cloudking Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 A koliko neki ateisti zele da vode "smislene i prizemne rasprave", najbolje se vidi na primeru Predraga Stojadinovica, koji vernike (Clanove ovog foruma) naziva "skotovima", zatim i na primerima AteisteuSrcu, Komuniste, matematicara, itd. Ja nisam clan te, niti bilo ko je druge organizacije... Ali, znas, kod ateizma mi se zapravo najvise svidja taj individualizam. U ateizmu ne postoje pravila koja moras slepo da sledis da bi bio ateista. I u ateizmu ne moram da se slazem sa stavovima drugog ateiste. U ovom slucaju aktivnosti tog Stojadinovica ni nakoji nacin ne dovode u sumnju ili pitanje moj ateizam i njegovu snagu i ukorenjenost u mojoj licnosti. Nikakvog uticaja nem sta bilo koji od ateista na citavom sveti radi ili misli. KOd religije je druga stvar. Vernici su jednoglasni u ideji da vera u boga ili Hrista unosi mir i spokoj u zivot pojedinca ili grupe... da sledjenje hristovog puta dovodi do moralnog i pravednog zivota... i onda kad neko ko vodi takav zivot "zabrlja" onda to nije nikako bezazleno... to znaci da ta religija bas i uspeva u tome za sta je izmisljena... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Sta mislite o ovom tekstu? Da li religija "izumire"? ... Мислим да су "пронашли топлу воду". Истински верници су увек били велика мањина, исто као што су и прави атеисти из уверења увек били велика мањина. Већину људи једноставно мрзи да мисле о тешким темама па се изјашњавају како им је најлакше. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Па шта може да се мисли.Ништа ново,људи су се окренули материјалном.Њивов стандард им то намеће и не може се против тога.Нажалост.На срећу пророчанство каже да ће код Срба да се повећа религиозност :huh: Zapravo, to sto se u Srbiji drasticno povecao broj religioznih ljudi, ne govori nista o pravoj slici tog prihvatanja. Ljudi se okrecu drugim duhovnim "zabavama", sportu, kulturi, hedonizmu, i tome slicno, jer imaju para ... Ni u Srbiji broj religioznih koji se mogu smatrati "aktivno religioznim ljudima" nije veliki ... Zapravo, rec je vise o nekakvoj mesavini sujeverja i tradicionalizma. Да стоји све што си рекао.Али ја сам рекао у будућности-пророчанство crvenilo :huh: Jao, opet ona stvar da me na jednoj temi pricate jedna a na drugoj drugo... Ne mogu sad da nadjem ali vrlo je nedvoslmisleno objasnjeno da u pravoslavlju nema mesta prorocanstvima i predvidjanjima... to valjda negira slobodnu volju coveka.. 1. Nisi me dobro razumeo, tj. ja se nisam dobro izrazio. Mislio sam na jednu maketu trostrane piramide (tetraedra) koju sam opazio kada sam dosao kod jednog prijatelja u goste. Kada sam je gledao video sam samo jednu stranu, i da nisam video drugu, mogao sam da se zakunem da je u pitanju trougao naslonjen na metalnu cackalicu (nesto kao bedz poboden u sto). Slicna situacija bi bila da imamo neki stan u kome se nalaze tri sobe, od kojih su dve sa otvorenim vratima, a treca je zatvorena. Recimo da ne mozemo nikako da otvorimo vrata te sobe. E sada, razni vernici ce da zamisljaju razna cudesa iza tih zatvorenih vrata, dok ce ateisti tvrditi da je u pitanju obicna soba. Ali, sve dok ne otvorimo vrata, necmo biti u mogucnosti da demantujemo bilo kakve price, ma kakve one bile.Ovo je stari primer pogresno navodjene argumentacije... nije na meni da dokazujem da u toj sobi nema cudesa nego na verniku da dokaze da ima... Negaciju je nemoguce dokazivati, to je vec fakat.3. Neki ljudi nikako da ukapiraju da se ne moze traziti dokaz za neku veru (faith). Verovanje u ruzicastog jednoroga je liseno bilo kakvog smisla, dok verovanje da u licnost Isusa Hrista nije. Ovo mi nije jasno? U cemu je razlika?Koliko je nemoguce da postoji ruz. jednorog toliko i da je postojao covek koji je hodao po vodi, dizao ljude iz mrtvih, pretvarao vodu u vino, vaskrsao iz mrtvih... mambo- dzambo 1. Pozitivisti se ne bi slozili sa tobom ... 0442_feel 2. Zasto ne bi postojao ruzicasti jednorog na nekoj planeti X? Uopste nisu iste stvari, objasnjavano je vec na forumu ... :huh: "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 A koliko neki ateisti zele da vode "smislene i prizemne rasprave", najbolje se vidi na primeru Predraga Stojadinovica, koji vernike (Clanove ovog foruma) naziva "skotovima", zatim i na primerima AteisteuSrcu, Komuniste, matematicara, itd. Ja nisam clan te, niti bilo ko je druge organizacije... Ali, znas, kod ateizma mi se zapravo najvise svidja taj individualizam. U ateizmu ne postoje pravila koja moras slepo da sledis da bi bio ateista. I u ateizmu ne moram da se slazem sa stavovima drugog ateiste. U ovom slucaju aktivnosti tog Stojadinovica ni nakoji nacin ne dovode u sumnju ili pitanje moj ateizam i njegovu snagu i ukorenjenost u mojoj licnosti. Nikakvog uticaja nem sta bilo koji od ateista na citavom sveti radi ili misli. KOd religije je druga stvar. Vernici su jednoglasni u ideji da vera u boga ili Hrista unosi mir i spokoj u zivot pojedinca ili grupe... da sledjenje hristovog puta dovodi do moralnog i pravednog zivota... i onda kad neko ko vodi takav zivot "zabrlja" onda to nije nikako bezazleno... to znaci da ta religija bas i uspeva u tome za sta je izmisljena... Ti si napisao da su ateisti ovde pokusali da razgovaraju razlozno i prizemno, nisi li? Prvo, to sto neki vernici grese ne znaci da ta religija "ne uspeva". Drugo, nisi upoznao sve vernike, pa ne mozes govoriti o uspehu ili neuspehu odredjene filozofije zivota, iliti religije ... "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Sorry, ali kao sto vec rekoh 2000 godina je i vise nego dovoljno da svi lepo shvate i razumeju tvoju poentu... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Sorry, ali kao sto vec rekoh 2000 godina je i vise nego dovoljno da svi lepo shvate i razumeju tvoju poentu... Koju poentu, multi? "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Uslovno receno "tvoju" mislim bilo ciju! Svejedno! Sta god da pricas neprestano, 2000 godina ce biti i vise nego dovoljno da svako shvati sta si hteo... ovo se i na religiju odnosi. Ne razumem kako ne razumes sta hocu da kazem?! Ne moram da poznajem sve vernike. Dovoljno je sto znam da i posle 2000 godina vernici i dalje nisu nacisto sta veruju i o cemu se radi u njihovim religijama. (ne mislim na onaj mali postotak istinskih vernika koji poznaju svoje religije- poput posetioca ovog foruma) пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 24, 2011 Пријави Подели Написано Март 24, 2011 Uslovno receno "tvoju" mislim bilo ciju! Svejedno! Sta god da pricas neprestano, 2000 godina ce biti i vise nego dovoljno da svako shvati sta si hteo... ovo se i na religiju odnosi. Ne razumem kako ne razumes sta hocu da kazem?! Ne moram da poznajem sve vernike. Dovoljno je sto znam da i posle 2000 godina vernici i dalje nisu nacisto sta veruju i o cemu se radi u njihovim religijama. (ne mislim na onaj mali postotak istinskih vernika koji poznaju svoje religije- poput posetioca ovog foruma) Kako ove dve recenice uopste mogu zajedno? Ako postoje "istinski" vernici koji shvataju poentu religije, onda je postojanje ovih drugih samo njihov problem ... "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Pa ti drugi i prave najveci problem. Pazi sad, ako ja sirim ideju da te hodanje pravo ulicom dovodi do njenog kraja i pored mene imas 100 ljiudi koji me prate i samo dvoje zaista hodaju pravo a njih 98 hoda na sve strane i naravno dere se "mi hodamo pravo da bi stigli do njenog kraja... tako nam reko multivers i mi njemu verujemo!" To znaci da ja definitivno nisam uspeo da im objasnim sta je zapravo hodanje pravo i gde to treba da se stigne... e sad na sve to dodaj da ja njima to neprestano pricam 2000 godina a oni i dalje svraljaju gde stgnu i pritom se busaju kako oni jedini hodaju pravo... NEko je tu lud... il oni sto me ne kapiraju il ja sto ne umem da objasnim sta sam 'teo... Ali u svakom slucaju ova dva sto stignu na kraj nisu dovoljni da svoje ucenje progalsim za jedino pravo i ispravno, nego bi bilo bolje da menjaju ucitelja... i to pod hitno thank_you777 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Pa ti drugi i prave najveci problem. Pazi sad, ako ja sirim ideju da te hodanje pravo ulicom dovodi do njenog kraja i pored mene imas 100 ljiudi koji me prate i samo dvoje zaista hodaju pravo a njih 98 hoda na sve strane i naravno dere se "mi hodamo pravo da bi stigli do njenog kraja... tako nam reko multivers i mi njemu verujemo!" To znaci da ja definitivno nisam uspeo da im objasnim sta je zapravo hodanje pravo i gde to treba da se stigne... e sad na sve to dodaj da ja njima to neprestano pricam 2000 godina a oni i dalje svraljaju gde stgnu i pritom se busaju kako oni jedini hodaju pravo... NEko je tu lud... il oni sto me ne kapiraju il ja sto ne umem da objasnim sta sam 'teo... Ali u svakom slucaju ova dva sto stignu na kraj nisu dovoljni da svoje ucenje progalsim za jedino pravo i ispravno, nego bi bilo bolje da menjaju ucitelja... i to pod hitno :cheesy: Hoces da kazes da je za uspeh necega potrebno da to vecina sledi? Pa koliko je ljudi spremno da pogazi postenje i podmiti ili ukrade, pa niko ne govori da je postenje nesto lose ... Vecina se slaze da povredjenom coveku na ulici treba pomoci, ili da treba skociti u vodu i spasiti dete, a mali broj ljudi to radi ... Shvataju ljudi dobro sta je "hodanje pravo", ali iz subjektivnih razloga izmisljaju nesto svoje ... "Siroka su vrata koja vode u propast i mnogi njime hode" kaze se u Novom zavetu ... "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Shvataju ljudi dobro sta je "hodanje pravo", ali iz subjektivnih razloga izmisljaju nesto svoje ... Tako je.. izmisljaju svoje i to sto su izmislili brane kao religiju... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Shvataju ljudi dobro sta je "hodanje pravo", ali iz subjektivnih razloga izmisljaju nesto svoje ... Tako je.. izmisljaju svoje i to sto su izmislili brane kao religiju... Da li ti uvek tako razgovaras sa drugima ili samo ovde na forumu? Izvuces nesto iz konteksta i onda upotrebis u svoju korist ... Dakle, shvatanje religije ljudi na ovom forumu nije vredjanje i nipodastavanje nekog sagovornika, pa ni tebe i ako neko to radi, ne znaci da nije religiozan ili je proglasio nipodastavanje za dozvoljeno u svojoj religiji ... I ubuduce, ako zelis normalno da komuniciras na ovom forumu, nemoj drugima da umeces nesto sto nisu napisali i ne misle, jer to nije normalna komunikacija ... Dakle, ako ti kazes ljudima da hodaju pravo, i da ce pasti ako hodaju krivo, a ljudi padaju k'o snoplje, da li je to tvoja krivica ili krivica tih ljudi? "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Uslovno receno "tvoju" mislim bilo ciju! Svejedno! Sta god da pricas neprestano, 2000 godina ce biti i vise nego dovoljno da svako shvati sta si hteo... ovo se i na religiju odnosi. Ne razumem kako ne razumes sta hocu da kazem?! Ne moram da poznajem sve vernike. Dovoljno je sto znam da i posle 2000 godina vernici i dalje nisu nacisto sta veruju i o cemu se radi u njihovim religijama. (ne mislim na onaj mali postotak istinskih vernika koji poznaju svoje religije- poput posetioca ovog foruma) Multivers kako ti ne možeš da shvatiš da je obličje ovog svijeta prolazno,i da stvari koje vidiš,nistu takve kakve jesu.Da robovanju ovim zemaljskim zakonima,oslobađa ljubav prema Trojičnom Bogu,da postoji i duhovni svijet u kojem je čovjek stvarno slobdan i gdje je u stvari njegov život. Mi to shvatamo i znamo,ali kao i ti i svi ostali podložni smo ljudskim slabostima,i kao takvi nesavršeni,ali otimamo se i žudimo kako se to kaže za "otadžbinom našom koja je na nebesima",i koja se prema riječima Spasitelja našega mukom zadobija i samo je se hrabri udostojavaju.Ne nasilnici nego oni koji smiju da pogledaju smrti u lice i da priznaju da nema Imena na kugli zemaljskoj niti igdje koje je jače od Gospoda Isusa Hrista. Eto "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Sta god da pricas neprestano, 2000 godina ce biti i vise nego dovoljno da svako shvati sta si hteo... ovo se i na religiju odnosi. ..... Dovoljno je sto znam da i posle 2000 godina vernici i dalje nisu nacisto sta veruju i o cemu se radi u njihovim religijama. previse skuceno gledas. to sto je nesto posle 2000 godina i dalje nejasno neverujucima a dobro kazes i vernicima, nije nikakav razlog da se na osnovu toga donose neki konacni (logicni) zakljucci. shvati da postoje izuzetne teskoce u komuniciranju i teologiji, cak i za verujuce. ne zato sto oni izmisljaju nesto vec zato sto pre sveka recnik nije dovoljan da objasni te pojmove i te istine, sto je i sasvim logicno jer je opste ljudsko iskustvo, koje diktira formoranje jezika, izuzetno skuceno, obzirom na izuzetnu retkost, gotovo sporadicnost, autenticnih, opitnih ljudi. drugo, lako moze da se desi da pored nemogucnosti preciziranja onoga na sta se misli koristenjem (ipak) neprikladnih termina, dakle pored toga razliciti ljudi imaju razlicita iskustva, iz kojih onda pokusavaju jedan drugom nesto da iskomuniciraju. trece, postoje i razliciti pristupi, karakteri, obrazovanje...itd, pa neko naocno (bogoslovski-naucno) ispituje i objasnjava, neko prosto i neuko, neko poetski, neko umetnicki...itd dakle kao i sa svakom drugom naukom i ovde mnogi (neku) nauku uopste ne poznaju pa je i ne prihvataju, drugi je pak poznaju ili misle da poznaju pa je i prihvataju i na sebi svojstven nacin objasnjavaju, treci pak ne da je poznaju vec zive njome i znaju sve i najsitnije detalje o njoj ali oni sad sa "mukom" uspevaju to da prenesu drugima opet na neki svoj nacin (koji u svakom slucaju nikad nije dovoljan) idt. dakle zaista ne vidim nikakvu logiku u tome (osim ako nisi rob predubedjenja) da onda takvu jednu nauku proglasis za nepostojecu samo na osnovu slike "praktikanata" i onih koji nisu... jer nije sve kristalno jasno. upravo zbog ovoga "price" koje je koristio Gospod, su gotovo savrsena forma kako se bogoslovske istine mogu preneti na jednostavan i razumljiv nacin, ali opet imaju drugu "falinku" sto za naucni krug nisu upotrebljive u klasicnom naucnom smislu. medjutim bez obzira na njihovu mozda laboratorijsku ne upotrebljivost, one ipak nose sasvim dovoljno experimentalne i realne zivotne istine (zaista semenka u kamenjaru nema sanse da opstane, cak i ako nikne...itd) onome ko prihvata proste prirodne cinjenica, ali je to istina tog opisnog tipa, koju prihvatas ili odbijas zavisno od toga koliko visoko postavis svoj um i srce. sto ih vise preuzneses, manje su sanse da ces prihvatiti krajnje proste i realne istine, jer one eto... "nisu dovoljne". Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 1, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 1, 2011 O cemu prica ovaj deka Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука