Душко Дугоушко Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Najlepše objašnjeno: http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1013/tekst/pravoslavna-misija-u-21-veku/print Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Април 12, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Najlepše objašnjeno: http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1013/tekst/pravoslavna-misija-u-21-veku/print Што јес, јес, нама православнима је вечито мањкало мисионарске делатности, чак и катикетске делатности међу већ "верујућим" народом. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Ne odnose se na RKC i njene misije ali jako lepo objašnjava suštinu misija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Април 12, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Statistike: http://www.newadvent.org/cathen/10375a.htm Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Ja iskreno sad ne razumem cilj teme, da li je suština ideja misija ili broj misionara. Normalno je da su katolici brojniji, u Poljskoj postoje posebna učilišta za misionare. Ili je u nečemu trećem??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Април 12, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Ja iskreno sad ne razumem cilj teme, da li je suština ideja misija ili broj misionara. Normalno je da su katolici brojniji, u Poljskoj postoje posebna učilišta za misionare. Ili je u nečemu trećem??? Циљ теме је да сазнамо нешто о тренутним мисијама РКЦ у свету. Где се мисионари, ко мисионари и слично. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Ja se iskreno obradujem kad vidim da na primer u Južnoj Americi ima sve više pravoslavnih misionara. Nas su počeli tamo masovno da ubijaju, onda su muslimani iskoristili priliku i počeli da popunjavaju tu prazninu i Bogu hvala vidim da su najzad pravoslavci shvatili da sa lepotom svoje liturgije i ornata i svega što je vizuelno popunjavaju prazninu koja je nastala. Uostalom ja sam ubeđen za razliku od drugih da pravoslavci lakše supstituišu u sebe lokalne običaje nekog naroda nego mi, iako mi važimo kao nekakva" liberalna opcija hrišćanstva" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Statistike: http://www.newadvent.org/cathen/10375a.htm Ove statistike su stare više od sto godina. To je tekst iz "Catholic Encyclopedia" koja je objavljena na početku prošlog stoljeća (vijeka). Prenesena je ova enciklopedija na internet (jer nema copyright) jer je vrlo dobra dobra za teološke teme, ali sigurno nije za statistiku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Uostalom ja sam ubeđen za razliku od drugih da pravoslavci lakše supstituišu u sebe lokalne običaje nekog naroda nego mi, iako mi važimo kao nekakva" liberalna opcija hrišćanstva" To je takav uvriježeni mit i zabluda nekatolika ali isto tako i mnogo neinformisanih samih katolika u koju upadaju mnogi koji ne poznaju ustvari šta je to katoličanstvo, suštinu i smisao katoličanstva i niti osnove i temelje na kojima to katoličanstvo stoji danas i oduvijek je stajalo od samog svog početka. U tom smislu Zawisza imaš pravo, katolička Crkva nikad nije imala ni potrebu ni volju nešto se pretjerano mnogo prilagođavati situaciji "na terenu" u pomjesnim narodnim Crkvama i uvijek smo bili mi ti koji smo htjeli sve narode prilagoditi sebi i zapadno-evropskom pa ako hoćete i rimsko-latinskom poimanju crkvenosti i liturgije i učiniti ih takvim hrišćanima prema svojoj predlozi, slici i prilici. Tek po II vatikanskom Koncilu načinjen je ogroman korak u isplaćivanju tog duga koji imamo prema nezapadnoevropskim narodima na svijetu pa smo možda iz nepostojanja nekakve jasne koncepcije u tom danas ponekud i pretjerali što nam uzima za zlo naša katolička braća rigidnijih nazora, takvi ti naši "tridentinski ziloti" i slični. Zaista je to bio takav Abrahamovski korak "u prazno" takva velika "avantura" gdje smo ustvari prepušteni Božijem vođstvu išli u susret nečemu za što nismo znali tačno kako i gdje se to može završiti i kakve granice ili ograničenja tamo mogu biti, šta po nas bude tim dobrim korakom napred a šta recimo posrnutim ili korakom pored u smjeru kojim nismo htjeli niti bismo ići trebali. Ja sam zato napisao ova dva posta i namjerno sam može se reći dosta pretjerao i iskarikirao tu problematiku kako bi na kraju bilo svakom jasno da se tu radi zaista o ogromnim razlikama u shvaćanju i poimanju crkvenosti u katoličanstvu i pravoslavlju. Nadam se da to niko od pravoslavne braće nije uzeo sve to tako "zdravo za gotovo" kako tamo piše iako ustvari tamo ne piše u principu ništa netačnog niti neispravnog već sam samo to oslikao maksimalno kontrastnim bojama kako bi konačno to postalo svakom jasno već na prvi pogled. Dakle zaključak je da katoličanstvo