Jump to content

Да ли су пре ,пада' постојали други људи осим Адама и Еве?

Да ли су пре ,пада' постојали други људи осим Адама и Еве?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли су пре ,пада' постојали други људи осим Адама и Еве?

• Јесу
      24
    • Нису
      53

Препоручена порука

On 18. 9. 2015. at 18:14, Milan Nikolic рече

Значи класична еволуција је последица Адамовог пада. Боље тако него веровати како кажеш у ,,Бога насиља и борбе''

Al ti si evolutivni čovek znači da je i tvoj Bog Bog nasilja i borbe.Čak i po tvojoj SF teoriji o stvaranju i nemaš nikakve veze sa Adamom.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 476
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 18. 9. 2015. at 18:18, Kratos рече

Al ti si evolutivni čovek znači da je i tvoj Bog Bog nasilja i borbe.Čak i po tvojoj SF teoriji o stvaranju i nemaš nikakve veze sa Adamom.

Па онда ниси читао што сам написао. Молим те прочитај.

Сви смо ми потомци рођених од Еве али и од еволутивних људи. Ако ти није јасно како онда прочитај, значи молим те. :)

Ево:

Прво, од времена Адама имамо увелико завршену еволуцију и свега око 10 хиљада година од његовог времена до данас.

Питање које треба разрешити је подела између стања пре и после пада. Пре пада имамо искључиво пар Адама и Еву, док у моменту одмах након пада имамо читава племена људи који живе у окружењу Адама и Еве.

Очигледно је да ови други људи нису рођени од Адама и Еве него су оно што зовемо еволутивним људима. Тек након развоја Адамовог племена рођених од Еве, имамо мешање тог племена са оним другим еволутивним.

Данас смо сви потомци рођених од Еве. Међутим, тако исто смо и потомци еволутивних људи.

Кључно питање је како разумети појаву еволутивних људи и узрок њиховог постојања у личности Адама. Видимо да је Адам родитељ рођених од Еве, али како је узрочник оних створених кроз еволуцију?

Једно од решења је да су Адам и Ева постојали, створени, пре класичног Великог праска који може бити последица Адамовог пада. Еволуција може бити последица Адамовог пада.

Такво гледиште разликује начин пада Адама и Еве с једне стране и остале творевине са друге стране. Адам и Ева су тренутно ,,изгнани'' у пало стање, док остала творевина могла је да доживи пад и кретање кроз милијарду година.

Иако је овај свет као пали последица Адамовог сагрешења, он и Ева су изгнани у пало стање што ми уочавамо као тренутак пре око 10 хиљада година. Еволутивна племена су могла да сведоче појави њиховој готово ниоткуд.

Вероватно зато су Адамово племе звали ,,синови Божији'', док остала племена ,,кћери човечије''. Адам је био толико специфичан за еволутивне људе из разумљивих разлога, знао је много тога почев од односа са животињама.

Тај период пре 10 хиљада година познат је у науци као почетак припитомљавања животиња и пољопривредних активности. Адам је могао бити тога зачетник, чиме је уживао посебно поштовање других племена.

Данас нема разлике између Адамовог и еволутивних племена. Свима је узрочник Адам, сви смо како рођени од Еве тако и од еволутивних људи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 18. 9. 2015. at 18:21, MiroslavJ рече

Па да, био је исти. То покушавам да објасним. Из овога што Милан пише испада да није, и ја га лепо питам да ми објасни ако то није тако како је онда. 

Бесмртност творевине, укључујући и човека као носиоца целе природе, је оно што тек треба да буде, то је оно стање мировања које св. Максим помиње у својој формули стварање-кретање-мировање.То мировање је оно што називамо Рај. Чак сам у неким радовима читао и тумачења да св. Максим говори о крећућем стварању, стварању као кретању, што би значило да смо ми и сада у процеу стварања будући да смо у стању кретања.

Да Адам није погрешио Христос би опет дошао, Адам није могао да премости ту разлику јер је створен, смртан.

Милан уводи ВП као последицу пада и еволуцију као стање после пада. На основу тога ја закључујем да је стање пре пада било другачије, да је Адам био другачији и питам га да ми то дефинише.

Zar nije to pelagijanstvo da je Adam od samog starta smrtan i da bi umro bez obzira na greh?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 18. 9. 2015. at 18:21, MiroslavJ рече
св. Максим говори о крећућем стварању

Мислиш на вечнокрећуће стајање (αεικινητος στασις)? Где си то видео ако си уопште видео крећуће стварање? :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 18. 9. 2015. at 18:31, Milan Nikolic рече
Такво гледиште разликује начин пада Адама и Еве с једне стране и остале творевине са друге стране. Адам и Ева су тренутно ,,изгнани'' у пало стање, док остала творевина могла је да доживи пад и кретање кроз милијарду година.  

Objasni mi kako su to evolutivni ljudi doživeli pad?Šta je za njih bio pad? 

Подели на овим сајтовима

I pitao bih Miroslava kako to Bog vidi smrt svog najvoljenijeg stvorenja i to naziva veoma dobrim?Šta Bog tuu vidi kao veoma dobro ako ti kažeš da je smrt tu od samog starta?Odo da gledam bakset pa će nastavimo..nadam se da će ovaj moj Bog nasilja sila i borbe :)))  dati snage našim orlovima da otresu ove litvance pa ćemo kasnije il sutra da nastavimo o ovim večnim temama.

Подели на овим сајтовима

Цитат
Да Адам није погрешио Христос би опет дошао, Адам није могао да премости ту разлику јер је створен, смртан.

U Multiverzumu ima verzija sveta u kojem je Hristos dosao kroz Adama, nije bilo izgona iz raja i Eva nije prokleta da u muci radja.Tamo je i dan-danas sve potaman, niko ne masi svrhu. Imaju aktivan forum na kojem imam najvise lajkova.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

On 18. 9. 2015. at 18:41, Kratos рече

Objasni mi kako su to evolutivni ljudi doživeli pad? Šta je za njih bio pad? 

Еволутивни људи нису доживели пад, него су створени у палом стању. За њих је Адамов пад узрок постојања и палог стања.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

- Kako to da je Adamov grehopad potčinio životinje truležnosti i zakonu džungle ako su životinje bile stvorene pre Adama? Kako to da su životinje (već tada) bile podvrgnute posledici neposlušnosti, koja se još nije bila dogodila? Jer znamo da su životinje umirale, ubijale i rastrzale jedna drugu od trenutka kada su se pojavile na zemlji, a ne tek posle pojave čoveka?

Posledice Adamovog grehopada su prožele sveceli kozmos kako u prostoru tako i u vremenu.

Životinje su bile potčinjene truležnosti mnogo pre nego što se pojavio čovek na Zemlji!

No, i pored toga one su bile potčinjene truležnosti zbog čoveka. Oni koji žive u vremenu ne mogu da razumeju ovu činjenicu. Za njih ono što se dogodi u određenom trenutku postoji isključivo od tog trenutka i nadalje, ali nikako pre toga. Ali za Boga, Koji je van vremena, ono što se dogodilo u jednom trenutku postoji i pre tog trenutka, i to važi za svekoliku tvorevinu, od jedne njene hronološke tačke do druge.

Adamov grehopad je bio kvasac koji je zakvasio svekoliku tvorevinu prošlosti i budućnosti. Vaskrsenje Hrista, kao Drugog Adama, jeste drugačiji kvasac, Kvasac nepropadljivosti, koji je, takođe, zakvasio svekoliku tvorevinu prošlosti i budućnosti...

Sveti Serafim Rouz

( Iz pisma o. Serafima Rouza o evoluciji čoveka )

bl-seraphim-eugene-rose-icon1.jpg

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Uzmimo i ovu misao...

Adam je pre pada bio potpuni vladar prirode i stvorenja Bozjih, gde je sve bilo u saglasju sa Bozanskim poretkom i ustrojstvom ali se prilikom pada Adama prvi put priroda okrenula protiv samog Adama.

Mislim da je formulacija vise nego precizna.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Какав је став Цркве о томе да се Књига постања посматра као меродавна за биологију, историју, географију и астрономију? На пример, да је Бог прво створио Земљу, па тек онда Сунце. И то прво на Земљи биље и растиње, па тек онда Сунце, Месец и "звезде" које су мање од Сунца?

Подели на овим сајтовима

On 27. 9. 2015. at 21:19, Volim_Sina_Bozjeg рече

Uzmimo i ovu misao...

Adam je pre pada bio potpuni vladar prirode i stvorenja Bozjih, gde je sve bilo u saglasju sa Bozanskim poretkom i ustrojstvom ali se prilikom pada Adama prvi put priroda okrenula protiv samog Adama.

Mislim da je formulacija vise nego precizna.

I ne samo to nego je i učestvovao u stvaranju na neki način,imenujući stvoreni svet.Svet je kreiran za čoveka.

Подели на овим сајтовима

On 27. 9. 2015. at 20:21, Веља рече

- Kako to da je Adamov grehopad potčinio životinje truležnosti i zakonu džungle ako su životinje bile stvorene pre Adama? Kako to da su životinje (već tada) bile podvrgnute posledici neposlušnosti, koja se još nije bila dogodila? Jer znamo da su životinje umirale, ubijale i rastrzale jedna drugu od trenutka kada su se pojavile na zemlji, a ne tek posle pojave čoveka?

Posledice Adamovog grehopada su prožele sveceli kozmos kako u prostoru tako i u vremenu.

Životinje su bile potčinjene truležnosti mnogo pre nego što se pojavio čovek na Zemlji!

No, i pored toga one su bile potčinjene truležnosti zbog čoveka. Oni koji žive u vremenu ne mogu da razumeju ovu činjenicu. Za njih ono što se dogodi u određenom trenutku postoji isključivo od tog trenutka i nadalje, ali nikako pre toga. Ali za Boga, Koji je van vremena, ono što se dogodilo u jednom trenutku postoji i pre tog trenutka, i to važi za svekoliku tvorevinu, od jedne njene hronološke tačke do druge.

Adamov grehopad je bio kvasac koji je zakvasio svekoliku tvorevinu prošlosti i budućnosti. Vaskrsenje Hrista, kao Drugog Adama, jeste drugačiji kvasac, Kvasac nepropadljivosti, koji je, takođe, zakvasio svekoliku tvorevinu prošlosti i budućnosti...

Sveti Serafim Rouz

( Iz pisma o. Serafima Rouza o evoluciji čoveka )

bl-seraphim-eugene-rose-icon1.jpg

Bog kada je sve stvorio rekao je i dobro beše veoma.I u samom postanju piše da su sve životinje bile biljojedi.Smrt i nije postojhala uopšte u stvorenom svetu.Jer prosto mi je nelogično da Bog koji je ljubav vidi smrt svojih stvorenja i da to ne naziva samo dobim nego dobrim veoma.Smrt je tu isključena.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...