Jump to content

Ateisti o religiji opet

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kako mogu biti spaseni oni koji su ceo život proveli, a da nisu čuli za pravoslavlje?

ako postuju "zakon srca"

"Jer kad neznabošci, nemajući zakon, sami su sebi zakon; oni dokazuju da je u srcima njihovim napisano ono što je po zakonu, pošto svjedoči savjest njihova, i pošto se misli njihove među sobom optužuju ili opravdavaju"

Јер Бог не гледа ко је ко. 12. Јер који без закона сагријешише, без закона ће и изгинути; а који под законом сагријешише, по закону ће се осудити.

pa cekaj ovo sto si citirao kaze da ce oni koji ne znaju "zakon" biti ubijeni... oni koji znaju zakon, njima ce se suditi...

znaci ovim prvima se  u startu zna sudbina...? Oni koji ne znaju za boga, bez boga ce biti ubijeni, ne ostavlja se alternativa ikakva?

opet ti kazem moras se malo udubiti u stil i recnik a pre svega u perspektivu i bogoslovlje Licnosti, nema ovde nikakvog ubijanja.

1) kada kaze bez zakonu ce IZGINUTI to znaci izgubice ono najdragocenije sto svako od nas ima, svoju "dusu" (dusa=licnost), u tom smislu "izginuti"

2) BEZ ZAKONA izginuti, u smislu da buduci da ni to sto imaju dato u srcu nepostuju, normalno je da ce izgubiti bilo kakvu sansu za sebe

a sto se tice onih koji POD zakonom sgrjesise, to znaci da buduci da su imali poznanje Zakona Istine i otpali onda ce im sama Istina kao ogledalo u kome ce se ogledati, suditi.

inace rec "sud" i "imati sud" (npr sud Hristov) u recniku tog vremena nosi sadrzaj koji nema ama bas nikakve veze sa pravnim pojmom sudjenja.

imati sud oznacava imati odredjenu vrstu vidjenja ili nacin gledanja na nesto, znas ono "imati sud o necemu"...

tako i Hristiv sud, biti izveden pred Hristov sud ustvari jeste imati puno vidjenje Hristovog pogleda (Istine)

Pa dobro.. opet... oni koji ne znaju hrista izgubice sebe... kraj, cao...?

Ма јел разумеш ти да то нико не зна.Бог ако је свемогућ ће знати шта да уради.Твоје је да се као индивидуа свасиш,за остало немој да се бринеш.  0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

Ne bih se slozio sa Dragisom i Bartendazom da ce se onima koji nisu culi za pravoslavlje suditi po zakonu srca,jer nas to glediste dovodi do zakljucka da je spasenje moguce van Crkve,mimo Hrista.Ono sto ja mislim jeste da ce oni na neki nacin imati priliku da prihvate Hrista i postanu clanovi Crkve(kao sto je Hristos propovedao u Adu u subotu).

srce i Hristos dele kancelariju... don vori

Ne brinem.Znam da nece nikoga ostaviti bez sanse da postane clan Crkve.U tome je i problem-glediste koje zastupate negira smisao ikonomije spasenja i znacaj Hristovog stradanja i vaskrsenja za prevazilazenje smrtnosti tvorevine,kroz slobodnu zajednicu sa Bogom.

NI muslimane? Budiste?...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

@teleskop

agnostik- ateista bez kohones

To i mala deca znaju... ajde vise ne provociraj me kad te nista ne diram... prvi si poceo ali ovog puta imam i svedoke. Iz cista mira tek dodjes  i pocnes da lupas na licnom nivou, a totalno neizazvan, to je vec kucno vaspitanje a nije na mei da  o tome pricam. nego na onima koji su ti ga usadili...

Kada će sudjenje  0212_rolleyes 0110_hahaha 0110_hahaha

Pitaj uctelj'cu  0110_hahaha 0110_hahaha smej.gif

A da se upises u osnovnu skolu pa da je ti pitas? Sta mislis o toj ideji?  0110_hahaha 0110_hahaha :bla: ;)

"Znam da nista ne znam" - Sokrat

Подели на овим сајтовима

Ne bih se slozio sa Dragisom i Bartendazom da ce se onima koji nisu culi za pravoslavlje suditi po zakonu srca,jer nas to glediste dovodi do zakljucka da je spasenje moguce van Crkve,mimo Hrista.Ono sto ja mislim jeste da ce oni na neki nacin imati priliku da prihvate Hrista i postanu clanovi Crkve(kao sto je Hristos propovedao u Adu u subotu).

Aha! Eto!

I ko je sad u pravu? Kome da veruju oni sto ne poznaju hrista?  0212_rolleyes

Pa posto nisu ni culi za pravoslavlje,nemaju kome da veruju. 0110_hahaha

Malo sam se nasalio sa ovim postom... nije trebalo da ga shvatis ozbiljno... ali poenta  i dalje stoji... ni vi koji poznajte pravoslavlje ne znate tacno i ne mozete da se uskladite... a sta da kaze obican narod koji u tom neznanju odluta u fundamentalizam i novoverje...

Ma opusteno...i meni je smesno. 0110_hahaha

Ne mozemo da se uskladimo jer smo tokom poslednih vekova bili pod uticajem zapadne teologije u kojoj se svetost posmatra kao moralna bezgresnost.Isto vazi i za trijadologiju(=ucenje o Svetoj Trojici),hristologiju itd.

Aha! Eto!

I ko je sad u pravu? Kome da veruju oni sto ne poznaju hrista?  0110_hahaha

Pa posto nisu ni culi za pravoslavlje,nemaju kome da veruju. :bla:

Malo sam se nasalio sa ovim postom... nije trebalo da ga shvatis ozbiljno... ali poenta  i dalje stoji... ni vi koji poznajte pravoslavlje ne znate tacno i ne mozete da se uskladite... a sta da kaze obican narod koji u tom neznanju odluta u fundamentalizam i novoverje...

Ma opusteno...i meni je smesno. 0110_hahaha

Ne mozemo da se uskladimo jer smo tokom poslednih vekova bili pod uticajem zapadne teologije u kojoj se svetost posmatra kao moralna bezgresnost.Isto vazi i za trijadologiju(=ucenje o Svetoj Trojici),hristologiju itd.

da se ne lazemo... pricas  o par vekova, ali hriscanstvo postoji vec 2000 godina... do sad je trebalo da "nema nista nejasno"

Zbog cega?I medju svetim ocima postoje glediste koja se razmimoilaze.Cak su i kritikovali jedni druge.Svakako,postoje dogmati kao istine vere koje je bogosluzbena zajednica prepoznala kao spasonosne,ali van toga ne moramo da se slazemo.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Kako mogu biti spaseni oni koji su ceo život proveli, a da nisu čuli za pravoslavlje?

ako postuju "zakon srca"

"Jer kad neznabošci, nemajući zakon, sami su sebi zakon; oni dokazuju da je u srcima njihovim napisano ono što je po zakonu, pošto svjedoči savjest njihova, i pošto se misli njihove među sobom optužuju ili opravdavaju"

Јер Бог не гледа ко је ко. 12. Јер који без закона сагријешише, без закона ће и изгинути; а који под законом сагријешише, по закону ће се осудити.

pa cekaj ovo sto si citirao kaze da ce oni koji ne znaju "zakon" biti ubijeni... oni koji znaju zakon, njima ce se suditi...

znaci ovim prvima se  u startu zna sudbina...? Oni koji ne znaju za boga, bez boga ce biti ubijeni, ne ostavlja se alternativa ikakva?

opet ti kazem moras se malo udubiti u stil i recnik a pre svega u perspektivu i bogoslovlje Licnosti, nema ovde nikakvog ubijanja.

1) kada kaze bez zakonu ce IZGINUTI to znaci izgubice ono najdragocenije sto svako od nas ima, svoju "dusu" (dusa=licnost), u tom smislu "izginuti"

2) BEZ ZAKONA izginuti, u smislu da buduci da ni to sto imaju dato u srcu nepostuju, normalno je da ce izgubiti bilo kakvu sansu za sebe

a sto se tice onih koji POD zakonom sgrjesise, to znaci da buduci da su imali poznanje Zakona Istine i otpali onda ce im sama Istina kao ogledalo u kome ce se ogledati, suditi.

inace rec "sud" i "imati sud" (npr sud Hristov) u recniku tog vremena nosi sadrzaj koji nema ama bas nikakve veze sa pravnim pojmom sudjenja.

imati sud oznacava imati odredjenu vrstu vidjenja ili nacin gledanja na nesto, znas ono "imati sud o necemu"...

tako i Hristiv sud, biti izveden pred Hristov sud ustvari jeste imati puno vidjenje Hristovog pogleda (Istine)

Ма јел разумеш ти да то нико не зна.Бог ако је свемогућ ће знати шта да уради.Твоје је да се као индивидуа свасиш,за остало немој да се бринеш.  0212_rolleyes

PA sad kazes da ne znate, ali vas to ne sprecava da u drugom kontekstu to isto sto ne znate "tvrdite"... to je malo... onako... bzvz

Подели на овим сајтовима

ok... Ako ja zivim pravedan zivot kao ateista... sto bi mi bilo neophodno da zivim pravedan zivot kao pravoslavac?

Kole i njegove zene znaju odgovor...

Постављена слика

kolko got to bilo sablaznjivo meni je kole & zene skroz ok

Драгиша јер се сећаш у филму за вл.Николаја Велимировића,кад су они људи дигли своју цркву,и владика дошао ту,тамо је била и њихова слика у цркви?

Подели на овим сајтовима

Након њих уђе велико мноштво идолопоклоника који нису познали закон Христов, него их је водила савест, те су га држали несвесно. То су били они који су имали да покажу да је дело закона написано у срцима њиховим, пошто им савест сведочи. (Рим. 2, 15) Многи од њих сијали су попут сунца од невиности и чистоте. Они се удостојише да наследе Царство небеско и да се насладе Богом, те беху овенчани венцима чудесним, исплетеним од ружа и љиљана. Само су једно поднели тешко - то што су, будући некрштени, били слепи, јер свето крштење је светлост и око душе и ко га нема, ма колико добра чинио, наслеђује, додуше, рај и осећа донекле његов миомирис и сладост, али не види ништа.

Sveti Nifont episkop Konstance

Подели на овим сајтовима

srce i Hristos dele kancelariju... don vori

Ne brinem.Znam da nece nikoga ostaviti bez sanse da postane clan Crkve.U tome je i problem-glediste koje zastupate negira smisao ikonomije spasenja i znacaj Hristovog stradanja i vaskrsenja za prevazilazenje smrtnosti tvorevine,kroz slobodnu zajednicu sa Bogom.

NI muslimane? Budiste?...

Ukoliko nisu imali prilike-naravno.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

ako postuju "zakon srca"

PA sad kazes da ne znate, ali vas to ne sprecava da u drugom kontekstu to isto sto ne znate "tvrdite"... to je malo... onako... bzvz

Брате ае кажи ми колико имаш година,јер на немам намеру да неком од 15 година објашњавам нешто.Ајде да немаш 8 разреда основне па да разумем,алиии

Подели на овим сајтовима

Da li je hedonizam u suprotnosti sa pravednoscu i iskrenoscu?

slusaj kad tako "iskerno" pitas, nista ne mora biti u suprotnosti sa prizivom tvog srca, to je tvoja sloboda, ali shvati da sta te porobi tome ces i biti rob, i to vecno

Dobar odgovor, hvala...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...