nikada nije bilo nikakva ta "liberalnija" opcija hrišćanstva, već ustvari baš ta "konzervativnija" i još dan danas je takvom, konzervativnijom nego što je ikad bilo i ikada to bude bilo koje od pravoslavnih viđenja i predstava o hrišćanstvu, koje su kako sam dokazao sa tim svojim shvatanjem i principom: "Vox populi, vox Dei" - "Glas naroda, glas Božiji" čak i ultraliberalne i supermoderne u odnosu na nas. Vox populi, vox Dei http://cs.wikipedia.org/wiki/Vox_populi,_vox_Dei Ovdje možete pročitati ta dva moja posta ponovo tko ih nije stigao još vidjeti: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5835.msg408389.html#msg408389 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8859.msg407223.html#msg407223 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 12, 2011 Пријави Подели Написано Април 12, 2011 Pa ja mogu o poljskim misijama da nešto napišem. Ali mi je bitno da definišemo u pozitivnom smislu termin "misija". Na žalost uvek ovde naiđem na izjednačenje sa terminom "prozelitizam". Takođe treba napraviti razliku između misije i misionarenja. Svako od nas ima neku misiju i Crkva Pravoslavna ima misiju, meni dolazi u Beograd poljski sveštenik među Poljake, on ima misiju ali teško da mogu da kažem da misionari. Tako je na primer kanclar nadbiskupa shvatio da je poljski sveštenik došao da misionari u beogradskoj nadbiskupiji pa me je počeo učiti redu, ne shvatajući razliku između misije i misionarenja. Kod nas imamo u Beogradu Lazariste koji su misionari, takođe i našeg divnog fra Rafu koji je misionario po Africi i napisao o tome lepe i duhovite knjige. Oni u Beogradu imaju svoju misiju i to nije ni slično sa misionarskim radom kad se nađu negde u svetu. Mi smo ovde domicilna crkva stara koliko i hrišćanstvo i nismo na ove prostore dospeli misionarskom delatnošću. Teško je to razumeti ali to su notorne činjenice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Pa ja mogu o poljskim misijama da nešto napišem. Ali mi je bitno da definišemo u pozitivnom smislu termin "misija". Na žalost uvek ovde naiđem na izjednačenje sa terminom "prozelitizam". Takođe treba napraviti razliku između misije i misionarenja. Svako od nas ima neku misiju i Crkva Pravoslavna ima misiju, meni dolazi u Beograd poljski sveštenik među Poljake, on ima misiju ali teško da mogu da kažem da misionari. Tako je na primer kanclar nadbiskupa shvatio da je poljski sveštenik došao da misionari u beogradskoj nadbiskupiji pa me je počeo učiti redu, ne shvatajući razliku između misije i misionarenja. Kod nas imamo u Beogradu Lazariste koji su misionari, takođe i našeg divnog fra Rafu koji je misionario po Africi i napisao o tome lepe i duhovite knjige. Oni u Beogradu imaju svoju misiju i to nije ni slično sa misionarskim radom kad se nađu negde u svetu. Mi smo ovde domicilna crkva stara koliko i hrišćanstvo i nismo na ove prostore dospeli misionarskom delatnošću. Teško je to razumeti ali to su notorne činjenice. домицилна Црква свакако, али начин "мисионарења" и "проповједања" на ОВИМ просторима свакако је упитан и чини велику препреку рецимо доласку Папе у Србију, није ли тако? ја би се лично "до неба" радовао да смо имали милион Фра Рафа 1941 године умјесто само једног Фра Филиповића. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajnik83 Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Koja je misija hrvatske RKC kada onakvu izjavu daju o Gotovini i ostalim hrvatskim ''domobranima'' koji ovih dana ocekuju presude? И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Мај 22, 2011 Пријави Подели Написано Мај 22, 2011 Циљ теме је да сазнамо нешто о тренутним мисијама РКЦ у свету. Где се мисионари, ко мисионари и слично. Katoličkih misionara ima na svim kontinentima, a najaktivniji su na Indijskom podkontinentu, u Africi, te Kini i Japanu. Koja je misija hrvatske RKC kada onakvu izjavu daju o Gotovini i ostalim hrvatskim ''domobranima'' koji ovih dana ocekuju presude? "Hrvatska Rimokatolička Crkva" ne postoji, nešto si pogriješio, oprosti.. mi nemamo autokefalnu crkvu. Jedino što mi pada na pamet je da nisi možda mislio na Katoličku Crkvu sa sjedištem u Vatikanu, a Papa joj je poglavar? Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 23, 2011 Пријави Подели Написано Мај 23, 2011 Možda si mislio na Hrvatsku biskupsku konferenciju? Ne treba mešati katolike u Srbiji i Hrvatskoj, to su dve različite konferencije, ali smo katoličanski gledajući u odnosu na papu. Najčešća greška je što ovde u Srbiji sve se to poistovećuje. Postoji izjava hrvatske biskupske konferencije i evo linka, naravno da ta izjava nema nikakve veze sa katolicima recimo kod mene u Smederevu. http://www.hbk.hr/?type=vijest&ID=351 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука