cloudking Написано Март 20, 2011 Пријави Подели Написано Март 20, 2011 А јел је жалосно да неко тамо где треба човек Богу да се моли да они праве трговачку радњу.Да ту где треба да буде дом молитве да се неко богати?НЕ то није нормално и шта је чудно што их истераш из Божијег дома? Ne znam sta sad filozofiras... znaci slazes se sa mnom da to nije greh, znaci isto mislimo... toliko sam samo pitao... A inace ovim dokazujes da greh nije greh ukolik oza njega imas opravdanje... cilj opravdava sredstva? To bas i ne zvuci mnogo hriscanski... Ја теби морам просто да пишем,да би могао просто да схватиш,пошто ти баш не иде најбоље разумевање Новог завета. facenew22222222Pa da, nisam ni ocekivao da umes i jedan post civilizovano da zavrsis bez neke prozivke... :cheesy:Ne pises ti uprosceno i prosto zbog mene prijatelju prstgore пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Март 20, 2011 Пријави Подели Написано Март 20, 2011 А јел је жалосно да неко тамо где треба човек Богу да се моли да они праве трговачку радњу.Да ту где треба да буде дом молитве да се неко богати?НЕ то није нормално и шта је чудно што их истераш из Божијег дома? Ne znam sta sad filozofiras... znaci slazes se sa mnom da to nije greh, znaci isto mislimo... toliko sam samo pitao... A inace ovim dokazujes da greh nije greh ukolik oza njega imas opravdanje... cilj opravdava sredstva? To bas i ne zvuci mnogo hriscanski... Ја теби морам просто да пишем,да би могао просто да схватиш,пошто ти баш не иде најбоље разумевање Новог завета. facenew22222222Pa da, nisam ni ocekivao da umes i jedan post civilizovano da zavrsis bez neke prozivke... :cheesy:Ne pises ti uprosceno i prosto zbog mene prijatelju prstgore Ок Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Koliko ja znam svi ljudi se radjaju kao agnostici, bez ikakvog odnosa prema Bogu ... Sto se tice teme, moje licno mislenje je da je covekovo prirodno stanje, da se tako izrazim, da veruje i da se nada da postoji nesto posle smrti, i da uopste, covek ima nekakvu svrhu ... Priroda je pogresila sto nam je dala svest, jer cim smo dobili svest, poceli smo da se ponasamo onako kako je bilo najprirodnije - antropocenticno ... Dok zivotinje obavljaju ono osnovno, hrane se, razmnozavaju se, itd. ljudima to nije dovoljno ... tako je nastala kultura, tako su nastala sportska takmicenja, tako je nastala nauka, tako je nastala religija ... Jednostavno, ne mozemo vise da budemo zivotinje ni da se ponasamo kao one ... Nase proklestvo je sto smo postali svesni svog besmisla ... I tako su nastale religije. Svaka od njih tvrdi da postoji zivot posle smrti i smisao, a samo jedna prica moze biti tacna ... Uvek, kada gledamo nase roditelje, komsije, prijatelje, ne daj Boze decu, zapitamo se da li je ovo zaista kraj? Jednostavno, to je prirodno stanje ... ljudi moraju umirati da bi novi narastaji imali gde da zive ... Po meni, cak ni slobodna volja kod coveka ne postoji ... a kamoli Bog i takve stvari ... Nikoga, nazalost, nije briga da li smo se ponasali dobro ili lose u zivotu ... nigde necemo odgovarati za to ... Ja prvi, da mogu, bih promenio to. Da mogu samo ja da nestanem a da svi ljudi vise nikada ne umiru i ne stare, pristao bih na to ... Ali, nazalost ne mogu ... ne moze to niko od nas ... Izvinjavam se na poduzem tekstu ... "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Koliko ja znam svi ljudi se radjaju kao agnostici, bez ikakvog odnosa prema Bogu ... Sto se tice teme, moje licno mislenje je da je covekovo prirodno stanje, da se tako izrazim, da veruje i da se nada da postoji nesto posle smrti, i da uopste, covek ima nekakvu svrhu ... Priroda je pogresila sto nam je dala svest, jer cim smo dobili svest, poceli smo da se ponasamo onako kako je bilo najprirodnije - antropocenticno ... Dok zivotinje obavljaju ono osnovno, hrane se, razmnozavaju se, itd. ljudima to nije dovoljno ... tako je nastala kultura, tako su nastala sportska takmicenja, tako je nastala nauka, tako je nastala religija ... Jednostavno, ne mozemo vise da budemo zivotinje ni da se ponasamo kao one ... Nase proklestvo je sto smo postali svesni svog besmisla ... I tako su nastale religije. Svaka od njih tvrdi da postoji zivot posle smrti i smisao, a samo jedna prica moze biti tacna ... Uvek, kada gledamo nase roditelje, komsije, prijatelje, ne daj Boze decu, zapitamo se da li je ovo zaista kraj? Jednostavno, to je prirodno stanje ... ljudi moraju umirati da bi novi narastaji imali gde da zive ... Po meni, cak ni slobodna volja kod coveka ne postoji ... a kamoli Bog i takve stvari ... Nikoga, nazalost, nije briga da li smo se ponasali dobro ili lose u zivotu ... nigde necemo odgovarati za to ... Ja prvi, da mogu, bih promenio to. Da mogu samo ja da nestanem a da svi ljudi vise nikada ne umiru i ne stare, pristao bih na to ... Ali, nazalost ne mogu ... ne moze to niko od nas ... Izvinjavam se na poduzem tekstu ... bliss jeeee Зашто се извињавати? Форуми и служе да човек слободно испише своје мишљење. Е сада да појасним зашто ми се допада овај поуст, дакле сигурне не зато што изражава бесмисао, већ зато што снажно зрачи љубављу... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Koliko ja znam svi ljudi se radjaju kao agnostici, bez ikakvog odnosa prema Bogu ... Sto se tice teme, moje licno mislenje je da je covekovo prirodno stanje, da se tako izrazim, da veruje i da se nada da postoji nesto posle smrti, i da uopste, covek ima nekakvu svrhu ... Priroda je pogresila sto nam je dala svest, jer cim smo dobili svest, poceli smo da se ponasamo onako kako je bilo najprirodnije - antropocenticno ... Dok zivotinje obavljaju ono osnovno, hrane se, razmnozavaju se, itd. ljudima to nije dovoljno ... tako je nastala kultura, tako su nastala sportska takmicenja, tako je nastala nauka, tako je nastala religija ... Jednostavno, ne mozemo vise da budemo zivotinje ni da se ponasamo kao one ... Nase proklestvo je sto smo postali svesni svog besmisla ... I tako su nastale religije. Svaka od njih tvrdi da postoji zivot posle smrti i smisao, a samo jedna prica moze biti tacna ... Uvek, kada gledamo nase roditelje, komsije, prijatelje, ne daj Boze decu, zapitamo se da li je ovo zaista kraj? Jednostavno, to je prirodno stanje ... ljudi moraju umirati da bi novi narastaji imali gde da zive ... Po meni, cak ni slobodna volja kod coveka ne postoji ... a kamoli Bog i takve stvari ... Nikoga, nazalost, nije briga da li smo se ponasali dobro ili lose u zivotu ... nigde necemo odgovarati za to ... Ja prvi, da mogu, bih promenio to. Da mogu samo ja da nestanem a da svi ljudi vise nikada ne umiru i ne stare, pristao bih na to ... Ali, nazalost ne mogu ... ne moze to niko od nas ... Izvinjavam se na poduzem tekstu ... Rispekt The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Koliko ja znam svi ljudi se radjaju kao agnostici, bez ikakvog odnosa prema Bogu ... Sto se tice teme, moje licno mislenje je da je covekovo prirodno stanje, da se tako izrazim, da veruje i da se nada da postoji nesto posle smrti, i da uopste, covek ima nekakvu svrhu ... Priroda je pogresila sto nam je dala svest, jer cim smo dobili svest, poceli smo da se ponasamo onako kako je bilo najprirodnije - antropocenticno ... Dok zivotinje obavljaju ono osnovno, hrane se, razmnozavaju se, itd. ljudima to nije dovoljno ... tako je nastala kultura, tako su nastala sportska takmicenja, tako je nastala nauka, tako je nastala religija ... Jednostavno, ne mozemo vise da budemo zivotinje ni da se ponasamo kao one ... Nase proklestvo je sto smo postali svesni svog besmisla ... I tako su nastale religije. Svaka od njih tvrdi da postoji zivot posle smrti i smisao, a samo jedna prica moze biti tacna ... Uvek, kada gledamo nase roditelje, komsije, prijatelje, ne daj Boze decu, zapitamo se da li je ovo zaista kraj? Jednostavno, to je prirodno stanje ... ljudi moraju umirati da bi novi narastaji imali gde da zive ... Po meni, cak ni slobodna volja kod coveka ne postoji ... a kamoli Bog i takve stvari ... Nikoga, nazalost, nije briga da li smo se ponasali dobro ili lose u zivotu ... nigde necemo odgovarati za to ... Ja prvi, da mogu, bih promenio to. Da mogu samo ja da nestanem a da svi ljudi vise nikada ne umiru i ne stare, pristao bih na to ... Ali, nazalost ne mogu ... ne moze to niko od nas ... Izvinjavam se na poduzem tekstu ... Супер. Ово наглашено је за мене парадокс, а када наиђеш на парадокс - провери своје премисе, нешто у њима није исправно. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 Е сада да појасним зашто ми се допада овај поуст, дакле сигурне не зато што изражава бесмисао, већ зато што снажно зрачи љубављу... Takvi su svi teleskopovi postovi ^^ пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 21, 2011 Пријави Подели Написано Март 21, 2011 @Teleskop ti bi voleo da spases svet dajuci sebe za zrtvu i to je za postovanje. medjutim ta teza i taj nacin razmisljanja koliko got bio plemenit i pozrtvovan ustvari je corsokak. svi mi umiremo i tu sa (Bogom) tvorevinom nema trgovine tipa "ako bi ja bio spreman na ovo onda bi Bog nadprirodno ono"... jednostavno stvar je u tome sto "nadprirodno" je izmisljen termin. ne postoji nesto tako sto bi mogli nazvati zaista "nadprirodnim" (druga je stvar sto za nas nesto moze da izgleda "nadprirodno", jednostavno covek nema sve odgovore i onda barata sa takvim pojmom). i tu nastaje cela zabuna. naime ono sto nam govori nasa vera je da spasenje sveta ustvari funkcionise na jednom drugom principu, ne na principu zrtve nego na principu poznanja Boga (Jn. 17,3). ukratko, nasom nesposobnoscu (gresnoscu) da egzistencijalno zivimo punocu sebe/tvorevine/sveta/Boga, a to bi ustvari bio nacin koji jeste poznanje Jednog Boga, Boga koji je kao uzrok/osnova/izvoriste "svega" i "u svemu" (jedno za nasa cula ne pojmljivo "Jedno") odnosno najstvarniji zivot u Njegovoj svetlosti Njega (Punoce), dakle nama to ne poznanje stvara predstavu konacnosti i iluziju nase individualnosti odnosno nekakvog svog individualnog na-sebi-samom-samopostojanja. e sad u cemu se ogleda problem. problem se sastoji u nasoj ogromnoj vezanosti za Ja i nasoj ne mogucnosti percepciji sebe izvan onoga koji "eto tako... postoji", a koji u pravom i istinskom svetlu postoji na vecni nacin. Ja, naime postoji na jedan Izuzetan nacin. granice Ja su ustvari ne merljive, i nacin postojanja Ja je ustvari Bozanski nacin. ovde je bitno shvatiti da ne pricamo o gubljenju Licnosti i utapanju "sebe" u nesto "vece", vec upravo suprotno o punoci i beskrajnoj afirmaciji Licnosti. naime Ja, iako je dar od Bog i Njegova tvorevina, ustvari je nista "manja od samog Boga" a sve zahvaljujuci genijalnosti/ljubavi/moci i svemu tome sto Bog jeste. dakle Ja je nista manje od Boga, i time je.... pogadjas, besmrtno. ovo sve naravno po blagodati odnosno takvoj volji Bozijoj. iz svega sledi: dogadjaj zivotnog, realnog, egzistencijalnog odnosno opitnog poznanja Boga, razbija tu iluziju smrti i nekakvog individualnog Ja u paramparcad i pruza "spasenje" kao ustvari vidjenje pravog stanja stvari gde smrt i ako postoji ne znaci nas kraj (А ово је вјечни живот да познају тебе једнога истинитога Бога и кога си послао Исуса Христа. Jn. 17,3). stvar je samo u tome sto otkrivrenje te istine znaci figurativno receno "zivot i smrt", odnosno celo nase naznacenje od pocetka stvaranja jeste da zivimo u toj svetlosti te istine. nas sopstevni izbor nas usmrcuje i odvaja od tog Zivota i tako "umiremo smrcu" tako dakle, buduci "oslepljeni" za ovu Istinu sveta, mi provodimo svoj zemljani zivot u strahu za "sebe" i smrti "sebe", jer svoj "zivot" vidimo samo u okviru skucene slike Ja u kojoj ne vidimo svoje prave izvore postojanja koji nas daleko nadilaze, pa se time i posledicno plasimo odlaska u neko apsolutno nista telesnom smrcu jer, kazem sebe vidimo uslovljenim samo telesnim postojanjem (rodjenjem i postojanjem sebe), dakle uzrok i osnova je obavezno telesna. krata primer, i prelazim na poentu o Licnom poznanju i spasenju kao Blagovesti: zamisli da zivis u kutiji u kojoj na svim stranama pise smrt postoji i smrt je kraj. onda zamisli da na neki nacin uspes da pogledas izvan kutije i vidis da smrt nije kraj*. kako bi onda recimo prijateljima u kutiji pomogao da "ne umru"? tako sto bi umro za njih? ne, pa sta! svi ce mo umreti. smrt nije nesto sto se ovde osporava (ali se nadilazi). ili bi im pomogao tako sto bi im doneo jednu blagu licno vidjenu vest, da nemaju razloga za brigu, da mi jednostavno zivimo u kutiji i da ukoliko budu nastavili da se fokusiraju na navodnog sebe i svoje navodne osnove nikad nece moci da izvire i vide pravu istinu. dakle, zakljucak, poznanje Istine JEste Spasenje. poznja Istine JE moguce kroz odricanje navodnog sebe, odnosno bolje receno sebe koji ne priznaje svoju punu bezmernu i boziju sustinu. odricanje tog navodnog (gresnog) sebe nije gubljenje sebe, vec samo gubljenje pogresne perspektive punoce sebe, a neponovljivost sebe, kao Licnosti, ostaje. poznanje koje neminovno sledi kada "izgubis zivot svoj" dovodi do pronalazenja upravo tog pravog sebe odnosno svoje prave licnosti koji se ne moze drugacije opisati nego kao Licnost Sina Bozijeg, i ujedno Spasitelja sveg sveta. taj Spasitel i Sin je Logos Boziji i u volji je Boga od samog pocetka. taj Sin je i sam Bog i tako dakle besmrtan. *zidove kutije cini tvoja vera u bilo sta, u ovom slucaju u "grehovni" poredak sveta, sto nosimo rodjenjem dobijamo kao sliku od kad nam se "otvor(is)e oci". usmeravanjem vere, kao Slobodna Licnost, koja je otvorena (pa na kraju, pokazace se i nezavisna) od "grehovnog" poretka, zidovi postaju supljikavi. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Hvala, hvala ... nije trebalo ... @Multi, neka si mi ti ziv i zdrav, lako cemo za sve ostalo ... Ono sto se meni cini inace nepremostivo u hriscanstvu je taj odnos Starog i Novog zaveta. Zar ne kaze Bog u Starom zavetu: "Koji stvaram svetlost i mrak; ja Gospod cinim sve to"? (malo parafraziram, ali to je tako). U Starom zavetu vidimo kako Bog ubija mnoge ljude, ciji je jednini greh bio da su bili protivnici Jevreja ... onda, zar nisu ubijena deca koja su se rugala proroku Jeliseju, ako se ne varam? Dok u Novom zavetu vidimo jedno sasvim drugacije lice Boga, ali i dalje je tu raj i pakao, vecno blazenstvo i prokletstvo ... itd. Zar mogu Sadam Husein, Adolf Hitler, Ricard Dokins i Pera Peric da se isto tretiraju? Isto tako, kako to crkva zna koga da proglasi za sveca? Zar nema tu i malo politike ili ideologije (kao u slucaju Alojzija Stepinca, npr.)? "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Супер. Ово наглашено је за мене парадокс, а када наиђеш на парадокс - провери своје премисе, нешто у њима није исправно. Zasto bi to bio paradoks? "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Ево да објасним - парадокс је зато што биће које је настало у пролазном свету не би знало за било шта друго осим пролазности. То што смо "свесни пролазности" у ствари значи да знамо за идеју "непролазности". На пример, одакле би човеку који је рођен и одрастао у потпуно изолованом затвору дошла идеја да је то "затвор"? Да би постао свестан да је то "затвор", он мора прво да зна за "слободу". Ако не зна за слободу, онда је затвор једноставно његов "универзум" који се подразумева и не постоји ништа друго. Нема никакве логике да он свој универзум зове "затвор". Ако кажеш да смо ми "свесни свог бесмисла", одакле онда нама знање да је то "бесмисао"? То јест - одакле нам уопште идеја да (може да) постоји "смисао"? Као што рекох - бесмисао и смисао се своди на пролазност и вечност. Одакле човеку уопште идеја о вечности ако је настао у пролазном универзуму? Како онда уопште може да буде "свестан бесмисла/пролазности"? То је парадокс. Дакле, човек однекуд зна за "вечност" и "смисао". Чак и најокорелији атеиста. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 I za vecnost i za smisao znamo kao za pojmove koju su za sada iskljucivo apstraktni. Trenutno ne postoji ni jedno ni drugo... nigde u prirodi ili univerzumu. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 I za vecnost i za smisao znamo kao za pojmove koju su za sada iskljucivo apstraktni. Па и бесмисао је апстрактан. А тек наука... 4chsmu1 Мислим да Звонко поставља врло смислена питања. Једино што из тога никако логички не следи Бог, а нарочито не лични Бог. Постоји много решења, од којих је једно неки облик платонизма у смислу веровања у некакав свет идеја итд (паде ми напамет Роџер Пенроуз кога сам слушао прошле године и који чак признаје љубав као реалну савршену идеју која постоји у том неком свету, али је и даље атеиста и тврди да је то био од како зна за себе). Тако да атеисти нису принуђени да се одрекну атеизма због тог парадокса. Ипак остаје слобода. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Poenta je da ne postoji ni jedno ni drugo... kako stvari trenutno stoje... 4chsmu1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Poenta je da ne postoji ni jedno ni drugo... kako stvari trenutno stoje... 4chsmu1 Може ли нешто и да има и да нема смисла истовремено? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука