrvatsku verziju ako je ona engl. bolja? Ili mogu slobodno? A ono gore, nasmejana arijevka sa osvežavajućim napitcima... 0102_laugh "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука