Jump to content

Утисци из Хиландара ЖРУ форумаша

Оцени ову тему

Препоручена порука

Гледајући овај филм нисам могао да задржим сузе ! Као да сам се вратио са Хиландфара или још више и јаче као да сам ТАМО !!!! Погледајте заиста је предиван филм и сјајно урађен ! 

ЈЕДАН ДАН У ХИЛАНДАРУ 

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...
On 12.10.2013. at 21:20, Драган Јашић рече

Поклоници који немају снаге да се попјну пешке до врха иду на мулама а цена је , е сада се баш несећам да ли је 50 или 100 еура

Поново читам свој серијал и улива ми јаку снагу и веру у тренуцима неке " меланхоније " , да исправим није карта у једном правцу толика већ 10 евра за ранчеве а 20 евра за обе који немогу да се успењу . Па то је већ олакшање за оне који би желели , а немају снаге нек одвоје 20 еврића и ето !

:sunce: 

Али то ипак није оно право !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Поново сам посетио ове моје утиске из Хиландара , не знам како али видим да фали пост који сам најавио да идем на Хиландар од 1 септембра до 11 на послушање и обећао сам да ћу пренети утиске како је било . Како су ми тек сада стигле на меил слике и сада имам неких прелепих слика и комплетирао сам све слике . данас када стигнем кући почећу мало да куцкам моје импресије од десетак дана проведених тамо на послушању уз наравно неких ексклузивних снимака . Па онда куцкамо се данас и у наредним данима ! Поздрав свима који наврате на овај мој пост ! Крећем вечерас на путешествије заједно са вама !

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Као што рекох крећем са утисцима мојим . Пре свега није испало онако како сам ја имао вољу да куцкам јуче увек испадне све другачије него што сам ја желео , наиме приоритет су моји унуци или "анђели " моји тако да сам ишао јуче на њихов позив код њих , хм , њихова жеља је за мене заповест :D ! Увек се деси нешто када треба да одрадиш да се преокрене :D .

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Као што знате ја за задњих пет година идем са мојом браћом по Христу и крви идемо на Хиландар и пењемо се после тога на Атос за Преображење Господње тако је требало да буде и ове године , ех на жалост ове године када смо тражили благослов негде у мају добили смо одговор од Хиландара да нема местљ или немамо благослов да одемо до наших СВЕТИХ зидина због великог интересовања и преоптерећености смештаја у конацима . Пошто је такав одговор дошао ја сам одлучио да не идем да се пењем на Атос ако не могу да посетим своју светињу тако да сам решио да се пријавим за послушање у септембру од неких десетак дана , наравно моја братија је ишла и пела се на Атос и два дана пред кретање на Свету Гору добили су ипак Благослов да када сиђу са Атоса дођу и до Хиландара ееееееее тада сам баш полудео када су ми рекли и јавили ми баш када смо славили најмлађој унуки први рођендан , али на жалост ја нисам могао да упаднем у комбинацију :ljut: . 

Ех такав је живот ! Боже мој ! Први пут када сам ишао на Хиландар и провео четири магична дана тамо ја сам одлучио да кад-тад проведем један део мога одмора у Хиландару на послушању , али се то није отворило до ове године . Да ли можете да предпоставите како сам ја желео да пролети време до 31 Августа како бих отишао ТАМО !!!!! Задњих десетак дана ме је ударила таква , да кажем , трема исто као и пре поласка првог на Хиландар , ма можда још и више . Нисам могао ни да једем , спавам и само сам био раздражљив и нисам малтене ни причао са никим ако ме неко нешто пита ја сам само што краће одговарао и са унуцима чак сам био отсутан да су ЧАК и они приметили да се са дедом нешто дешава . Мисли су само били ДА ЛИ САМ ДОСТОЈАН ??? 

Када је дошао 31 август и сео у мини-бус за Уранополис сузе су ми лиле низ лице и плакао сам као мало дете . 

Ех морам да прекинем са писањем ево их , како ко па моји АНЂЕЛИ , мора деда да прекине . Сутара ако Бог да настављам ! ОПРОСТИТЕ !

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Драги моји форумаши пре пола сата сам стигао са посла и баш сам нешто сав сломљен !   Али да ја мало наставим са својим писанијем .

Путовање до Уранополиса је баш потрајало , ока нисам сколопио али на сву срећу од осам путника био је и један младић Славко који је ишао до Ватопеда на Светој Гори , остали су били старији парови који су ишли на море , " Тера травел "је агенција која свако вече вози за Грчку за време летњег периода , док у осталим годишњим добима иде до Уранополиса специјално за поклонике који желе да иду на Свету Гору наравно . Као што рекох Славко је ишао до манастира Ватопед са намером да се замонаши . У причи са њим сазнао сам за његову болест која је сада прошлост а то је карцином која је са Божијом помоћи и леком " КОЗЛАЦ " излечио се пре две године па сада из захвалности нашем СПАСИТЕЉУ одлучио је да се посвети да служи ЊЕМУ до краја свог овоземаљског живота . Значи то је у то време већ пети човек за које знам да му је козлац помогао , а сада тренутно знам за још једног од наше сестре Александре , брат који је сБожијом милости исцељен ! 

Славко је момак који је заиста не вероватан момак право дете заиста " БУДИТЕ КАО ДЕЦА АКО ЖЕЛИТЕ ДА ДОЖИВИТЕ ЦАРСТВО НЕБЕСКО " тако је говорио наш Спаситељ ! Не могу вам сада надугачко и нашироко причати о његовим понашањем али сам схватио да је баш он одрастао човек али у души дете ! Ведар и насмејан свакога тренутка и рекао ми је да нема намеру да се враћа у Београд ! Праштајте али сам мало превише се одаљио од теме али и нисам неки баш добар састављач текстова . Славко је и појац у његовој парохијској цркви . 

Пуно смо причали о мојум утисцима посебно први пут када сам ишао у Хиландар , остали парови старији су углавном слушали о чему причамо а највише их зачудило када смо причали о Козлацу и нису веровали да све то постоји и свако од њих познаје неког који болује од канцера  , наравно ја сам причао за девојку Кристину и још двоје њих којима  сам ја лично набавио козлац , тако да су они сви примили к знању за лек и један пар је узео и број Задужбине Хиландара . 

У Уранополис смо стигли око пола осам таман када су већ отворили канцеларију где се подиже Дијамантиријум и куповина карте за брод према Јовањици . Пошто је остало још добрих два сата до кретања брода Славко и ја смо отишли у кафић да се мало окрепимо и попијемо кафу , ко зна када ће мо бити у прилици да попијемо исту . Пошто је било прелепо јутро сели смо у башту са погледом према , наравно , Светој Гори . Чежљиви погледи према Атосу који се не види одатле али га ја замишљам и почињу да грувају сузе низ лице . Било ми је у том тренутку на памети само како ове године се нисам пео горе и суза сузу стиже ! Кроз моју "исповест" брату Славку како се осећам а да је моја братија била горе , прође време и пођосмо према пристаништу да се укрцамо у брод а срце хоће чини ми се да искочи из грудног коша . 

Морам да прекинем писање баш ме умор ломи идем на туш партију па у хоризонталу . Кад мало боље размислим можда је овако боље да пишем у наставцима да бих вам заголицао машту како се даље одвијало моје десетодневно послушање у прелепом Хиландару ! На крају писања ћу поставити и неке слике да видите како ја градско дете , који никада у животу нисам узео у руке маказе за обрезивање маслина па косу за кошење , била је комедија у почетку верујте !

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Kaludjerovic Sreten рече

samo da kazem, brate Dusane uzivao sam citajuci tvoje utiske.  divno 

Драго ми је да си уживао али биће још тога у наставцима :) . Само изгледа да си се преварио у писању ја сам Драган а не Душан :D

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

7 hours ago, Драган Јашић рече

Драго ми је да си уживао али биће још тога у наставцима :) . Само изгледа да си се преварио у писању ја сам Драган а не Душан :D

ok, da prevario sam se , nisam ni primjetio gresku u pisanju. :D  ispravicu 

Подели на овим сајтовима

Брате Драгане, читајући твоје утиске, као да и сам проживљавам исто.
Иначе, били смо цимери у ''сенари'' хиландарској, током твог и мој последњег боравка доле :)

Подели на овим сајтовима

9 hours ago, MilanGl. рече

Брате Драгане, читајући твоје утиске, као да и сам проживљавам исто.
Иначе, били смо цимери у ''сенари'' хиландарској, током твог и мој последњег боравка доле :)

Е драго ми је Миланче да си и ти стигао на ЖРУ ! 

а за све остале јуче нисам могао да наставим са импресијама нисам имао времена , унуци су код мене и не могу да се прихватим компа од њих . Надам се да ћу данас наставити у колико они оду кући мада је пред нама викенд па тако да ...... не знам ! На послу ми је још теже да пишем због оправданих разлога .

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

Ево уграбих мало времена на послу да наставим " серијал " ;) !

Како смо кренули да се попнемо на брод за Свету Гору на самом пристаништу има паркинг за кола и на улазу у паркинг има један мали параклис Славко рече да навратимо ту и да се помолимо Пресветој Богородици за мирну пловидбу , шта да вам кажем човек ме је тек ту " оборио " с ногу певао је колико га глас носи једно сигурно десет-петнаест минута тако да је мало фалило да закаснимо на укрцавање ! Најежио сам се како пева , има анђеоски глас . Како - тако буквално смо " улетели " на брод да су радници или шта већ мало фалило да нас избаце док нисмо показали  диамонитирион и наравно карту за брод . Брод је кренуо а успомене и поглед ка врху Атос буде не виђене емоције ! Сузе поново од неке милине кренуше да роне ! после неких , па Бога ми добрих 45 минута стигли смо до ЈОВАЊИЦЕ , док смо прилазили обузе ме нека , како да кажем сета , како сам рекао Славку то је што моја братија није самном , први пут од када сам кренуо да посећујем Хиландар идем сам . Опет недоумица у мени да ли сам БРЕ ДОСТОЈАН ! Славко дете у одраслој особи рече немој да се узбуђујеш биће све у реду ! Ма знам да ће бити све ОК али ...... 

На изласку у Јовањици изљубисмо се као браћа рођена . Улазак у мини бус и молитва БОГОРОДИЦЕ ДЈЕВО , када бих могао само да што пре слетим у Свете зидине ! Баца ме трема чини се као таласи на мору са једног краја на други крај мини буса . НАПОКОН !!!!!! ено прелепе светлости из даљине ! Ено нашег Хиландара , Богу хвала . На путу према Хиландару како се полако спуштамо на неких километар или два са леве стране велики Крст на месту где је настрадао монах Атанасије пре две године ( 4-ог септембра је била годишњица ) . Поново сузе на сећање овог драгог монаха кога сам познавао још док је певао у црквеном хору . Верујем да је у ЦАРСТВУ НЕБЕСКОМ заједно са нашим СПАСИОЦЕМ ! кроз сећање на оца Атанасија стигосмо и до Хиландара . Неће те веровати клекнуо сам на земљу и пољубио СВЕТУ ЗЕМЉУ ! 

Одведоше нас до гостопримнице нормално кафа , ратлук и ракија за добродошлицу . Мене као послушаника послаше у " сенару " соба број два . Ту је било седам кревета за послушанике . На брзину сам оставио ствари и покупио поклоне за монахе са којима сам изузетно добар и још дарове за Хиландар и право у портарницу где оставих дарове за манастир и имена за читање у просхомидији за моје најближе и пријатеље , потом обишао сам све монахе који су били у манастиру које добро познајем и поделих све што сам за њих спремио . Док сам их све обишао прође време за трен ! Време је за вечерњу службу па вечера и даље редом . Разгледах старе добре познате зидине и напих се воде са бунара Светог Саве . 

Када сам се вратио у " сенару " упознао сам брата Милоша и Мирослава који су били прво вече самном у соби . Кроз упознавање и причу до неког доба мало смо задремали , односно поспали , ипак треба устати на јутарњу службу око пола три . 

Толико за сада , вечерас или сутра наставићу причу ! 

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Драган Јашић рече

Мене као послушаника послаше у " сенару " соба број два . Ту је било седам кревета за послушанике

Dragane , da mozes da nam opises tu sobu tj. senaru ? 

Sta sve ima unutra , osim tih 7 kreveta  ? 

:351780:

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Arsenija рече

Dragane , da mozes da nam opises tu sobu tj. senaru ? 

Sta sve ima unutra , osim tih 7 kreveta  ? 

Сетро Арсенија соба је величине отприлике 35-40 квадрата има поред сваког кревета има нешто као наткасна и на сваком кревету по пешкир уз наравно чисту постељину има , е сад слагаћу икона Исуса Христоса , Мајке Божије и мислим још једна или две иконе , поред улазних врата има велики чивилук и послагане папуче за сваког госта у соби . Има три прозора средње величине и када сам ја стигао на једној од наткасни илало је три-четири духовне књиге . Могу још да вам кажем да је смештај , мокри чвор и тушеви на високом нивоу . Летовао сам у Грчкој више пута и у апартманима и хотелима , пуно апартмана није ни прићи смњштају у Хиландару , то је сада моје субјективно мишљење а и наравно моје братије . 

Овај смештај где сам био и ранијих година зове се "сенара " из простог разлога што је ту раније слагано сено за стоку киоја је било доста некада у манастирском економату наравно ранијих година долазак поклоника на Хиландар је био у знатно мањем формату него последњих десет до петнаест година . Богу хвала Срби су се призвали вери задњих година па сада у све већем и већем броју ходочасте Хиландару . Вероватно је то некада била приземна зграда а нарочито после пожара на Хиландару је преуређена као конаци и има два спрата и приземље . На сваком спрату има по три собе са по седам лежаја . 

Истред " сенаре " налази се дугачка зграда отприлике седамдесет до осамдесет метара , по мојој процени , која је била намењена за стоку , а сада преурежена исто за конаке . Ту има једна спаваоница са преко , чини ми се , 50 кревета , а у истој згради у предњем делу је феноменално сређена гостопримница као нека врста ресторанчића или још боље кафића . Баш је са стилом и не пренападним изгледом уређена.. Конашно имам и слике па ћу поставити и објаснити шта је шта ! 

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...