Crveni Baron Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Nisam neki poznavalac da mnogo pricam, ali kratko receno Win je frizider koji se prodaje eskimima... @Upravda Nijedan bolnicki racunar ozbiljne namene ne radi na win-u... nijedan vojni... nijedan server... o nauci necu ni da pocinjem... Nadam se da ti ovo nesto govori... greengrin Osim tog,a Mac je u stvari, grubo receno, preuzet i privatizovan unix... zato i jeste tako dobar i stabilan... Kada se prica o macu i windowsu treba imati na umu fundamentalnu razliku izmedju te dve kuce. Apple je hardware house a windows software. Apple prodaje hardware a njihov OS ne mozes legalno instalirati na drugom compu, dok windows prodajr software, operativni sistem koji mozes da instaliras i na ves masini. Stoga apple mora da ima odlican OS jer da ga nema sto bi neko kupio skuplji hardware od njih. Objektivno mac je skuplji ali nije mu toliko bolji hardware, cak je nekada i gori. Ali Apple OS X je sjajan sistem. Brz, lep, dobro organizovan, fluidan, posle 2 nedelje na macu niko ne zeli da se vrati na win. Linux je ok ali suvise amaterski sve je tu nesto gratis ali oni koji prave programe to rade za kintu i oni najbolji ga ne rade gratis. Zato i nemas profi sofrware za Linux, Photoshop na primer. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Nisam neki poznavalac da mnogo pricam, ali kratko receno Win je frizider koji se prodaje eskimima... @Upravda Nijedan bolnicki racunar ozbiljne namene ne radi na win-u... nijedan vojni... nijedan server... o nauci necu ni da pocinjem... Nadam se da ti ovo nesto govori... greengrin Osim tog,a Mac je u stvari, grubo receno, preuzet i privatizovan unix... zato i jeste tako dobar i stabilan... Па шта, линукс као није на јуниксу заснован? Pa jeste, to i kazem, linux/unix protiv win-a... Win je naravno uspesniji jer donosi lovu svima, pa sto bi ga neko napustio... monopol je slatka stvar... Какав монопол. Купићу пре виндовс него инсталирати линукс зато што ми је лакше користити виндовс. Ето проста ствар. Нисам неки фан виндовса, скоро сам инсталирао на нетбук џоли клоуд линкус, и одличан је оперативни систем, али само за сурфање на нет-у, ето толико. Чудим се како се нико од професионалних сфтверских произвођача још није одлучио на драстичан корак па да направио нешто што ће радити на линуксу? Рецимо неки грађевински, машински, архитектонски, банкарски, економски, правни, математички.....Линукс ме још увек подсећа на неко чедо које је покренуо неки хипик, дете цвећа, хакер у младости... Јако сам скептичан према тој идеји, да нешто добро буде бесплатно. То једноставно не може проћи то је утопија. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 математички На који математички софтвер мислиш? Не знам да ишта озбиљно фали на линуксу. Јако сам скептичан према тој идеји, да нешто добро буде бесплатно. То једноставно не може проћи то је утопија. Зависи за шта. И мени се чини да је то тачно за професионални софтвер. Никада Gimp неће бити као Photoshop. Тачка. Али пази ово - Openoffice.org је сасвим добар (лошији од Мајкрософтовог офиса, али да се не лажемо, за велику већину људи више него довољан), Firefox је изузетан browser, LaTeХ је најбољи типографски пакет за математичке и техничке текстове икада. Нема шансе да тако леп текст добијеш било чим другим. И тако даље и томе слично. Није да нема много тога доброг да се пробере међу слободним софтвером. Следећа ствар, бесплатност и отвореност има реалних предности у неким пољима. Говорим о практичним предностима, не о тој комуно-хипи идеологији коју заступају опен сорс ликови. Пример: https://www.scientificlinux.org/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 ......................................................... Какав монопол? Купићу пре виндовс него инсталирати линукс зато што ми је лакше користити виндовс. Ето проста ствар. Нисам неки фан виндовса, скоро сам инсталирао на нетбук џоли клоуд линкус, и одличан је оперативни систем, али само за сурфање на нет-у, ето толико. Чудим се како се нико од професионалних сфтверских произвођача још није одлучио на драстичан корак па да направио нешто што ће радити на линуксу? Рецимо неки грађевински, машински, архитектонски, банкарски, економски, правни, математички.....Линукс ме још увек подсећа на неко чедо које је покренуо неки хипик, дете цвећа, хакер у младости... Јако сам скептичан према тој идеји, да нешто добро буде бесплатно. То једноставно не може проћи то је утопија. Pa sta se bre cudis, sto bi neko ista radio za linux kad mu ne donosi lovu, elementarna logika na zapadu... To je monopol... Sto bi iko iz Adobea razmisljao da prebaci Photoshop na linux kad bi onda izgubili mnogo od trzista... Kod win-a nema nikakve prakticne vrednosti koja bi trebala coveka da potakne da njega eto bas toga radi izabere... Osim toga, da kupis OS koji jednako puca po savovima, ima problema sa kompatibilnoscu i sl? OS koji je postao Vista, koja je propala brze nego sto je zazivela? A uz sve ti jos ti daju dozivotnu garanciju... al` na kratko... gringrin "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 Монопол је када неко незаконитим средствима сузбије конкуренцију (обично у спрези са државом). Не може да се каже за Мајкрософт да је монопол када постоји конкурентни производ који је бесплатан, па га опет веома мали проценат купаца користи. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 24, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2010 математички На који математички софтвер мислиш? Не знам да ишта озбиљно фали на линуксу. Јако сам скептичан према тој идеји, да нешто добро буде бесплатно. То једноставно не може проћи то је утопија. Зависи за шта. И мени се чини да је то тачно за професионални софтвер. Никада Gimp неће бити као Photoshop. Тачка. Али пази ово - Openoffice.org је сасвим добар (лошији од Мајкрософтовог офиса, али да се не лажемо, за велику већину људи више него довољан), Firefox је изузетан browser, LaTeХ је најбољи типографски пакет за математичке и техничке текстове икада. Нема шансе да тако леп текст добијеш било чим другим. И тако даље и томе слично. Није да нема много тога доброг да се пробере међу слободним софтвером. Следећа ствар, бесплатност и отвореност има реалних предности у неким пољима. Говорим о практичним предностима, не о тој комуно-хипи идеологији коју заступају опен сорс ликови. Пример: https://www.scientificlinux.org/ Ma добро карикирао сам, не знам баш за математички, рецимо не знам да на линуксу има иједан софтвер који може да парира Аркгису или сличном гис софтверу. фајерфокс је добар, али ми је хром још бољи, зато сам одавно прешао на хром. Има доброг бесплатног софтвера, међутим, ако бесплатан софтвер доводи до развоја новог још бољег, е то сам већ мишљења да не може проћи. Нека конкурентност мора бити, а развој софтвера се неће догађати ако нема стабилне финансијске подлоге. Зато сам противник те политике коју је почео Линус Товардс...Дај да узмем мало јуникса, направим који код, неки примитиван интерфејс, дај још мало ово и оно и тутни га сад другим хакерима и свима који хоће да га мало надограде...Зато пролазе године за које би нека друга компнанија одлетела на марс, а линукс тек сад почиње да личи на неки оперативни систем који може свако да користи. Нисам против бесплатног софтвера. Рецимо апсолутно подржавам ово што ради гугл. Гугле све што избаци у последње време је бесплатно, а све је врхунски. Од андроида, гоогле еартх, гугле њувс, гугле букс, гугле маил, гугл хроме...Од гугла не знам шта се плаћа осим гугле еартх професионал. Но они су затворена компанија која приходе остварује на други начин, и тај новац улаже у развој бесплатних апликација чиме привлаче људе, којим опет мећу своје рекламе на основу који остварују профит. Дакле мотив је ипак новац, и зарада, а не да неко тамо има бесплатан опеартивни систем, или програм. Гугле је један феномен који се издваја у досадашњем класичом начину остваривања профита. Али ипак му је остао главни мотив, а то је да заради. Ето откад потиче гугл, има 5 - 6 година како је почео да тронује, да буде моћан, и већ толико тога подарио ИТ свету...Ја такву врсту давања бесплатних апликација подржавам, а ове неке хипи идеје опен сорус заједнице, где је филозофија, направити бесплатан софтвер да би га неко користио да не мора да плаћа комерцијалу, то ми је бљак. Ово са овим сајентифик линукс је друго. За ове ствари ти не треба Линус Товардс и армија хакера. Па и јуникс је потекао на неком универзитету. Мене само мани софтвера који је осмислио тамо неки индивидуалац и дао га хакерима и свим људима добре воље да га дорађују 0110_hahaha. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Март 10, 2011 Пријави Подели Написано Март 10, 2011 Ово је user-friendly дистрибуција: http://www.linuxmint.com/ . Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 23, 2011 Пријави Подели Написано Мај 23, 2011 Ozbiljno razmišljam da pređem na linux i to ovaj mint, tačnije menta (hr. verzija). Nikad do sad nisam koristio linux niti znam kako funkcioniše, ali sam voljan pokušati. Da li je neko probao mentu? Kakvo je stanje sa programima (za običnog korisnika koji tu i tamo voli da proba svašta)? "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 23, 2011 Пријави Подели Написано Мај 23, 2011 Ozbiljno razmišljam da pređem na linux i to ovaj mint, tačnije menta (hr. verzija). Nikad do sad nisam koristio linux niti znam kako funkcioniše, ali sam voljan pokušati. Da li je neko probao mentu? Kakvo je stanje sa programima (za običnog korisnika koji tu i tamo voli da proba svašta)? Ja sam ga probao davno ali meni su svi drugi bili boljim rješenjem. Isprobavao sam to prije godinu-dvije dana, moguće da su i oni otišli mnogo dalje u razvoju jer za posljednjih dvije godie se mnogo toga promjenilo. Linux Mint je na početku bio dizajniran specijalno za upotrebu na laptopima a ja pošto imam standardne PC s normalnim konfiguracijama nemam potrebu za tim, čini mi se da mi je tada zasmetalo nedostajanje mnogih video codeca i slabiji depozitorij s programima od Ubuntu ili Xubuntu. Daj mi taj link za hrvatsku mentu da vidim gdje je to pa možda nainstaliram pa ti napišem šta je tamo novo ili ti je bolje uzeti Ubuntu ili Xubuntu. Napiši još na šta ga ustvari želiš nainstalirati: na laptop ili normalni PC. Ne vidim opravdanost instalacije Minta/Mente na normalni PC pogotovo ako nije stariji od godinu dana i donrih je karakteristika - perfomanci i parametara. Bila bi to šteta. Mislim da je Mint/Menta ipak ustvari dobra za laptope i mini-notebooke a ne za normalne PC. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 23, 2011 Пријави Подели Написано Мај 23, 2011 http://www.menta.hr/ laptop, Acer insipire 5630, jedno 4 godinice star. Ima Core 2 Duo procesor, 2GB memorije, odvojena grafika (Geforce Go 7300) Ja sam obični korisnik kojem windows 7 počinje već da šteka, ako ga porušim sad, neću više dobiti pravo na produženje licence itd. da ne dužim. Nisam zahtevan, ali volim sve što vole mladi. Kako stvari stoje sa ilegalnom piraterijom na menti? Radi li recimo sibelius na njoj? Jako mi se dopada onaj google skechup na njemu jako mi se dopada itd... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 23, 2011 Пријави Подели Написано Мај 23, 2011 http://www.menta.hr/ laptop, Acer insipire 5630, jedno 4 godinice star. Ima Core 2 Duo procesor, 2GB memorije, odvojena grafika (Geforce Go 7300) Ja sam obični korisnik kojem windows 7 počinje već da šteka, ako ga porušim sad, neću više dobiti pravo na produženje licence itd. da ne dužim. Nisam zahtevan, ali volim sve što vole mladi. Kako stvari stoje sa ilegalnom piraterijom na menti? Radi li recimo sibelius na njoj? Jako mi se dopada onaj google skechup na njemu jako mi se dopada itd... U tvojem slučaju s obzirom na "svežest a mladost" hardvera je onda instalacija tog Minta/Mente opravdana, hahahaha! Ali ja mislim da bi bolji bio Xubuntu koji imam ja sad. Sibelius bi teoretski mogao da radi na bilo kojem Linuksu pomoću Windows emulatora - Wine. Ne razumijem šta hoćeš reći pod tim: šteka = pada? Kako misliš tamo nainstalovat mentu, mislim da tamo nije baš pametno davat oba sistema naporedo, trebaš taj novi nainstalovat preko Widowsa što znači da Windows tada gubiš. Postoji i Google operačni sistem gOS specijalno dizajniran sa svim mogućim Google kerefekama, ja bi na tvom mjestu onda prije Xubuntu ili gOS. Mislim da si ti napisao da ionako rado koristiš sve te Googlove applete. Edit: sad sam gledao taj gOS, izgleda da je ta distribucija zanikla više nije aktivna. Postoji posljednje ISO gOS 3.1 od prošle godine mislim, web stranica im je srušena od marta ove godine. Mislim da nije baš pametno uzeti onda njega, nisu aktualizacije, nema više supporta, potpore a ni razvoja. http://en.wikipedia.org/wiki/GOS_%28operating_system%29 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 23, 2011 Пријави Подели Написано Мај 23, 2011 šteka=ne radi kako treba. Nisam rušio windows ima 2 godine. Xp do tog vremena poludi totalno. Ova 7-ica radi prilično dobro samo ima neke čudne tikove povremeno i sve je sporija i sporija, neki programi koje sam davno instaliro dolaze u koliziju itd. (U stvari valjda mi je samo dosadno pa mi treba neka promena ) dakle preporučuješ taj Xubuntu. Kakvo je to sokoćalo? Mentu su koliko sam ja shvatio napravili da bude juzer frendli, nemam nešto živaca drndati danima po softveru, a i nisam gik za računare, samo korisnik "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 23, 2011 Пријави Подели Написано Мај 23, 2011 šteka=ne radi kako treba. Nisam rušio windows ima 2 godine. Xp do tog vremena poludi totalno. Ova 7-ica radi prilično dobro samo ima neke čudne tikove povremeno i sve je sporija i sporija, neki programi koje sam davno instaliro dolaze u koliziju itd. (U stvari valjda mi je samo dosadno pa mi treba neka promena 0110_hahaha) dakle preporučuješ taj Xubuntu. Kakvo je to sokoćalo? Mentu su koliko sam ja shvatio napravili da bude juzer frendli, nemam nešto živaca drndati danima po softveru, a i nisam gik za računare, samo korisnik To strašno zavisi od toga s kakvim softverom budeš zadovoljan, kakav najčešće upotrebljavaš, tim najviše mislim na određene aplikacije i programe koji ne spadaju u okrog onih standardnih kao email klient, word/open office znači pisanje ili skype i drugi slični. Ne moraš to pisati tu na Forumu, pošalji mi na PM listu programa koje obavezno trebaš za svoj rad i koje si do sada upotrebljavao pa ti reknem da li ti se bude isplatilo preći na linuks. Bude recimo dovoljno da upotrebljavaš neki određeni program svakodnevno a moraš to zbog posla ili nečeg drugog pa ako baš taj program u linuksu ne bude imao adekvatnu zamjenu na istom nivou onda ti linuks može itekako prisjest!!! Znači to je glavni kriterij, postavi si to takvo pitanje pa ako linuks ima svoju možda čak i bolju varijantu što isto često biva, onda OK. Ali ako nema treba onda ostati pri windowsu pod svaku cijenu. I meni je XP padao, padao i na kraju pao skroz. Izgleda a to rade namjerno, prosto šalju nešto tamo što ga pomalo ždere kako bi prisilili ljude kupit sedmicu. I oni moraju od nečeg živjeti. Ubuntu kako sa rekao ima najbolji depozitorij svog softvera a najviše je user friendly, pogotovo za početnike. Pšalji mi dakle na PM spisak programa koje OBAVEZNO hoćeš da imaš ili iste ili bar zamjenu jer s njima radiš svaki dan i trebaju i bez njih ne možeš recimo NIKAKO! Pa ti na osnovu toga napišem šta dalje. I nije mi jasno da li to imaš sad tamo XP il sedmicu ili oboje istovremeno. Ako imaš oboje i to može biti razlog usporavanju, padanju, štekanju i raznim problemima. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 šteka=ne radi kako treba. Nisam rušio windows ima 2 godine. Xp do tog vremena poludi totalno. Ova 7-ica radi prilično dobro samo ima neke čudne tikove povremeno i sve je sporija i sporija, neki programi koje sam davno instaliro dolaze u koliziju itd. (U stvari valjda mi je samo dosadno pa mi treba neka promena sideways9) dakle preporučuješ taj Xubuntu. Kakvo je to sokoćalo? Mentu su koliko sam ja shvatio napravili da bude juzer frendli, nemam nešto živaca drndati danima po softveru, a i nisam gik za računare, samo korisnik Ја сам синоћ инсталирао менту...и много боље фецера од убунту-а .. Има све кодеке..програме на које сам навикао ...а има и Вајн преко којег можеш виндовскове програме да инсталираш... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 26, 2011 Пријави Подели Написано Мај 26, 2011 Данас ћу још тестирам Вајн на архи кед и артлантис.. и ако прође .. бацам виндовс кроз прозор... greengrin Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука