Jump to content

Да ли су пре ,пада' постојали други људи осим Адама и Еве?

Да ли су пре ,пада' постојали други људи осим Адама и Еве?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли су пре ,пада' постојали други људи осим Адама и Еве?

• Јесу
      24
    • Нису
      53

Препоручена порука

• Одговори 476
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ovo je odlična tema, i mislim da može ozbiljno da prodrma utemeljenost Hrišćanskih dogmi u stvarnosti.

Evo mog pitanja:

Ako Hrišćanstvo tvrdi da su ljudi (Adam i Eva) izazvali grehopad, a da je smrt posledica grehopada, kako je onda smrt postojala milijardama godina pre nego što su ljudi stvoreni?

Život postoji oko 3.9 milijardi godina, a preteče prvih ljudi su se pojavili pre manje od 2 miliona. Sve ovo vreme, smrt je postojala, iako grehopada nije moglo da bude do pre dva miliona godina. Kako su onda dinosaurusi, trilobiti... umirali i izumrli?

Ovo je  i za mene jako zanimljivo pitanje... bas me interesuje odgovor...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Egipćani su mnogo duže verovaliu Ra-a, Ozirisa itd pa nikom ništa. Ispadoše da nisu u pravu. 

Није битно колико траје, битно је да истрајава и одољева искушењима и изазовима свијета, да се испуњавају Спаситељеве ријечи.

Мисија Цркве је да приведе човјека поново Богу, ону исту заједницу у којој је био прије пада. Да га учини Новим Адамом.

Подели на овим сајтовима

@ ateisti

probajte ovo pa da razgovaramo greengrin

220px-Ayahuasca_and_chacruna_cocinando.j

http://en.wikipedia.org/wiki/Ayahuasca

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Evo mog pitanja:

Ako Hrišćanstvo tvrdi da su ljudi (Adam i Eva) izazvali grehopad, a da je smrt posledica grehopada, kako je onda smrt postojala milijardama godina pre nego što su ljudi stvoreni?

Život postoji oko 3.9 milijardi godina, a preteče prvih ljudi su se pojavili pre manje od 2 miliona. Sve ovo vreme, smrt je postojala, iako grehopada nije moglo da bude do pre dva miliona godina. Kako su onda dinosaurusi, trilobiti... umirali i izumrli?

Имаш отприлике две школе мишљења међу оним православнима који прихватају науку. Прву школу заступа Милан Николић, а другу (тачније разне варијације друге) сви остали. 

Николић сматра да су Адам и Ева заправо постојали у примордијалном свету који је створен пре нашег космоса и то је онај свет чије је стварање описано у Књизи постања. Њихов пад је проузроковао наш свет (велики прасак, а могуће и мултиверзуме), а они сами су кроз теморални ворп практично из тог примордијалног света пргнани (пали) у овај наш свет у тренутку када су људи већ еволуирали. Легенда, нема шта. Он је све ово измозгао зато што види да леба нема од негирања науке, а такође је дубоко уверен да цела догматика пада ако Адам и Ева нису узрок свих нас, па самим тим и узрок смрти. Ја до сада нисам успео да му нађем логичку противуречност. Мислим а би одличан сценарио за SF филм могао да се направи од тога.

Други заправо мисле да Адам и Ева нису у буквалном смислу узрок биолошке смрти космоса. Има ту доста варијација, али у принципу ствари стоје овако. Свет је створен смртан и све је текло онако како наука објашњава. А човек је сворен (Божијим промислом кроз еволуцију) да кроз литургисање принесе свет Богу и обесмрти га, јер је бесмртност једино могућа кроз заједницу са Богом. И то је и учинио. Да ли су Адам и Ева некаква метафора за људе уопште, или је Адам некакав првосвештеник или што треће, има разних миљења. Служећи литургију, човек је био бесмртан. А онда је одбио да служи литургију и да буде бесмртан у заједници са Богом, а уместо тога гордо покушао да се обесмрти својим снагама (што је приказано у епизоди са јабуком). Јабука је, шта год заиста била, симбол тог покушаја. Можда су као ти покушали да живе вечно кроз неки Скајнет, ко ће га знати. Пошто то наравно не иде, себе су осудили да живе по природи, смртни, и то је тако било све док није дошао Христос и поново свету подарио Литургију. А неки мисле да заправо првог греха и пада није ни било буквално. Човек је створен смртан и одувек је био смртан. Прича о Адаму и Еви је метафорична. А онда је дошао Христос и наставак знаш. Углавном, сви се слажу да је центар Христос, васкрсење (које није исто као бесмртност о којој ти машташ да је оствариш) и литургија.

Има и оних који сматрају да је за саму теологију спасења кључно буквално тумачити постање (јер онда по њима нема ни литургије, ако буквално није било пада итд). Али о таквима више ти знаш него ја. Могао си доста да укопчаш кроз троловање на њиховим форумима, а има их овде шачица. 

Подели на овим сајтовима

Имаш отприлике две школе мишљења међу оним православнима који прихватају науку. Прву школу заступа Милан Николић, а другу (тачније разне варијације друге) сви остали. 

:D врх!

Подели на овим сајтовима

Није битно колико траје, битно је да истрајава и одољева искушењима и изазовима свијета, да се испуњавају Спаситељеве ријечи. Мисија Цркве је да приведе човјека поново Богу, ону исту заједницу у којој је био прије пада. Да га учини Новим Адамом.

Odluči se čoveče. Prrvo kažeš da je 2000 godina dokaz, a sad kažeš da nije bitno koliko traje. I Egipćani su odolevali drugim religijama. I nakraju u Egiptu sve sami muslimani, znači religija koja je toliko dugo odolevala svim drugim religijama mora da padne od one tačne istinite. U Islamu je spasenje!!!!

Подели на овим сајтовима

Al zamisli sada ovakvu situaciju desi se neka strasna kataklizma i na planeti zemlji ostanes ti i tvoja sestra, a aonda se pojavi Bog i kaze radjajte se i mnozite se.

Пуно мислиш, ту је твоја грешка.... :) 

Подели на овим сајтовима

Odluči se čoveče. Prrvo kažeš da je 2000 godina dokaz

Мисли се на доказивање и испуњавање обећаног од Господа, што је речено...... :) Што си ти неки тврд човјек....... :)

https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/-/1346436508/%D1%81%D0%B0%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BC-%D1%81-r1085

На ово мислим, толико је страдала и страда, али истрајава....

Подели на овим сајтовима

@@Јевсевије,

Poenta priče o Adamu i Evi nije kako je stvoren čovek, na koji način već zašto.A to je da se oboži postane bog po blagodeti.Znači da uđe u zajednicu sa Bogom.

Pa sad kad bi sve iz Starog zaveta tumačili bukvalno ne bi daleko stigli.Ne znam kako to nekima nije jasno.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Једно питање за све. Нашао сам неки рад о чедоморству, изложио бих га на овом сајту, али како? Занима ме мишљење поштованих читалаца.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...